Team Mijnzzp

Pensioen

Je bouwt als zzp'er niet automatisch extra pensioen op. Daarom dien je zelf voor de oudedagsvoorziening te zorgen. Er is een regeling voor ondernemers beschikbaar om een deel van de winst voor de oudedagsvoorziening te reserveren. De oudedagsreserve voor je zzp pensioen biedt fiscaal voordeel. Je dient daarvoor wel een deel van de winst specifiek voor je zzp pensioen te reserveren, waarbij er sprake is van uitstel van belastingheffing over dat deel. Hiermee profiteer je dus op korte termijn van belastingvoordeel.

Inhoudsopgave
Lijfrente aankopen voor zzp pensioen
Oudedagsreserve voorwaarden

Lijfrente aankopen voor zzp pensioen

Om je oudedagsvoorziening te regelen in de vorm van een zzp pensioen is het mogelijk om bij een verzekeraar een lijfrente aan te kopen. In dat geval neemt de oudedagsreserve af bij het aankopen van een lijfrente. Het bedrag dat betrekking heeft op het afnemen van de reserve betreft de belastbare winst. Er is hierbij bovendien een fiscaal voordeel in verband met de mogelijkheid om de betaalde premie voor de lijfrente af te trekken van de winst uit onderneming.

Oudedagsreserve voorwaarden

Er gelden wel een aantal voorwaarden voor de oudedagsreserve. Zo dien je als ondernemer te voldoen aan de voorwaarde van het urencriterium. Bovendien mag je nog niet de leeftijd voor AOW hebben bereikt aan het begin van het kalenderjaar. Verder geldt dat er sprake dient te zijn van de voorwaarde van voldoen aan de eis van ondernemerschap voor inkomstenbelasting. Zo is het niet mogelijk dat een commanditaire vennoot een reserve vormt. Er is dan wel sprake van winst uit onderneming, maar er is geen sprake van ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Zo zijn ondernemers met een bv bijvoorbeeld ook niet in de gelegenheid om reserve te vormen.

Er is altijd sprake van een opbouw van oudedagsreserve op persoonlijke basis. Er geldt een maximum voor de toevoeging aan de reserve op basis van een percentage van de winst. Bovendien geldt dat een pensioenpremie in mindering wordt gebracht op de toevoeging indien deze als bedrijfskosten is geboekt. Je dient de berekening voor de toevoeging aan de oudedagsreserve zelf te berekenen. Dat is jaarlijks een optie, maar er geldt geen verplichting voor.

Ondernemer worden

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl