Team Mijnzzp

Boekhouding kleine ondernemer

Als kleine ondernemer krijg je te maken met het bijhouden van de boekhouding net als andere ondernemers. Een goed online boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Kleine ondernemers kunnen ook te maken hebben met speciale fiscale regelingen zoals de kleineondernemersregeling. Deze regeling mag je in bepaalde situaties toepassen en maakt het boekhouden eenvoudiger. Je krijgt met deze regeling namelijk vrijstelling voor de btw en hoeft ook geen btw-aangifte te doen. Deze regeling mag je niet zelfstandig toepassen. Dit met je eerst aanvragen bij de Belastingdienst. Als zzp'er is het belangrijk om de boekhouding op de juiste manier bij te houden. In dit artikel bespreken we een aantal boekhoudpakketten die geschikt zijn om als kleine ondernemer te gebruiken om de financiële administratie te bij te houden. In de meeste gevallen kun je de boekhouding zelf doen.

Kleine ondernemers zijn btw-plichtig en je moet dus gewoon btw-aangifte doen. Wil je als zzp'er niet btw-plichtig zijn, dan is het nodig om de kleineondernemersregeling aan te vragen. Het is niet toegestaan om eenzijdig de kleineondernemersregeling toe te passen. De meeste ondernemers maken geen gebruik van de kleineondernemersregeling vanwege de nadelen die aan de kleineondernemersregeling kleven. Kleine ondernemers zijn wel gewoon verplicht de boekhouding bij te houden. Je bent ook verplicht de boekhouding minimaal zeven jaar te bewaren.

Inhoudsopgave
Opzetten boekhouding
Kleineondernemersregeling toepassen
Nadelen en voordelen kleineondernemersregeling
Kleine ondernemers en btw-aangifte
Btw-vrijstelling kleine ondernemers
Overzichtelijke administratie opzetten
Financiële administratie bijhouden
Kleine ondernemers en afschrijvingen
Boekhouding uitbesteden aan een boekhouder
Belang van een goede boekhouding
Eenvoudige boekhouding opzetten
Online boekhouden kleine ondernemers
Wetten en regels boekhouden
Toch liever een boekhouder of accountant inhuren
Gratis boekhoudprogramma kleine ondernemers
Moet je een jaarrekening maken als zelfstandig ondernemer?

Opzetten boekhouding

FreelancerHet opzetten van een eigen administratie kan het beste gedaan worden met behulp van online boekhoudsoftware. Er zijn meerdere boekhoudprogramma's die geschikt zijn voor een eenmanszaak en kleine ondernemers. Een online programma heeft als voordeel dat je veel overzichtelijker en ook beter de boekhouding kunt bijhouden.

Kleineondernemersregeling toepassen

De kleineondernemersregeling is alleen voor bedrijven die minder dan 20.000 euro omzet per jaar maken. Om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling, moet je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Wanneer je ondernemer bent voor de omzetbelasting, dan ben je in eerste instantie gewoon verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst. Met de kleineondernemersregeling heb je dus wel te maken met btw-vrijstelling. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de kleineondernemersregeling.

Nadelen en voordelen kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling heeft ook nadelen omdat btw terugvragen niet meer mogelijk is. Wanneer je een bedrijfsmiddel koopt, dan kun je onder de kleineondernemersregeling niet de betaalde btw terugvragen. De kleineondernemersregeling heeft als voordeel dat je geen btw hoeft te berekenen voor je klanten. Als je onder de kleineondernemersregeling valt, zijn je klanten goedkoper uit. Ook heb je te maken met minder administratie wanneer je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling. Wanneer je als zzp'er niet onder de kleineondernemersregeling (KOR) valt, dan ben je automatisch btw-plichtig.

Kleine ondernemers en btw-aangifte

Als je geen gebruik maakt van de kleineondernemersregeling, moet je elk kwartaal een btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. De btw-aangifte doe je tegenwoordig eenvoudig door het gebruiken van een boekhoudprogramma. Het boekhoudprogramma zal de omzetbelasting berekenen op basis van alle inkomsten en uitgaven. De inkomsten en uitgaven hoef je dus niet handmatig te berekenen. De btw-aangifte kun je eenvoudig doen door middel van een koppeling met de Belastingdienst. Het is belangrijk om geen btw fouten te maken. Controleer daarom alle facturen op het juiste btw-tarief en controleer het toegepast btw-tarief ook met de uitgevoerde werkzaamheden.

