Team Mijnzzp

Computer virus

Het is belangrijk om het computersysteem van je bedrijf goed te beveiligen. Het is net als een bedrijfspand een plek waar onbevoegden wel eens toegang tot willen krijgen. Als dat gebeurt, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Daarom is het van belang om voor bescherming te kiezen en dat is mogelijk door antivirussoftware te gebruiken. Daarmee maak je het in elk geval een stuk lastiger voor cybercriminelen om binnen te komen. Antivirussoftware is de bewaker die bijvoorbeeld schadelijke bestanden herkent en deze niet toelaat.

Antivirussoftware voor zzp'ers

Het is niet zo dat cybercriminelen het alleen voorzien hebben op grote vangsten en daarom alleen grote bedrijfssystemen binnendringen. Als zzp'er is het aan te raden om in elk geval antivirussoftware op de computer te installeren. Er zijn betaalde programma’s beschikbaar, maar ook gratis antivirussoftware die goed werkt. Dat is afdoende als je de computer voornamelijk gebruikt voor offertes, facturen, boekhouding en e-mailverkeer. Het is ook raadzaam om voorzichtig te zijn met openbare wifi.

Privacygevoelige informatie beschermen

Werk je als zzp'er met informatie die privacygevoelig is dan is het verstandiger om de beveiliging uitgebreider te regelen. Cybercriminelen zijn namelijk onder meer uit op het stelen van persoonlijke informatie. Het hangt van de digitale gegevens af die je bewaart om te kijken welke beveiligingssoftware daar geschikt voor is. Mocht je twijfelen over de huidige beveiliging van je computersysteem schakel dan een expert in op het gebied van cybersecurity.

Regelmatig updates doorvoeren

Het is naast antivirussoftware van belang om te zorgen dat het besturingssysteem steeds up-to-date is. Zo heeft Windows net als iOS regelmatig updates beschikbaar. Overigens is het naast de antivirussoftware eveneens aan te raden om van een firewall gebruik te maken. Check of deze aan staat op je computer om indringers tegen te houden. Overigens maakt de firewall vaak al deel uit van de antivirussoftware.

Het is trouwens tegenwoordig mogelijk om je extra te beschermen tegen cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld door een cyberverzekering af te sluiten om de risico’s op cybercriminaliteit te dekken. Er zijn verschillende verzekeraars die hiervoor een gratis check aanbieden. Door een dergelijke risicoscan uit te voeren, weet je meteen in hoeverre je computersysteem kwetsbaar is voor indringers.

Lees ook: Gevaren van werken op openbare wifi

Mijnzzp.nl