Reflexoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een reflexoloog is gespecialiseerd in de alternatieve geneeswijze reflexologie, wat betrekking heeft op de voeten. Binnen de reflexologie gaat men er vanuit dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met de voeten. Er zijn ook reflexologen die de handen en oren betrekken bij deze alternatieve geneeswijze, maar dit kan per reflexoloog verschillen. Reflexologie komt oorspronkelijk uit China en wordt binnen Nederland steeds vaker toegepast. Het uitgangspunt van reflexologie is dat het menselijk lichaam energiebanen bevat, die door het menselijk lichaam stromen. Volgens reflexologen kent het menselijk lichaam ongeveer achthonderd energiebanen, die door een reflexoloog beïnvloed kunnen worden. Wetenschappelijk gezien is er verder geen bewijs dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met de voeten. Andere benamingen voor reflexologie kunnen zijn reflexzonetherapie of voetreflexologie. Een reflexoloog zal cliënten behandelen door het uitoefenen van druk op bepaalde punten in de voeten, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt. Door het uitoefenen van druk op de voeten worden kwalen in het lichaam verholpen. Voetreflexologie kan helpen bij rugklachten, spanningshoofdpijn, migraine, slapeloosheid, depressie, spijsverteringsproblemen en bij problemen met de bloedsomloop. Ondanks dat reflexologie gezien moet worden als alternatieve geneeswijze zijn er ook fysiotherapeuten en pedicures, die gebruikmaken van reflexologie als aanvullende behandeling. Binnen de reflexologie draait het eigenlijk alleen om het verbeteren van de energiedoorstroming in het lichaam, waardoor bepaalde klachten verholpen kunnen worden. Voetreflexologie kan ook gezien worden als speciale massagetechniek, die zich specifiek richt op de voeten. De meeste reflexologen combineren de behandeling ook met andere therapieën. Denk bijvoorbeeld aan reiki, acupunctuur, yoga en aan aromatherapie.

Reflexologie wordt toegepast om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te vergroten. Een reflexoloog doet dit door op bepaalde punten op de voeten en eventueel handen druk uit te oefenen. Een reflexoloog gebruikt in tegenstelling tot een acupuncturist geen naalden. Reflexzonetherapie staat ook wel bekend als voet- en handreflexologie. Door de voetreflexzones met een speciale techniek te masseren, wordt de doorbloeding van het lichaam bevorderd. Hierdoor kunnen zuurstof en voeding de weefsels bereiken en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Op deze manier kunnen bepaalde blokkades in de energiedoorstroming worden opgeheven. Zoals eerder omschreven behoort voetreflexologie toe tot de zogenaamde alternatieve geneeskunde. Met andere woorden kan een reflexoloog op geen enkele manier aangemerkt worden als arts. Een reflexoloog kan wel aangemerkt worden als massagetherapeut.

Reflexzone- of voetreflexzone-therapie

Reflexzone- of voetreflexzone-therapie is een alternatieve behandelmethode, die wordt toegepast bij pijnklachten, slaapstoornissen, maag- en darmklachten, vermoeidheid, huidproblemen of ademhalingsproblemen. De basisgedachte hiervan is dat handen en voeten reflexzones hebben die in verbinding staan met alle organen, klieren, zenuwen, botten en weefsels. Reflexzonetherapie is een holistische behandelmethode. Binnen de reflexologie gaat men er van uit dat lichaam en geest van de mens één zijn.

Voetreflexologie:

Opleidingen tot reflexoloog

Er worden op diverse locaties korte opleidingen of cursussen voetreflexologie aangeboden, die kunnen variëren van één dag tot enkele dagen. Er bestaan diverse soorten opleidingen, zoals een beginnersopleiding voetreflexologie, voetreflexologie voor gevorderden en een vakopleiding. Zie voor meer informatie de Vereniging voor Nederlandse Reflexzone Therapeuten (VNRT) en de Bond van Europese Reflexologen (BER). Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een reflexoloog werkzaam kan zijn

De meeste reflexologen zijn werkzaam als ondernemer en combineren hun werkzaamheden met andere diensten, zoals aromatherapie. Daarnaast kan een reflexoloog feitelijk ook een fysiotherapeut of pedicure van beroep zijn, die beschikt over aanvullende opleidingen. Een reflexoloog kan daarnaast ook werkzaam zijn als therapeut.

Competenties reflexoloog

De belangrijkste competentie van een reflexoloog is de vakinhoudelijke kennis van voetreflexologie. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een reflexoloog met verschillende cliënten te maken krijgt. Als reflexoloog is het belangrijk om klantvriendelijk te zijn en klanten op hun gemak te kunnen stellen, door een praatje te maken om eventuele spanningen weg te nemen. Het hygiënisch kunnen werken is als reflexoloog erg belangrijk. Ook het luisteren naar de klant is belangrijk, om precies de juiste behandeling te kunnen geven. Omdat je als reflexoloog werkzaam kan zijn als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn ontspanning, professioneel, massagetechniek, corrigeren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reflexoloog

Het arbeidsmarktperspectief van een reflexoloog is niet van toepassing, omdat de meeste reflexologen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Wel raakt reflexologie steeds meer bekend binnen Nederland, waardoor dit in de toekomst wellicht kan veranderen. De doorgroeimogelijkheden als reflexoloog moeten gezien worden in het starten van een eigen praktijk of het verder leren. Zoals eerder omschreven kan voetreflexologie ook een aanvulling zijn op andere beroepen. Lang niet alle reflexologen hebben dan ook te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reflexoloog

Omdat een reflexoloog werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer, zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. Wat een reflexoloog precies zal verdienen hangt af van de opdrachten die hij of zij binnen weet te halen en verdere onkosten, zoals de huur van de praktijk. De meeste reflexoloog werken per sessie en niet per uur.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Reflexoloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reflexoloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl