Chiropractor

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een chiropractor is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals de wervelkolom. Een chiropractor werkt voornamelijk met zijn handen om klachten zoals spierpijn en verstuikingen te proberen te verhelpen. Dit doet de chiropractor door middel van het zoeken naar blokkades in het lichaam, zoals in het zenuwstelsel en de wervelkolom. Als de chiropractor een blokkade gevonden heeft zal hij of zij door specifieke druktechnieken proberen de blokkades weg te werken. Een chiropractor is dus gespecialiseerd in chiropractie dat “handelen met de handen” betekent. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een chiropractor het beste omschrijven als het wegwerken van pijnpunten door middel van het geven van impulsen op het lichaam met de handen. Chiropractie behoort toe tot de alternatieve geneeswijzen en kan dus niet gezien worden als reguliere geneeskunde. Een chiropractor zal doorgaans eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren, zoals orthopedische, chiropractische en/of neurologische testen, voordat hij of zij een behandeling zal starten. De werkzaamheden van een chiropractor kunnen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een fysiotherapeut, omdat een fysiotherapeut zich voornamelijk richt op de spieren van mensen. Een chiropractor richt zich juist meer op wervels, wervelkolom en het zenuwstelsel. Een ander verschil is dat een chiropractor gebruik kan maken van röntgenfoto's om diagnoses te kunnen stellen. Het beroep chiropractor kent verder geen bescherming in Nederland. Iedereen kan en mag zich dus zomaar chiropractor noemen. Er worden vanzelfsprekend wel opleidingen aangeboden voor het beroep chiropractor.

Tijdens de behandeling door een chiropractor worden botten en wervels door een massage met de handen weer op de goede plek gezet zodat de pijn minder zal worden. De meest voorkomende klachten van mensen die bij een chiropractor komen zijn klachten aan de nek, rug of schouders. Maar ook voor andere klachten gaan de mensen wel naar een chiropractor zoals hoofdpijn, tintelingen en migraine. Het kan zijn dat iemand door een ongeval steeds pijn heeft en de chiropractor dit kan oplossen door een zenuw vrij te masseren.

Het beroep chiropractor komt nog niet veel voor, omdat er geen erkende opleiding voor is in Nederland en het beroep ook niet erkend wordt en dus onder de alternatieve geneeskunde valt. Een opleiding tot chiropractor moet meestal zelf betaald worden en is alleen in het buitenland te volgen. Een chiropractor werkt na zijn opleiding doorgaans zelfstandig in zijn eigen praktijk. Er is ook een beroepsorganisatie voor de chiropractors namelijk de SCN wat voor Nederlandse Chiropractoren Associatie staat.

Hoofdpijn verhelpen via de chiropractor:

Opleidingen tot chiropractor

Om als chiropractor te kunnen werken is het belangrijk om de juiste opleiding te kiezen zodat je je kan aansluiten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie, die weer aangesloten is bij de European Council on Chiropractic Education. Zij zijn de belangenbehartigers voor de chiropractors. De opleiding tot chiropractor is een universitaire opleiding die over het algemeen vijf jaar in beslag zal nemen. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor  neurologie, fysiologie, anatomie, biochemie en biomechanica. Daarnaast is er aandacht voor de specifiek chiropractische vakken zoals röntgendiagnostiek en chiropractische behandeltechnieken. Als chiropractor wordt je opgeleid om zelfstandig een diagnose te kunnen stellen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een chiropractor werkzaam kan zijn

Als chiropractor kan je bij verschillende instellingen komen te werken, zoals ziekenhuizen, verpleegcentrums en sportverenigingen, en is het mogelijk om als zelfstandig ondernemer te starten met je eigen praktijk.

Competenties chiropractor

Als chiropractor is het erg belangrijk om goed te kunnen communiceren met je cliënt, zodat je het juiste behandelplan kunt opstellen. Daarnaast zal je ook regelmatig overleg plegen met andere collega's in de zorgsector. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de verschillende competenties omdat deze erg belangrijk zijn als het om patiënten gaat.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chiropractor

Als erkend chiropractor bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie is het vinden van een baan doorgaans geen enkel probleem. Het beroep chiropractor is nog redelijk nieuw in Nederland en er zijn dus simpelweg nog niet veel chiropractors te vinden. Om door te kunnen groeien als chiropractor is het erg belangrijk om je verder te specialiseren in je vakgebied door het volgen van extra cursussen of opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris chiropractor

Als chiropractor zijn je arbeidsvoorwaarden lastig aan te geven omdat je in verschillende soorten instellingen kunt werken. Een erkende chiropractor verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen dan in loondienst, maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van het succes van je praktijk en je werkuren.

Mijnzzp.nl