Team Mijnzzp

Zakelijke dienstverleners

Als zzp'er of freelancer is het belangrijk om je financiële administratie goed op orde te hebben en te houden. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma's die dit eenvoudig mogelijk maken. Op deze manier heb je niet alleen een overzicht van al je inkomsten en uitgaven, maar ook al je facturen, rapporten en urenregistratie op één plek. Met een boekhoudprogramma voor zzp'ers kun je zelf de complete boekhouding bijhouden, zelfs zonder enige boekhoudkennis. Wij hebben de beste boekhoudprogramma's voor zelfstandig ondernemers allemaal opgenomen. In dit artikel lees je alles over online boekhouden voor zelfstandige zonder personeel.

Als startende ondernemer is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma voor zzp'ers. Er zijn verschillende interessante aanbiedingen beschikbaar voor startende zzp'ers. Bijvoorbeeld, het boekhoudprogramma van e-boekhouden biedt 15 maanden gratis gebruik voor startende zzp'ers. Met een online boekhoudprogramma voor zzp'ers kun je alle boekhoudkundige werkzaamheden uitvoeren en nog veel meer. Denk bijvoorbeeld ook aan de handige e-boekhouden app, die je gratis kunt gebruiken. Met de handige app kun je bijvoorbeeld alle gewerkte uren bijhouden en losse bonnetjes inscannen en uploaden naar je boekhouding. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden werkt net als alle andere boekhoudpakketten in de cloud. Alle gegevens worden dus opgeslagen in de cloud en zijn daardoor overal beschikbaar.

Inhoudsopgave
Boekhouden voor zelfstandige zonder personeel
Bijna geen inkoop en weinig facturen maken
Basisprogramma online boekhouden
Beste boekhoudprogramma voor zzp'ers en freelancers
Heb je een online boekhoudprogramma voor zzp'ers nodig?
Moet je beschikken over boekhoudkundige kennis?
Moet ik voor de resultatenrekening naar een boekhouder?
Boekhouden en de Belastingdienst
Wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp?
Wat kost een boekhouder voor een zzp'er?
Conclusie in het kort

Boekhouden voor zelfstandige zonder personeel

Vrouw de administratie aan het doenZzp'ers en freelancers in de zakelijke dienstverlening hebben vaak specifieke eisen waaraan een boekhoudprogramma moet voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het programma een urenregistratie bevat en naadloos integreert met andere zakelijke software. Daarnaast moet het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk zijn en mag het niet veel tijd kosten om gegevens in te voeren. De software moet daarnaast koppelingen kunnen maken met de bank en de belastingdienst. Online boekhouden voor zzp'ers maakt het vandaag de dag ook mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting te doen.

Bijna geen inkoop en weinig facturen maken

De meeste zelfstandig ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening, zijn consultants, interim-managers, trainers, adviseurs of coaches. Ze leveren diensten aan hun klanten, en in sommige gevallen kopen ze ook materiaal in of verkopen ze het. Dit maakt het boekhoudproces voor deze groep ondernemers vaak een stuk eenvoudiger omdat er bijna geen sprake is van inkoop. Bovendien hebben zzp'ers binnen de zakelijke dienstverlening meestal niet veel te maken met facturatie, in tegenstelling tot ondernemers met bijvoorbeeld een webwinkel, die veel meer administratie moeten verwerken.

Basisprogramma online boekhouden

Boekhouding online doenDe meeste zelfstandige ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening kunnen goed uit de voeten met een basisprogramma voor online boekhouding. Dit betekent dat je niet veel hoeft uit te geven aan een programma, maar toch kunt beschikken over alle belangrijke functionaliteiten. Enkele van deze basisfunctionaliteiten zijn onder andere:

  • Eenvoudige facturatie.
  • Urenregistratie.
  • Overzicht van inkomsten en uitgaven.
  • Integratie met andere programma's.
  • Koppeling met de bank en Belastingdienst.
  • Kilometerregistratie.

Beste boekhoudprogramma voor zzp'ers en freelancers

Op onze vergelijkingspagina hebben we verschillende boekhoudprogramma's voor zzp'ers en freelancers opgenomen. Daarnaast hebben we een speciale keuzewijzer toegevoegd waarmee je eenvoudig kunt bepalen welk programma het beste bij jou past. De meeste boekhoudprogramma's voor zzp'ers zijn al beschikbaar vanaf ongeveer € 10 per maand. Zoals eerder vermeld, is e-boekhouden zelfs 15 maanden gratis voor startende zelfstandige ondernemers. Online boekhouden voor zzp'ers is mogelijk met diverse boekhoudprogramma's en hoeft zeker niet duur te zijn. De beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers zijn ook te vinden op onze vergelijkingspagina. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden behoort overigens tot het populairste boekhoudprogramma onder zelfstandige zonder personeel.

Heb je een online boekhoudprogramma voor zzp'ers nodig?

Het korte antwoord hierop is nee. Je bent namelijk niet verplicht om je financiële administratie online bij te houden. Wel is het aan te raden, omdat je dan makkelijker overzicht houdt over je financiële situatie en deze gemakkelijker kunt delen met je accountant of boekhouder. Bovendien kun je tegenwoordig gebruikmaken van een applicatie op je telefoon of tablet, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot je financiële gegevens. Hoewel boekhouden in Excel een optie is, raden we dit niet aan. Het kost namelijk meer tijd, is moeilijker te overzien en je loopt het risico fouten te maken in de formules.

Mappen met facturenVoor zzp'ers is het daarom verstandiger om gebruik te maken van online boekhouden. Het online boekhouden voor zzp'ers biedt namelijk veel voordelen, en veel handelingen zijn geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het indienen van de btw-aangifte met een druk op de knop of aan het snel opstellen van de winst- en verliesrekening. Het is dus slim om gebruik te maken van online boekhouden voor je administratie en boekhouding. Bovendien voldoe je met een boekhoudprogramma voor zzp'ers aan de fiscale bewaarplicht. Als zzp'er ben je namelijk verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren, en dit kan eenvoudig worden gedaan met een online boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Moet je beschikken over boekhoudkundige kennis?

Het is niet nodig om over boekhoudkundige kennis te beschikken om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Deze programma's zijn namelijk bedoeld om het boekhoudproces zo eenvoudig mogelijk te maken. Wel is het belangrijk dat je begrijpt hoe de boekhouding in elkaar steekt, zodat je ook begrijpt waarom bepaalde gegevens belangrijk zijn. Als je toch liever hulp wilt bij het opzetten van je boekhouding, kun je altijd een accountant of boekhouder inschakelen. Dit is echter niet noodzakelijk, omdat online boekhouden voor zzp'ers niet erg ingewikkeld is. Het is wel van belang om een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers te gebruiken.

Moet ik voor de resultatenrekening naar een boekhouder?

Nee, je hoeft niet naar een boekhouder voor de resultatenrekening. Je kunt de resultatenrekening zelf opstellen door gebruik te maken van het online boekhoudprogramma. Met slechts één druk op de knop kun je de berekening maken. Het is echter belangrijk om deze gegevens zorgvuldig te controleren om fouten te voorkomen. Voor officiële jaarstukken zul je meestal wel een accountant of boekhouder moeten inschakelen. Zzp'ers en freelancers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om jaarstukken te laten opstellen, maar het is wel aan te raden. Als zelfstandige zonder personeel hoef je geen gebruik te maken van een boekhouder voor je boekhouding. Je mag als zzp'er zelf je boekhouding bijhouden en er is geen verplichting om een boekhouder of administratiekantoor in te schakelen.

Boekhouden en de Belastingdienst

Berekening aan het makenDe Belastingdienst heeft aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. De belangrijkste reden hiervoor is dat je dan gemakkelijker kunt aantonen wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dit is met name van belang wanneer je een beroep doet op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Daarnaast helpt online boekhouden ook bij het voorkomen van fouten in de boekhouding. Tegenwoordig zijn er ook twee belangrijke keurmerken voor online boekhoudprogramma's. Als zzp'er kun je alle fiscale handelingen uitvoeren met je boekhoudprogramma of dit overlaten aan je boekhouder.

Wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp?

Het is niet eenvoudig om te bepalen welk boekhoudprogramma het beste is voor zzp'ers. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden behoort tot de betere opties, deels vanwege aantrekkelijke aanbiedingen voor startende freelancers. Andere programma's zoals Rompslomp of MoneyMonk zijn ook goed. Het is daarom belangrijk om zelf een grondige vergelijking te maken om het beste boekhoudprogramma voor jou te vinden. Bij online boekhoudsoftware draait het niet alleen om de maandelijkse kosten, maar vooral om het gebruikersgemak en de benodigde functionaliteiten voor zelfstandigen zonder personeel.

Wat kost een boekhouder voor een zzp'er?

Over het algemeen zijn zzp'ers en andere kleine ondernemers op jaarbasis ongeveer tussen de € 1500 en € 2000 kwijt aan een boekhouder. Er kan echter een aanzienlijk verschil zijn tussen een kleine zzp boekhouder en een groot administratiekantoor. Als ondernemer is het daarom belangrijk om verschillende offertes op te vragen. Bovendien is het essentieel om duidelijke afspraken te maken met een boekhouder. Je kunt ook onze handige calculator gebruiken om de jaarlijkse boekhoudkosten te schatten. Het is ook mogelijk om een vast maandelijks bedrag af te spreken. Vanzelfsprekend ben je met een boekhoudprogramma voor zzp'ers per maand goedkoper uit.

Zzp boekhoudkosten inschatten

Conclusie in het kort

Kleine ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening kunnen dus prima uit de voeten met een basisprogramma voor online boekhouden. Deze programma's zijn eenvoudig te gebruiken, vereisen geen boekhoudkundige kennis en zijn bovendien betaalbaar. Als je er toch de voorkeur aan geeft om iemand anders je boekhouding te laten doen, kun je altijd een accountant of boekhouder inschakelen. Het is echter belangrijk dat je begrijpt hoe de boekhouding werkt, zodat je ook begrijpt waarom bepaalde gegevens belangrijk zijn.

Man aan het werk achter de computerEr zijn binnen Nederland veel dienstverlenende zzp'ers werkzaam. De meeste van deze zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Online boekhouden maakt het mogelijk om op een flexibele manier aan de administratie en boekhouding te werken.

Mijnzzp.nl