Persfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep persfotograaf
Foto's maken voor mediaredacties als persfotograaf
Werken als persfotograaf
Wat doet een persfotograaf allemaal
Beroepsfilm persfotograaf:
Film persfotograaf:
Opleidingen tot persfotograaf
Bedrijven waar een persfotograaf werkzaam kan zijn
Competenties persfotograaf
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als persfotograaf
Arbeidsvoorwaarden en salaris persfotograaf
Eigen bedrijf starten als Persfotograaf
Boekhoudprogramma vergelijken Persfotograaf

Beroep persfotograaf

Een persfotograaf is een fotograaf die persfoto's maakt, die gebruikt kunnen worden voor verschillende soorten nieuwsberichten. Persfoto's kunnen in opdracht gemaakt worden voor een mediabedrijf of worden naar willekeur gemaakt door de persfotograaf. In het laatste geval kan de persfotograaf persfoto's proberen te verkopen aan geïnteresseerde partijen. Het beroep persfotograaf is de laatste jaren wel erg veranderd, omdat de meeste mediabedrijven alleen nog gebruikmaken van zelfstandig werkende persfotografen, die ingehuurd worden voor bepaalde opdrachten. Als persfotograaf ben je dan ook in de meeste gevallen werkzaam voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast kan een persfotograaf zelfstandig op zoek gaan naar nieuwswaardige persfoto's, in de hoop ze te kunnen verkopen. De specialisatie persfotograaf is niet uitgestorven, maar is wel veranderd de afgelopen jaren, omdat iedereen tegenwoordig foto's kan maken. Dit laatste heeft vooral betrekking op actueel nieuws dat door omstanders gefotografeerd kan worden, zonder dat er sprake is van een echte persfotograaf. Een persfotograaf is dus gespecialiseerd in persfotografie, wat betrekking heeft op foto's die gebruikt worden om bepaalde nieuwsonderwerpen aan te vullen. Het is niet zo dat een persfotograaf alleen zoekt naar spannende foto's, omdat een persfotograaf ook gewoon op afspraak werkzaam is om persfoto's te maken. De meeste mediabedrijven huren persfotografen in als ze bijvoorbeeld een artikel schrijven voor een krant of blad dat voorzien moet worden van foto's. Als een persfotograaf zelfstandig werkt kan deze ook zelfstandig zoeken naar interessante plaatjes, zoals van bekende mensen. In dit geval noemt men een persfotograaf ook wel eens een paparazzo. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een persfotograaf niet alleen op zoek is naar bekende personen. Een persfotograaf kan bijvoorbeeld ook foto's maken van een interessante sportwedstrijd of ander evenement.

Foto's maken voor mediaredacties als persfotograaf

Een persfotograaf is dus een fotograaf, die zich beroepsmatig gespecialiseerd heeft in persfotografie. Als persfotograaf zal je regelmatig in opdracht werkzaam zijn voor beeldredacteurs, journalisten of webmasters, die behoefte hebben aan specifieke nieuwsfoto's. In veel gevallen gaat het dan om persfoto's die als aanvulling dienen voor nieuwsonderwerpen, zowel landelijk als regionaal. Denk bijvoorbeeld aan persfoto's, zoals van een burgemeester, minister of van een grote brand. Voor nieuwsredacties zijn goede persfoto's in de meeste gevallen onmisbaar, omdat actuele persfoto's een belangrijke toevoeging zijn op nieuwsartikelen. Het beroep persfotograaf vraagt om veel flexibiliteit, omdat persfotografen eigenlijk nooit precies weten wat hun volgende opdracht is. Dit heeft vooral te maken met de dagelijkse actualiteit dat iedere dag om verschillende persfoto's vraagt. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat persfotografen alleen spontaan in actie hoeven te komen. De meeste mediabedrijven hebben ook te maken met geplande nieuwsartikelen, waarbij gewoon op afspraak gewerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een persfotograaf, die in opdracht een fabrikant of boswachter zal bezoeken om nieuwsfoto's te maken als aanvulling op een artikel.

Werken als persfotograaf

Onder de persfotografen zijn tegenwoordig veel zelfstandig ondernemers te vinden, die werken in opdracht van bijvoorbeeld een redacteur, webredacteur of uitgevers. De goede persfotografen zijn meestal bekend bij kranten, bladen of internetondernemers en worden regelmatig ingeschakeld voor verschillende opdrachten. Toch is ook deze markt aan het veranderen, omdat er tegenwoordig veel mensen zijn die zelf foto's kunnen maken met hun smartphone. Dit betreft vooral actuele nieuwsfoto's, die snel opgepikt worden door mediabedrijven via de diverse social media kanalen. Dit neemt niet weg dat persfotografen binnen de mediawereld nog steeds een belangrijke rol hebben. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van belangrijke voetbalwedstrijden, wielerrondes of aan het fotograferen van directeuren als aanvulling op een artikel. Dit soort nieuwsfoto's is meestal niet zomaar te verkrijgen en wordt vaak gemaakt door persfotografen.

Wat doet een persfotograaf allemaal

Een persfotograaf is op een brede manier verantwoordelijk voor fotojournalistiek. Fotojournalistiek heeft niet alleen betrekking op het maken van nieuwsfoto's. Denk bijvoorbeeld ook aan het bewerken van foto's, het archiveren van foto's en aan het regelen van de rechten met betrekking tot de foto's. Over het algemeen is een persfotograaf gespecialiseerd in fotojournalistiek en in documentaire fotografie. Fotojournalistiek kan niet zomaar vergeleken worden met documentaire fotografie, ondanks dat fotojournalistiek en documentaire fotografie wel grote raakvlakken hebben met elkaar. Fotojournalistiek is over het algemeen alleen gericht op aanvulling van nieuwsartikelen. Documentaire fotografie is meer gericht op het kunnen bewijzen van bepaalde argumenten door middel van foto's. Ook het creëren van bewustwording onder lezers behoort tot de documentaire fotografie. Met andere woorden is het binnen de documentaire fotografie belangrijk om de juiste nieuwsfoto's te maken, die bepaalde punten onomstotelijk aantonen. Binnen de documentaire fotografie kan er dus geen gebruikgemaakt worden van algemene foto's. Dit is wel het geval binnen de fotojournalistiek. Documentaire fotografie is bijvoorbeeld van toepassing binnen de onderzoeksjournalistiek.

Beroepsfilm persfotograaf:

Film persfotograaf:

Opleidingen tot persfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als persfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je zzp persfotograaf wilt worden, moet je ook de boekhouding bijhouden. Dit kan het eenvoudigste gedaan worden met online administratiesoftware.

Bedrijven waar een persfotograaf werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een persfotograaf aangemerkt moeten worden als ondernemer, die als freelancer voor verschillende opdrachtgevers werkzaam is. Het beroep persfotograaf komt tegenwoordig in loondienst bijna niet meer voor. Een persfotograaf kan ook naar eigen inzicht werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een persfotograaf, die ook aangemerkt kan worden als paparazzo. Een paparazzo is een fotograaf, die naar eigen inzicht foto's maakt van bekende artiesten, presentators en andere influencers.

Competenties persfotograaf

De belangrijkste competentie van een persfotograaf is de kennis van persfotografie en de algemene journalistieke kennis. Daarnaast moet een persfotograaf over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je te maken hebt met veel verschillende mensen. Omdat de meeste persfotografen werkzaam zijn als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Ook het netwerken is belangrijk om de juiste mensen te leren kennen binnen de mediabranche. Algemeen belangrijke woorden zijn doorzettingsvermogen, creativiteit, inspiratie, organiseren, plannen, samenwerken en stressbestendigheid. Ook algemene ondernemersvaardigheden mogen als persfotograaf niet ontbreken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als persfotograaf

Het arbeidsmarktperspectief van een persfotograaf is tegenwoordig niet goed meer te noemen. De bekende werkgevers, zoals de krantenuitgevers en andere bedrijven binnen de mediabranche, werken tegenwoordig steeds vaker met freelancers en nemen niet snel meer nieuwe fotografen aan. De meeste persfotografen hebben dan ook niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Een zelfstandig werkende persfotograaf zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Het doorgroeien als persfotograaf moet gezien worden in het doorbreken als persfotograaf, zodat je meer opdrachten krijgt. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden van een persfotograaf zijn er niet echt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris persfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep persfotograaf omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Zo zal een persfotograaf van een grote krant meer verdienen dan een persfotograaf van een kleine lokale krant of weekblad. Als zelfstandig werkende persfotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een persfotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2200 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende persfotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. Een freelance fotograaf die zelfstandig foto's maakt, zal in de meeste gevallen zijn foto's per stuk verkopen aan geïnteresseerde partijen. De concurrentie onder de persfotografen is wel groot te noemen, wat de overlevingskansen als persfotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere fotografen.

Eigen bedrijf starten als Persfotograaf

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Persfotograaf, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Persfotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Persfotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Persfotograaf.

Mijnzzp.nl