Medewerker autoverhuur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep medewerker autoverhuur
Werken als medewerker autoverhuur
Verschillende werkzaamheden als medewerker autoverhuur
Leaseauto's ophalen en wegbrengen
Wat doet een medewerker autoverhuur:
Film auto huren op vakantie:
Film gebruik en inname huurauto:
Opleidingen tot medewerker autoverhuur
Bedrijven waar een medewerker autoverhuur werkzaam kan zijn
Competenties medewerker autoverhuur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker autoverhuur
Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker autoverhuur
Eigen bedrijf starten als Medewerker autoverhuur
Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker autoverhuur

Beroep medewerker autoverhuur

Een medewerker autoverhuur heeft de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van uiteenlopende werkzaamheden. De taken hebben daarbij allemaal direct of indirect te maken met de verhuur van voertuigen. Zo behoort het onder meer tot de werkzaamheden om de administratie van de autoverhuur bij te houden. Ook het opstellen van offertes en het gereedmaken van verhuurcontracten vallen onder de taken van een medewerker autoverhuur. De functie brengt ook met zich mee dat de medewerker autoverhuur de auto’s klaarzet voor de huurder. Bij het terugbrengen van auto’s door huurders geldt dat het inspecteren van het voertuig tot de taken behoort. Bijvoorbeeld met het nakijken van de auto op eventuele beschadigingen of het checken van de benzine en controleren van de kilometerstand. Het is afhankelijk van het type organisatie of er nog andere werkzaamheden van toepassing zijn. Bijvoorbeeld het wassen en schoonmaken van voertuigen. Of het op verzoek wegbrengen van auto’s naar huurders en weer ophalen op locatie. Er is eveneens sprake van een informerende taak die bij de functie van medewerker autoverhuur hoort. Zo is het belangrijk om klanten uitleg te geven of te adviseren over welke auto het beste bij de situatie of het verhuurdoel past. Verder is er achter de balie ook een taak om klanten telefonisch te woord te staan en in het systeem auto’s te reserveren voor de verhuur. Een medewerker autoverhuur heeft wat dat betreft een afwisselende baan en raakvlakken met tal van andere functies. Zo is er ook nog een commerciële taak verbonden aan het beroep van medewerker autoverhuur. Dit in verband met het aanprijzen en verkopen van de dienst op het gebied van het verhuren van auto’s. Daarbij is de medewerker autoverhuur het visitekaartje van het bedrijf en is er sprake van een grote verantwoordelijkheid als eerste aanspreekpunt.

Werken als medewerker autoverhuur

Een medewerker autoverhuur is in bepaalde gevallen aan te merken als facilitair medewerker, maar dat verschilt wel per organisatie en is van de feitelijke werkzaamheden afhankelijk. Het is onder meer denkbaar dat er alleen sprake is van een verantwoordelijkheid voor het verwerken van de autohuur in de administratie. Bij een meer uitgebreid takenpakket is het ook mogelijk dat werkzaamheden als het poetsen van auto’s of schoonmaken van het interieur tot de werkzaamheden behoort. De veelzijdigheid aan taken maakt dat het beroep van medewerker autoverhuur aan vele andere functies is te linken. Denk bijvoorbeeld aan het beroep van een autowasstraat medewerker die verantwoordelijk is voor het wassen van auto’s. Of aan de functie van autopoetser om de auto er weer op-en-top uit te laten zien. Bij het schoonmaken van de binnenzijde van de auto is er een verband met het beroep van interieurreiniger van voertuigen. Bij het welkom heten van klanten als eerste aanspreekpunt is er een vergelijking te maken met het beroep van baliemedewerker. Het beantwoorden van de telefoon is ook een taak van een receptionist net als dat het bijhouden van de reserveringen werk is van een administratief medewerker.

Verschillende werkzaamheden als medewerker autoverhuur

Zo zijn er met nog meer beroepen verbanden te leggen, zoals met die van commercieel medewerker. Het is toch ook een taak van een medewerker autoverhuur om klanten die voor informatie bellen te overtuigen een auto te huren en om extra verzekeringen te verkopen. Denk daarbij ook aan het afkopen van het eigen risico, waardoor er ook een link te leggen is met de functie van assurantieadviseur. Zo kan het ook een taak zijn om auto’s op locatie af te leveren en in dat kader is er een vergelijking te maken met de functie van bezorger. Een medewerker autoverhuur is dan ook niet alleen verantwoordelijk voor het verhuur klaarmaken van voertuigen. Het gaat ook om administratieve werkzaamheden op het gebied van contractbeheer en het maken van een planning. Verder is het een taak om te beoordelen of kandidaat-huurders wel geaccepteerd worden om een auto te huren en dan als acceptant optreedt.

