Team Mijnzzp

Stukadoor

Als je als stukadoor een eigen bedrijf wilt beginnen, heb je in principe niet veel nodig. Je moet natuurlijk de juiste motivatie hebben en je moet genoeg opdrachten kunnen binnenhalen met je eigen bedrijf. Als je een stukadoorsbedrijf wilt opzetten, dan moet je vanzelfsprekend ook over voldoende financiële middelen beschikken. Het starten als zzp'er in de bouw is al jaren populair en er zijn veel zelfstandig ondernemers werkzaam in de bouwsector. Het starten van een eigen bedrijf als stukadoor vraagt in ieder geval om de juiste voorbereiding. In dit artikel worden de belangrijkste punten beschreven en proberen we de veelgestelde vragen te beantwoorden. Zo weet je zeker dat je een goede start maakt met jouw bedrijf.

Wanneer je een eigen stukadoorsbedrijf wilt opzetten, dan zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. In eerste instantie moet je goed nadenken over het soort bedrijf dat jij wilt starten. Is dit een eigen bouwbedrijf of een afwerkingsbedrijf? Wil je alleen stukadoors inhuren of wil je zelf ook opdrachten uitvoeren? Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de rechtsvorm van de onderneming.

OverlegBij de kamer van koophandel kunnen ze hierbij helpen. De meeste zzp'ers staan geregistreerd als eenmanszaak of vof. Het is wettelijk verplicht om je bij de kamer van koophandel in te schrijven. Van de kamer van koophandel ontvang je na de inschrijving een uniek eigen KvK-nummer. De KvK geeft daarnaast ook advies aan startende ondernemers. De KvK zal je nieuwe stukadoorsbedrijf ook opnemen in het handelsregister en kan je ook voorzien van praktische tips.

Inhoudsopgave
Startende ondernemers en bedrijf starten
Eigen bouwbedrijf of stukadoorsbedrijf
Ondernemingsplan en stappenplan maken
Nieuwste technieken stukadoorsbedrijf
Boekhouding regelen als startende stukadoor
Verplichte administratie als stukadoor
Ondernemer en de Belastingdienst
Mond tot mondreclame stukadoor
Zelfstandig stukadoren
Bedrijf starten als stukadoor en boekhouding

Startende ondernemers en bedrijf starten

Er zijn redelijk veel stukadoors die een eigen stukadoorsbedrijf oprichten. Dit is het gevolg van het feit dat er weinig startkapitaal nodig is en je relatief eenvoudig aan opdrachten kunt komen. Vanzelfsprekend moet je wel beschikken over de juiste vaardigheden om als stukadoor goed werk te kunnen leveren. De juiste vakkennis is dan ook belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. De meeste zzp'ers hebben eerst jaren lang ervaring opgedaan in loondienst. Als zzp'er moet je een aantal zaken op de juiste manier regelen. De belangrijkste zaken zullen wij hieronder kort uitlichten.

  • Verzekeringen: Als stukadoor moet je ervoor zorgen dat je over de juiste verzekeringen beschikt, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vooral als stukadoor is het belangrijk om je extra goed te verzekeren. Stukadoren is zwaar werk en niet geheel zonder risico.
  • Financiën: Je moet goed nadenken over hoe je het bedrijf gaat financieren. Vaak is er een lening nodig om het bedrijf van de grond te krijgen. Houd hierbij rekening met je inkomen en de kosten die je maandelijks hebt.
  • Belasting: Je moet goed op de hoogte zijn van de belastingregels voor ondernemers. Zo moet je bijvoorbeeld btw afdragen over alle omzetten die je maakt. Ook de inkomstenbelasting is anders dan wanneer je een loon hebt gehad vanuit loondienst. Ook heb je ieder kwartaal te maken met de btw-aangifte.
  • Marketing: Je moet ook rekening houden met de marketing van je bedrijf. Zo is het belangrijk om een goede website te hebben en actief op social media te zijn. Daarnaast is het belangrijk om flyers, briefpapier en andere materialen te hebben.

Eigen bouwbedrijf of stukadoorsbedrijf

BoekhoudingAls stukadoor start je in de meeste gevallen een afwerkingsbedrijf. Toch zijn er steeds meer stukadoors die zich laten registreren als bouwbedrijf. Dit is een belangrijk punt om over na te denken wanneer je een bedrijf start binnen de bouw. Wil je alleen stukadoorswerkzaamheden gaan aanbieden of ook andere werkzaamheden. Daarnaast kan deze keuze van invloed zijn op het btw-tarief dat je mag toepassen.

Ondernemingsplan en stappenplan maken

Een goed ondernemingsplan en stappenplan maken is nodig wanneer je extern krediet nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een bedrijfwagen, stukadoor machines, steigermateriaal of aan gereedschappen die je nodig hebt. Wanneer je geld nodig hebt, dan zul je dus een financieel plan moeten opstellen. Dit noemt men ook wel eens een ondernemingsplan. Binnen het ondernemingsplan omschrijf je bijvoorbeeld de rechtsvorm, de vaste kosten, de te verwachte omzet en voor welke opdrachtgevers je gaat werken. Afhankelijk van de financieringsaanvraag kan het ook belangrijk zijn om eerst de boekhoudkundige rentabiliteit van een investering te berekenen. Dit doen een kredietversterker meestal zelf ook. Dit is een methode om het rendement van een investering te kunnen bepalen. Zie onze gratis tool hiervoor.

