Team Mijnzzp

Ondernemer

Niet iedereen heeft de capaciteiten of de ambitie om hun eigen bedrijf op te zetten. Toch lijkt ondernemen steeds populairder te worden, misschien omdat veel mensen het idee van werken in je eigen bedrijf aantrekkelijk vinden. In dit artikel bespreken we waarom ondernemen niet voor iedereen geschikt is en geven we enkele tips die kunnen helpen bij het bepalen of ondernemen iets voor jou is. Ondernemen vereist namelijk een aantal kwaliteiten, competenties en eigenschappen die niet iedereen bezit.

Inhoudsopgave
Zelfstandig ondernemer worden
Competenties ondernemerschap
Belangrijke andere competenties
Competentietest ondergaan
Eigenschappen van een goede ondernemer
Besluit of ondernemen iets voor je is
Bepaalde functie bekleden als ondernemer
Regelmatige inkomsten
Ondernemersrisico's en competenties
Marktkennis
Doelgericht netwerken
Verschillende ondernemingen
Administratieve lasten
Belastingdienst en inkomsten
Inkomstenbelasting
Competenties en vaardigheden

Zelfstandig ondernemer worden

Zelfstandig ondernemer worden en ondernemerschap heeft vandaag de dag een grote aantrekkingskracht op mensen. Een eigen onderneming starten heeft in de snel veranderende wereld niet alleen meer te maken met veel geld verdienen. Voor veel zelfstandig ondernemers draait het veel meer om onafhankelijkheid. Het zelf bepalen wanneer je werkt en welke opdrachten je aanpakt. Daarnaast is er de vrijheid in creativiteit. Een eigen onderneming geeft je de mogelijkheid je ideeën en plannen te verwezenlijken zonder rekening te hoeven houden met een baas.

Competenties ondernemerschap

Er komt heel wat kijken bij ondernemerschap en het vergt een bepaalde mindset, kennis en vaardigheden. Als je denkt dat jij in aanmerking komt om ondernemer te worden, is het belangrijk dat je naast de juiste mindset ook over de nodige competenties beschikt. Denk hierbij aan:

  • Een visie hebben: een duidelijke visie, missie en doelstellingen helpen je bij het nemen van de juiste beslissingen in moeilijke tijden.
  • Gedisciplineerd zijn: ondernemerschap vraagt veel van je tijd en energie. Je moet dus gedisciplineerd zijn om te kunnen werken aan je doelstellingen.
  • Ondernemersgeest: ondernemen is risico nemen, maar ook creatief denken en initiatief nemen.
  • Netwerken: om een succesvolle onderneming op te zetten, is het belangrijk dat je goed bent in netwerken. Je moet dus mensen weten te vinden die jou kunnen helpen met advies, klanten of investeerders.
  • Marketing en sales: om je product of dienst te verkopen, is het belangrijk dat je goed bent in marketing en sales. Je moet weten hoe je een doelgroep aanspreekt en overtuigt.
  • Financiën: een goede financiële planning is cruciaal voor het succes van je onderneming. Je moet dus kunnen budgetteren en berekeningen maken.

Al deze competenties zijn belangrijk als je overweegt om ondernemer te worden. Heb jij deze competenties allemaal?

Belangrijke andere competenties

Zzp'ers, freelancers en Mkb'ers hebben allemaal te maken met verantwoordelijkheden en ondernemersrisico. De belangrijkste competenties gaan meestal verder dan alleen vaardigheden en kennis. Ook het kunnen omgaan met tegenvallers is een belangrijke competentie, net als het niet hebben van een vast salaris zoals vanuit loondienst. Ook zul je vaak zelf moeten zoeken naar oplossingen voor een probleem.

Competentietest ondergaan

Het is mogelijk om een gespecialiseerde coach te bezoeken die je kan helpen bij het bepalen of ondernemerschap wel of niet iets voor jou is. Er zijn ook online competentietests die je kunnen helpen bij het bepalen van je competenties. De competenties worden meestal weergegeven in zogenaamde soft skills en hard skills. Soft skills en hard skills heeft betrekking op vaardigheden en persoonlijkheid.

Eigenschappen van een goede ondernemer

Een ondernemer moet over eindeloze energie beschikken, want het opzetten en runnen van een eigen onderneming vraagt heel wat tijd, energie en doorzettingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk dat je stressbestendig bent, want er zullen altijd momenten zijn waarin alles tegenzit. Ondernemers moeten ook lef hebben en durven risico's te nemen. Risico's nemen is onderdeel van het ondernemerschap. Tot slot is een goede ondernemer communicatief vaardig, want je moet goed kunnen netwerken.

Besluit of ondernemen iets voor je is

Ondernemer worden is meer dan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Eigenlijk moet de inschrijving bij de Kamer van Koophandel de laatste stap zijn. Het is veel belangrijker om eerst je doelgroep te onderzoeken en een concurrentieanalyse te maken. Ook het maken van een ondernemersplan kan erg waardevol zijn om beter inzicht te krijgen. Zelfstandigheid vraagt dus om een goede voorbereiding. Ook moet je echt beschikken over de juiste motivatie. Zonder voldoende motivatie kun je ook geen zakenrelaties motiveren.

