Infographic designer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep infographic designer
Bedenken en maken van een infographic
Wat is een infographic?
Marketingtechnisch en infographic
Wat is het doel van een infographic?
De creatie van infographics:
Hoe maak je een infographic:
Opleidingen tot infographic designer
Bedrijven waar een infographic designer werkzaam kan zijn
Competenties infographic designer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als infographic designer
Arbeidsvoorwaarden en salaris infographic designer
Eigen bedrijf starten als Infographic designer
Boekhoudprogramma vergelijken Infographic designer

Beroep infographic designer

Een infographic designer is verantwoordelijk voor het bedenken, uitwerken en maken van infographics. Een infographic is een informatieve illustratie die bestaat uit objecten, tekst en/of beeld. Infographics zijn zeer populair, omdat ze op een duidelijke manier bepaalde informatie kunnen overdragen. Infographics worden op veel manieren toegepast om bepaalde informatie of kennis te delen met andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan jaarverslagen van bedrijven, aan educatieve doeleinden en aan nieuws- en achtergrondartikelen. Een andere term voor een infographic kan ook zijn information graphics. Een infographic bestaat uit tekst en beeld, waardoor informatie op een duidelijke en ook vooral makkelijke manier gedeeld kan worden met andere mensen. Een grafiek heeft veel weg van een infographic, echter kan een grafiek niet gezien worden als een infographic omdat een grafiek alleen gegevens toont in een tabel. Infographics zijn steeds populairder aan het worden, omdat infographics voor mensen heel duidelijk zijn. Een infographic kan dan ook gezien worden als een speciale manier van communiceren, die doorgaans visueel gezien ook aantrekkelijk is. Binnen een infographic kan er gewerkt worden met alle denkbare kleuren en afbeeldingen, waardoor infographics al snel de aandacht zullen trekken van mensen. Een infographic kan inhoudelijk overal over gaan. Een infographic bestaat uit data en vormgeving die samen een infographic vormen. Omdat infographics meestal nieuwswaarde hebben en kwalitatief goed gemaakt zijn worden infographics vaak opgepikt door andere webredacteurs. Met andere woorden kan een goede infographic marketingtechnisch gezien waardevol zijn voor publishers. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken met de infographic.

Bedenken en maken van een infographic

Een infographic designer is meestal een grafisch vormgever of illustrator die werkzaam binnen de grafische sector. Daarnaast kan een infographic designer werkzaam zijn als pr-adviseur of als online-uitgever. Iedereen die een infographic wil maken kan een infographic maken, echter is het maken van een infographic in de meeste gevallen redelijk veel werk. Een infographic designer kan niet zomaar als illustrator gezien worden, omdat een infographic designer zich in de eerste plaatst, zal moeten verdiepen in de data die hij of zij gaat gebruiken. Daarnaast moet deze data op een logische manier verwerkt worden in de infographic. Een goede infographic is niet alleen grafisch gezien mooi ontworpen, maar juist ook informatief op een boeiende manier. Het toepassen van de juiste kleuren, de juiste stijl, de juiste afbeeldingen en de juiste lettertypes zijn allemaal belangrijk bij het maken van een goede infographic, naast dat de gebruikte data moet kloppen. Ook statistieken worden vaak opgenomen binnen een infographic.

Wat is een infographic?

Een infographic is een visuele representatie van informatie, gegevens of kennis. Het is een grafische weergave die op een beknopte en overzichtelijke manier complexe informatie probeert te communiceren. Infographics combineren tekst, afbeeldingen, grafieken, diagrammen, pictogrammen en andere visuele elementen om informatie op een duidelijke en aantrekkelijke manier te presenteren. Het doel van een infographic is om informatie gemakkelijk te begrijpen, te onthouden en snel te communiceren. Het helpt om complexe gegevens te vereenvoudigen en visueel te organiseren, waardoor het gemakkelijker wordt voor het publiek om de boodschap te begrijpen en de belangrijkste punten te onthouden.

