Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Malware

Malware is een probleem voor grote en voor kleine bedrijven en het is belangrijk om je onderneming daar tegen te beschermen. Malware komt in allerlei vormen voor, variërend van het downloaden van verkeerde software tot het klikken op een gevaarlijke link. Dan zit je opeens met een virus of Trojaans paard of is je computer gegijzeld door ransomware. Dat kan uiteraard tot nare situaties leiden. Bijvoorbeeld als de inloggegevens van je bankrekening in verkeerde handen terechtkomen of het creditcardnummer in verkeerde handen valt. Als er sprake is van malware is het ook mogelijk dat er ineens schadelijke programma’s zijn die je computer onderdeel laten zijn van een botnet.

Zo herken je malware

Het is niet altijd duidelijk of er sprake is van malware, maar er zijn wel een aantal signalen die een lichtje moeten doen gaan branden. Bijvoorbeeld als je computer ineens langzaam is of als bepaalde programma’s niet meer naar behoren functioneren. Of misschien ontdek je dat er een ongewenst programma op je computer staat die je niet zelf hebt geïnstalleerd. Bij ransomware is het snel duidelijk dat je een probleem hebt. In dat geval is je computer namelijk niet meer te gebruiken. Je moet dan eerst losgeld betalen in bitcoin. Ransomware is vaak te voorkomen door voorzichtig te werk te gaan. Dat betekent dat je geen schadelijke bestanden dient te openen in bijlagen van een e-mail. Het komt ook voor dat er sprake is van een lek in je systeem. Het is altijd belangrijk om je systeem updates te laten uitvoeren.

Bescherming tegen malware

Er zijn een aantal simpele tips om je bedrijf tegen malware te beschermen. Het is bijvoorbeeld van groot belang om van een antivirusprogramma gebruik te maken. Daarnaast is het belangrijk om softwareprogramma’s te updaten. Verder moet je bewust zijn van de mails die je krijgt en niet op links klikken die niet betrouwbaar zijn. Datzelfde geldt voor websites die niet betrouwbaar zijn. Het is ook handig om van een adblocker of van een reclamefilter gebruik te maken. Om te voorkomen dat er gegevens verloren gaan door malware is het aan te beleven om periodiek back-ups van bestanden te maken. Deze bewaar je dan niet op je computer maar op een externe plaats.

Lees ook ons artikel: hoe veilig is jouw bedrijf online?

Mijnzzp.nl