Team Mijnzzp

Boekhoudpakket

Als ondernemer wil je helder inzicht hebben in de financiële gezondheid van je bedrijf. Ook ben je verplicht om financiële gegevens te bewaren, zodat je verantwoording kunt afleggen aan de Belastingdienst. Een goede administratie en overzichtelijk boekhoudpakket is daarom onmisbaar voor iedere zzp’er of ondernemer. Een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers vinden is niet heel moeilijk, omdat er verschillende boekhoudprogramma's zijn. De boekhouding bijhouden is hierdoor relatief makkelijk geworden door slimme software. Maar wat is nu de meest gebruiksvriendelijke online boekhoudpakket en hét beste boekhoudpakket voor zzp'ers?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat iedere onderneming weer anders is. Ieder bedrijf stelt andere eisen en wensen aan relevante boekhoudsoftware. Daarnaast is het van belang of je een starter of ervaren ondernemer bent. Je bent altijd op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een online boekhoudprogramma moet daarnaast ook een goed boekhoudprogramma zijn met gratis helpdesk. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van het beste boekhoudpakket voor jouw onderneming.

Boekhoudpakket: eenmanszaak of ondernemer met personeel?

De aanbieders van boekhoudpakketten bieden diverse mogelijkheden, afhankelijk van de wensen en eisen van de ondernemer. Daarom is er in de keuze voor boekhoudsoftware een belangrijk verschil tussen ondernemers met personeel of een eenmanszaak. Een online boekhoudprogramma moet natuurlijk wel aan je wensen voldoen. Ben je op zoek naar het beste boekhoudprogramma, dan zul je ook goed moeten letten op het meest complete boekhoudpakket. Denk hierbij aan de mogelijkheid om voldoende facturen te kunnen maken en aan het kunnen toepassen van je eigen huisstijl. Speciaal ontwikkeld online boekhoudsoftware kan dit in de meeste gevallen.

Voor zelfstandig ondernemers kan het ook belangrijk zijn om voldoende back-up te krijgen wanneer je met vragen zit. Slimme software werkt meestal zo, dat alle veelgestelde vragen automatisch beantwoord worden. De beste boekhoudprogramma's maken de online boekhouding een stuk makkelijker. Online boekhouden en het bijhouden van de online-administratie is voor alle zzp'ers belangrijk. Het uitzoeken van een eenvoudig online boekhoudpakket als zzp-er of andere kleine ondernemingen kan soms lastig zijn.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Hét complete boekhoudpakket

Als zzp'er kun je vaak prima werken met de basismodule van boekhoudsoftware. Meestal geeft het minimale pakket recht op het versturen van 240 gratis facturen per jaar, wat voor veel zzp'ers voldoende is. Daarnaast biedt een basispakket toegang voor één gebruiker, wat prima werkt als eenmanszaak. Hét online boekhoudprogramma voor je zzp boekhouding is natuurlijk niet zomaar aan te geven. Er zijn diverse boekhoudprogramma's om je online boekhouding te doen. Daarnaast kan een boekhoudprogramma voor zzp'ers ook aan specifieke wensen moeten voldoen. Btw-aangifte doen en het onbeperkt factureren kunnen belangrijke afwegingen zijn voor je. Een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers is in alle gevallen belangrijk.

Ondernemer met personeel

Voor een ondernemer met personeel biedt een basispakket vaak onvoldoende mogelijkheden en is een uitgebreidere module nodig. Dit geeft vaak recht op meerdere gebruikers, het verzenden van meer of een onbeperkt aantal facturen, maar biedt ook meer mogelijkheden tot koppelingen. Overigens kan het ook belangrijk zijn om te kijken of er sprake is van een gratis helpdesk om je te helpen als zelfstandig ondernemer. Hét beste boekhoudpakket voor zzp'ers moet deze optie aanbieden. De meeste aanbieders bieden een gratis startersaccount aan waardoor dit je zelf kan ontdekken.

