Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

Als je de knoop doorhakt en je gaat bijvoorbeeld vanuit loondienst de overstap maken naar een eigen onderneming, dan ben je gedreven en enthousiast. Het is echter ook belangrijk om je te realiseren dat zzp-er zijn niet altijd meevalt. In loondienst staan je werkzaamheden vast en werk je doorgaans vaste tijden. Bovendien komt je salaris regelmatig binnen. Starten als zzp valt dan ook niet altijd mee. Houd bijvoorbeeld maar rekening met onderstaande situaties, zodat je in elk geval goed weet wat je te wachten staat als zzp'er.

Alles zelf doen

Als zzp-er doe je echt alles zelf, van het zoeken naar opdrachten, binnenhalen van klanten tot het maken van een offerte, uitvoeren van werkzaamheden en het opstellen van de factuur. Het bijhouden van de administratie is ook nog een groot ding, want de boekhouding vormt de inzichtelijke basis van de financiële situatie van je bedrijf. De administratie is wat dat betreft natuurlijk wel uit te besteden. Dat is ook aan te raden als je van jezelf weet dat je daar geen held in bent of niet al te nauwkeurig mee omgaat.

Zelf verzekeringen regelen

Je bent niet meer voor arbeidsongeschiktheid verzekerd als je vanuit loondienst overstapt naar een eigen bedrijf. Dat is een belangrijk punt waar starters niet altijd even verstandig mee omgaan. Er zijn veel startende ondernemers die de arbeidsongeschiktheidsverzekering voorlopig laten wat deze is. Vergeet niet dat pech, ziekte of een ongeluk altijd om de hoek kan komen kijken. Heb je genoeg geld achter de hand om inkomensverlies op te vangen? Naast verzekeringen moet je wellicht ook alvast aan je pensioenvoorziening denken.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen?

Je staat er alleen voor

Je staat er als zzp-er in principe alleen voor. Jij hebt de verantwoordelijkheid voor je bedrijf en geen directe collega’s of een team om je heen om mee te sparren. Alle ideeën moeten dan ook uit je eigen koker komen. Bijvoorbeeld hoe je marketingtechnisch de zaken gaat aanpakken, maar ook hoe een netwerk gaat opbouwen en contact met klanten onderhoudt. Verder ben je als startende zzp'er zeker in het begin niet meer echt vrij. Denk maar aan het beantwoorden van mails of telefoontjes in de avonduren of in het weekend net als op vakantie. Stel voor jezelf wat dat betreft grenzen.

Zzp aan het werkHet starten van een eigen bedrijf is in de meeste gevallen veel werk.

Het is belangrijk om voor jezelf een duidelijk stappenplan te maken met doelstellingen.

Lees ook ons artikel: Praktische voordelen van een eenmanszaak

Mijnzzp.nl