E-mail marketeer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep e-mail marketeer
E-mailmarketing als onderdeel van de marketingstrategie
Wat doet een e-mail marketeer?
Populariteit e-mailmarketing
Wat is e-mailmarketing
Taken als e-mailmarketeer:
Beroepsfilm e-mailmarketeer:
Beste e-mailmarketing software:
Opleidingen tot e-mailmarketeer
Bedrijven waar een e-mailmarketeer werkzaam kan zijn
Competenties e-mailmarketeer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als e-mailmarketeer
Arbeidsvoorwaarden en salaris e-mailmarketeer
Eigen bedrijf starten als E-mail marketeer
Boekhoudprogramma vergelijken E-mail marketeer

Beroep e-mail marketeer

Een e-mail marketeer heeft de verantwoordelijkheid voor het maximaliseren van de opbrengsten van e-mailcampagnes. Het opzetten van een e-mailcampagne behoort dan ook tot de taken, net als het verzenden van de mails naar klanten. Het maken van een planning is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Dat geldt ook voor het opstellen van de mailberichten net als de coördinatie van de campagne en de verzending. Naast de uitvoerende taak geldt dat een e-mail marketeer eveneens verantwoordelijk is voor het meten van de campagnes. De resultaten van de meting vormen vervolgens de basis voor het maken van een analyse. Aan de hand daarvan volgt er een rapportage met de resultaten en de analyse, maar ook met verbeterpunten. Een e-mail marketeer beschikt doorgaans over de nodige ervaring in de breedte van e-mailcampagnes. Daarbij is het e-mailkanaal op verschillende manieren in te zetten binnen de klantreis. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een e-mail marketeer een campagne opzet om bestaande klanten op de hoogte te stellen van nieuwe producten. Of om erop te wijzen dat er een actie plaatsvindt met een aantrekkelijke korting. Zo is het ook mogelijk om nieuwe klanten aan te schrijven die bijvoorbeeld een e-mailadres hebben achtergelaten of zich geabonneerd hebben op een nieuwsbrief. Het is een van de taken van een e-mail marketeer om rekening te houden met de behoefte van de doelgroep. In het kader van het uitvoeren van het beroep spelen data een belangrijke rol. De focus op data maakt een belangrijk onderdeel uit van de functie, maar dat geldt eveneens voor multichannel inzet. Uiteraard is het eveneens van belang dat de e-mails er visueel aantrekkelijk uitzien en tekstueel verhogend werkt voor de conversie.

E-mailmarketing als onderdeel van de marketingstrategie

Een e-mail marketeer is dus aan te merken als een online marketeer die specifiek verantwoordelijk is voor e-mailmarketing. Het betreft vaak grote organisaties die een e-mail marketeer in dienst hebben. Denk daarbij aan webshophouders die een volledige customer journey verzorgen en e-mailcampagnes gebruiken. