Team Mijnzzp

Zuidas Amsterdam

Het inkomen van ondernemers schommelt en het kan zelfs zo zijn dat er jaarlijks sprake is van grote schommelingen. In dat geval is het eventueel mogelijk om van de middelingsregeling gebruik te maken. Uit een onderzoek van Knab op basis van een steekproef en openbare Kamerstukken blijkt dat veel mensen geen gebruikmaken van deze gunstige regeling. De middelingsregeling biedt de gelegenheid om geld terug te vragen van de Belastingdienst indien er de afgelopen vijf jaar sprake is geweest van een schommelend inkomen.

Inhoudsopgave
Hoge en lage belastingschijf
Gemiddeld terug te ontvangen bedrag
163 miljoen blijft liggen

Hoge en lage belastingschijf

Ben je een ondernemer die te maken heeft met een flink wisselend inkomen, waarbij er het ene jaar een hoger belastingtarief van toepassing was dan het andere jaar? In dat geval is het mogelijk om de middelingsregeling toe te passen, waarbij het inkomen van drie aansluitende jaren gemiddeld kan worden. Er is weinig bekendheid met deze middelingsregeling, maar het kan zeker verstandig zijn om er eens in te duiken.

Gemiddeld terug te ontvangen bedrag

Het bedrag dat door de Belastingdienst naar aanleiding van middeling gemiddeld wordt teruggestort, is de afgelopen jaren gestegen. In 2016 kwam het gemiddelde bedrag uit per persoon uit op € 1.600 en het afgelopen jaar is dat gestegen naar € 3.100. In 2018 heeft het ministerie van Financiën geëvalueerd dat maar 15% van het totale aantal personen van 350.000 dat voor de regeling in aanmerking kwam, er gebruik van heeft gemaakt. Hierbij ging het voor de helft om personen met een dienstverband en voor de andere helft om ondernemers.

163 miljoen blijft liggen

Er blijft 163 miljoen euro liggen, omdat er zowel onbekendheid met de middelingsregeling bestaat als dat mensen niet weten hoe er gebruik van te maken. De regeling is bij de Belastingdienst aan te vragen via het Verzoek om middeling. Er zijn wel een aantal voorwaarden.

Na het optellen van de inkomens uit werk en woning van drie jaren en deze door drie te hebben gedeeld, is de uitkomst daarvan het gemiddelde inkomen. Als het totaal lager is dan de oude bedragen en het verschil groter is dan € 545 is het mogelijk om belasting terug te ontvangen.

Online boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Mijnzzp.nl