Vitaloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep vitaloog
Werken als vitaloog
Vitaliteitstrainingen
Taken van een vitaloog:
Wat is de betekenis van vitalogisch?
Film: Wat is vitaliteit:
Film: Opleiding coaching en vitality:
Opleidingen tot vitaloog
Bedrijven waar een vitaloog werkzaam kan zijn
Competenties vitaloog
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vitaloog
Arbeidsvoorwaarden en salaris vitaloog
Eigen bedrijf starten als Vitaloog
Boekhoudprogramma vergelijken Vitaloog

Beroep vitaloog

Een vitaloog is een therapeut en/of coach die zich gespecialiseerd heeft in vitaliteitscoaching en vitaliteitsmanagement. Vitaliteitscoaching heeft raakvlakken met leefstijlcoaching, maar er bestaan enkele belangrijke verschillen. Een vitaloog zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als coach of als belangrijke adviseur. Hij of zij begeleidt zijn klanten naar het verkrijgen van meer energie. Ze stimuleren zelfcontrole opdat mensen méér kunnen halen uit hun talent, carrière en privéleven. De vitaloog zorgt ervoor dat mensen zich bewust worden van hun vitaliteit. Hij of zij helpt hen om in te zien wat de stappen zijn die ze kunnen ondernemen om hun vitaliteit of levensenergie omhoog te brengen. Wat centraal staat daarbij, is het opstarten van een dialoog, het zorgen voor bewustwording en het bemoedigen van zelfregie. Een vitaloog werkt vaak met de vitaliteitsschijf van vijf, waarover verder in dit artikel meer. Het beroep van vitaloog heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dat komt onder andere door de verhoogde en toenemende werkdruk, stress en de significante toename in het aantal burn-outs. Ook steeds meer bedrijven zien daarom het belang om te werken aan de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers. Vitalogen hebben als specialisatie vitaliteitscoaching en management. Daarin verschilt het op enkele belangrijke punten van het beroep van life coach. Het grootste verschil is dat een vitaloog naar meer kijkt dan enkel fysieke aspecten zoals voeding, herstel en beweging. Een vitaloog kan je ook helpen op andere vlakken in je leven. Vanzelfsprekend is het denkbaar dat een vitaloog ook andere vormen van coaching of therapie kan geven, echter kan dit per vitaloog verschillen. Binnen de opleiding tot vitaloog is er veel aandacht voor vitaal leiderschap, vitaliteit, veiligheid, communicatie en rollen.

Werken als vitaloog

Een vitaloog is dus een coach of therapeut die zich gespecialiseerd heeft in vitaliteitscoaching en vitaliteitsmanagement. Een vitaloog helpt niet alleen bij vitaliteitscoaching en vitaliteitsmanagement, maar hij of zij kijkt ook naar positief denken, constructieve relaties en zinvol leven. Het hebben van een zinvol leven kan bijvoorbeeld door als vrijwilliger te werken, of als mantelzorger. Een vitaliteitscoach zal niet alleen een boost geven aan je gezonde leefstijl, maar ook aan je mentale, maatschappelijke en emotionele welzijn. Een vitaloog kan je ook helpen met het onderzoeken van je energie. Vervolgens kijkt hij of zij waar je winst in je vitaliteit, en dus productiviteit, kunt behalen. Een vitaloog helpt je om je leven zinvol te maken. Hij zal met herstelmomenten en gezonde voeding je energiepeil optimaal helpen houden. Een vitaloog geeft trainingen aan zijn klanten, met name vitaliteitstrainingen.

Vitaliteitstrainingen

Een sleutelbegrip bij deze trainingen, is de verzameling van vijf gouden regels bij vitaliteitscoaching. Deze vijf regels komen uit de vitaliteitsschijf en zouden zorgen voor meer vitaliteit, levenskracht en energie. Het beroep van een vitaloog heeft raakvlakken met de beroepen: inspirator, motivatiecoach, voedingsdeskundige, fitnesstrainer, burn-out coach, ondernemer en meer. Maar kan ook aan raakvlakken hebben met het beroep counselor of stresscounselor. Het is denkbaar dat een vitaloog aangemerkt kan worden als ervaringsdeskundige.

Taken van een vitaloog:

  • Mensen helpen zelfbewust te worden over hun vitaliteit.
  • Mensen helpen bij het behalen van vitaliteitswinst en dus productiviteitswinst.
  • Het in gang brengen van dialoog, bewustzijn en stimuleren van zelfregie.
  • Het helpen van mensen, teams of organisaties om positief en zinvol te leven en werken.
  • Het goed beoordelen van mensen, hun energiepeil, hun energie-winstkansen
  • Het succesvol begeleiden en trainen van mensen om optimaal te functioneren, zowel privé als op het werk.
  • Zorgen dat de medewerkers van een bedrijf of organisatie gelukkig, gemotiveerd en positief blijven, om zo burn-outs en dergelijke te vermijden.
  • Het terugbrengen van geluk in het leven van de klant.
  • Dit alles door onder meer het inzetten van de vitaliteitsschijf van vijf.

Wat is de betekenis van vitalogisch?

Het woord "vitalogisch" is afgeleid van het woord "vitaal", wat verwijst naar een goede gezondheid, energie en vitaliteit. Hoewel "vitalogisch" geen specifieke betekenis heeft, kan het worden geassocieerd met concepten zoals gezonde voeding, lichaamsbeweging, stressbeheer, emotioneel welzijn en andere aspecten die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Het kan ook betrekking hebben op holistische benaderingen van gezondheid en welzijn, waarbij rekening wordt gehouden met zowel fysieke als mentale aspecten van het menselijk welzijn. Een ander woord voor vitalogisch kan ook zijn vitalogie.

Film: Wat is vitaliteit:

Film: Opleiding coaching en vitality:

Opleidingen tot vitaloog

Als jij je betrokken voelt bij de gezondheid van bedrijven en de duurzame relatie tussen die bedrijven en hun werknemers, past de opleiding tot vitaloog bij jou. Als vitaloog breng je structurele veranderingen aan in de denkbeelden van bedrijven en hun mensen, om zo bij te dragen aan een betere en gelukkigere wereld. In de opleidingen tot vitaloog leer je werken vanuit een integrale kijk op de balans tussen geestelijk, maatschappelijk, spiritueel en lichamelijk welzijn. Aan het einde van de opleiding kun je de nieuw geleerde inzichten preventief en curatief inzetten bij je klanten. Je kunt ook zelfstandig een advies- en coachingsbureau opstarten als vitaloog. Na de opleiding tot vitaloog, kan je de beschermde naam van vitaloog gebruiken. Je bent in staat zelfstandig een praktijk te beginnen. Ook kan je als vitaloog aan de slag gaan bij een bedrijf of organisatie. Je bent in staat om organisaties te adviseren over de staat van hun medewerkers en hun relatie met hen. Je wordt opgeleid om mensen met chronische stress, vermoeidheid of burn-out te begeleiden naar een juiste balans en meer vitaliteit. Als post-hbo gediplomeerde vitaloog ben je vaak lid van het Nederlands Genootschap van Vitalogen, de beroepsvereniging van vitalogen in Nederland. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling van het beroep van vitaloog. Als zelfstandig werkende vitaloog is ook de boekhouding belangrijk.

Bedrijven waar een vitaloog werkzaam kan zijn

Een vitaloog is vaak ondernemer op zelfstandige basis. Vaak zijn ze dus niet rechtstreeks afhankelijk van organisaties of bedrijven. Vitalogen werken samen in nauw verband met verschillende organisaties. Enkele daarvan zijn TNO, TMA, Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid, Disc Benelux en de organisatie van de Nationale Vitaliteitsweek. Hoewel vitalogen vaak op zelfstandige basis werken, is het toch mogelijk dat sommigen in dienst werken bij bedrijven of organisaties die vast willen gebruikmaken van hun diensten. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je door een bedrijf wordt aangeworven als counselor. Vaak werken vitalogen in dat geval bij bedrijven of organisaties waar het een absolute noodzaak is om aan de slag te gaan met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Dat zijn vaak bedrijven die een probleem hebben ontwikkeld op vlak van deze punten, of gewoon bedrijven die hun best doen om een aantrekkelijke werkgever te zijn.

Competenties vitaloog

Om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen, moet een vitaloog beschikken over een aantal basiscompetenties. Zo moet een goede vitaloog bijvoorbeeld beschikken over een goede dosis integriteit. Hij moet bereid zijn om op integere manier wat hij of zij ziet te beoordelen en benoemen. Om de zaken te kunnen beoordelen en benoemen, moet hij of zij echter ook over communicatieve vaardigheden en een analytisch vermogen beschikken. Mensen kunnen inspireren en motiveren is essentieel. Andere belangrijke woorden zijn: stressbestendigheid, spiritueel, welbevinden, coaching, bijstaan, vertrouwen, energie enz.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vitaloog

Als vitaloog ben je meestal zelfstandige, in welk geval het niet mogelijk is om door te groeien in de letterlijke zin van het woord. Je zult immers geen promotie kunnen opstrijken van je werkgever. Wel zijn er andere mogelijkheden om te groeien als vitaloog. Als je een goede naam opbouwt, en daardoor meer of beter betalende klanten kunt binnenhalen, kun je dat beschouwen als doorgroeien. Wat arbeidsmarktperspectief betreft, is er voor vitalogen goed nieuws. Er is steeds meer vraag naar vitalogen waardoor het arbeidsmarktperspectief goed te noemen is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vitaloog

Het loon van een vitaloog hangt van enkele factoren af. Het is in de eerste plaats een groot verschil als de vitaloog zelfstandige is, of voor een organisatie werkt. Als een vitaloog als zelfstandige ondernemer werkzaam is, is het tarief € 975 per dagdeel. Daar zitten echter ook de kosten die je maakt in. Je bent ook als vitaloog niet dagelijks factureerbaar. Als je daarentegen werkzaam bent bij een bedrijf of organisatie in loondienst, ben je afhankelijk van het bedrijf en de sector waarin het opereert. Meestal zit het loon dan tussen de € 3300 en € 4500.

Eigen bedrijf starten als Vitaloog

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vitaloog, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vitaloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vitaloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vitaloog.

Mijnzzp.nl