Avatar van Team Mijnzzp

Mensen op straat

Het is natuurlijk geweldig om een eigen bedrijf te starten als zzp-er. Vooral als de zaken voor de wind lijken te gaan. Toch zijn er ook kanten aan het ondernemerschap die wat minder rooskleurig zijn, maar er wel bij horen. Bijvoorbeeld vanaf het begin keihard werken om je bedrijf te laten groeien en klanten aan te trekken. Het is niet voor niets dat veel ondernemers als zzp-er harden werken dan dat ooit in loondienst te hebben gedaan. Ontdek hier nog een aantal zaken waar je als ondernemer mee om moet kunnen gaan.

Sterke discipline

Er is niemand die tegen je zegt wat je moet doen als je als ondernemer aan het werk bent. Dat betekent dat je over een sterke discipline dient te beschikken. Uiteraard heb je vaak alle vrijheid om je eigen tijd in te delen, maar daarin schuilt ook een gevaar. Bijvoorbeeld door zaken uit te stellen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een strakke planning te maken en je daar ook aan te houden.

Wanbetalers

Het zou geweldig zijn als alle facturen die je verstuurt snel betaald worden. Helaas ontkom je er als ondernemer niet aan dat er altijd debiteuren zijn die minder snel zijn. Dan stuur je uit fatsoen wellicht nog een betalingsherinnering en eventueel een aanmaning. Ergernis ligt op de loer als de betaling ook dan nog uitblijft en je over moet gaan tot een incassoprocedure. Voordat je dat doet, is het handig om nog even met de debiteur te bellen. Dat werkt vaak wat sneller.

Grote verantwoordelijkheid

Je hebt als zzp-er de verantwoordelijkheid voor je eigen bedrijf en dus eigenlijk voor alles  wat er moet gebeuren. Er zijn zaken uit te besteden, zoals de boekhouding en het maken van een website, maar veel ook niet. Jij hebt de verantwoordelijkheid om klanten te zoeken, goed werk te leveren en je bedrijf te laten groeien. Verder is het geen nieuws dat tijd bij ondernemers geld is. Word je ziek of ga je op vakantie dan vindt er geen doorbetaling plaats. Ook daarin heb je een verantwoordelijkheid om geld opzij te zetten.

Mijnzzp.nl