Team Mijnzzp

Bedrijf

Je hebt net je eigen bedrijf opgericht en nu moet je kiezen welk boekhoudpakket past bij je beroep, branche of bedrijf waarbinnen je actief bent. Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar, dus waar moet je beginnen? In dit artikel vertellen we over de verschillende soorten pakketten en geven we wat handige tips om het juiste pakket te vinden.

Branche-afhankelijk boekhouden

Als je een eigen bedrijf start, is het verstandig om te kiezen voor een boekhoudpakket dat past binnen de branche waarin je actief bent. Zo zijn er speciale pakketten voor ondernemers in de horeca, zorg, bouw of detailhandel. Dit maakt het boekhouden eenvoudiger, want je krijgt alleen de functies te zien die relevant zijn voor jouw bedrijfstak. In sommige gevallen is het raadzaam om ook gebruik te maken van een gespecialiseerde boekhouder. Er zijn namelijk ook boekhouders die zich gespecialiseerd hebben binnen een bepaalde branche.

Welke functies heb je nodig?

Naast de branche waarin je actief bent, is het ook belangrijk om na te denken over welke functies je nodig hebt in een boekhoudpakket. Heb je bijvoorbeeld een webshop? Dan is het verstandig om een pakket te kiezen dat hiermee kan integreren. Ook de grootte van je bedrijf speelt hierbij een rol. Zo zijn er speciale pakketten voor zzp'ers en mkb'ers. Deze pakketten zijn vaak wat eenvoudiger dan de pakketten voor grotere bedrijven. Bij een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap is het verstandig om te kiezen voor een pakket dat geschikt is voor meerdere personen, zodat iedereen toegang heeft tot de gegevens.

Vind het juiste boekhoudpakket

Het is dus belangrijk om na te denken over welk boekhoudpakket het beste bij je beroep en bedrijf past. Wanneer je weet wat je nodig hebt, kun je gaan kijken naar de verschillende pakketten die verkrijgbaar zijn. Er zijn veel aanbieders op de markt, dus het is belangrijk om goed te vergelijken.

Waar moet je vooral op letten:

 • De gebruiksvriendelijkheid;
 • Het aantal functies en de mogelijke uitbreiding hiervan;
 • De maandelijkse kosten.

Welke boekhoudpakket past het beste bij je beroep?

Op mijnzzp.nl hebben wij alle denkbare beroepen opgenomen en voorzien we zzp'ers op verschillende manieren van informatie. Denk bijvoorbeeld ook aan onze salaris en tarief pagina inclusief salarisindicatie per beroep. Daarnaast zijn er via onze pagina boekhouden ook verschillende boekhoudkundige berekeningen te maken.

Is een basisprogramma boekhouden voldoende als zzp'er?

Voor de meeste zzp'ers is een basisprogramma boekhouden voldoende. Dit geldt ook voor het grootste deel van de mkb'ers. Wanneer je een eigen webshop hebt of personeel, is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreider programma met meer mogelijkheden. Zzp'ers zijn vooral actief binnen de zakelijke dienstverlening, bouw of de horeca. Voor deze bedrijfstakken is een eenvoudig boekhoudpakket in de meeste gevallen voldoende.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Op onze vergelijkingspagina zijn de meeste bekende boekhoudprogramma's allemaal opgenomen. Zo kun je eenvoudig en snel zien welk pakket het beste bij jouw beroep en bedrijf past. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van je bedrijf, het aantal medewerkers en hoeveel maandelijkse facturen je wenst te maken.

Met welke aandachtspunten moet je rekening houden:

 • Het eventueel onbeperkt kunnen maken van facturen;
 • Het kunnen bijhouden van de urenregistratie;
 • Het kunnen gebruiken van een mobiele app (bonnetjes scannen);
 • Het eventueel later kunnen uitbreiden van het pakket;
 • Het kunnen integreren van andere systemen in het pakket;
 • Het aantal gebruikers dat je kunt toevoegen.

Wat doet een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma helpt je bij het bijhouden van de financiële administratie. Je kunt hiermee facturen maken, offertes maken, de urenregistraties bijhouden en banktransacties inzien. Ook het volledige crediteuren en debiteurenbeheer kan worden gedaan met een boekhoudprogramma. Dit zorgt ervoor dat je altijd overzicht hebt van je financiële situatie en kosten. In sommige gevallen kan een boekhoudprogramma ook geïntegreerd worden met andere systemen, zoals met een klantenbestand of met een kassasysteem. Dit maakt het werken aan je boekhouding een stuk eenvoudiger en sneller. De mogelijkheden zijn dus erg divers.

Ik wil eerst een boekhoudprogramma uitproberen!

Het is verstandig om een boekhoudprogramma eerst te leren kennen voordat je een definitieve keuze maakt. Alle aanbieders werken met een gratis proefperiode, dus je kunt eerst alle functionaliteiten uitproberen. Zo weet je zeker dat het programma aan al jouw wensen voldoet. De proefperiode kan variëren van 30 dagen tot wel 15 maanden. Bedenk wel dat je na het verlopen van de proefperiode altijd over moet stappen op een abonnement, anders kan je niet meer gebruikmaken van het programma.

Zijn er ook gratis boekhoudprogramma's beschikbaar?

Het is mogelijk om met Excel of een ander programma, zoals Word, je boekhouding bij te houden. Dit is echter niet erg gebruiksvriendelijk en kost meer tijd. Daarnaast zijn er ook verschillende gratis online boekhoudpakketten beschikbaar, maar deze zijn vaak beperkt in functies. Bovendien ben je dan helemaal afhankelijk van jezelf en kan je makkelijk fouten maken. Het is daarom verstandig om te investeren in een goed boekhoudprogramma, zodat je altijd overzicht hebt.

Met een gratis programma kun je geen:

 • Resultatenrekening maken;
 • Rapportages opstellen;
 • Automatisch de balans opmaken;
 • Grootboekrekeningen maken.

Met een gratis programma kun je niet:

 • Online werken;
 • Mobiele applicatie gebruiken;
 • In de cloud werken;
 • Onbeperkt facturen maken;
 • Gegevens importeren;
 • Koppelingen maken met de bank en Belastingdienst.

Online boekhouden: De Belastingdienst is voorstander

Online boekhouden wordt steeds populairder en ook de Belastingdienst is hier voorstander van. Online boekhouden zorgt ervoor dat fouten in de administratie kunnen worden voorkomen. Daarnaast is online boekhouden eenvoudiger en sneller, waardoor je meer tijd hebt voor je bedrijf. Tot slot zorgt online boekhouden ervoor dat de administratie makkelijker te controleren is.

Als je nog twijfelt, welk boekhoudpakket bij jouw bedrijf of beroep past, kijk dan eens op onze vergelijkingspagina. Hier vind je de beste boekhoudprogramma's en kan je eenvoudig en snel zien welk pakket het beste bij jouw bedrijf of beroep past.

Boekhouding bijwerkenHet uitkiezen van een geschikt boekhoudprogramma is dus ook afhankelijk van de branche waarbinnen je actief bent.

Ook hebben niet alle zzp'ers te maken met dezelfde werkzaamheden. Kijk dus vooral naar de functies die belangrijk zijn voor je.

Mijnzzp.nl