Leaseauto's ophalen en wegbrengen

Er zijn ook redelijk veel mensen die als bijbaan hebben het auto's ophalen voor een leasemaatschappij. Het is denkbaar dat een medewerker autoverhuur ook verantwoordelijk is voor het ophalen en wegbrengen van leaseauto's. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, omdat het verhuren van auto's niet gecombineerd hoeft te zijn met een leasemaatschappij.

Wat doet een medewerker autoverhuur:

  • Telefoon aannemen.
  • Reserveringen invoeren.
  • Administratie bijhouden.
  • Verzekeringen verkopen.
  • Auto’s wassen.
  • Interieur reinigen.
  • Auto’s klaarzetten.
  • Auto’s wegbrengen.
  • Auto’s ophalen.
  • Klanten informeren.
  • Aanspreekpunt zijn.

Film auto huren op vakantie:

Film gebruik en inname huurauto:

Opleidingen tot medewerker autoverhuur

Er is voor het beroep medewerker autoverhuur geen gerichte opleiding te volgen. Doorgaans is er vraag naar medewerkers autoverhuur die een opleiding op mbo-niveau hebben afgerond. Het is wel belangrijk om minimaal over een rijbewijs B te beschikken. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een medewerker autoverhuur werkzaam kan zijn

Een medewerker autoverhuur werkt doorgaans bij een autoverhuurbedrijf dat voertuigen verhuurt aan particulieren of klanten. Het kan ook gaan om bedrijven als garagehouders die auto’s verhuren of leasemaatschappijen. Daarnaast zijn er grote merkdealers die vaak wel de optie bieden om een voertuig te huren. Ook zijn er bedrijven die zich richten op de verhuur van verhuiswagens of bestelwagens en daar kan een medewerker autoverhuur uiteraard ook werkzaam zijn. In specifieke functies is een medewerker autoverhuur als baliemedewerker aan te merken. Bijvoorbeeld als de medewerker autoverhuur alleen voor de reserveringen, ontvangst van klanten en afhandelen van telefoontjes verantwoordelijk is.

Competenties medewerker autoverhuur

Een van de competenties waar een medewerker autoverhuur over dient te beschikken, is administratief sterk onderlegd te zijn. Het is belangrijk om van afwisseling in de werkzaamheden te houden en snel te kunnen schakelen. Flexibiliteit is wat dat betreft een vaardigheid die bij de functie hoort. Verder is het van belang om over sociale vaardigheden te beschikken in verband met het rechtstreekse contact met klanten. In het verlengde daarvan zijn communicatieve vaardigheden zowel mondeling als schriftelijk ook belangrijk. Denk maar aan het opstellen van verhuurcontracten. Een nauwkeurige blik komt eveneens van pas, net als inspecterende en controlerende capaciteiten. Deze vaardigheden zijn van belang omdat de auto’s na ontvangst gecontroleerd dienen te worden. Verder komt technisch inzicht wel van pas, hoewel je als medewerker autoverhuur uiteraard geen monteur bent. Er zijn perioden waarin het erg druk is en dan is het handig om stressbestendig te zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker autoverhuur

Er is voor het beroep van medewerker autoverhuur een gunstig arbeidsmarktperspectief. Er zijn altijd particulieren en bedrijven die op tijdelijke basis een voertuig nodig hebben en een beroep doen op een autoverhuurbedrijf, leasemaatschappij, dealers of garagehouders. Om door te groeien vanuit de functie van medewerker autoverhuur zijn er wel opties. Bijvoorbeeld om door te groeien tot terreinchef met meer verantwoordelijkheden of fleet manager te worden. Dit is overigens wel een beroep op minimaal hbo-niveau.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker autoverhuur

Het salaris van een medewerker autoverhuur bedraagt tussen de 2.500 euro en 2.800 euro bruto. Betreft het een functie zonder een eis voor een specifiek opleidingsniveau dan is het mogelijk dat het salaris lager uitvalt. De andere arbeidsvoorwaarden zijn van de werkgever afhankelijk. Het komt bijvoorbeeld voor dat je kan profiteren van een personeelskorting. Het kan ook zijn dat de functie met zich meebrengt dat je in het weekend beschikbaar moet zijn of ook in de avonduren dient te werken.

Eigen bedrijf starten als Medewerker autoverhuur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Medewerker autoverhuur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker autoverhuur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker autoverhuur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Medewerker autoverhuur.

Mijnzzp.nl