Team Mijnzzp

Eenmanszaak oprichten

De term zzp'er hoor je vaker langskomen dan het begrip eenmanszaak. Toch is de eenmanszaak de rechtsvorm als je als zzp'er aan de slag wilt. Bij deze rechtsvorm ben je voor zakelijke schulden privé aansprakelijk te stellen. Dat komt omdat je als persoon je bedrijf bent. Het is bijvoorbeeld ook niet mogelijk om als persoon twee eenmanszaken op te richten, maar het is wel mogelijk om meerdere handelsnamen te voeren onder één eenmanszaak. Dat is handig als je meerdere markten bedient en verschillende bedrijfsactiviteiten uitvoert.

Inhoudsopgave
Verplichtingen eenmanszaak
Belasting over winst uit eenmanszaak
Personeel aannemen als zzp'er

Verplichtingen eenmanszaak

Je schrijft je eenmanszaak in bij de KVK in het Handelsregister en bent verplicht om een administratie bij te houden. De boekhouding vormt onderdeel van de administratie net als de urenadministratie. De boekhouding voorziet jaarlijks in een overzicht met inkomsten en uitgaven die vorm krijgen in een jaarrekening die weer de basis is voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

De administratie dient te voldoen aan bepaalde eisen, zoals aan een overzicht van uitgaande en binnenkomende facturen net als bankafschriften en correspondentie. Je dient de administratie zeven jaar te bewaren. Werk je minimaal 1.225 uren per jaar in je bedrijf dan kom je voor zelfstandigenaftrek in aanmerking en voor een startersaftrek als je net bent begonnen.

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Belasting over winst uit eenmanszaak

Je betaalt als freelancer of als zzp'er die een eenmanszaak opricht in 2022 51,30 euro voor de inschrijving in het Handelsregister. Over de winst uit je onderneming in de vorm van een eenmanszaak dien je inkomstenbelasting te betalen. Je komt als ondernemer naast de zelfstandigenaftrek ook in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling. Bij een omzet van niet meer dan 20.000 euro op jaarbasis kan je van de kleineondernemersregeling gebruikmaken. Als je dat doet hoef je geen btw te berekenen aan klanten.

Personeel aannemen als zzp'er

Het is als zzp-er met een eenmanszaak gewoon mogelijk om personeel aan te nemen. De term zzp staat voor zelfstandige zonder personeel, maar in de praktijk zijn er veel zzp'ers die personeel in dienst hebben. Neem je iemand aan dan geef je dat door aan de Belastingdienst om je daar als werkgever te registreren. Je bent dan verplicht om sociale premies en loonheffingen te betalen.

BoekhoudenDe rechtsvorm eenmanszaak is populair onder zzp'ers. De rechtsvorm eenmanszaak kent verschillende voordelen, echter ook nadelen.

Ondernemers met een eenmanszaak zijn bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk voor schulden.

Lees ook ons artikel: Hoe werkt de kleine ondernemersregeling (KOR)?

Mijnzzp.nl