Gelukscoach

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een gelukscoach is gespecialiseerd in de begeleiding en coaching van mensen die op zoek zijn naar meer geluk in het leven. De beleving van geluk verschilt per persoon en het is de taak van een gelukscoach om een passend coachingstraject aan te bieden. Binnen de wereld van gelukscoaching is het geluksbewustzijn een belangrijk begrip. Dat komt doordat het besef dat je gelukkig bent een onderdeel vormt van geluk. Er zijn in het verleden allerlei wetenschappelijke onderzoeken verricht naar het belang van geluk. Daar speelt een gelukscoach op in met als doel de geluksbeleving te verhogen. Dat kan overigens op een onderdeel van het leven betrekking hebben. Bijvoorbeeld op het privéleven, maar ook op het arbeidsleven of op een combinatie van beide. Uit onderzoeken is onder meer naar voren gekomen dat geluksgevoel van meerdere factoren afhankelijk is. Een van de factoren is hoe je denkt en op welke manier iemand zich gedraagt. Een gelukscoach kan mensen helpen om op een andere manier te denken en zich op een andere manier te gedragen. Er is vanwege de persoonlijke beleving van geluksgevoel altijd sprake van een coachingstraject op maat. Bijvoorbeeld gericht op de persoonlijke behoefte aangaande de beleving van geluksgevoel. Of met betrekking tot specifieke waarden en doelen. Een traject start doorgaans met het onderzoeken waarin de deelnemer vastloopt. Het kan zijn dat er bepaalde angsten zijn die de weg naar geluksbeleving tegenhouden. In het traject begeleidt de gelukscoach vervolgens de deelnemer in het opheffen van dergelijke blokkades. Daarna is er sprake van een ontdekkingsreis om te achterhalen waar je geluk uithaalt of welke dingen het leven persoonlijk zin geven. Zo begeleidt een gelukscoach deelnemers stap voor stap van onderzoek tot ontdekking tot toepassing van de kennis en geleerde vaardigheden.

Een gelukscoach is dus een coach die aan te merken is als life coach of als vitaloog. En gelukscoach is echter meer gericht op de bevordering van duurzaam geluk. Bovendien leert een gelukscoach mensen een andere leefwijze aan te nemen. Daarbij speelt het op de juiste manier leren omgaan met externe prikkels een belangrijke rol. Er zijn een aantal uitgangspunten van belang om het doel van een hogere geluksbeleving te bereiken. Zo werkt een gelukscoach doorgaans aan de hand van realiteitsmodellen net als op basis van emotioneel management en toekomstige progressie. Bij het realiteitsmodel richt een gelukscoach zich op bewustwording bij een zelf ondermijnen programmering die onbewust plaatsvindt. Bij het emotionele management is er aandacht voor het verhogen van positieve emoties. Dat komt omdat emoties te zien zijn als scheppingskracht. De toekomstige progressie heeft betrekking op het zetten van realistische stappen. Gelukscoaching is onder meer gericht op het doorbreken van bestaande patronen die geluk in de weg staan. Daarbij is het uitgangspunt dat gedachten gedrag beïnvloeden. Emoties komen voort uit gedachten. Een positieve emotie zorgt voor positieve gedachten en een negatieve emotie voor negatieve gedachten. Deze gedachten hebben vervolgens effect op het eigen gedrag. Dat gaat vaak onbewust en hierdoor ontstaat een patroon. Een gelukscoach kan helpen om dat patroon te doorbreken.

WANNEER BEN JE GELUKKIG

Wanneer je gelukkig bent is voor elk individu persoonlijk. Zo ervaart de ene mens geluk als deze een goede baan heeft en het financieel goed gaat. Een ander persoon kan extreem gelukkig zijn door zich in te zetten voor vrijwilligerswerk. De rol van betekenis voor een ander speelt daarin een grote rol. Zo kan iemand ook dolgelukkig zijn na het winnen van een loterij of door een verliefdheid, waarin cupido heeft raak geschoten. Geluk is vaak een momentopname, maar geluksgevoel is langer te ervaren. Dat laatste is precies waar een gelukscoach bij kan helpen. Het is onmogelijk om altijd in een staat van euforie te verkeren. Daar richt een gelukscoach zich dan ook niet op, maar wel op het helpen van mensen bij hun zoektocht naar geluk. Zo kan je misschien gelukkig worden door je huidige baan op te zeggen om vanuit je passie een bedrijf op te zetten. Of misschien is het tijd om voor jezelf te kiezen en een moeilijke relatie te verbreken. Of om je gewoon bewust te worden van wat je hebt en daarin opnieuw het geluk te vinden. Het leren ’nee’ zeggen, kan ook een uitgangspunt zijn om geluk te vinden, waarbij een gelukscoach kan helpen.

TAKEN ALS GELUKSCOACH:

  • Intake/kennismaking;
  • Doel vaststellen;
  • Mensen begeleiden;
  • Mensen coachen;
  • Inzicht bieden;
  • Kennis overdragen;
  • Oefeningen meegeven;
  • Voortgang bespreken;
  • Coachingstraject afronden.

Wat doet een gelukscoach:

Geluk kun je trainen:

OPLEIDINGEN TOT GELUKSCOACH

Het beroep van gelukscoach is zonder opleiding uit te oefenen. Iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om zich gelukscoach te noemen om anderen te helpen. Het kan wel een goede basis zijn om een algemene coaching opleiding te hebben. Bovendien zijn er wel specifieke externe opleidingen beschikbaar om gelukscoach te worden. In de opleiding is er aandacht voor verschillende thema’s en onderwerpen. Zo heeft de gelukscoach opleiding betrekking op het opdoen van kennis over positieve psychologie. Dat geldt eveneens voor het oplossingsgericht ondersteunen van mensen en het doelgericht coachen. Er is bij dergelijke externe opleidingen veel aandacht voor het ontwikkelen van specifieke competenties. Daarnaast komt het persoonlijke proces voor duurzaam geluk aan de orde. Als zzp gelukscoach is het raadzaam om gebruik te maken van online boekhouden. Met het juiste boekhoudprogramma kun je de complete financiële administratie bijhouden.

BEDRIJVEN WAAR EEN GELUKSCOACH WERKZAAM KAN ZIJN

Een gelukscoach is doorgaans werkzaam als ondernemer. Het komt voor dat een gelukscoach ook coach is op andere vlakken, zoals in de functie van relatiecoach, sportcoach, natuurcoach en lifestyle coach. Dat verschilt per coach. Zo is het ook mogelijk dat een personal trainer eveneens als gelukscoach werkt om het fysieke en mentale aspect te combineren. In het verlengde van het beroep als gelukscoach valt ook te denken aan mentors en jongerenwerkers die bij coaching nut kunnen hebben.

COMPETENTIES GELUKSCOACH

Een gelukscoach dient goed te kunnen luisteren en goed te kunnen communiceren. Het is eveneens belangrijk om inspirerend en overtuigend te zijn. Sensitiviteit en empathisch vermogen behoren eveneens tot de belangrijke competenties. Het is ook van belang om ondersteuning te kunnen geven en over coachende vaardigheden te beschikken. Het overdragen van kennis is eveneens een vaardigheid, net als dat je in staat bent om jezelf op de juiste manier te managen. Je draagt tenslotte de geluksbeleving uit als gelukscoach.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS GELUKSCOACH

Geluksbeleving is van alle tijden, want vrijwel alle mensen streven daarnaar. Wat dat betreft, is het beroep van gelukscoach niet aan een trend onderhevig. Dat voorziet dan ook in een gunstige positie op de arbeidsmarkt. Een gelukscoach kan zichzelf ook verder ontwikkelen, bijvoorbeeld door zich verder te specialiseren. Denk daarbij aan de begeleiding van mensen die met een burn-out te maken hebben. Dan treedt de gelukscoach op als burn-out coach. Om verder te groeien in de wereld van gelukscoaching is het opbouwen van een goede naam belangrijk.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS GELUKSCOACH

Een gelukscoach werkt als ondernemer en stelt daarom zelf het inkomen vast. Er is daarom geen sprake van een vast salaris. Indien een gelukscoach een goede naam opbouwt en meer opdrachten krijgt, valt er steeds meer te verdienen.

Read this information on Happiness coach in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Gluckscoach auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Coach de felicidad en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Gelukscoach

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gelukscoach bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl