Team Mijnzzp

Bedrijf

Als startende ondernemer is het belangrijk om gebruik te maken van een goed boekhoudpakket. Om het beste boekhoudprogramma te kiezen, kan het ook van belang zijn om rekening te houden met de branche waarin je actief bent. Daarnaast kan het type zzp beroep dat je uitoefent van invloed zijn op de uiteindelijke keuze als zzp'er. Een boekhoudpakket voor ondernemers moet namelijk aansluiten bij de werkzaamheden die je als zelfstandig ondernemer gaat uitvoeren. Het boekhoudpakket van e-boekhouden.nl kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn, maar dat geldt ook voor Visma eAccounting. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende soorten pakketten en geven we handige tips om het juiste pakket te vinden.

Om het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met je eigen situatie als zzp'er. Voor de meeste zzp'ers is de aanwezigheid van een app voor urenregistratie extra belangrijk, terwijl dit voor andere zzp'ers minder prioriteit heeft dan bijvoorbeeld de koppeling voor de btw-aangifte. Er zijn ook veel zzp'ers die niet zonder de bankkoppeling kunnen. Het boekhoudpakket moet dus beschikken over de juiste functionaliteiten voor jouw specifieke boekhoud behoeften. Het is overigens belangrijk op te merken dat de meeste zzp boekhoudpakketten ongeveer dezelfde basisfunctionaliteiten bieden, maar je kunt extra functies toevoegen wanneer je die nodig hebt.

Inhoudsopgave
Branche afhankelijk boekhouden
Welke functies heb je nodig?
Wat is het juiste boekhoudpakket?
Waar moet je vooral op letten:
Welk boekhoudpakket past het beste bij je bedrijf?
Is een basisprogramma boekhouden voldoende als zzp'er?
Wat is het beste boekhoudpakket?
Met welke aandachtspunten moet je rekening houden:
Wat doet een boekhoudprogramma?
Eerst een boekhoudprogramma uitproberen!
Voor de meeste zzp'ers is een eenvoudig boekhoudpakket voldoende
Heb je een boekhouder nodig als zzp'er?
Zijn er ook gratis boekhoudprogramma's beschikbaar?
Met een gratis programma kun je geen:
Met een gratis programma kun je niet:
Online boekhouden: De Belastingdienst is voorstander
Wat kost een boekhoudpakket per maand?

Branche afhankelijk boekhouden

Als je een eigen bedrijf start, is het verstandig om te kiezen voor een boekhoudpakket dat past binnen de branche waarin je actief bent. Zo zijn er speciale pakketten voor zzp'ers in de horeca, zorg, bouw of detailhandel. Dit maakt het boekhouden eenvoudiger, want je krijgt alleen de functies te zien die relevant zijn voor jouw bedrijfstak.

Hulp boekhouderIn sommige gevallen is het raadzaam om ook gebruik te maken van een gespecialiseerde boekhouder. Er zijn namelijk ook goede boekhouders die zich gespecialiseerd hebben binnen een bepaalde branche. In dat geval kun je ook advies vragen over een boekhoudpakket dat bij je werkzaamheden past. Een boekhouder is meestal wel op de hoogte van de betere boekhoudpakketten voor zelfstandig ondernemers zonder personeel.

Welke functies heb je nodig?

Naast de branche waarin je actief bent, is het ook belangrijk om na te denken over welke functies je nodig hebt in een boekhoudpakket. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, is het verstandig om een pakket te kiezen dat naadloos kan integreren met e-commerce. Ook de omvang van je bedrijf speelt een rol. Er zijn speciale pakketten beschikbaar voor zzp'ers en mkb'ers, die doorgaans eenvoudiger zijn dan de pakketten voor grotere bedrijven. In het geval van een vennootschap onder firma (vof) of maatschap is het verstandig om te kiezen voor een pakket dat geschikt is voor meerdere gebruikers, zodat alle betrokkenen toegang hebben tot de gegevens.

Wat is het juiste boekhoudpakket?

Het is dus belangrijk om na te denken over welk boekhoudpakket het beste bij je beroep en bedrijf past. Zodra je weet wat je nodig hebt, kun je gaan kijken naar de verschillende beschikbare pakketten. Er zijn verschillende aanbieders op de markt met goede boekhoudsoftware, dus het is belangrijk om een goede vergelijking te maken.

Waar moet je vooral op letten:

  • De gebruiksvriendelijkheid.
  • Het aantal functies en de mogelijke uitbreiding hiervan.
  • De maandelijkse kosten.

Welk boekhoudpakket past het beste bij je bedrijf?

Over het algemeen kiezen dienstverlenende zzp'ers vaak voor Visma eAccounting, Rompslomp of e-boekhouden.nl. Rompslomp en e-boekhouden.nl worden beschouwd als populaire boekhoudprogramma's en worden veel gebruikt door zzp'ers. Visma eAccounting is wellicht meer geschikt voor ervaren zzp'ers die te maken hebben met een groeiende onderneming. Als je een startende zzp'er bent, kun je gedurende een bepaalde periode alle boekhoudprogramma's gratis gebruiken.

Mappen met facturenJe kunt kiezen voor het goedkoopste pakket, maar je kunt ook specifiek letten op de schaalbaarheid van een boekhoudpakket. Zo kun je verschillende aanbiedingen gebruiken voor je administratie. Het boekhoudpakket van e-boekhouden is zelfs 15 maanden gratis te gebruiken wanneer je een startende zzp'er bent, waarmee je je boekhouding volledig kunt bijhouden.

Is een basisprogramma boekhouden voldoende als zzp'er?

Voor de meeste zzp'ers is een basisprogramma boekhouden voldoende. Dit geldt ook voor het grootste deel van de mkb'ers. Wanneer je een eigen webshop hebt of personeel, is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreider programma met meer mogelijkheden. Zzp'ers zijn vooral actief binnen de zakelijke dienstverlening, bouw of de horeca. Voor deze bedrijfstakken is een eenvoudig boekhoudpakket in de meeste gevallen voldoende.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Op onze vergelijkingspagina zijn de meeste bekende boekhoudprogramma's opgenomen, zodat je eenvoudig en snel kunt zien welk pakket het beste past bij jouw beroep en bedrijf. Natuurlijk hangt dit af van de grootte van je bedrijf, het aantal medewerkers en hoeveel maandelijkse facturen je wilt maken.

Met welke aandachtspunten moet je rekening houden:

  • Het eventueel onbeperkt kunnen maken van facturen.
  • Het kunnen bijhouden van de urenregistratie.
  • Het kunnen gebruiken van een mobiele app (bonnetjes scannen).
  • Het eventueel later kunnen uitbreiden van het pakket.
  • Het kunnen integreren van andere systemen in het pakket.
  • Het aantal gebruikers dat je kunt toevoegen.

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma helpt je bij het bijhouden van de financiële administratie. Je kunt hiermee facturen maken, offertes opstellen, urenregistraties bijhouden en banktransacties bekijken. Ook het volledige beheer van crediteuren en debiteuren kan worden uitgevoerd met behulp van een boekhoudprogramma.

Boekhouding online doenDit zorgt ervoor dat je altijd overzicht hebt van je financiële situatie en kosten. In sommige gevallen kan een boekhoudprogramma ook worden geïntegreerd met andere systemen, zoals een klantenbestand of een kassasysteem. Dit maakt het werken aan je boekhouding aanzienlijk eenvoudiger en sneller. De mogelijkheden zijn dus zeer divers. Door het toepassen van online boekhouden maak je het boekhouden makkelijker.

Eerst een boekhoudprogramma uitproberen!

