Ben je net gestart met je bedrijf? Dan is het belangrijk om goed te weten hoe je de administratie en boekhouding moet aanpakken. Hoe je dit het beste kan organiseren hangt af van de grootte van jouw bedrijf. Als starter is het natuurlijk lastig om al direct een boekhouder in te schakelen, maar we laten zien hoe je dit met wat kennis van zaken als starter zelf kan aanpakken. In dit artikel leggen we uit wat de basisregels zijn, en geven we een paar tips voor starters. Succes!
Startende ondernemers
Voor startende ondernemers is het cruciaal om alle inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Het kan zijn dat je nog geen administratie-software in gebruik hebt genomen, maar we raden je aan om dit al wel zo snel mogelijk op orde te maken. Je kunt bijvoorbeeld een online boekhoudprogramma gebruiken. Hiermee kun je heel eenvoudig alle financiële administratie bijhouden.
Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen?
Financiële administratie bijhouden
Boekhouden draait eigenlijk alleen om het bijhouden van de financiële administratie. Denk hierbij aan alle uitgaande facturen, de omzetbelasting, de voorraad, de urenregistratie en eventueel aan de rittenadministratie. Alles wat met cijfers te maken heeft, moet je in principe bijhouden. Je kunt dan gebruikmaken van administratie-software. Het voordeel hiervan is dat het eenvoudig en overzichtelijk blijft voor jou als ondernemer. Ook kun je zo gemakkelijker beslissingen nemen.
Basisinformatie en omzetten
De basisinformatie die bijgehouden wordt, zijn ook meteen alle inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Denk hierbij aan de inkoop en verkoop van goederen of diensten, Btw-aangifte, loonadministratie enzovoorts. De uiteindelijke omzetten van je bedrijf worden berekend aan de hand van deze gegevens. Heb je een eenmanszaak? Dan is het belangrijk om alle inkomsten en uitgaven zelf bij te houden. Je kunt hiervoor gebruikmaken van administratie-software.
Voorraadadministratie
De voorraadadministratie is erop gericht om een goed overzicht te hebben van de voorraden die je bedrijf in huis heeft. Je wilt niet dat er teveel voorraad ligt, maar je wilt ook niet dat er te weinig voorraad is. Door een goede administratie bij te houden, voorkom je dit. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een boekhoudprogramma, maar het kan ook handig zijn om een Excel-sheet te maken. Hierin vul je alle gegevens in over de voorraad die je bedrijf in huis heeft. Ook voor de Belastingdienst is het belangrijk om de voorraad goed te registreren. Vanzelfsprekend zullen lang niet alle ondernemers met voorraad te maken hebben.
Boekhouding zelf doen
Er zijn veel startende ondernemers die zelf hun boekhouding bijhouden met een boekhoudprogramma. Door vergaande automatisering is dit tegenwoordig heel eenvoudig. Je hebt dan altijd een goed overzicht van alle financiële informatie en je hoeft geen boekhouder in te schakelen. Vanzelfsprekend kun je ook een boekhouder inschakelen voor de nodige feedback. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar die ook gericht zijn op startende ondernemers. Het uitbesteden van de boekhouding is als kleine ondernemer niet nodig.
Je financiële administratie op orde brengen
Als starter is het belangrijk om goed je financiën in de gaten te houden. Je wilt niet dat er problemen ontstaan doordat je de boekhouding niet goed bijhoudt. Als je gebruikmaakt van administratie-software, dan is dit een fluitje van een cent! De Belastingdienst heeft al verschillende keren aangegeven voorstander te zijn van zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden.
Inkomsten en uitgaven van de onderneming
Je moet als ondernemer alle inkomsten en uitgaven van de onderneming goed registreren. Je kunt hiervoor een Excel-sheet gebruiken, maar het is veel praktischer om dit in administratie-software op te slaan. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met foutieve invoer en je kunt altijd snel bij de gegevens. De meeste zzp'ers leren binnen no-time te werken met een boekhoudprogramma. Het invoeren van alle debiteuren en crediteuren en het maken van een balans en grootboek is allemaal eenvoudig mogelijk.
Belasting en Belastingdienst
Kleine ondernemers zijn in de meeste gevallen verplicht om ieder kwartaal hun btw-aangifte te doen. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je eenvoudig de omzetbelasting voldoen bij de Belastingdienst. Ook is het belangrijk om de complete boekhouding te bewaren voor de Belastingdienst. Met online programma's is dit tegenwoordig geen problemen meer. Je hoeft dus niet zelf een back-up te maken van de boekhouding. Het bewaren van de boekhouding is voor minimaal 7 jaar verplicht.
Uitgaande facturen maken
Het facturen is voor de meeste ondernemers belangrijk wanneer we het hebben over de administratie en boekhouding. Het maken van facturen is met alle boekhoudprogramma's mogelijk. Het is dus niet nodig om gebruik te maken van een apart facturatieprogramma. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om je factuur in je eigen huisstijl op te maken.
Verschillende abonnementen: boekhouden
Door middel van onze vergelijkingspagina kun je eenvoudig de verschillende abonnementen vergelijken. Je hebt de keuze uit veel boekhoudprogramma's die gericht zijn op kleine ondernemers. Door middel van een proefabonnement kun je altijd de programma's uittesten. Hierdoor kom je er snel achter welk boekhoudprogramma het beste bij jou past!
Eenvoudig je financiën regelen
De meeste boekhoudprogramma's beschikken ook over een handige mobiele app. Hierdoor kun je zelfs op locatie of onderweg boekhouden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een factuur of aan het maken van een offerte. Omdat zzp'ers voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn, is het handig om altijd je financiële situatie bij de hand te hebben. De mobiele app geeft je een duidelijk overzicht van alle inkomsten en uitgaven!
Is boekhouden moeilijk?
Boekhouden is tegenwoordig niet moeilijk meer. Wel is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een goed programma. Hiermee voorkom je fouten en bespaar je veel tijd. Met een boekhoudprogramma is het bijna onmogelijk om een verkeerde facturatie te maken. De navigatie van het programma zal dit in de meeste gevallen voorkomen. Het boekhouden op papier is zeker niet meer aan te raden. Via het internet zijn er tegenwoordig veel betere oplossingen te vinden. Vanzelfsprekend zul je wel de juiste instellingen en andere bijkomende zaken goed moeten regelen. De meeste aanbieders beschikken ook over een passende cursus met alle basisvaardigheden.
Simpel en eenvoudig boekhouden
De meeste simpele vorm van boekhouden is het compleet uitbesteden van de boekhouding. In dat geval is een boekhouder of accountant verantwoordelijk voor het toepassen van de juiste regels. In de praktijk is het zo, dat de meeste kleine ondernemers zoveel mogelijk zelf doen om de kosten laag te houden. Het factureren en bijvoorbeeld het ieder kwartaal doen van de btw-aangifte kun je ook prima zelf doen. Hiervoor heb je echt geen boekhouder nodig. Wel is het belangrijk dat je goed inzicht hebt van de administratie en boekhouding.
Voor startende zzp'ers is het erg belangrijk om de boekhouding meteen professioneel aan te pakken.
Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Dit werkt voor de meeste zzp'ers veel beter.
Lees ook ons artikel: Startende ondernemer: Houd rekening met bijkomende kosten
Mijnzzp.nl