Acupuncturist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een acupuncturist behandelt mensen door het toepassen van acupunctuur. Acupunctuur is een behandelmethode die uitgevoerd wordt door middel van naalden. De roestvrijstalen acupunctuurnaalden worden zorgvuldig in het lichaam gestoken op zogenaamde acupunctuurpunten. Het doel van de acupunctuurnaalden is het verhelpen van geblokkeerde energiestromen in het menselijk lichaam. Acupunctuur komt oorspronkelijk uit China maar komt inmiddels over de hele wereld voor. Acupunctuur is binnen Nederland geen erkend medisch beroep en is voor sommige mensen omstreden qua werking. Het beroep acupuncturist moet dan ook gezien worden als alternatieve geneeskunde. Er bestaan ook acupunctuurnaalden met farmacologische stoffen maar deze behandelmethode is alleen voorbehouden aan artsen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een acupuncturist het beste omschrijven als het helpen oplossen van geblokkeerde energiebanen, door het op de juiste plek aanbrengen van acupunctuurnaalden om de energiebanen te stimuleren of juist af te remmen zodat er weer een goede balans ontstaat. Alle verschillende acupunctuurpunten staan in contact met bepaalde organen. Deze onzichtbare banen noemt men binnen de acupunctuur ook wel meridianen. De behandelingen die een acupuncturist zal geven betreffen in alle gevallen maatwerk en kunnen verschillen per persoon. Acupunctuur is een ruim begrip dat ingezet kan worden om uiteenlopende soorten problemen op te lossen. In veel gevallen hebben deze problemen met energiegebrek te maken, door bijvoorbeeld langdurige lichamelijke en/of geestelijke inspanningen.

Ondanks dat acupunctuur tot de alternatieve geneeskunde behoort is acupunctuur wereldwijd gezien wel een populaire behandelmethode, omdat het op een brede manier inzetbaar is om bepaalde problemen op te lossen. Zoals eerder omschreven hebben deze problemen in veel gevallen te maken met een verstoorde energiebalans. Acupunctuur wordt binnen Nederland en andere landen zowel door artsen als door niet-artsen beoefend. Acupunctuur heeft niet alleen met verstoorde energiebalans te maken, omdat acupunctuur ook ingezet kan worden bij andere problemen zoals een verslaving. De meeste mensen kennen acupunctuur alleen als speciale therapie waarbij naalden gebruikt worden. Maar acupunctuur moet breder gezien worden dan het alleen toepassen van naalden, omdat acupunctuur een alternatieve geneeswijze is.

Het menselijk lichaam kent 722 acupunctuurpunten die door 14 energiebanen met elkaar verbonden zijn. De energiebanen in het menselijk lichaam worden ook wel meridianen genoemd. Acupunctuur wordt zoals eerder omschreven toegepast wanneer mensen ziek zijn door bepaalde blokkades in het energiesysteem. Door het opheffen van de blokkades kan een bepaalde ziekte of pijn verdwijnen of deze verlichten. Enkele voorbeelden waarbij acupunctuur kan helpen zijn: nekpijn, jicht, allergieën, slapeloosheid, stress, menstruatieklachten en chronische pijn.

China Acupunctuur Clinic:

Opleidingen tot acupuncturist

Wie een carrière ambieert als acupuncturist kan het beste een Hbo opleiding acupunctuur volgen die gemiddeld twee jaar in beslag zal nemen. Via de volgende link komt u op een website voor Chinese geneeswijze waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Er is overigens ook een Nederlandse artsen acupunctuur vereniging (NAAV) waar veel meer informatie te vinden is over acupunctuur. Zoals eerder omschreven behoort acupunctuur tot de alternatieve geneeskunde. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een acupuncturist kan zijn

De meeste acupuncturisten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen hun eigen praktijk en voeren wellicht ook nog andere diensten uit. Zoals eerder omschreven kent de acupunctuur verschillende soorten diensten die zeker niet door iedereen uitgevoerd mogen worden.

Competenties acupuncturist

Als acupuncturist zijn je communicatieve vaardigheden zeer belangrijk omdat je veel met cliënten te maken zal krijgen die verschillende soorten klachten kunnen hebben. Het goed kunnen luisteren is dan ook zeer belangrijk binnen dit vakgebied evenals het kennen van je eigen grenzen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acupuncturist

Het arbeidsmarktperspectief voor een acupuncturist is redelijk te noemen. De meeste acupuncturisten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. De doorgroeimogelijkheden voor een acupuncturist zijn beperkt maar wellicht dat een acupuncturist ook andere alternatieve diensten kan aanbieden zoals kruidengeneeskunde.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acupuncturist

Omdat wij er vanuit gaan dat je als acupuncturist werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing omdat je deze immers zelf zult bepalen. Wat een acupuncturist precies zal verdienen is natuurlijk niet aan te geven en kan per ondernemer sterk verschillen. De meeste acupuncturisten voeren ook andere diensten uit zoals kruidengeneeskunde.

Mijnzzp.nl