Team Mijnzzp

Zakelijke dienstverleners

Als zzp’er of als freelancer is het belangrijk om je administratie en boekhouding goed op orde te hebben. Gelukkig zijn er verschillende online boekhoudprogramma's die dit eenvoudig maken voor je. Zo houd je niet alleen overzicht over al je inkomsten en uitgaven, maar heb je ook alle facturen, rapporten en de urenregistratie op één plek. In dit artikel lees je alles over online boekhouden voor zakelijke dienstverleners.

Als je net begint met het opzetten van je eigen bedrijf, of als je al wat langer bezig bent, maar nog steeds geen grip hebt op je administratie, dan is dit artikel voor jou. We gaan je namelijk alles vertellen over online boekhouden, en waarom het zo belangrijk is om een goed programma te kiezen.

Boekhouden voor zakelijke dienstverleners

Zzp'ers en freelancers die werken binnen de zakelijke dienstverlening, hebben vaak een aantal specifieke eisen waar hun boekhoudprogramma aan moet voldoen. Zo is het belangrijk dat er een urenregistratiesysteem in zit, en dat de software integreert met andere zakelijke programma's. Daarnaast moet het boekhoudprogramma eenvoudig te gebruiken zijn, en moet het niet veel tijd kosten om gegevens in te voeren.

Bijna geen inkoop en weinig facturen maken

De meeste zelfstandig ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening, zijn consultants, interim-managers, trainers, adviseurs of coaches. Zij leveren een dienst aan hun klanten, en in sommige gevallen wordt er ook materiaal ingekocht of verkocht. Dit maakt het boekhoudproces voor deze groep ondernemers vaak een stuk eenvoudiger, omdat er bijna geen inkoop is. Ook hebben zzp'ers binnen de zakelijke dienstverlening niet te maken met veel facturatie. Ondernemers met bijvoorbeeld een webwinkel hebben veel meer administratie te verwerken.

Basisprogramma online boekhouden

De meeste zelfstandig ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening kunnen dus prima uit de voeten met een basisprogramma voor online boekhouding. Dit betekent dat je niet veel uit hoeft te geven aan een programma, maar dat je wel kunt beschikken over alle belangrijke functionaliteiten. Deze basisfunctionaliteiten zijn onder andere:

  • Eenvoudige facturatie;
  • Urenregistratie;
  • Overzicht van inkomsten en uitgaven;
  • Integratie met andere programma's;
  • Koppeling met de bank en Belastingdienst;
  • Kilometerregistratie.

Beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers en freelancers

Op onze vergelijkingspagina hebben we diverse boekhoudprogramma's voor zzp'ers en freelancers opgenomen. Ook hebben wij een speciale keuzewijzer opgenomen, waarmee je eenvoudig kunt bepalen welk programma het beste bij je past. De meeste boekhoudprogramma's zijn al te gebruiken vanaf ongeveer € 10 per maand.

Heb je een online boekhoudprogramma nodig?

Het korte antwoord hierop is nee. Je bent namelijk niet verplicht om je financiële administratie online bij te houden. Wel is het aan te raden, omdat je dan makkelijker overzicht houdt op je financiële situatie en deze gemakkelijker kunt delen met je accountant of boekhouder. Ook kun je tegenwoordig gebruikmaken van een applicatie op je telefoon of tablet, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot je financiële gegevens. Ook het boekhouden in Excel is een optie, maar we raden dit niet aan. Dit kost je veel meer tijd, is moeilijker te overzien en je loopt het risico dat je fouten maakt in de formules.

Moet je beschikken over boekhoudkundige kennis?

Het is niet nodig om over boekhoudkundige kennis te beschikken om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Deze programma's zijn namelijk bedoeld om het boekhoudproces zo eenvoudig mogelijk te maken. Wel is het belangrijk dat je weet hoe de boekhouding in elkaar steekt, zodat je ook begrijpt waarom bepaalde gegevens belangrijk zijn. Heb je toch liever iemand die je helpt met het opzetten van je boekhouding? Dan kun je ook een accountant of boekhouder inschakelen. Dit is echter niet nodig.

Moet ik voor de resultatenrekening naar een boekhouder?

Nee, je hoeft niet naar een boekhouder voor de resultatenrekening. De resultatenrekening kun je zelf opstellen, door gebruik te maken van het online boekhoudprogramma. Met één druk op de knop kun je de berekening maken. Wel is het belangrijk dat je deze gegevens goed controleert, zodat er geen fouten in staan. Voor officiële jaarstukken zul je meestal wel een accountant of boekhouder moeten inschakelen. Zzp'ers en freelancers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om jaarstukken te laten opmaken, maar het is wel aan te raden.

Boekhouden en de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. De belangrijkste reden hiervoor is dat je dan makkelijker kunt aantonen wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dit is met name belangrijk als je een beroep doet op de aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Ook worden fouten in de boekhouding hierdoor voorkomen. Er zijn tegenwoordig ook twee belangrijke keurmerken voor online boekhoudprogramma's.

Conclusie in het kort

Kleine ondernemers binnen de zakelijke dienstverlening kunnen dus prima uit de voeten met een basisprogramma voor online boekhouden. Deze programma's zijn eenvoudig te gebruiken, je hoeft geen boekhoudkundige kennis te hebben én ze zijn niet duur. Als je toch liever iemand anders je boekhouding laat doen, kun je altijd een accountant of boekhouder inschakelen. Wel is het belangrijk dat je weet hoe de boekhouding in elkaar steekt, zodat je ook begrijpt waarom bepaalde gegevens belangrijk zijn.

Voor een overzicht van de beste online boekhoudprogramma's kun je terecht op onze vergelijkingspagina. Hier hebben we diverse programma's voor zzp'ers en freelancers opgenomen.

Man aan het werk achter de computerEr zijn binnen Nederland veel dienstverlenende zzp'ers werkzaam. De meeste van deze zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Online boekhouden maakt het mogelijk om op een flexibele manier aan de administratie en boekhouding te werken.

Mijnzzp.nl