GBR berekenen

Nieuwste technieken stukadoorsbedrijf

Als zzp'er in de bouw heb je ook zeker te maken met opkomende nieuwe technieken en innovaties. Er zijn bijvoorbeeld al robotpakken die tijdens het stukadoren de ledematen ondersteunen. Dit voorkomt overbelasting en is een belangrijke innovatie voor stukadoors. Het stukadoren is een zwaar werk en veel stukadoors krijgen vroeg of laat lichamelijke kwaaltjes. De gezondheid als stukadoor is dan ook belangrijk te noemen en schade moet voorkomen worden. Dit vermindert de risico en maakt het werk veiliger. Zorg dat je bij blijft als stukadoor met de laatste mogelijkheden en technieken. De veiligheid in de bouw moet niet onderschat worden en de juiste materialen kunnen hierbij helpen.

Boekhouding regelen als startende stukadoor

Bij het starten van een eigen bedrijf moet je een verplichte administratie bijhouden volgens de eisen van de Belastingdienst. Denk hierbij aan het facturen maken volgens de eisen van de Belastingdienst. Om problemen te voorkomen met de Belastingdienst is het belangrijk om de boekhouding goed bij te houden. Hiervoor kun je een online boekhoudprogramma gebruiken. Een boekhoudpakket zal je veel tijd besparen als ondernemer. Zorg ervoor dat je ook gebruikmaakt van de verschillende fiscale voordelen waarmee je vooral het eerste jaar mee te maken hebt.

Verplichte administratie als stukadoor

BouwAls ondernemer ben je verplicht om de administratie volgens wettelijke regels bij te houden. De Belastingdienst kan ook een controle uitvoeren. Zorg er dan ook voor dat je als zzp'er de administratie op orde hebt. Uit praktijkervaring blijkt dat boekhoudsoftware hiervoor de beste optie is. De kosten zijn over het algemeen laag. Een zzp'er hoeft geen ingewikkelde boekhouding te voeren.

Ondernemer en de Belastingdienst

Als stukadoor moet je de boekhouding en de administratie goed voor elkaar hebben. Het is verplicht om de complete administratie minimaal 7 jaar te bewaren als ondernemer. Maak dus gebruik van een professioneel boekhoudsysteem om aan de bewaarplicht te kunnen voldoen. Dit heeft betrekking op de complete financiële administratie. Na het starten van een eigen krijg je van de Belastingdienst ook een btw-nummer. Het btw-nummer moet je verplicht gebruiken op alle facturen en het btw-identificatienummer heb je ook nodig voor de btw-aangifte. Als stukadoor kun je te maken hebben met verschillende regels met betrekking tot het btw-tarief. Controleer dit goed om mogelijke vergissingen met de btw-aangifte te voorkomen.

Btw-calculator stukadoor

Mond tot mondreclame stukadoor

Een vakman zal in de meeste gevallen geen moeite hebben met het verkrijgen van voldoende opdrachten. Vakmanschap praat zich snel rond via mond-tot-mondreclame. Voor het stukadoren kun je ook terecht bij aannemers en verschillende andere opdrachtgevers. Een goede stukadoor zal dan ook niet snel zonder werk komen te zitten. Alleen bij het starten kan het verkrijgen van genoeg klussen soms lastig zijn. Een zzp'er in de bouw kan vroeg of laat wel opdrachten binnenhalen en een goede start maken. De beste manier om aan voldoende opdrachten te komen is wel door middel van mond tot mondreclame.

Zelfstandig stukadoren

Wanneer je voor het eerst gaat starten als zelfstandige stukadoor, is het verstandig om goed na te denken over je uurtarief. Een aannemer werkt meestal met een vastgesteld uurtarief. Wanneer het uurtarief te laag is, dan kun je beter op zoek gaan naar een andere opdracht. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een vierkantemeterprijs te hanteren. Om voldoende klanten aan te trekken kan het handig zijn om het uurtarief in het begin aantrekkelijk te houden. Het uurtarief verhogen kan op een later moment. Het is natuurlijk wel belangrijk om voldoende omzet te maken als zzp'er. Bij het starten als zzp'er is het eerst vooral belangrijk om aan het werk te komen. Het blijft wel belangrijk om de te verwachte omzet vanuit het gemaakte ondernemingsplan na te streven van je eigen bedrijf.

Bedrijf starten als stukadoor en boekhouding

De investering die je als stukadoor moet doen is niet hoog. De juiste materialen en gereedschappen hebben de meeste stukadoors wel. Wel zul je een bedrijfsbus moeten kopen of leasen, echter kun je deze kosten voor een groot deel weer aftrekken. Het aftrekken van alle kosten kan ook weer automatisch gedaan worden met een goed boekhoudprogramma. Voor het afschrijven op bedrijfsmiddelen heb je te maken met wettelijke eisen. Zie hiervoor onze handige afschrijving berekenen calculator.

Afschrijving berekenen

Administratie Er zijn veel stukadoor die werken als zzp'er. Voor de meeste stukadoors is het verkrijgen van voldoende opdrachten geen probleem.

Zorg er ook voor dat je de boekhouding goed organiseert als stukadoor. Hiervoor zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden.

Mijnzzp.nl