Btw calculator

Btw-vrijstelling kleine ondernemers

Vrolijke vrouwBtw-vrijstelling is alleen mogelijk door het aanvragen van de kleineondernemersregeling bij de Belastingdienst. De kleine ondernemers regeling heeft, zoals eerder beschreven, zowel voordelen als nadelen. Deze zul je dus voor jezelf moeten afwegen. Het is voor kleine ondernemer niet verplicht om gebruik te maken van de kleine ondernemers regeling. De kleine ondernemers regeling is de enige manier om in aanmerking te komen voor btw-vrijstelling.

Overzichtelijke administratie opzetten

Als je een kleine onderneming hebt, moet je je administratie goed bijhouden. Het is mogelijk een online boekhoudprogramma te gebruiken om een overzichtelijke boekhouding op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de crediteurenadministratie of aan de urenregistratie die je hiermee zelf kunt bijhouden. Op deze manier kunnen kleine ondernemingen ook hun boekhouding zelf doen. De beste boekhoudprogramma's zijn gemaakt voor een kleine onderneming.

Financiële administratie bijhouden

Kleine ondernemers kiezen in de meeste gevallen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Voor eenmanszaken is het belangrijk om de administratie op de juiste manier bij te houden. Als zzp'er is het dan ook belangrijk dat je weet welke inkomsten en uitgaven er zijn geweest. Een boekhoudprogramma kan je hierbij helpen. Online boekhouden geeft daarnaast een beter inzicht in de financiële positie van je bedrijf.

OndernemerKleine ondernemers zijn jaarlijks verplicht om de balans op te maken en ook de winst- en verliesrekening. Deze gegevens heb je onder andere nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Kleine ondernemers zijn niet verplicht om een jaarrekening te maken voor de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft voldoende aan de winst- en verliesrekening.

Kleine ondernemers en afschrijvingen

Net zoals andere ondernemers, kunnen kleine ondernemers te maken krijgen met afschrijvingen. Een nieuw bedrijfsmiddel van meer dan 450 euro moet je op de balans zetten. Je moet hiervoor de boekwaarde berekenen en dus moet je de jaarlijkse afschrijving berekenen. Je kunt dit doen met een boekhoudprogramma, maar ook met onze gratis calculator.

Afschrijving berekenen

Boekhouding uitbesteden aan een boekhouder

Het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder is tegenwoordig niet nodig meer. Wel kan een boekhouder helpen met de aangifte inkomstenbelasting. Er zijn redelijk veel ondernemers die de aangifte inkomstenbelasting laten verzorgen door een boekhouder. Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. De Belastingdienst heeft al meerdere keren aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden.

OverlegWanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan is dit eenvoudig. De software zal automatisch de btw berekenen over alle verkoopfacturen en inkoopfacturen. Hierna kun je simpel de btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Vanzelfsprekend kun je de btw-aangifte ook laten verzorgen door een goede boekhouder. Het tijdig verzorgen van de btw-aangifte is wettelijk verplicht. Een andere benaming voor btw is ook wel de omzetbelasting.

Belang van een goede boekhouding

Een goede administratie voor je onderneming is belangrijk en verplicht. Een overzichtelijke administratie biedt je veel voordelen op korte en lange termijn. Alleen met een goede administratie heb je inzicht in de financiën van jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de verkoopadministratie en aan de voorraadadministratie dat al snel complex kan worden. Het is belangrijk om te voorkomen dat je het overzicht kwijtraakt. Een goed overzicht kan veel problemen voorkomen. Wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden, dan ben je hierin geholpen. Je hebt direct inzicht in de financiële situatie van jouw bedrijf en kunt zo snel actie ondernemen als dit nodig is. Ook is het een stuk eenvoudiger om belastingaangifte te doen.

Eenvoudige boekhouding opzetten

Het eenvoudig inboeken van alle facturen, de loonadministratie, de debiteuren, losse bonnen en alle bankafschriften is allemaal mogelijk door middel van online boekhouden. De bankafschriften kun je ook weer nodig hebben voor je aangiftes. Ook is het mogelijk om snel de resultatenrekening te bekijken.

Boekhouding online doenWanneer je met veel boekhouden te maken hebt, dan kan het uitbesteden van het boekhouden aan een boekhouder of accountant een goede optie zijn. In de meeste gevallen kun je het boekhouden ook prima zelf verzorgen. Zoals eerder omschreven zijn er wel redelijk veel ondernemers die voor de belastingaangifte alsnog gebruikmaken van een goede boekhouder.

Online boekhouden kleine ondernemers

Het boekhoudpakket van e-boekhouden behoort toe tot de beste boekhoudprogramma's die er zijn. Het onbeperkt factureren, het opstellen van facturen en het opslaan van de complete administratie is allemaal mogelijk met e-boekhouden.nl. Starters hebben extra voordeel, omdat e-boekhouden voor starters de eerste 15 maanden gratis te gebruiken is. Een boekhoudprogramma is vandaag de dag op veel manieren te gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook aan het bijhouden van de rittenadministratie of aan het inscannen van losse bonnetjes met een app. Dit is allemaal mogelijk met een boekhoudprogramma. Vanzelfsprekend kun je ook de complete bedrijfsadministratie bijhouden met een boekhoudprogramma.

Wetten en regels boekhouden

Alle ondernemers hebben te maken met wet- en regelgeving wanneer het aankomt op de administratie. Een van de belangrijkste voorwaarden, is dat je de complete administratie moet bewaren. De complete administratie moet je minimaal 7 jaar bewaren. De administratie met betrekking tot onroerende zaken moet je zelfs minimaal 10 jaar bewaren. De administratie met betrekking tot onroerende zaken is ook van toepassing op contracten. Wanneer de Belastingdienst een keer komt controleren, moet je dus de complete administratie en alle contracten kunnen overleggen. De overheid kan eventueel ook de administratie van opdrachtgevers controleren. In dat geval zullen alle facturen bekeken worden. De betaalde facturen moeten overeenkomen met de eigen boekhouding. Zorg er dus voor dat je geen fouten maakt met de verzonden facturen.

Lees ook ons artikel: Wat valt er onder boekhouding?

Toch liever een boekhouder of accountant inhuren

Vrouw aan het bellenEr zijn ondernemers die hun tijd niet willen besteden aan de boekhouding. Ook het doen van aangiftes is niet voor alle ondernemers hun favoriete hobby. Wanneer je voldoende winst maakt, dan kan het slim zijn om gebruik te maken van een administratiekantoor, boekhouder of accountant. In dat geval hebben we het dan wel over ondernemers die voldoende omzet maken. Kleine ondernemers met beperkte omzet kunnen ook gewoon zelf hun boekhouding bijhouden. Het voordeel van boekhouders is wel dat ze op de hoogte zijn van alle belastingvoordelen.

Gratis boekhoudprogramma kleine ondernemers

Er zijn geen boekhoudprogramma's die je gratis kunt gebruiken. Wel kun je gebruikmaken van Excel om te boekhouden. Kleine ondernemers kunnen daarnaast gebruikmaken van een goedkoop boekhoudprogramma. Er zijn al complete boekhoudprogramma's beschikbaar vanaf 9,- per maand. Het gratis boekhouden is ook niet echt aan te bevelen, omdat je veel extra functionaliteiten zal mislopen. Ook is het dan niet mogelijk om alle fiscale regelgeving met betrekking tot de kleineondernemersregeling automatisch te verwerken. Een ander nadeel is het niet kunnen werken in de cloud. Dit is voor de meeste ondernemingen vandaag de dag belangrijk.

Moet je een jaarrekening maken als zelfstandig ondernemer?

Eenmanszaken zijn niet verplicht om een jaarrekening te maken. Wel moet je ieder jaar de winst- en verliesrekening opstellen, inclusief eindejaar balans. Mocht je gebruikmaken van een boekhouder, dan is de factuur gewoon fiscaal aftrekbaar. Als startende ondernemer is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Met boekhoudprogramma kun je niet alleen de administratie bijhouden. Denk bijvoorbeeld ook aan offertes maken en aan het bijhouden van de urenregistratie. Het bijhouden van de gewerkte uren is voor de meeste zzp'ers belangrijk. Dit kan dus ook met een boekhoudprogramma. Ook krijg je de beschikking over een gratis app. Met de handige mobiele app kun je overal de administratie inzien en bijwerken. Zie ook onze handige vergelijkingspagina om het meest geschikte boekhoudprogramma te vinden.

Kleine ondernemers kunnen meestal zelf de boekhouding doen. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van een goed boekhoudpakket.

Met een boekhoudprogramma is het risico op fouten veel minder groot. Daarnaast kun je de administratie veel sneller wegwerken. Kleine ondernemers kunnen gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Deze regeling moet je wel eerst aanvragen bij de Belastingdienst.

Mijnzzp.nl