Saunamedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep saunamedewerker
Werken als saunamedewerker
Werkzaamheden saunamedewerker
Wat doet een saunamedewerker:
Film: Strijden om kampioenschap:
Film: Hoe gaat een opgieting in het werk:
Opleidingen tot saunamedewerker
Bedrijven waar een saunamedewerker werkzaam kan zijn
Competenties saunamedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als saunamedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris saunamedewerker
Eigen bedrijf starten als Saunamedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Saunamedewerker

Beroep saunamedewerker

Een saunamedewerker is verantwoordelijk voor alle aspecten die met sauna's te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontvangen van saunabezoekers, het begeleiden van saunabezoekers, het voorlichten van bezoekers en aan het verzorgen van de Hammam rituelen. Andere werkzaamheden als saunamedewerker zijn weer het opgieten van de sauna en het toepassen van zwaaitechnieken door middel van een handdoek, om de warmte te verdelen binnen de sauna. Ook algemene werkzaamheden zoals het schoonmaken van de sauna's behoren over het algemeen tot de werkzaamheden van een saunamedewerker. Een andere benaming voor een saunamedewerker is tegenwoordig ook wel saunameester. Er bestaat een speciale opleiding tot saunameester, die in het leven is geroepen om van saunamedewerkers allround saunamedewerkers te maken. De werkzaamheden van een saunamedewerker zijn over het algemeen niet heel moeilijk, maar vragen wel om de nodige kennis, omdat het hygiënisch kunnen werken als saunamedewerker wel belangrijk is. Daarnaast moet een saunamedewerker beschikken over de juiste kennis met betrekking tot saunarituelen. Sauna's zijn tegenwoordig overal wel te vinden, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden van een saunamedewerker kunnen verschillen per bedrijf of recreatiemogelijkheid. Het is denkbaar dat een saunamedewerker ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, afhankelijk van de soort werkgever. Een andere algemene belangrijke taak van een saunamedewerker is het creëren van welbevinden, omdat saunabezoekers een sauna bezoeken voor ontspanning. Welbevinden heeft betrekking op de gevoelsbeleving van mensen. Het bezoeken van een sauna is voor veel mensen een bijzondere manier ter ontspanning van het dagelijkse drukke leven. Het beroep saunamedewerker is een beroep dat bij je moet passen. Dit heeft ook te maken met de bijzonder hoge temperaturen waarmee je te maken krijgt.

Werken als saunamedewerker

Als saunamedewerker ben je dus verantwoordelijk voor de diverse sauna's en de saunabezoekers. Een goed opgeleide saunamedewerker heeft niet alleen kennis van de werking van sauna's, maar heeft ook kennis van hygiëne, het lichaam en gastvrijheid. Daarnaast is het belangrijk dat een saunamedewerker weet hoe er gehandeld moet worden als een saunabezoeker onwel wordt. De meeste saunamedewerkers moeten daarom ook een EHBO-cursus volgen voordat ze mogen werken als saunamedewerker. Om te voorkomen dat saunabezoekers onwel worden van de sauna is het belangrijk dat de luchtvochtigheid binnen de sauna laag is. Over het algemeen is de luchtvochtigheid binnen een droge sauna minder dan vijftien procent, waardoor saunabezoekers een temperatuur tot wel negentig graden kunnen verdragen. Binnen een stoombad kunnen bezoekers over het algemeen maar vijftig graden verdragen omdat binnen een stoombad de luchtvochtigheid honderd procent bedraagt.

Werkzaamheden saunamedewerker

Saunamedewerkers zijn over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van saunarituelen. De meeste saunamedewerkers kunnen ook aangemerkt worden als facilitair medewerker of als schoonmaker. Het regelmatig schoonmaken van de sauna's moet niet onderschat worden, omdat saunabezoekers alleen een prettige sauna-ervaring overhouden als sauna's netjes bijgehouden worden. Het schoonmaken van sauna's heeft ook alles met de hygiëne te maken. Afhankelijk van de sauna is het denkbaar dat een saunamedewerker ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het fungeren als bedienend medewerker of aan het fungeren als gastheer of gastvrouw.

Wat doet een saunamedewerker:

  • Het begeleiden van bezoekers.
  • Het houden van toezicht.
  • Het ontvangen van bezoekers.
  • Het opgieten van de sauna.
  • Het schoonhouden van de sauna's en omgeving.
  • Het toepassen van Hammam rituelen.
  • Het toepassen van zwaaitechnieken.

Film: Strijden om kampioenschap:

Film: Hoe gaat een opgieting in het werk:

Opleidingen tot saunamedewerker

Wie een passende opleiding zoekt als saunamedewerker of saunameester kan het beste kiezen voor de opleiding saunameester. De opleiding saunameester zal ongeveer twee maanden in beslag nemen en bestaat uit drie lessen en drie stagedagen. De opleiding is te volgen bij diverse wellness-instituten zoals de Veluwse Bron en de Zwaluwhoeve. Er is ook een Vereniging van Saunameesters die de belangen behartigen van saunamedewerkers. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig saunamedewerker.

Bedrijven waar een saunamedewerker werkzaam kan zijn

Een saunamedewerker is werkzaam binnen een saunabedrijf zoals een sauna-winkel of een sauna resort, of is werkzaam binnen een wellnesscentrum die ook andere diensten kunnen aanbieden. Een saunamedewerker behoort over het algemeen tot het saunateam dat uit diverse medewerkers kan bestaan, afhankelijk van de soort werkgever.

Competenties saunamedewerker

De belangrijkste competentie van een saunamedewerker is zijn of haar gastvrijheid en de algemene kennis van de sauna's en sauna-technieken. Daarnaast is EHBO-kennis zeker aan te merken als een belangrijke competentie omdat het onwel worden in een sauna kan voorkomen. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, communicatie, toezicht, verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht en passie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als saunamedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een saunamedewerker is over het algemeen redelijk te noemen. In de meeste gevallen zal de werkervaring en de genoten opleidingen als saunamedewerker bepalen of je in aanmerking komt voor een baan als saunamedewerker. Daarnaast moet je als saunamedewerker over de juiste instelling beschikken met betrekking tot gastvrijheid. De doorgroeimogelijkheden als saunamedewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, het volgen van extra opleidingen met betrekking tot wellness of het starten van een eigen sauna.

Arbeidsvoorwaarden en salaris saunamedewerker

Een saunamedewerker werkzaam in loondienst zal over het algemeen onder de cao Dagrecreatie of de cao Sauna en Wellness vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Zie voor meer informatie ook de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland. Een saunamedewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1500 en 2750 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris als saunamedewerker kan ook geheel anders uitvallen omdat lang niet alle saunamedewerkers fulltime medewerkers zijn.

Eigen bedrijf starten als Saunamedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Saunamedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Saunamedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Saunamedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Saunamedewerker.

Mijnzzp.nl