PC hulp

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een Pc-hulp is iemand die mensen kan helpen bij kleine of grote computerproblemen. De meeste mensen wel één of meerder computer in huis waar ze op werken, spelletjes spelen of op internetten. In de meeste gevallen werkt alles prima en zijn de mogelijke problemen klein, zoals het installeren van een programma wat niet lukt, of geen verbinding krijgen met het internet. Dit zijn meestal kleine ergernissen, die vaak simpel opgelost kunnen worden door een kennis of vriend. Toch kunnen er ook grote problemen ontstaan, zoals het onverhoopt binnenhalen van een virus of het vastlopen van de computer. Voor veel mensen beginnen de problemen dan pas echt. Voor dit soort complexe problemen kan er hulp ingeschakeld worden van een pc-hulp. De meeste computers lopen na een paar jaar vast om verschillende redenen, zoals foutmeldingen, virussen, of omdat ze gewoon overvol staan met data. Specialistische hulp kan op zo'n moment uitkomst bieden. Een pc-hulp heeft vaak vrij snel door wat er allemaal aan de hand is met de computer. Soms is het formatteren van de harde schijf nodig, of alleen het verwijderen van de tijdelijke bestanden en moet de schijf gedefragmenteerd worden. Er zijn veel oorzaken voor het niet meer optimaal werken van een computer. Zo kan het ook zijn dat iemand een programma gekocht heeft dat simpelweg niet kan werken op een computer, omdat de computer dat niet aan kan. Een pc-hulp kan ook uitkomst bieden voor mensen die een betrouwbare en veilige computer wensen. Nieuwe computers moeten vaak geïnstalleerd worden en voorzien worden van de juiste instellingen, zodat ze veilig te gebruiken zijn. Ook dit soort werkzaamheden kan prima uitgevoerd worden door een pc-hulp. Afhankelijk van de soort pc-hulp kan een pc-hulp ook aangemerkt worden als een programmeur, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook veel handige studenten werkzaam als Pc-hulp.

Het beroep pc-hulp moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het beroep pc-hulp betrekking kan hebben op verschillende ICT-specialisten, die op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn binnen de ICT-branche. Daarnaast is het zo dat de meeste pc-hulpen gespecialiseerd zijn in het verhelpen van mogelijke problemen met betrekking tot andere mediadragers, zoals tablets en smartphones. Als pc-hulp zal je over het algemeen niet alleen te maken krijgen met mensen, die complexe computerproblemen hebben, omdat het ook prima denkbaar is dat een pc-hulp ingeschakeld wordt ter ondersteuning als iemand tegen bepaalde instellingsproblemen aanloopt. Maar ook het kunnen uitleggen hoe een computer en de software daarop werkt kan belangrijk zijn voor mensen. Niet voor alle mensen is een computer vanzelfsprekend, waardoor extra uitleg geen kwaad kan. Andere werkzaamheden die prima uitgevoerd kunnen worden door een pc-hulp zijn het instellen van de mail of het installeren van een antivirusprogramma. Eigenlijk kan een pc-hulp mensen op alle manieren wel helpen met betrekking tot computers en andere soorten mediadragers.

Wat is een computervirus

Een computervirus is schadelijke software, die vaak ongemerkt geïnstalleerd wordt op een computer. Dit komt vaak door het klikken op een link in een mail of door het bezoeken van onbetrouwbare websites. Een computervirus dat geactiveerd wordt op een computer zal zich vaak ongevraagd in allerlei bestanden nestelen met alle gevolgen van dien. Het kan dan zijn dat er bestanden gewist worden of bestanden ongewenst verspreid worden via de computer. Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven, die zich bezighouden met het bestrijden van computervirussen. Deze bedrijven bieden speciale software aan met het doel computers te beschermen tegen computervirussen. Een actueel virusprogramma is dan ook essentieel, omdat er steeds nieuwe computervirussen bijkomen. Een computervirus kan vervelende gevolgen hebben voor de gebruiker, omdat eventuele hackers gegevens kunnen stelen en misbruiken.