Bepaalde functie bekleden als ondernemer

Niet alle ondernemers kunnen aangemerkt worden als een echte ondernemer. Er zijn ook mensen die bepaalde functies als ondernemer vervullen, maar niet de volledige taken van een ondernemer op zich nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met een manager of directeur. Deze functies hebben vaak wel te maken met ondernemersrisico, maar de verantwoordelijkheden liggen meestal bij iemand anders. In dat geval zul je over minder strikte competenties hoeven te beschikken. Het onderscheiden van je eigen functie kan dus belangrijk zijn. Voor een manager kan bijvoorbeeld organisatiesensitiviteit een belangrijke competentie zijn.

Regelmatige inkomsten

Het meeste personeel in vaste dienst heeft te maken met een stabiel inkomen. Ondernemers hebben te maken met omzet en wellicht ook met winst. Vanuit de winst moeten ondernemers hun salaris betalen. Het is belangrijk om te begrijpen dat je inkomen als ondernemer niet vaststaat, maar dat het afhankelijk is van je omzet en winst. Dit kan dus ook een groot nadeel zijn. Als je mensen in dienst hebt, moet jij als ondernemer ervoor zorgen dat je altijd genoeg omzet hebt. Dit kan lastig zijn, omdat de markt voortdurend verandert.

Ondernemerschap is dus meer dan alleen maar een goed idee. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je begint met ondernemen. Je moet niet alleen weten wat de kansen en bedreigingen zijn, maar ook of jouw idee wel past binnen de markt. Daarnaast is het belangrijk om over de juiste competenties te beschikken.

Ondernemersrisico's en competenties

Een belangrijke competentie is het kunnen inschatten van gezonde risico's. Zorg dat je op ieder moment een duidelijk beeld hebt van je inkomsten, kosten en uitgaven. Het is verstandig om hier een buffer voor aan te houden. Als je niet over de juiste competenties beschikt, kan het inschatten van risico's lastig zijn. In dat geval is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een accountant of financieel adviseur.

Marktkennis

Een andere belangrijke competentie is kennis van de markt. Je hoeft niet alles te weten, maar het is wel belangrijk om een algemeen beeld te hebben van de markt waarin je opereert. Het is verstandig om je hierin te verdiepen, want dan weet je beter wat de kansen en bedreigingen zijn. Je weet dan ook beter hoe je een product of dienst het beste in de markt kan zetten.

Doelgericht netwerken

Een goede ondernemer is een goede netwerker. Je moet weten wie je kunt benaderen om je bedrijf te promoten. Daarnaast is het belangrijk om goede relaties op te bouwen met je klanten en leveranciers. Dit kan alleen door regelmatig contact te onderhouden. Ook moet je weten hoe je een netwerk opbouwt en onderhoudt. Netwerken kan ook belangrijk zijn om mogelijke investeerders te ontmoeten.

Verschillende ondernemingen

Als ondernemer kun je kiezen voor verschillende ondernemingsvormen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende eenmanszaak, VOF of aan een besloten vennootschap. Deze verschillende rechtsvormen hebben allemaal hun voordelen en nadelen. Het is belangrijk om je te realiseren wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Een zzp'er met een eenmanszaak is bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk wanneer er schulden ontstaan. Zorg dat je een goed beeld krijgt voor jezelf.

Administratieve lasten

Ondernemers hebben te maken met administratie en boekhouden. Afhankelijk van de onderneming kan dit veel of weinig tijd in beslag nemen. Ondernemers moeten ook belasting betalen en vaak zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun eigen pensioen. Daarnaast hebben ondernemers te maken met risico's. Als er iets fout gaat met de onderneming, kan dit grote financiële consequenties hebben voor de ondernemer. Dit is dan ook een belangrijk nadeel van ondernemen.

Belastingdienst en inkomsten

Als zelfstandig ondernemer ben je wettelijk verplicht om een financiële administratie te voeren. De wettelijke bepaling heeft ook betrekking op het bewaren van de complete boekhouding. De meeste zzp'ers gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma. De Belastingdienst beschikt over verschillende websites met informatie over het ondernemerschap. Op deze websites kun je bijvoorbeeld terecht voor een aangifte omzetbelasting, vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting. Een andere optie is om een boekhouder of een accountant in te schakelen die je kan helpen met je administratie en belasting.

Inkomstenbelasting

Het is de Belastingdienst die bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Het is niet zo dat alle ondernemers automatisch aangemerkt kunnen worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Activiteiten die bijvoorbeeld als hobbymatig aangemerkt worden, zijn niet ondernemend. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn met verhuur van een vakantiehuisje of het geven van muzieklessen. Er moet dus sprake zijn van duidelijk ondernemerschap om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn.

Competenties en vaardigheden

Ook voor ondernemers is het mogelijk om je competenties en vaardigheden te ontwikkelen. Binnen het bedrijfsleven is het heel gebruikelijk dat leidinggevende regelmatig werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het ontwikkelen van specifieke competenties en vaardigheden kan helpen bij het bereiken van de doelstellingen van je onderneming. Denk hierbij aan het vergroten van je kennis over social media, of aan het ontwikkelen van een goede pitch. Voor ondernemers is er altijd wel wat te leren.

Ondernemer aan de boekhouding

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak dan ook gebruik van een eenvoudig boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl