Team Mijnzzp

Omzet zzp

Het is perfect als je bedrijf veel omzet draait, maar je moet er als zzp'er er natuurlijk ook een inkomen uit verkrijgen. Er zijn daarvoor een aantal punten van belang. Je omzet is namelijk nog geen zzp inkomen, want daarvoor zijn een aantal stappen nodig. De omzet van facturen in je boekhouding is nog geen cash. Bovendien moet je rekening houden met het afdragen van belastingen en het betalen van btw.

Inhoudsopgave
Strak debiteurenbeheer voeren
Omzet is geen winst
Winst berekenen over een bepaalde periode

Strak debiteurenbeheer voeren

BouwBij het versturen van facturen laat je aan de debiteur weten wat de betaaltermijn is. Omzet in je boekhoudprogramma zet zich pas om in geld als de factuur betaald is. Daarom is het aan te raden om na de afronding van werkzaamheden direct een factuur te verzenden. Houd de betaaltermijn daarbij zo kort mogelijk, zoals vijftien dagen of dertig dagen. Betaalt de klant niet op tijd dan ben jij er als de kippen bij om een herinnering te sturen. Zo voer je een strak debiteurenbeheer en is je omzet sneller omgezet in een zzp inkomen. Zolang facturen onbetaald blijven, heb je het geld niet op de rekening en dit is uiteraard niet wenselijk.

Omzet is geen winst

De omzet in je boekhouding is niet de winst uit onderneming en dus ook niet als zzp inkomen te rekenen. Je moet namelijk rekening houden met alle kosten die je voor je bedrijf maakt. De zakelijke kosten verminderen de winst uit onderneming, maar hebben wel als voordeel dat je minder belasting hoeft te betalen. Houd dus ook rekening met het betalen van belasting en zet daar geld voor apart als je geen voorlopige aanslag voor het lopende jaar hebt. Verder heb je rekening te houden met de afdracht van btw. Als alle kosten en belastingen eraf zijn gehaald, kan je jezelf een zzp inkomen toerekenen. Het is eventueel nog wel verstandig om met onvoorziene uitgaven rekening te houden of een bedrag apart te houden voor toekomstige investeringen. Dat wat er onderaan de streep overblijft, is uiteindelijk het zzp inkomen dat je kan overboeken naar je privérekening. Vergeet dan niet om de overboeking in je boekhoudprogramma te verwerken.

Winst berekenen over een bepaalde periode

Berekening boekhouding aan het makenDe behaalde de netto-omzet over producten en diensten is dus nog geen winst. Het is daarom verstandig om ieder kwartaal de totale omzet te berekenen en de kosten in mindering te brengen. De verschillen in de omzetten per kwartaal geven je ook een beter beeld van de behaalde resultaten als zzp'er.

Mijnzzp.nl