Hardware en softwareproblemen

Hard- en softwareproblemen kunnen op diverse manieren optreden, zoals een programma dat niet meer werkt of reageert zoals dat zou moeten. Vaak worden dit soort problemen veroorzaakt door conflicten tussen de diverse programma's onderling. Soms is een oplossing snel gevonden, maar het komt ook voor dat de oorzaak diep verstopt zit, waardoor de oplossing pas na dagen zoeken gevonden wordt. In dit soort gevallen is het meestal nodig om een specialist in te schakelen, omdat het zoeken naar de oorzaak zeer complex is. Hard- en softwareproblemen zijn in veel gevallen niet makkelijk op te lossen, omdat hard- en softwareproblemen op veel verschillende manieren veroorzaakt kunnen worden. Over het algemeen is het wel zo dat een goede pc-hulp dit soort problemen kan oplossen, omdat een goede pc-hulp ongeveer wel weet wat de oorzaak is. Hard- en softwareproblemen kunnen ervoor zorgen dat andere apparatuur niet zal werken, zoals een mogelijke printer. Overigens kunnen veel problemen voorkomen worden door het installeren en het regelmatig laten draaien van het gratis programma CCleaner. (ook een betaalde versie van)

Softwarepakketten tegen virussen zijn:

Computerles:

Opleidingen tot PC-hulp

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep pc-hulp. Over het algemeen moet een pc-hulp gezien worden als een allround ICT-medewerker, die wellicht kan beschikken over de Mbo-opleiding applicatiebeheerder of de Hbo-opleiding HBO-ICT. Een geheel andere ICT-opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast is het zo dat een pc-hulp niet over een specifieke opleiding hoeft te beschikken, omdat de pc-hulp iemand kan betreffen die via zelfstudie kennis heeft opgedaan. Dit kan wel per pc-hulp verschillen, omdat computerproblemen ook complex kunnen zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een PC-hulp werkzaam kan zijn

Over het algemeen moet een pc-hulp gezien worden als een ondernemer, die in de meeste gevallen ook andere werkzaamheden kan uitvoeren als computerreparateur. Daarnaast is het denkbaar dat een pc-hulp aangemerkt kan worden als netwerkbeheer of als websitebouwer. In de meeste gevallen zal een pc-hulp gezien moeten worden als een allround ICT-medewerker, die verantwoordelijk is voor uiteenlopende soorten werkzaamheden, die met computers en het internet te maken hebben. In sommige gevallen is een pc-hulp ook aan te merken als monteur consumentenelektronica.

Competenties PC-hulp

De belangrijkste competentie van een pc-hulp is dat de pc-hulp gezien kan worden als technicus en monteur, omdat een pc-hulp veel te maken heeft met technische werkzaamheden. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een pc-hulp gezien kan worden als programmeur, ondanks dat een pc-hulp over het algemeen niet veel te maken heeft met programmeren. Een andere belangrijke competentie als pc-hulp is communicatie, omdat een pc-hulp met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als een pc-hulp werkzaam is als ondernemer kan ook een commerciële instelling aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, zelfstandigheid, onderzoeksvaardigheden, doorzettingsvermogen, presteren en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als PC-hulp

Het arbeidsmarktperspectief als pc-hulp is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Over het algemeen zal een pc-hulp gezien moeten worden als ondernemer, die verder niks te maken heeft met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden aan te geven voor een pc-hulp, anders dan het opbouwen van een goede naam waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Het beroep pc-hulp betreft een zeer specifiek beroep dat door veel verschillende specialisten uitgevoerd kan worden. Daarnaast is het zo dat lang niet alle pc-hulpen fulltime werkzaam zijn als pc-hulp.

Arbeidsvoorwaarden en salaris PC-hulp

Er zijn verder geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een pc-hulp in de meeste gevallen werkzaam is als ondernemer. Daarnaast kan een pc-hulp in sommige gevallen werkzaam zijn als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die oudere mensen bepaalde computervaardigheden bijbrengt. Het is verder ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep pc-hulp. In de meeste gevallen zal een pc-hulp een vaste vergoeding ontvangen per opdracht.

Boekhoudsoftware vergelijken voor PC hulp

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als PC hulp bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl