Team Mijnzzp

IT security

Als je een bedrijfspand hebt dan zorg je voor een goede beveiliging. Zo is het ook van belang dat je voor een goede digitale beveiliging van je bedrijf zorgt. Zo is het aan te raden om maatregelen te nemen tegen ransomware. Je leest steeds vaker dat bedrijven digitaal gegijzeld zijn en losgeld moeten betalen om weer toegang tot het systeem of bestanden te krijgen. Dat wil je liever voorkomen. Daarom volgen hier enkele tips om je bedrijf tegen ransomware te beveiligen. Het is overigens ook verstandig om tegenwoordig gebruik te maken van een wachtwoordkluis. Hiermee kun je voorkomen dat criminelen toegang krijgen tot de verschillende online bedrijfsaccounts.

Maak regelmatig een back-up

Een van de eerste maatregelen die je kan nemen om je bedrijf digitaal te beveiligen is door regelmatig een back-up te maken. Het is dan wel verstandig om de back-up te bewaren op een externe locatie. Op deze manier heb je via de back-up alsnog toegang tot je gegevens als er sprake is van ransomware. Meer dan de helft van de aangevallen bedrijven heeft op deze manier na met ransomware geconfronteerd te zijn weer toegang tot de eigen data gekregen.

Zorg voor up-to-date software

Cybercriminelen zoeken op allerlei manieren toegang tot digitale systemen om ransomware te installeren. Het gaat daarbij vaak om software waarbij er sprake is van zwakke plekken die eenvoudig toegang verlenen tot cybercriminelen. Het is daarom van belang om je software altijd up-to-date te houden en natuurlijk kwetsbaarheden te voorkomen. Ook het regelmatig up-daten van je website is belangrijk.

Blijf alert

Je zult niet de eerste ondernemer zijn die op een ondoordacht moment op een link in een mail klikt en via een bijlage ineens met ransomware of schadelijke software te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om altijd alert te blijven en goed na te denken voordat je ergens op klikt. Trap overigens ook niet in spookfacturen. Er zijn veel bedrijven die last hebben van spookfacturen. Ook het gebruiken van openbare wifi is in sommige gevallen niet veilig.

Gegijzeld: wat te doen?

Mocht je ondanks alle maatregelen toch te maken krijgen met ransomware dan is het aan te raden om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende instanties die hulp bieden of in informatie voorzien. Zo is het onder meer mogelijk om informatie te verkrijgen via het Digital Trust Center. In bepaalde situaties is het mogelijk om de Fraudehelpdesk te benaderen om daar advies te krijgen of te worden doorverwezen. Verder biedt het Nationaal Cyber Security Center informatie met publicaties om cybercrime te voorkomen.

Mijnzzp.nl