Weginspecteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een weginspecteur kennen de meeste mensen van Rijkswaterstaat. De weginspecteurs rijden met opvallende wagens op de hoofdwegen en zijn vaak als eerste bij ongelukken aanwezig om alles in goede banen te leiden. De weginspecteurs beveiligen de locaties wanneer dit nodig is, zoals tijdens een pechgeval of ongeluk. De weginspecteurs werken nauw samen met de politie wanneer deze aanwezig zijn. Door deze samenwerking kunnen wegen na een incident sneller vrij gegeven worden wat de verkeersdoorstroming ten goede komt. Rijkswaterstaat beschikt inmiddels over ruim 380 weginspecteurs die dagelijks op de wegen te vinden zijn.

De diverse taken van een weginspecteur zijn de laatste jaren breder geworden. In het verleden was de weginspecteur eigenlijk alleen verantwoordelijk voor het opruimen van rommel op wegen en reparaties aan wegen. Inmiddels mogen de meeste weginspecteurs ook assisteren bij ongelukken en het verkeer regelen. Hiervoor hebben ze het diploma verkeersregelaar nodig. Maar ook het informeren van automobilisten is een taak van de weginspecteur. Dit wordt vaak gedaan door middel van een tekstwagens langs de weg.

Maar naast Rijswaterstaat zijn er ook veel andere bedrijven te vinden die de taak van weginspecteur kunnen uitvoeren. Deze bedrijven hebben vaak diverse diensten die ze kunnen uitvoeren zoals: verkeersregelaar, doorstromingsactiviteiten, file informatie geven, begeleiding van gevaarlijke stoffen en monitoren van verkeersbewegingen.

De veiligheid op de wegen is erg belangrijk en niet alleen het aanpassen van snelheden speelt hier een rol. Net zo belangrijk zijn goede wegen, schone wegen en duidelijke wegen. Om veilig de weg op te kunnen gaan is het belangrijk dat er zo min mogelijk onduidelijkheid bestaat voor de gebruiker. Maar ook het onderhoud aan de wegen is erg belangrijk. Zo kunnen gaten in de weg vervelende gevolgen hebben voor de gebruikers van de weg. En als er een gat in het asfalt gedicht moet worden dan is het belangrijk dat de mensen die dit moeten doen ook veilig kunnen werken. Dan zal de weg gedeeltelijk afgesloten moeten worden. Maar ook het snel oplossen van aanrijdingen is van belang, zodat het verkeer weer snel door kan rijden en er geen onnodig lange files ontstaan.

Door het scherp controleren van de wegen kan er vaak vroegtijdig worden ingegrepen bij problemen aan de weg. In veel gevallen kunnen kleine gaten in de weg simpel gemaakt worden, voordat ze groter worden en tot problemen kunnen leiden. Rijkswaterstaat heeft tegenwoordig heel moderne middelen tot hun beschikking om de weg te controleren. Een voertuig met camera's kan al rijdend de wegen inspecteren, en wanneer ze klaar zijn met rijden een verslag doorgeven zodat deze aan de arbeiders gegeven kan worden. Zij weten dan waar en wat ze moeten doen aan de weg.

Informatie over het beroep weginspecteur:

Opleidingen tot weginspecteur

Wie als weginspecteur wil gaan werken zal een opleiding of cursus moeten volgens de CROW-systematiek voor visuele weginspectie. Deze opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Na het afronden van de theorie kan het praktijkexamen aangevraagd worden. Enkele onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn: het benoemen van schades, noodzaak van reparaties aan schades vaststellen, schades onderscheiden en het veilig kunnen uitvoeren van reparaties aan wegen. De theorie en praktijkgedeelte zullen ieder ongeveer één dag in beslag nemen. Na het afronden van de opleiding krijg je dan het diploma Visueel Inspecteur Wegen (VIW). Om toegelaten te worden tot de opleiding zal men over het algemeen een Mbo-opleiding op niveau twee verwachten. Een weginspecteur is doorgaans ook opgeleid als verkeersregelaar.

Bedrijven waar een weginspecteur werkzaam kan zijn

Als weginspecteur werk je doorgaans voor Rijkswaterstaat, maar er zijn ook weginspecteurs te vinden bij lokale gemeentes en bij civiele aannemers

Competenties weginspecteur

De belangrijkste competentie als weginspecteur is dat je in staat bent je werkzaamheden op een veilige manier uit te kunnen voeren. Daarnaast ben je als goed opgeleide weginspecteur ook een toezichthouder op de algemene veiligheid op en langs de wegen. De weginspecteur moeten bijvoorbeeld ook in staat zijn om het verkeer te kunnen regelen. Omdat een weginspecteur nooit alleen zal werken moet je communicatief goed onderlegd zijn en een teamspeler zijn. Maar natuurlijk speelt ook een gedegen opleiding in de wegenbouw een belangrijke rol, zodat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als weginspecteur

Er is als specifiek weginspecteur redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat het inmiddels een redelijk populair beroep is geworden, zodat de concurrentie groot kan zijn bij een vacature. Ook kunnen de opleidingseisen en verantwoordelijkheden per werkgever nogal verschillen. Er zijn geen specifieke doorgroeimogelijkheden voor het beroep weginspecteur. Wel kan je natuurlijk doorgroeien tot een leidinggevende functie, of doorgroeien door het volgen van extra opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris weginspecteur

Omdat je als weginspecteur doorgaans voor de overheid of semioverheid werkzaam bent, zijn de arbeidsvoorwaarden prima geregeld. Een weginspecteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. De overheid en semioverheid werken met vaste salarisschalen waarbinnen je ingedeeld zal worden als weginspecteur.

Mijnzzp.nl