Team Mijnzzp

Digitaal systeem

Ollongren heeft als minister van Defensie een oproep doen uitgaan aan ondernemers in Nederland om de digitale systemen optimaal te beveiligen. Er is namelijk een Russische hackersgroep actief geweest die ingebroken heeft op routers van zowel particulieren als eenmanszaken en andere bedrijven in het mkb. Je merkt daar verder niets van, maar om ze buiten de deur te houden, kan je maar beter zorgen voor een optimale beveiliging van je digitale systemen.

Inhoudsopgave
Verhoog de veiligheid
Verhoog de alertheid
Voer updates uit
Maak een back-up voor de zekerheid

Verhoog de veiligheid

Een belangrijke maatregel om te nemen, is het verhogen van de veiligheid. Het is een kleine moeite om veilige wachtwoorden te gebruiken of van een wachtwoordmanager gebruik te maken. Indien mogelijk is het aan te raden om voor toegang tot systemen een tweestapsverificatie toe te passen. Verder is het belangrijk om alleen op internet te gaan via een veilige internetverbinding.

Verhoog de alertheid

Het is nu meer dan ooit belangrijk om alert te zijn op mogelijke frauduleuze handelingen, zoals phishing. Krijg je een mailtje binnen die je ogenschijnlijk wel vertrouwt en zit daar een link in om op te klikken? Dubbelcheck de betrouwbaarheid dan maar even, want de mails zijn tegenwoordig zo realistisch dat je het onderscheid haast niet meer merkt. Ben je van plan om software te downloaden, kijk er dan eerst met een kritische blik naar om te voorkomen dat je onbedoeld wat anders installeert.

Voer updates uit

Op het moment dat er een update voor bijvoorbeeld je besturingssysteem of andere software beschikbaar komt, is het belangrijk deze direct uit te voeren. Door software-updates uit te voeren, verhoog je de veiligheid van digitale systemen. Uiteraard is het ook van belang om antivirussoftware te gebruiken. Mocht daar een update voor beschikbaar zijn dan geldt eveneens dat het is aan te bevelen om deze direct door te voeren.

Maak een back-up voor de zekerheid

Een ander advies luidt om voor de zekerheid een back-up te maken. Mocht er ransomware worden geïnstalleerd op je computer dan heb je via je back-up nog altijd toegang tot je eigen gegevens. Ransomware zorgt er namelijk voor dat bestanden en zelfs complete netwerken te versleutelen zijn. Heb je geen back-up gemaakt dan sta je voor een voldongen feit.

Lees ook ons artikel: Spookfactuur ontvangen: wat moet je doen?

Mijnzzp.nl