Team Mijnzzp

Administratie en boekhouden

Ben je net gestart met je bedrijf als startende ondernemer? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe je de administratie en boekhouding het beste kunt bijhouden. Hoe je de administratie het beste kunt bijhouden hangt deels ook af van de grootte van jouw bedrijf en welke werkzaamheden je zelf wenst te doen. Als startende ondernemer is het natuurlijk ook mogelijk om een goede boekhouder in te schakelen. In ieder geval is het belangrijk om de financiële administratie van je eigen onderneming op de juiste manier op te zetten. In dit artikel leggen we uit wat de basisregels zijn, en geven we een paar tips voor startende zzp'ers.

Inhoudsopgave
Startende ondernemers
Financiële administratie bijhouden
Beginners boekhouden
Efficiënte manier van boekhouden
Voorraadadministratie
Boekhouding zelf doen
Je financiële administratie op orde brengen
Inkomsten en uitgaven van de onderneming
Belasting eenmanszaak en Belastingdienst
Facturen maken eenmanszaak
Eenvoudig je financiën regelen
Is boekhouden moeilijk?
Simpel en eenvoudig boekhouden
Verschillende aanbieders online boekhouden

Startende ondernemers

Voor startende ondernemers is het erg belangrijk om alle inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Het kan zijn dat je nog geen boekhoudsoftware in gebruik hebt genomen, maar we raden je aan om dit zo snel mogelijk te doen. Je kunt hiervoor het beste een online boekhoudprogramma gebruiken zoals e-boekhouden. Hiermee kun je heel eenvoudig de complete financiële administratie bijhouden. Startende ondernemers kunnen het boekhoudprogramma e-boekhouden 15 maanden gratis gebruiken zonder verdere verplichtingen. Met dit programma, kun je een goede administratie opzetten volgens de regels van de Belastingdienst.

Boekhouding bloemenwinkelDoor middel van online boekhouden kun je bijvoorbeeld eenvoudig de btw-aangifte opmaken en indienen bij de Belastingdienst. Ook is het verstandig om direct een zakelijke rekening te openen voor jouw bedrijf. Het bijhouden van de administratie voor je eigen onderneming is wettelijk verplicht en moet voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Als startende ondernemer kun je ook samenwerken met een goede boekhouder. Dit kan vooral tijdens de opstartfase handig zijn. Een goede boekhouder weet precies welke punten belangrijk zijn als startende ondernemer.

Financiële administratie bijhouden

Boekhouden draait eigenlijk alleen om het bijhouden van de financiële administratie. Denk hierbij aan alle uitgaande facturen, de omzetbelasting, de btw-aangifte, de voorraad, de urenregistratie en eventueel aan de rittenadministratie. Alles wat met cijfers te maken heeft, moet je in principe bijhouden. Je kunt hiervoor gebruikmaken van administratie-software. Het voordeel hiervan is dat het eenvoudig en overzichtelijk blijft voor jou als ondernemer. Ook kun je zo gemakkelijker financiële beslissingen nemen die de onderneming aangaan.

Beginners boekhouden

Alle ondernemers hebben minimaal te maken met basis boekhouden. De basisinformatie die bijgehouden wordt, heeft bijvoorbeeld betrekking op de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld de ontvangen facturen en alle uitgaande facturen. Het bijhouden van alle facturen is ontzettend belangrijk wanneer we het hebben over een goede boekhouding. Als zzp'er moet je dan ook alle fiscale zaken zorgvuldig registreren om problemen te voorkomen.

Hulp boekhouderDe meeste zzp'ers hebben ook een btw-nummer dat onder andere nodig is voor de btw-aangifte. Ook krijg je als zzp'er te maken met andere fiscale zaken zoals de startregeling, de mkb winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Als deze verschillende werkzaamheden en taken kun je uitvoeren door middel van online boekhouden. Voor het maximaliseren van het belastingvoordeel kan het alsnog belangrijk zijn om hulp in te schakelen.

Efficiënte manier van boekhouden

  • Als zzp'er heb je ieder te maken met het opstellen van de balans en de winst- en verliesrekening. Met een boekhoudprogramma kun je de balans en winst- en verliesrekening eenvoudig opmaken. Een ander voordeel is dat je de aangifte inkomstenbelasting kunt opmaken en indienen bij de Belastingdienst. Dit bespaart veel tijd en gedoe. Vanzelfsprekend kun je hiervoor ook gebruikmaken van de expertise van een goede boekhouder. Er zijn online verschillende aanbieders te vinden die deze werkzaamheden voor je kunnen uitvoeren. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma kun je dit ook zelf doen. Dit bespaart weer op de jaarlijkse boekhoudkosten. Het is overigens wel zo dat je de inkomstenbelasting privé moet betalen en niet van de zakelijke rekening. Het komt best vaak voor dat startende ondernemers de inkomstenbelasting met de zakelijke rekening voldoen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Jaarlijkse boekhoudkosten

Voorraadadministratie

  • WinkelDe voorraadadministratie is erop gericht om een goed overzicht te hebben van de voorraden die je bedrijf in huis heeft. Je wilt niet dat er teveel voorraad ligt, maar je wilt ook niet dat er te weinig voorraad is. Door een goede administratie bij te houden, voorkom je dit. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een boekhoudprogramma, maar het kan ook handig zijn om een Excel-sheet te maken. Hierin vul je alle gegevens in over de voorraad die je bedrijf in huis heeft. Ook voor de Belastingdienst is het belangrijk om de voorraad goed te registreren. Vanzelfsprekend zullen lang niet alle ondernemers met voorraad te maken hebben.

Boekhouding zelf doen

Er zijn veel startende ondernemers die zelf hun boekhouding bijhouden met behulp van een boekhoudprogramma. Door vergaande automatisering is dit tegenwoordig heel eenvoudig. Je hebt dan altijd een goed overzicht van alle financiële informatie en je hoeft geen boekhouder in te schakelen. Vanzelfsprekend kun je ook een boekhouder inschakelen voor de nodige feedback. Er zijn verschillende abonnementen beschikbaar die vaak speciaal gericht zijn op startende ondernemers.

Vrouw de administratie aan het doenHet uitbesteden van de boekhouding is als kleine ondernemer niet nodig. De boekhouding uitbesteden is vooral voor ondernemers belangrijke die met veel administratie te maken hebben. Het is overigens op geen enkele manier wettelijk verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. Voor het optimaal behalen van belastingvoordelen kan het wel raadzaam zijn om gebruik te maken van een boekhouder of accountant.

Je financiële administratie op orde brengen

Als startende ondernemer is het belangrijk om goed je financiën in de gaten te houden. Je wilt niet dat er problemen ontstaan doordat je de boekhouding niet goed bijhoudt. Het is echt noodzakelijk om grip te houden op de financiële positie van je onderneming. Als je gebruikmaakt van boekhoudsoftware, dan is dit een fluitje van een cent! De Belastingdienst heeft al verschillende keren aangegeven voorstander te zijn van zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden, omdat hierdoor veel vergissingen voorkomen worden. Ook ben je zelf veel beter in staat om te waken over de financiële positie.

Inkomsten en uitgaven van de onderneming

Je moet als ondernemer alle inkomsten en uitgaven van de onderneming goed registreren. Je kunt hiervoor een Excel-sheet gebruiken, maar het is veel praktischer om dit in administratie-software op te slaan. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met foutieve invoer en je kunt altijd snel bij de gegevens. De meeste zzp'ers leren binnen no-time te werken met een boekhoudprogramma. Het invoeren van alle debiteuren en crediteuren en het maken van een balans en grootboek is allemaal eenvoudig mogelijk.

Belasting eenmanszaak en Belastingdienst

Administratie bijwerken op werkvloerKleine ondernemers zijn (meestal) verplicht om ieder kwartaal hun btw-aangifte te doen. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je eenvoudig de omzetbelasting berekenen en voldoen bij de Belastingdienst. Ook is het belangrijk om de complete boekhouding te bewaren volgens de fiscale bewaarplicht. Met een boekhoudprogramma is dit tegenwoordig geen problemen meer. Je hoeft dus niet zelf een back-up te maken van de boekhouding. Het bewaren van de boekhouding is voor minimaal 7 jaar verplicht. Gegevens over onroerende zaken moet je zelfs minimaal 10 jaar bewaren. Het is overigens ook verplicht om alle gegevens met betrekking tot de zakelijke rekening te bewaren. De bankafschriften moet je dus bewaren, net zo als alle andere financiële gegevens.

Facturen maken eenmanszaak

  • Het facturen is voor de meeste ondernemers belangrijk wanneer we het hebben over de administratie en boekhouding. Het maken van uitgaande facturen is met alle goede boekhoudprogramma's mogelijk. Het is dus niet nodig om gebruik te maken van een apart facturatieprogramma. Het zijn vooral grote bedrijven die gebruikmaken van een los facturatieprogramma. Deze software is meestal gekoppeld aan een boekhoudpakket door midden van een crm systeem. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om je factuur in je eigen huisstijl op te maken. Met een boekhoudpakket kun je tegenwoordig een factuur ook opmaken als digitale factuur. In dat geval kun je de digitale facturen via e-mails versturen als e-factuur.

Eenvoudig je financiën regelen

  • De meeste boekhoudprogramma's beschikken ook over een handige mobiele app. Hierdoor kun je zelfs op locatie of onderweg boekhouden in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een factuur of aan het maken van een offerte. Omdat zzp'ers voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn, is het handig om altijd je financiële situatie bij de hand te hebben. De mobiele app geeft je een duidelijk overzicht van alle inkomsten en uitgaven! Ook voor de urenregistratie is de mobiele app erg handig.

Is boekhouden moeilijk?

Berekening boekhouding aan het makenBoekhouden is tegenwoordig niet moeilijk meer. Wel is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een makkelijk boekhoudprogramma. Hiermee voorkom je fouten en bespaar je veel tijd. Met een boekhoudprogramma is het bijna onmogelijk om een verkeerde facturatie te maken. De navigatiestructuur van het boekhoudprogramma zal dit meestal voorkomen. Het boekhouden op papier is in ieder geval niet meer aan te raden en is achterhaald. De meeste aanbieders beschikken ook over een passende cursus met alle basisvaardigheden. Voor een starter kan het nuttig zijn om een boekhoudprogramma eerst te leren kennen. Hiervoor kun je dus een korte online training volgen.

Simpel en eenvoudig boekhouden

De meeste simpele vorm van boekhouden is het compleet uitbesteden van de boekhouding. In dat geval is een goede boekhouder of accountant verantwoordelijk voor het toepassen van de juiste regels. In de praktijk is het zo, dat de meeste kleine ondernemers zoveel mogelijk zelf doen om de kosten laag te houden. Het factureren en bijvoorbeeld het ieder kwartaal doen van de btw-aangifte kun je ook prima zelf doen. Hiervoor heb je echt geen boekhouder nodig. Wel is het belangrijk dat je goed inzicht hebt van de administratie en boekhouding. De btw-aangifte hoef je ook niet handmatig te berekenen. Dit doet het boekhoudprogramma voor je, op basis van de ingevoerde gegevens.

Verschillende aanbieders online boekhouden

Door middel van onze vergelijkingspagina kun je eenvoudig de verschillende abonnementen vergelijken. Je hebt de keuze uit veel goede boekhoudprogramma's die gericht zijn op kleine ondernemers. Door middel van een proefabonnement kun je altijd het boekhoudpakket gratis uittesten. Hierdoor kom je er snel achter welk boekhoudprogramma het beste bij jou past! Als zzp'ers is het vooral belangrijk om goed op de functies en de gebruiksvriendelijkheid te letten. Als startende ondernemer kun je ook veel extra ondersteuning krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van de gratis opstartservice. Een goede bedrijfsadministratie opzetten is noodzakelijk voor een financieel gezond bedrijf. In de meeste gevallen heb je hiervoor een boekhoudprogramma nodig.

RekeningenVoor startende zzp'ers is het erg belangrijk om de boekhouding meteen professioneel aan te pakken.

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Dit werkt voor de meeste zzp'ers veel beter. Als startende ondernemer kun je de boekhouding uitbesteden, maar dit is meestal niet nodig als zzp'er.

Mijnzzp.nl