Team Mijnzzp

Winst- en verliesrekening zzp

Een winst- en verliesrekening zzp is handig om na afloop van een jaar te gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting. Een online boekhoudprogramma stelt als je de boekhouding netjes bijhoudt automatisch een winst- en verliesrekening zzp voor je op. Naast dat je het overzicht voor de inkomstenbelasting gebruikt, kan je ook op een andere manier van de winst- en verliesrekening profiteren.

Inhoudsopgave
Inzicht om bij te sturen
Gezondheid van je bedrijf beoordelen
Controle over financieel huishoudboekje

Inzicht om bij te sturen

Een winst- en verliesrekening zzp heeft als voordeel dat je de informatie kan gebruiken om bij het sturen. Het financiële overzicht biedt namelijk optimaal inzicht in bijvoorbeeld een positief of negatief resultaat over een bepaalde periode. Blijkt uit de winst- en verliesrekening dat de nettowinst tegenvalt? Dit inzicht biedt alle gelegenheid om het moment aan te pakken en bij te sturen, zodat de nettowinst weer stijgt. Je kan bijvoorbeeld anders naar kosten gaan kijken en bezuinigen doorvoeren. Of prijsberekeningen uitvoeren en je te richten op een gunstiger inkoopprijs van producten.

Gezondheid van je bedrijf beoordelen

Een andere manier om van de winst- en verliesrekening zzp gebruik te maken, is om te beoordelen of je bedrijf wel gezond is. Het is niet voor niets dat financiers bijvoorbeeld je verlies- en winstrekening willen zien. De informatie die daarin staat vermeld, is belangrijk om te bepalen of er sprake is van een gezonde financiële bedrijfssituatie om al dan niet een financiering te verstrekken. De omzetgegevens zijn daarbij van belang net als de inkoopinformatie. Je kan de gezondheid van je bedrijf ook beoordelen ten opzichte van die van je concurrenten, bijvoorbeeld naar de cijfers van gelijke bedrijven te kijken. Die vergelijk je dan met je eigen financiële gegevens.

Controle over financieel huishoudboekje

De verlies- en winstrekening zzp van je bedrijf is te zien als een financieel huishoudboekje en daar wil je natuurlijk de controle over houden. In de winst- en verliesrekening is een overzicht beschikbaar van alle kosten en opbrengsten van je bedrijf. Deze zijn per periode weer te geven, zoals per maand, kwartaal of per jaar. Inzicht in de financiële gegevens vormt dan ook de basis voor het behoud van controle.

Mijnzzp.nl