Infographics worden veel gebruikt in verschillende domeinen, zoals journalistiek, marketing, educatie, wetenschap, gezondheidszorg en bedrijfsleven. Ze kunnen worden gebruikt om statistieken te visualiseren, trends te tonen, processen uit te leggen, vergelijkingen te maken, instructies te geven, verhalen te vertellen en nog veel meer. Het ontwerpen van een effectieve infographic vereist het zorgvuldig selecteren van relevante informatie, het organiseren ervan op een logische manier en het gebruik van visuele elementen om de boodschap te versterken. Het kleurgebruik, de typografie en de lay-out spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van een aantrekkelijke en begrijpelijke infographic.

Marketingtechnisch en infographic

Marketingtechnisch gezien zijn infographics steeds belangrijker aan het worden, omdat infographics al snel de aandacht trekken van mensen. Ook worden infographics in veel gevallen makkelijk gedeeld via social media, omdat ze leuk overkomen door het bijzondere ontwerp. Redelijk veel online marketeers maken dan ook gebruik van infographics omdat ze zo populair zijn. Het beroep infographic designer heeft in veel gevallen met marketing en communicatie te maken. Een infographic designer kan ook gezien worden als een copywriter, met het belangrijke verschil dat een infographic designer ook verantwoordelijk is voor illustratie. Een infographic designer kan daarnaast ook gezien worden als een content marketeer.

Wat is het doel van een infographic?

Een infographic kan gezien worden als visualisatie. Visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Dit beeld kan weer betrekking hebben op verschillende soorten afbeeldingen, zoals illustraties of tekeningen. Visualisatie is een belangrijk punt met betrekking tot het ruimtelijk inzicht van mensen. Met andere woorden begrijpen mensen infographics sneller en makkelijker dan droge stof door het gebruik van visualisatie. Een infographic moet gezien worden als een grafische weergave van informatie. Een belangrijke voorwaarden met betrekking tot infographics is dat infographics op een eenvoudige manier bepaalde informatie moeten delen. Niemand zit te wachten op infographics die niet te begrijpen zijn.

De creatie van infographics:

Hoe maak je een infographic:

Opleidingen tot infographic designer

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot infographic designer. Een infographic designer is bijvoorbeeld een grafisch vormgever en/of illustrator die beschikt over de Mbo-opleiding Grafisch Vormgever en/of de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Als infographic designer ben je niet afhankelijk van een specifieke opleiding, omdat iedereen kan proberen om infographics te maken. Het maken van infographics vraagt wel om de nodige kennis, omdat niet iedereen dit zomaar kan. Een infographic designer kan natuurlijk ook over een geheel andere grafische opleiding beschikken. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een infographic designer werkzaam kan zijn

Een infographic designer kan voor diverse bedrijven binnen de grafische media werkzaam zijn of daarbuiten. Een infographic designer kan bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een marketingbureau. Daarnaast is het denkbaar dat een infographic designer werkzaam is als ondernemer of internetondernemer.

Competenties infographic designer

De belangrijkste competentie als infographic designer is creativiteit, omdat je steeds weer met nieuwe pakkende ontwerpen zal moeten komen. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kennis bezit van computers en de diverse softwareprogramma's waar je gebruik van zal maken tijdens je werkzaamheden. Als infographic designer krijg je veel met klanten te maken die bepaalde wensen hebben. Het bezitten van goede communicatieve vaardigheden is dan ook zeer belangrijk als infographic designer. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, flexibiliteit, overleggen, doelmatig, visualisatie en onderzoek. Als je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent zal je ook commercieel moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als infographic designer

Het arbeidsmarktperspectief als infographic designer is geheel afhankelijk van het opleidingsniveau, omdat een infographic designer in loondienst ook andere werkzaamheden zal uitvoeren dan alleen het bedenken en maken van infographics. Over het algemeen zal een grafisch vormgever en/of illustrator die beschikt over de juiste opleidingen geen enkel probleem hebben met het vinden van een baan. De doorgroeimogelijkheden als infographic designer zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Natuurlijk kan het starten van je eigen reclamebureau gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris infographic designer

Als infographic designer in loondienst val je doorgaans onder de cao grafimedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een infographic designer met een afgeronde hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen 1800 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verdere verantwoordelijkheden. Een infographic designer kan ook werkzaam zijn als ondernemer en wellicht ook andere werkzaamheden uitvoeren.

Eigen bedrijf starten als Infographic designer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Infographic designer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Infographic designer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Infographic designer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Infographic designer.

Mijnzzp.nl