Crypto handelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep crypto handelaar
Werken als crypto handelaar
Wat doet een crypto handelaar?
Beleggen in cryptomunten
Leren beleggen in cryptomunten
Crypto koers
Taken als crypto handelaar:
Beroepsfilm crypto handelaar:
Bitcoin-koers:
Opleidingen tot crypto handelaar
Bedrijven waar een crypto handelaar werkzaam kan zijn
Competenties crypto handelaar
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als crypto handelaar
Arbeidsvoorwaarden en salaris crypto handelaar
Eigen bedrijf starten als Crypto handelaar
Boekhoudprogramma vergelijken Crypto handelaar

Beroep crypto handelaar

Een crypto handelaar is een persoon die in cryptomunten handelt. Het is een trader in digitale cryptomunten die als particulier handelt of als professioneel handelaar. De benaming belegger is eveneens van toepassing. Er zijn allerlei verschillende soorten cryptomunten om als crypto handelaar in te handelen. Bitcoin is de allereerste digitale eenheid die verhandelbaar was en ook het meest bekend van alle cryptovaluta. Er zijn daarnaast echter nog duizenden soorten om in te beleggen. Naast Bitcoin, is ook Ethereum bekend net als Ripple en Cardano als grote cryptovaluta te zien zijn. Ook Dogecoin is een populaire munt en dat is te danken aan Elon Musk die daar regelmatig positieve tweets over naar buiten brengt. In Nederland is Gulden als cryptomunt bekend. Naast de grote cryptovaluta zijn er nog veel meer kleinere crypto-eenheden te onderscheiden, zoals VeChain en Holochain. Een crypto handelaar houdt om geld te verdienen dagelijks de koers van cryptovaluta in de gaten. Het handelen kan heel snel gaan, zodat er binnen een paar minuten al te verdienen is. Naast crypto handelaren die dagelijks handelen op de digitale valutamarkt zijn er ook handelaren die dat met een lange termijnvisie doen. In dat geval is er geen sprake van steeds actief handelen, maar meer het doen van een investering op de langere termijn. Een crypto handelaar die op dagelijkse basis handelt, maakt daarvoor gebruik van statistieken en technische analyses. Bovendien houdt een crypto handelaar het crypto-nieuws in de gaten. Een nieuwsbericht dat relevant is voor een bepaalde cryptomunt kan de koers namelijk hard doen stijgen, maar ook hard doen dalen. Een crypto handelaar op professioneel niveau maakt doorgaans gebruik van meerdere computerschermen om snel te kunnen handelen en alles in de gaten te kunnen houden.

Werken als crypto handelaar

Een crypto handelaar is dus een particuliere of professionele handelaar die zich gespecialiseerd heeft. Het is ook mogelijk dat een crypto handelaar naast de daghandel zich op een andere manier bezighoudt met crypto. Bijvoorbeeld door crypto te minen, zoals het minen van Bitcoin. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn en de combinatie komt in Nederland tegenwoordig sporadisch voor. In het verleden was het nog lucratief voor de gemiddelde particulier om te minen, maar er is tegenwoordig te veel rekenkracht voor nodig. Dat leidt onder meer tot een gigantisch energieverbruik. Het minen zelf heeft betrekking op het benutten van rekenkracht om tot de oplossing van wiskundige formules te komen. Daar krijgt de miner dan een beloning voor in de vorm van de betreffende cryptomunt. Om tegenwoordig winst te maken met minen, is er veel rekenkracht en energie nodig. Het kost dan ook geld om te minen, waarbij er uitgaven zijn voor nieuwe grafische kaarten of videokaarten. Een crypto handelaar houdt zich daar dan ook minder mee bezig. Ook omdat er nu eenmaal veel sneller geld te verdienen is als daytrader. Er is overigens wat dat betreft een vergelijking te maken met een beurshandelaar die in aandelen handelt. Een crypto handelaar kan ook andere advies geven over de cryptohandel en in die zin als financieel adviseur optreden. Zo is het ook mogelijk om advies te geven over het innemen van posities als het om aankopen en verkopen gaat. Er zijn professionele crypto handelaren die abonnementen aanbieden om andere inzicht te bieden in technische analyses met daaraan gekoppelde adviezen.

Wat doet een crypto handelaar?

Een crypto handelaar is een persoon die zich bezighoudt met het kopen en verkopen van cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum en andere digitale valuta's. Het doel van een crypto handelaar is om winst te maken door te profiteren van prijsfluctuaties in de cryptocurrency-markt. Hier zijn enkele van de taken en activiteiten die een crypto handelaar kan uitvoeren:

 • Marktanalyse: Een crypto handelaar houdt de cryptocurrency-markten nauwlettend in de gaten en voert uitgebreide marktanalyses uit. Ze bestuderen grafieken, technische indicatoren en fundamentele factoren om trends en potentiële handelsmogelijkheden te identificeren.
 • Handelsstrategieën: Op basis van marktanalyse ontwikkelt een crypto handelaar handelsstrategieën. Dit omvat het bepalen van het juiste moment om cryptocurrencies te kopen of verkopen, het vaststellen van winstdoelen en stop loss-niveaus, en het bepalen van de positiegrootte.
 • Uitvoeren van transacties: Een crypto handelaar voert daadwerkelijk transacties uit op cryptocurrency-beurzen. Ze kunnen handelsplatforms gebruiken om orders te plaatsen, waarbij ze cryptocurrencies kopen wanneer ze denken dat de prijzen zullen stijgen en verkopen wanneer ze denken dat de prijzen zullen dalen. Soms maken handelaren gebruik van geavanceerde handelsinstrumenten zoals derivaten en hefboomwerking om hun winsten te vergroten.
 • Risicobeheer: Een belangrijk aspect van crypto handel is risicobeheer. Handelaren stellen risico beheermaatregelen in, zoals stop loss-orders en het diversifiëren van hun portefeuille, om hun verliezen te beperken en hun kapitaal te beschermen.
 • Onderzoek en educatie: Crypto handelaren blijven voortdurend leren en op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de cryptocurrency-markt. Ze volgen nieuws, lezen analyses en nemen deel aan online gemeenschappen om hun kennis en inzicht te vergroten.
 • Portefeuillebeheer: Naast actieve handel kunnen crypto handelaren zich bezighouden met het beheer van hun eigen cryptocurrency-portefeuille. Ze beoordelen de prestaties van verschillende cryptocurrencies, voeren transacties uit om hun portefeuille aan te passen en nemen beslissingen over het al dan niet behouden van bepaalde cryptocurrencies op lange termijn.

Het is belangrijk op te merken dat crypto handel een volatiele en risicovolle is. Succesvolle crypto handel vereist ervaring, kennis van de markt en een goed begrip van risicobeheer. Het is raadzaam om grondig onderzoek te doen, professioneel advies in te winnen en alleen te handelen met geld dat men bereid is te verliezen.

Beleggen in cryptomunten

Er zijn tegenwoordig allerlei soorten crypto platforms om te handelen. Elke particulier heeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een account te openen op een exchange en crypto te kopen en te verkopen. Zo zijn er meerdere particulieren mee begonnen als hobby of om geld te investeren en een deel daarvan is professioneel crypto handelaar geworden. Het is bij beleggen in cryptomunten wel belangrijk om je niet door emoties te laten leiden. De markt is namelijk bijzonder volatiel. Zo kan een koers van crypto in een paar minuten tijd zomaar 10 tot 20% of zelfs meer dalen. Andersom is echter ook mogelijk en daar valt natuurlijk snel geld mee te verdienen. In ieder geval hebben de afgelopen jaren al wel bewezen dat cryptovaluta niet meer weg te denken zijn. Het is geen trend of een hype meer, maar wint steeds meer terrein in als waardevolle investering. In vergelijking met de aandelenbeurs is de cryptomarkt nog altijd wel veel wisselvalliger. Daarom spreekt men nu ook nog wel over het speculeren met crypto en niet van het beleggen in crypto. Vanzelfsprekend is het ook steeds vaker mogelijk om te betalen met cryptomunten.

Leren beleggen in cryptomunten

Om te beginnen met crypto, moet je eerst een broker kiezen. Via het platform van de broker kun je de cryptomunten kopen of verkopen. Om cryptovaluta te kopen moet je een account aanmaken bij een broker. Crypto valuta's kun je alleen kopen of verkopen via speciale rekeningen of portemonnees. De meeste brokers zullen meerdere crypto valuta's op hun platform aanbieden. Hoewel er meer dan duizend cryptovaluta zijn, zijn de bekendste Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Monero.

Je kunt cryptovaluta 24/7 kopen en verkopen op veel verschillende platforms, maar er is altijd een kans dat de prijs van de valuta snel verandert. Het is belangrijk om de juiste wallet te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld geen Bitcoin overmaken naar een Ethereum wallet. In dat geval moet je Bitcoin eerst omruilen voor Ethereum. Wanneer je dit niet doet, dan zijn je munten meestal verloren. Controleer altijd het nieuws over een specifieke cryptovaluta. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt hier ook voor, net zo als de Nederlandse bank (DNB).

Crypto koers

De term "crypto koers" verwijst naar de prijs of waarde van cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin en vele andere digitale valuta's. De koers van cryptocurrencies wordt bepaald door vraag en aanbod op verschillende handelsplatforms en beurzen waar ze worden verhandeld. De prijs van cryptocurrencies is volatiel en kan sterk schommelen. Dit komt door verschillende factoren, waaronder marktsentiment, vraag en aanbod, regelgeving, economische ontwikkelingen en nieuws over de crypto-industrie. De koersen worden meestal uitgedrukt in relatie tot traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de euro.

Om de actuele koers van een specifieke cryptocurrency te kennen, kan je gebruikmaken van verschillende crypto-gerelateerde websites en apps. Deze platforms tonen realtime gegevens en grafieken met historische prijsinformatie. Het is belangrijk op te merken dat de koersen op verschillende handelsplatforms enigszins kunnen variëren vanwege liquiditeit en andere factoren. Voor investeerders en handelaren in cryptocurrencies is het volgen van de koersen van groot belang, omdat het hen in staat stelt om beslissingen te nemen op basis van markttrends en prijsbewegingen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de cryptocurrency-markt zeer volatiel en speculatief is. Het investeren in cryptocurrencies brengt risico's met zich mee en het is altijd verstandig om grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je beslissingen neemt. Er zijn veel mensen die dagelijks de crypto koers volgen.

Taken als crypto handelaar:

 • Crypto kopen.
 • Crypto verkopen.
 • Technische analyses maken.
 • Nieuws bijhouden.
 • Risico's analyseren.
 • Adviezen geven.

Beroepsfilm crypto handelaar:

Bitcoin-koers:

Opleidingen tot crypto handelaar

Er is om crypto handelaar te worden geen opleiding nodig. Iedereen kan namelijk cryptovaluta aankopen en verkopen op eigen initiatief. Indien er sprake is van een crypto handelaar die ook als financieel adviseur aantreedt, gelden er mogelijk andere regels. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je dan als bedrijf onder de toezichthouder AFM valt. Dan gelden er onder meer strikte regels en is er sprake van een verantwoordelijkheid om witwaspraktijken te voorkomen. Als zzp'er is het verstandig om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma voor het bijhouden van de administratie. Dit kan door middel van online boekhouden.

Bedrijven waar een crypto handelaar werkzaam kan zijn

Een crypto handelaar werkt meestal voor zichzelf als particulier en minder vaak voor een beleggingsorganisatie. Het gaat meestal om mensen die geld investeren om met de crypto handel het vermogen te laten groeien. Zoals eerder omschreven kan eigenlijk iedereen wel aangemerkt worden als crypto handelaar.

Competenties crypto handelaar

Een van de belangrijkste competenties van een crypto handelaar is stressbestendig te zijn. Dat komt door de snelheid waarmee een crypto koers kan dalen en stijgen. Het handelen zonder emotie is eveneens een belangrijke competentie. Zo is het ook handig om rekenkundig inzicht te hebben en technische analyses te kunnen maken. Doorzettingsvermogen en geduld zijn vaardigheden die van pas komen. Het kan namelijk ook zijn dat je een aankoop doet en een tijd moet wachten doordat er sprake is van rendement.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als crypto handelaar

Een crypto handelaar begint meestal met interesse te handelen op de cryptomarkt. Er zijn particulieren die het daarbij laten en particulieren die er een dagelijks beroep van maken. In dat geval groeit de particulier uit tot professionele daytrader. Het is dan mogelijk om verder te groeien om een soort van beursgoeroe te worden. Het arbeidsmarktperspectief voor crypto handelaren is vooralsnog gunstig, want cryptovaluta zijn niet meer weg te denken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris crypto handelaar

Er is geen salaris van toepassing op een crypto handelaar. Het hangt namelijk af van het succes van trades wat het inkomen is. Er zijn crypto handelaren die voor zichzelf dagelijks een doel stellen om een bepaald percentage winst te maken. Of een bepaald bedrag willen binnenhalen. Bij het bereiken van dat doel stopt de crypto handelaar er die dag dan ook mee om een volgende dag weer verder te gaan. Er zijn echter ook crypto handelaren die meer uren werken dan slapen en heel veel geld verdienen. Het is namelijk zo dat de crypto handel 24 uur per dag en 7 dagen per week doorgaat. Dat is anders dan bij een aandelenbeurs, die met openingstijden en sluitingstijden te maken heeft.

Eigen bedrijf starten als Crypto handelaar

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Crypto handelaar, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Crypto handelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Crypto handelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Crypto handelaar.

Mijnzzp.nl