Medewerker juwelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker juwelier
Een baan als medewerker juwelier
Werken in een juwelierswinkel
Taken als medewerker juwelier:
Wat doet een medewerker juwelier:
Praktijkleren juwelier:
Opleidingen tot medewerker juwelier
Bedrijven waar een medewerker juwelier werkzaam kan zijn
Competenties medewerker juwelier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker juwelier
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker juwelier
Eigen bedrijf starten als Medewerker juwelier
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker juwelier

Beroep medewerker juwelier

Een medewerker juwelier is een commercieel medewerker, die verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden. Dit is het geval omdat een medewerker juwelier gespecialiseerd kan zijn in verschillende specialisaties en werkzaam kan zijn voor verschillende juweliers. Ook is het denkbaar dat een medewerker juwelier alleen verantwoordelijk is voor verkoopwerkzaamheden. In de praktijk is het zo dat de meeste medewerkers juwelier beschikken over specifieke vakkennis. Het beroep medewerker juwelier is aan te merken als bijzonder beroep, omdat je met kostbare sieraden te maken hebt, zoals colliers, oorbellen, ringen en armbanden. Ook het verkopen van zilveren gebruiksvoorwerpen kan als medewerker juwelier tot je werkzaamheden behoren, afhankelijk van de juwelier. Als medewerker juwelier ben je een allround winkelmedewerker, echter is een medewerker juwelier in de meeste gevallen niet verantwoordelijk voor het uitvoeren van reparaties aan sieraden, omdat hiervoor meestal andere specialisten verantwoordelijk zijn. Dit kan wel per medewerker juwelier verschillen, omdat een medewerker juwelier ook een opleiding genoten kan hebben tot goudsmid of zilversmid. De meeste juweliers die zich richten op de verkoop van sieraden maken gebruik van verschillende specialisten en zijn zelf niet werkzaam als edelsmid. De werkzaamheden van een medewerker juwelier zijn dus niet eenduidig te omschrijven, omdat de werkzaamheden in de meeste gevallen sterk afhankelijk zijn van de genoten opleidingen, de vakkennis en de ervaring. Omdat juweliers te maken hebben met kostbaarheden zal een juwelier bepaalde werkzaamheden alleen over laten aan ervaren medewerkers, die over de juiste kennis beschikken. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van sieraden, dat alleen gedaan kan worden door ervaren medewerkers, omdat het bepalen van de juiste waarde moeilijk is. Welke werkzaamheden een medewerker juwelier precies uitvoert, is dus sterk afhankelijk van de ervaring en de kennis.

Een baan als medewerker juwelier

Een medewerker juwelier is dus een verkoopmedewerker of verkoopspecialist, afhankelijk van de kennis en ervaring. Daarnaast moet een medewerker juwelier aangemerkt worden als commercieel medewerker, omdat je meestal werkzaam bent met exclusieve sieraden en horloges. De juiste commerciële instelling is belangrijk als medewerker juwelier, evenals de uitstraling van een medewerker juwelier. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle medewerkers juwelier aangemerkt kunnen worden als goudsmid, zilversmid of edelsteenkundige, omdat dit niet tot de werkzaamheden hoeft te behoren van een medewerker juwelier. Het kunnen verkopen van sieraden kan ook gezien worden als losse specialisatie. Van een medewerker juwelier mag wel verwacht worden dat je bijvoorbeeld een horlogebatterij kan vervangen. De werkzaamheden van een medewerker juwelier moeten eerder gezien worden als allround winkelwerkzaamheden, waarbij het bieden van service hoog staat aangeschrevenen. Daarnaast zal een medewerker juwelier verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de winkel en het onderhouden van klantencontact.

Werken in een juwelierswinkel

Het werken in een juwelierswinkel heeft op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht, omdat je werkzaam bent in een bijzondere omgeving. Een medewerker juwelier krijgt bijvoorbeeld te maken met mensen die willen trouwen, of met mensen die een gouden of zilveren baby rammelaar willen laten ontwerpen en maken. Daarnaast kan je te maken hebben met klanten die goud willen verkopen, of met mensen die voorwerpen willen laten taxeren. Het taxeren van voorwerpen is specialistenwerk dat niet zomaar door iedereen uitgevoerd kan worden. Dit zal meestal gedaan worden door ervaren medewerkers, die over veel vakkennis beschikken.

Taken als medewerker juwelier:

  • Het ontvangen van klanten.
  • Het begeleiden van klanten.
  • Het aannemen van reparaties.
  • Het adviseren van klanten.
  • Het onderhouden van klantencontact.
  • Het uitvoeren van verkoopwerkzaamheden.
  • Het bijhouden en schoonmaken van de winkel.

Wat doet een medewerker juwelier:

Praktijkleren juwelier:

Opleidingen tot medewerker juwelier

Wie een carrière wenst binnen de juwelenbranche kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding medewerker juwelier op niveau vier. Deze Mbo-opleiding is op diverse Mbo-scholen en vakscholen te volgen. Het opdoen van voldoende praktijkkennis als medewerker juwelier is in alle gevallen belangrijk, omdat het vakgebied van een juwelier breed en complex te noemen is. Een medewerker juwelier kan voor diverse specialisaties kiezen of er juist voor kiezen om meer actief te zijn als verkoopmedewerker afhankelijk van de eigen voorkeur. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een medewerker juwelier werkzaam kan zijn

Een medewerker juwelier is over het algemeen werkzaam voor een juwelier. Daarnaast kan een medewerker juwelier werkzaam zijn voor een antiquair. In dat geval heb je te maken met oude en nieuwe sieraden. Vanzelfsprekend kan een medewerker juwelier voor verschillende middenstanders werkzaam zijn. Over het algemeen zal een medewerker juwelier werkzaam zijn voor de exclusievere juweliers en niet voor algemene winkels.

Competenties medewerker juwelier

De belangrijkste competenties van een medewerker juwelier zijn vakkennis, betrouwbaarheid en dienstbaarheid. Sieraden zijn in veel gevallen emoties voor mensen en vragen daarom om de juiste medewerkers, die beschikken over passie. Het beroep medewerker juwelier is dan ook niet voor iedereen geschikt, omdat de werkzaamheden bij je moeten passen. Ook communicatie is aan te merken als een belangrijke competentie, omdat je te maken hebt met verschillende klanten. Algemeen belangrijke woorden zijn commercieel, flexibiliteit, adviseren, gastheerschap, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, controleren, waakzaamheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker juwelier

Het arbeidsmarktperspectief van een medewerker juwelier is over het algemeen sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. De meeste exclusieve juweliers zijn alleen op zoek naar ervaren vakkundige medewerkers, die beschikken over de juiste uitstraling en kennis. Met andere woorden kan niet iedereen zomaar werkzaam zijn als medewerker juwelier. De doorgroeimogelijkheden van een medewerker juwelier moeten gezien worden in de functie floormanager of de functie filiaalmanager. Daarnaast is het denkbaar dat een gepassioneerde medewerker vroeg of laat een eigen juwelierswinkels zal starten als ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker juwelier

Een medewerker juwelier kan onder verschillende cao's vallen zoals de cao detailhandel en de cao juweliersartikelen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime medewerker juwelier zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als medewerker juwelier is het denkbaar dat er sprake is van extra bonussen als bepaalde omzetdoelstellingen behaald worden.

Eigen bedrijf starten als Medewerker juwelier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker juwelier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker juwelier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker juwelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker juwelier.

Mijnzzp.nl