Een uitgebreid boekhoudpakket geeft veel meer ruimte voor een complexe administratie, waarin bijvoorbeeld uitgebreide salarisadministratie, meerdere bedrijfsprocessen en andere zaken gewaarborgd moeten worden. Aan een uitgebreide module van boekhoudsoftware hangt vanzelfsprekend wel een hoger prijskaartje dan aan een basismodule. Een goed boekhoudpakket geeft goede ondersteuning en de boekhoudkennis vereist in de meeste gevallen minimale inspanning. Facturen maken was nog nooit zo makkelijk. Daarnaast voorkomt de software facturen maken die niet kloppen. Hét complete boekhoudpakket voor zzp'ers is dus persoonlijk en kan per ondernemer verschillen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een boekhoudpakket?

Wanneer je een boekhoudpakket wilt kiezen, moet je goed nadenken over de mogelijkheden die het pakket biedt. Bedenk vooraf goed van welke opties je gebruik wilt kunnen maken. Je kunt jezelf daarvoor een aantal vragen stellen, zoals:

  • Hoeveel facturen kan ik aanmaken?
  • Hoeveel gebruikers krijgen toegang?
  • Welke automatische koppelingen zijn er mogelijk?
  • Welke extra functionaliteiten wil ik gebruiken?
  • Hebben ze een gratis startaccount?
  • Is er boekhoudkennis vereist?
  • Boekhoudsoftware belastingdienst koppeling?

Naast het verzenden van facturen en het aantal gebruikers dat toegang krijgt tot je administratie, is het verstandig om goed na te denken over manieren waarop je de boekhouding gemakkelijker kunt maken voor je onderneming.

Veel boekhoudpakketten bieden allerlei mogelijke koppelingen, met bijvoorbeeld webshops, banken, payment service providers, de Belastingdienst, kassasystemen, salarissoftware en urenregistratie-software. Deze koppelingen besparen niet alleen tijd, maar verkleinen ook de kans op fouten in de administratie.

De meeste boekhoudpakketten bieden een app aan op je telefoon, waarmee je allerlei acties kunt uitvoeren. Door bijvoorbeeld bonnetjes in te scannen, kun je via je telefoon gemakkelijk de administratie bijwerken. Een handige toepassing voor zzp'ers en ondernemers.

Online boekhouden

Hét boekhoudpakket voor zzp'ers is al bereikbaar voor een kleine vergoeding per maand. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van een online programma om up-to-date te zijn en alle inkomsten en uitgaven onder controle te kunnen houden. Ook voor de startende ondernemer is het bijhouden van je boekhouding makkelijk. Maak wel de juiste keuze en kijk ook naar de extra functies. Daarnaast kan een account inclusief opstartservice raadzaam zijn.

Zakelijke rekeningen koppelen

Heb je één of meerdere zakelijke rekeningen? Dan kan het handig zijn om deze direct te koppelen aan je boekhoudsoftware. Op deze manier worden mutaties automatisch bijgewerkt en is de administratie altijd actueel. Dit is ook extra makkelijk wanneer je de btw-aangifte wil gaan doen. Voor de btw-aangifte kun je ook overwegen om een extra rekening te openen. Hierdoor weet je zeker dat je voldoende geld op je rekening hebt staan voor de btw-aangifte. De meeste online boekhoudprogramma's kunnen verschillende koppelingen maken. In dat geval moeten ze beschikken over een keurmerk.

Webshop of payment service provider koppelen

Voor ondernemers met een eigen webshop is het raadzaam om te kiezen voor een koppeling tussen de webshop en een payment service provider met de boekhoudsoftware. Alle verkopen via de webshop worden daarbij automatisch geregistreerd en verwerkt in de administratie.

Betalen klanten via de webshop met iDEAL of creditcard? Dan werkt een koppeling tussen het boekhoudpakket en een payment service provider, ofwel betaalprovider, uitstekend. Een efficiënte werkwijze, zeker wanneer het aantal verkopen via de webshop hoog is.