Het is verstandig om een boekhoudprogramma eerst te leren kennen voordat je een definitieve keuze maakt. Alle aanbieders bieden een gratis proefperiode aan, zodat je eerst alle functionaliteiten kunt uitproberen. Zo weet je zeker dat het programma aan al jouw wensen voldoet. De duur van de proefperiode kan variëren van 30 dagen tot wel 15 maanden. Houd er rekening mee dat je na het verstrijken van de proefperiode altijd moet overstappen op een abonnement, anders kun je geen gebruik meer maken van het programma.

Voor de meeste zzp'ers is een eenvoudig boekhoudpakket voldoende

Voor je administratie als zzp'er is het niet nodig om te kiezen voor een uitgebreid pakket vol met functies die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. Voor zzp'ers is het juist belangrijk om de btw-aangifte te kunnen doen, evenals het kunnen maken van de winst- en verliesrekening. Dit kan met alle basispakketten voor boekhouden, net als het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Vanzelfsprekend kun je ook facturen en offertes maken in je eigen huisstijl. Het beste boekhoudprogramma kan dus ook het goedkoopste pakket zijn voor zzp'ers.

Heb je een boekhouder nodig als zzp'er?

Als zelfstandig ondernemer zonder personeel heb je geen boekhouder nodig. De software maakt het mogelijk om zelf de complete boekhouding bij te houden. Het blijft een persoonlijke afweging of je wel of niet gebruik wilt maken van een zzp boekhouder. Alles wat je nodig hebt voor je administratie is goede online boekhoudsoftware. Het programma kan de boekhouding volledig bijhouden en handige berekeningen maken. Voor de boekhouding kun je ook samenwerken met een boekhouder, wat ook wel bekend staat als hybride boekhouden.

Zijn er ook gratis boekhoudprogramma's beschikbaar?

Kantoor zzpHet is mogelijk om je boekhouding bij te houden met Excel of een ander programma, zoals Word. Dit is echter niet erg gebruiksvriendelijk en kost meer tijd. Daarnaast zijn er ook verschillende gratis online boekhoudpakketten beschikbaar, maar deze zijn vaak beperkt in functies. Bovendien ben je dan volledig afhankelijk van jezelf en kun je gemakkelijk fouten maken. Het is daarom verstandig om te investeren in een goed boekhoudprogramma, zodat je altijd overzicht hebt.

Met een gratis programma kun je geen:

Met een gratis programma kun je niet:

Online boekhouden: De Belastingdienst is voorstander

Online boekhouden wordt steeds populairder, en ook de belastingdienst staat hier positief tegenover. Online boekhouden helpt bij het voorkomen van fouten in de administratie. Bovendien is het eenvoudiger en sneller, waardoor je meer tijd kunt besteden aan je bedrijf. Daarnaast maakt online boekhouden de administratie gemakkelijker te controleren. Als je twijfelt over welk boekhoudpakket het beste bij jouw bedrijf of beroep past, neem dan een kijkje op onze vergelijkingspagina. Hier vind je de beste boekhoudprogramma's en kun je eenvoudig en snel bepalen welk pakket het meest geschikt is voor jouw bedrijf of beroep.

Wat kost een boekhoudpakket per maand?

De meeste boekhoudpakket kosten ongeveer 10,- euro per maand speciaal voor zzp'ers. Het is mogelijk om de programma's 30 dagen gratis te proberen. Er zijn ook aanbieders die een langere proefperiode aanbieden. Voor de boekhouding is het wel van belang om niet alleen naar de prijs en proefperiode te kijken. Het is namelijk veel belangrijker dat het boekhoudpakket past bij je bedrijf. Alle aanbieders maken het mogelijk om per maand op te zeggen.

Boekhoudkosten zzp

Boekhouding bijwerkenHet uitkiezen van een geschikt boekhoudprogramma is dus ook afhankelijk van de branche waarbinnen je actief bent.

Ook hebben niet alle zzp'ers te maken met dezelfde werkzaamheden. Kijk dus vooral naar de functies die belangrijk zijn voor je.

Mijnzzp.nl