Acupuncturist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een acupuncturist is een therapeut of arts, die mensen behandelt door het toepassen van acupunctuur. Acupunctuur is een behandelmethode die uitgevoerd wordt door middel van naalden. De roestvrijstalen acupunctuurnaalden worden zorgvuldig in het lichaam gestoken op zogenaamde acupunctuurpunten. Het doel van de acupunctuurnaalden is het verhelpen van geblokkeerde energiestromen in het menselijk lichaam. Acupunctuur komt oorspronkelijk uit China maar komt inmiddels over de hele wereld voor. Acupunctuur is binnen Nederland geen erkend medisch beroep en is voor sommige mensen omstreden qua werking. Het beroep acupuncturist moet dan ook gezien worden als alternatieve geneeskunde. Er bestaan ook acupunctuurnaalden met farmacologische stoffen maar deze behandelmethode is alleen voorbehouden aan artsen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een acupuncturist het beste omschrijven als het helpen oplossen van geblokkeerde energiebanen, door het op de juiste plek aanbrengen van acupunctuurnaalden om de energiebanen te stimuleren of juist af te remmen zodat er weer een goede balans ontstaat. Alle verschillende acupunctuurpunten staan in contact met bepaalde organen. Deze onzichtbare banen noemt men binnen de acupunctuur ook wel meridianen. De behandelingen die een acupuncturist zal geven betreffen in alle gevallen maatwerk en kunnen verschillen per persoon. Acupunctuur is een ruim begrip dat ingezet kan worden om uiteenlopende soorten problemen op te lossen. In veel gevallen hebben deze problemen met energiegebrek te maken, door bijvoorbeeld langdurige lichamelijke en/of geestelijke inspanningen. Acupunctuur is niet alleen gericht op het behandelen van symptomen, omdat een acupuncturist zich ook kan richten op de oorzaak van problemen. Acupunctuur wordt zowel door artsen en niet-artsen uitgeoefend. Arts-acupuncturisten zijn vaak aangesloten bij de Nederlandse acupunctuur vereniging (NAAV).

Een acupuncturist is dus een therapeut en soms een arts, die zich gespecialiseerd heeft in acupunctuur. Ondanks dat acupunctuur tot de alternatieve geneeskunde behoort is acupunctuur wereldwijd gezien wel een populaire behandelmethode, omdat het op een brede manier inzetbaar is om bepaalde problemen op te lossen. Zoals eerder omschreven hebben deze problemen in veel gevallen te maken met een verstoorde energiebalans. Acupunctuur wordt binnen Nederland en andere landen zowel door artsen als door niet-artsen beoefend. Acupunctuur heeft niet alleen met verstoorde energiebalans te maken, omdat acupunctuur ook ingezet kan worden bij andere problemen zoals een verslaving. De meeste mensen kennen acupunctuur alleen als speciale therapie waarbij naalden gebruikt worden. Maar acupunctuur moet breder gezien worden dan het alleen toepassen van naalden, omdat acupunctuur een alternatieve geneeswijze is. Acupunctuur komt oorspronkelijk uit China.

Wat is acupunctuur

Het menselijk lichaam kent 722 acupunctuurpunten die door 14 energiebanen met elkaar verbonden zijn. De energiebanen in het menselijk lichaam worden ook wel meridianen genoemd. Acupunctuur wordt zoals eerder omschreven toegepast wanneer mensen ziek zijn door bepaalde blokkades in het energiesysteem. Door het opheffen van de blokkades kan een bepaalde ziekte of pijn verdwijnen of deze verlichten. Enkele voorbeelden waarbij acupunctuur kan helpen zijn: nekpijn, jicht, allergieën, slapeloosheid, stress, menstruatieklachten en chronische pijn. Ook sportblessures kunnen over het algemeen prima behandeld worden door een acupuncturist. Ook mensen met darmklachten, eetstoornis, overgangsklachten, blaasklachten of met een whiplash kunnen prima bij een acupuncturist terecht voor een behandeling. Een andere vorm van acupunctuur gericht op de voeten is ook wel reflexologie.

Is acupuncturist een medisch beroep?

Acupunctuur is geen medisch specialisme, en acupuncturisten zijn geen artsen. Binnen Nederland behoort acupunctuur toe het gebied van de alternatieve geneeskunde. Het Nederlandse College voor Zorgverzekeringen dekt de kosten van acupunctuurbehandelingen niet in het kader van zijn basisverzekering voor geneeskundige verzorging. Acupunctuur moet dus gezien worden als alternatieve geneeswijzen.

Wie mag acupunctuur uitvoeren?

Binnen Nederland mag iedereen zich acupuncturist noemen. De titel arts-acupuncturist is wel beschermd als verlengde op de bescherming van de titel arts. Acupuncturist is dus meestal een "vrij-beroep". Dit wil zeggen dat het niet gereguleerd is. Acupunctuur is oorspronkelijk een traditionele Chinese geneeskunde en kan niet gezien worden als reguliere gezondheidszorg.

China Acupunctuur Clinic:

Opleidingen tot acupuncturist

Wie een carrière ambieert als acupuncturist kan het beste een Hbo-opleiding acupunctuur volgen die gemiddeld twee jaar in beslag zal nemen. Via de volgende link komt u op een website voor Chinese geneeswijze waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Een medische vooropleiding kan in sommige gevallen wel belangrijk zijn. Er is overigens ook een Nederlandse artsen acupunctuur vereniging (NAAV) waar veel meer informatie te vinden is over acupunctuur. Zoals eerder omschreven behoort acupunctuur tot de alternatieve geneeskunde. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een acupuncturist kan zijn

De meeste acupuncturisten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen hun eigen praktijk en voeren wellicht ook nog andere diensten uit. Zoals eerder omschreven kent de acupunctuur verschillende soorten diensten die zeker niet door iedereen uitgevoerd mogen worden. Ook artsen kunnen zich gespecialiseerd hebben in acupunctuur. Vanzelfsprekend kunnen niet alle acupuncturisten zomaar aangemerkt worden als arts.

Competenties acupuncturist

De belangrijkste competentie van een acupuncturist is de vakinhoudelijke kennis van acupunctuur. Een acupuncturist moet over voldoende medische en/of psychosociale basiskennis beschikken als therapeut. Daarnaast moet een acupuncturist over een professionele beroepshouding beschikken. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je in de meeste gevallen met veel verschillende cliënten te maken krijgt. Het goed kunnen luisteren is dan ook belangrijk binnen dit vakgebied, evenals het kennen van je eigen grenzen. Algemeen belangrijke woorden zijn analytisch, plannen, klantgericht, wet- en regelgeving, sensitiviteit, accuraat en bijscholing. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijk. Zoals eerder omschreven kan het beroep acupuncturist ook betrekking hebben op artsen. In dat geval zijn er nog veel meer competenties van toepassing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als acupuncturist

Het arbeidsmarktperspectief voor een acupuncturist is redelijk te noemen. De meeste acupuncturisten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. De doorgroeimogelijkheden voor een acupuncturist zijn beperkt maar wellicht dat een acupuncturist ook andere alternatieve diensten kan aanbieden zoals kruidengeneeskunde.

Arbeidsvoorwaarden en salaris acupuncturist

Omdat wij er vanuit gaan dat je als acupuncturist werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing omdat je deze immers zelf zult bepalen. Wat een acupuncturist precies zal verdienen is natuurlijk niet aan te geven en kan per ondernemer sterk verschillen. De meeste acupuncturisten voeren ook andere diensten uit zoals kruidengeneeskunde.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Acupuncturist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Acupuncturist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl