Avatar van Team Mijnzzp

Kapsalon

Heb je een beautysalon of kapsalon met meer ruimte dan je nodig hebt dan is stoelverhuur een optie. Het verhuren van een stoel in je eigen bedrijfsruimte is een ideale manier om de kosten van bedrijfshuisvesting te verlagen. Stoelverhuur is niet de enige optie om je kosten te verlagen en de winst te verhogen. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de keuze te maken je diensten uit te breiden. Dat kan onder meer door te gaan samenwerken, bijvoorbeeld met een nagelstyliste, barbier of pedicure.

Wat is stoelverhuur?

Stoelverhuur betekent dat je een plek in je bedrijfsruimte verhuurt, waarbij je beiden als ondernemer voor eigen rekening werkt. Stoelverhuur is op verschillende manieren in te vullen. Zo is het mogelijk om een stoel per dag te verhuren aan een medeondernemer, maar is dat ook per dagdeel mogelijk. Het kan ook zo ingevuld worden dat je voor een langere periode stoelverhuur overeenkomt. Jij bent dan als ondernemer verhuurder en de andere partij is de huurder. Houd dus rekening met de regels die in Nederland gelden voor huur en verhuur van bedrijfsruimte.

Verhuur m2

Stoelverhuur houdt in dat je een aantal m2 in je bedrijfsruimte verhuurt aan een andere ondernemer. Er is dus niet letterlijk sprake van het huren van een stoel, maar van een bepaald oppervlak in je salon. Het is belangrijk dat je een huurovereenkomst opstelt, waarin de huurvoorwaarden duidelijk staan omschreven. Heb je het pand niet in eigendom, maar huur je als ondernemer de bedrijfsruimte? In dat geval is het wel nodig dat de eigenaar met de stoelverhuur als onderhuur instemt.

Leg de samenwerking vast

Het is uiteraard belangrijk om alle afspraken van de samenwerking en stoelverhuur vast te leggen. Het is mogelijk om de huurovereenkomst te koppelen aan de samenwerkingsovereenkomst. Neem bijvoorbeeld voorwaarden erin op die betrekking hebben op de toegang net als op het gebruik van aanwezige spullen. Het vaststellen van de huurprijs is onder meer mogelijk op basis van het aantal m2. Denk daarbij natuurlijk ook aan de energiekosten die je in de stoelverhuur verrekent. Het is ook mogelijk om aan gezamenlijke inkoop van materialen te denken.

Lees ook ons artikel: algemene voorwaarden voor je bedrijf opstellen

Mijnzzp.nl