Team Mijnzzp

Boekhouding kleine ondernemer

Als kleine ondernemer krijg je te maken met boekhouding. Een boekhoudprogramma kan je helpen met deze taak. In dit artikel leggen we een aantal programma's voor die geschikt zijn om als kleine ondernemer te gebruiken om de financiële administratie bij te houden. In de meeste gevallen kun je prima zelf de boekhouding bijhouden.

Overzichtelijke administratie opzetten

Voor een kleine onderneming is het belangrijk dat je administratie overzichtelijk is. Een overzichtelijke boekhouding opzetten is mogelijk met een online boekhoudprogramma. Denk bijvoorbeeld aan de crediteurenadministratie of aan de urenregistratie die je op deze manier prima zelf kan bijhouden. Op deze manier kunnen ook kleine ondernemingen hun eigen administratie doen. De beste boekhoudprogramma's zijn in veel gevallen speciaal gemaakt voor een kleine onderneming.

Financiële administratie bijhouden

Kleine ondernemers kiezen in de meeste gevallen voor een eenmanszaak. Voor eenmanszaken is het belangrijk om een goede financiële administratie bij te houden. Je moet zorgen dat je weet welke inkomsten en uitgaven er zijn geweest. Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Online boekhouden geeft daarnaast een beter inzicht in de financiële positie. Een eigen boekhouding geeft daarnaast goed inzicht in de cijfers en kan je helpen bij het maken van belangrijke beslissingen.

Het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder is tegenwoordig niet nodig meer. Wel kan een boekhouder helpen bij de inkomstenbelasting. Er zijn redelijk veel ondernemers die de aangifte inkomstenbelasting laten verzorgen door een boekhouder. Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. De Belastingdienst heeft al diverse keren aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. Bij de Belastingdienst kun je ook regelmatig een online-seminar volgen.

Hoe doe je de btw-aangifte als kleine ondernemer?

Wanneer je als ondernemer niet onder de kleineondernemersregeling (KOR) valt, dan ben je btw-plichtig. De kleineondernemersregeling is alleen van toepassing wanneer je minder dan 20.000 euro aan omzet per jaar maakt. Om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling als zzp'er, moet je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Wanneer je ondernemer bent voor de omzetbelasting, dan ben je verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan is dit eenvoudig. De software zal automatisch de btw berekenen over alle verkoopfacturen en inkoopfacturen. Hierna kun je simpel de btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Vanzelfsprekend kun je de btw-aangifte ook laten verzorgen door een goede boekhouder. Het tijdig verzorgen van de btw-aangifte is overigens wettelijk verplicht als ondernemer. Een andere benaming voor btw is ook wel de omzetbelasting.

Belang van een goede boekhouding

Een goede administratie voor je onderneming is belangrijk en verplicht. Een overzichtelijke administratie biedt je veel voordelen op korte en lange termijn. Alleen met een goede administratie heb je inzicht in de financiën van jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de verkoopadministratie en aan de voorraadadministratie dat al snel complex kan worden. Het is belangrijk om te voorkomen dat je het overzicht kwijtraakt. Een goed overzicht kan veel problemen voorkomen. Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan ben je hierin geholpen. Je hebt direct inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf en kunt zo snel actie ondernemen als dit nodig is. Ook is het een stuk eenvoudiger om belastingaangifte te doen

Het eenvoudig inboeken van alle facturen, de loonadministratie, de debiteuren, bonnen en alle bankafschriften is allemaal mogelijk door middel van online boekhouden. De bankafschriften kun je ook weer nodig hebben voor je aangiftes. Ook is het mogelijk om snel de resultatenrekening te bekijken. Wanneer je met veel boekhouden te maken hebt, dan kan uitbesteden van het boekhouden aan een boekhouder of accountant wel een optie zijn. In de meeste gevallen kun je het boekhouden ook prima zelf verzorgen. Zoals eerder omschreven zijn er wel redelijk veel ondernemers die voor de belastingaangifte alsnog gebruikmaken van een accountant of goede boekhouder.

Online boekhouden met e-boekhouden

Het boekhoudpakket van e-boekhouden behoort toe tot de beste boekhoudprogramma's die er zijn. Het onbeperkt factureren, het opstellen van facturen en het bewaren van de complete administratie is allemaal mogelijk met e-boekhouden. Starters hebben extra voordeel, omdat e-boekhouden voor starters de eerste 15 maanden gratis te gebruiken is.

Wetten en regels boekhouden

Alle ondernemers hebben te maken met wet- en regelgeving wanneer het aankomt op de administratie. Een van de belangrijkste voorwaarden, is de administratie bewaren. De complete administratie en boekhouding moet je in de meeste gevallen minimaal 7 jaar bewaren. Administratie en boekhouding met betrekking tot onroerende zaken moet je zelfs minimaal 10 jaar bewaren. De administratie en boekhouding met betrekking tot onroerende zaken heeft ook betrekking op contracten.

Wanneer de Belastingdienst komt controleren, moet je dus de complete administratie, boekhouding en alle contracten kunnen overleggen. De overheid kan eventueel ook de administratie en boekhouding van opdrachtgevers controleren. In dat geval zullen alle facturen bekeken worden. De betaalde facturen moeten overeenkomen met de boekhouding. Zorg er dus voor dat je geen fouten maakt met de verzonden facturen.

Lees ook ons artikel: Wat valt er onder boekhouding?

Toch liever een boekhouder of accountant inhuren

Er zijn ondernemers die hun tijd niet willen besteden aan de boekhouding. Ook het doen van aangiftes is niet voor alle ondernemers hun favoriete hobby. Wanneer je voldoende winst maakt, dan kan het slim zijn om gebruik te maken van een administratiekantoor of accountant. In de meeste gevallen hebben we het dan wel over ondernemers die redelijk veel omzet maken. Zzp'ers met een beperkte omzet kunnen beter zelf hun administratie en boekhouding doen. Boekhouders zijn wel op de hoogte van alle belastingvoordelen.

Moet je een jaarrekening maken als zelfstandig ondernemer?

Eenmanszaken zijn niet verplicht om een jaarrekening te laten opstellen. Wel moet je ieder jaar een winst- en verliesrekening opstellen, inclusief eindejaar balans. Mocht je gebruikmaken van een fiscalist, dan is de factuur gewoon fiscaal aftrekbaar. Zie ook onze handige vergelijkingspagina om het meest geschikte boekhoudprogramma te vinden.

Kleine ondernemers kunnen meestal zelf de boekhouding doen. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van een goed boekhoudpakket.

Met een boekhoudprogramma is het risico op fouten veel minder groot. Daarnaast kun je de administratie veel sneller wegwerken.

Mijnzzp.nl