Koppeling met de Belastingdienst

Sommige boekhoudpakketten bieden een handige koppeling met de Belastingdienst aan. Hiermee verstuur en betaal je als ondernemer met één druk op de knop direct aangiftes vanuit de administratie naar de Belastingdienst. Wanneer alle bonnen en facturen zijn ingevoerd in de actuele administratie, is het simpelweg een kwestie van de aangifte controleren. Een compleet boekhoudpakket kan dit allemaal.

Urenregistratiesoftware koppelen

Als ondernemer is het belangrijk om je uren goed te registreren. Wat is er nu gemakkelijker dan de gewerkte uren vanuit je urenregistratiesoftware, direct koppelen aan het boekhoudpakket? Zo kun je gemaakte uren koppelen aan een verkoopfactuur en deze eenvoudig versturen naar de klant.

Salarissoftware koppelen

Heb je als ondernemer personeel in dienst? Dan is een koppeling tussen de boekhoudsoftware en de salarissoftware misschien interessant. Op deze manier worden loonjournaalposten automatisch gesynchroniseerd met de administratie.

Lage maandlasten zzp'er

Hoge maandlasten is wel het laatste waarop startende zzp'ers zitten te wachten. Je bent altijd op zoek naar mogelijkheden om kosten te verlagen. Zeker als startende zzp'er wil je zorgen voor lage maandlasten voor je onderneming. Daarom kan het slim zijn om te starten met een goedkoop boekhoudpakket tegen lage kosten.

Als zzp'er heb je al voor slechts tien euro per maand een basispakket boekhoudsoftware. Veel aanbieders van boekhoudpakketten bieden zelfs een jaar lang gratis aan voor startende ondernemers, waarna je tien euro per maand betaalt.

Voor de meeste zzp'ers biedt een basispakket boekhoudsoftware voldoende mogelijkheden voor het opzetten van een gezonde administratie. Zeker wanneer een bedrijf nog maar net is opgestart, zijn de uitgebreide opties van duurdere boekhoudpakketten nog niet relevant.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om het pakket op te schalen, wanneer de onderneming na verloop van tijd groeit. Hierbij zijn vooral de genoemde koppelingen interessant en een handige manier om tijd te besparen.

Gratis boekhoudsoftware gebruiken

Wanneer jij je als startende of ervaren ondernemer verdiept in verschillende boekhoudsoftware, ben je meestal op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Als beginnend zzp'er kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een gratis boekhoudpakket, zodat je niet direct vastzit aan vaste maandlasten.

Toch kleeft er een nadeel aan zo’n gratis boekhoudpakket: vaak is er geen sprake van ondersteuning. Juist als (beginnend) ondernemer is het belangrijk om ondersteuning te hebben bij vragen op het gebied van de boekhouding en administratie. Om problemen te voorkomen met de Belastingdienst, wil je de zaken goed op orde hebben.

Belastingdienst erkend boekhouden

Daarom adviseren we om altijd een door de Belastingdienst erkend boekhoudprogramma te gebruiken voor je boekhouding. Naast het feit dat je hiermee gedoe kunt voorkomen, bieden deze erkende pakketten vaak ook veel meer mogelijkheden en ondersteuning. Zo kun je erkende boekhoudsoftware meestal koppelen aan je zakelijke bankrekening, terwijl dit bij gratis software niet het geval is.

Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om bij de start van je onderneming geen vaste lasten te hebben, adviseren we daarom toch om goed te controleren of het boekhoudpakket voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Onthoud dat ook erkende boekhoudsoftware vaak voordelige tarieven aanbiedt voor startende ondernemers.

Welk boekhoudpakket moet je nu kiezen?

Wanneer je voor het eerst in de wereld van de boekhoudpakketten duikt, kan het je soms even duizelen. Er zijn ook zoveel mogelijkheden en keuzes. We hopen dat je na het lezen van dit artikel in elk geval meer inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden op het gebied van boekhoudsoftware. Stel jezelf zoveel mogelijk vragen om een antwoord te krijgen op de vraag wat het beste boekhoudpakket is voor jouw onderneming. Hét makkelijkste boekhoudprogramma moet in ieder geval de mogelijkheid bieden om facturen te kunnen maken.

Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan helpen we je graag verder. In onze boekhoudsoftware vergelijkingstool vergelijk je eenvoudig verschillende online boekhoudprogramma’s met elkaar. Je vindt in één oogopslag informatie over het aantal gebruikers, facturen, mogelijkheden en maandlasten.

In dit overzicht hebben wij een selectie gemaakt van de aanbieders van boekhoudsoftware die volgens ons een waardevolle toevoeging zijn aan je onderneming. We kijken daarbij zeker niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de pakketten. Je wil geen problemen met je financiële administratie als ondernemer. Zeker niet als je die makkelijk kan voorkomen.

Verwerk je de administratie van je bedrijf helemaal zelf?

Dan kunnen onze gratis boekhoudkundige calculators je als zzp'er of ondernemer verder helpen. Zo vind je op onze pagina met gratis calculators bijvoorbeeld hulpmiddelen bij btw-berekening, boekwaarde en afschrijving berekening, maximale hypotheek berekening, pensioen berekening en gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit berekening.

Boekhoudprogramma's voor zzp'ers

Er zijn dus verschillende boekhoudprogramma's voor zzp'ers, waarmee online boekhouden mogelijk is. Een van de bekendste aanbieders is e-boekhouden. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl is tot wel 15 maanden gratis te gebruiken voor startende zzp'ers. E-boekhouden.nl is hierdoor populair te noemen onder zzp'ers en freelancers. Of e-boekhouden het beste programma is, zul je zelf moet ondervinden door een account aan te maken. Overigens kan je ook een gratis rompslomp account aanmaken. Een Rompslomp account is wel minder lang gratis te gebruiken dan e boekhouden.nl

Beste online boekhoudprogramma's

De beste boekhoudprogramma's zijn allemaal opgenomen op onze boekhoudsoftware vergelijkingspagina. Deze boekhoudprogramma's kunnen onderling verschillen op belangrijke punten. Binnen de zakelijke dienstverlening is het in ieder geval belangrijk om minimaal je btw-aangifte kunnen doen. Wat het beste boekhoudprogramma is voor je online boekhouding is verder niet zomaar aan te geven. De meeste boekhoudprogramma's zijn goed voor de online-administratie.

Goedkoop boekhoudprogramma

Eenvoudig boekhouden is dus ook mogelijk met een voordelig systeem. De meeste boekhoudprogramma's maken online boekhouden veel makkelijker en betrouwbaarder. Wat het beste boekhoudprogramma is, kan verschillen per zzp'er. Wil je alleen facturen aanmaken of bijvoorbeeld ook de personeelsadministratie kunnen bijhouden? Online software maakt dit allemaal mogelijk.

Boekhoudpakket voor zzp'ers

Een online boekhoudpakket voor zzp'ers moet in ieder geval de optie aanbieden om voldoende facturen te kunnen maken en het doen van je btw-aangifte. Daarnaast moet het gaan om een eenvoudig online boekhoudpakket. Een boekhoudprogramma kopen is ook een optie die je kunt overwegen. Een online boekhoudprogramma heeft wel echt de voorkeur. Heb je al een account, dan kun je meestal gebruikmaken van de gratis overstapservice.

Voordelen boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma voor zzp'ers heeft gewoon te veel voordelen. Denk alleen al aan het makkelijk doen van de btw-aangifte of aan offertes maken. Ook kun je zelf zien hoeveel belasting je moeten betalen en worden je inkomsten en uitgaven duidelijk bijgehouden. Een online boekhoudprogramma helpt dan ook op veel manieren. Een online boekhoudprogramma biedt dus veel extra en werkt super makkelijk.

Gratis account

Het uitzoeken van een online boekhoudpakket is voor zzp'ers niet moeilijk, echter moet je wel goed kijken wel programma het meest geschikt voor je is. De meeste aanbieders bieden ook een gratis overstapservice aan om het je makkelijker te maken. Het bijhouden van je volledige boekhouding en administratieve werk was hierdoor nog nooit zo makkelijk. Ook alle automatische updates zijn fijn met betrekking tot wet- en regelgeving.

Mijnzzp.nl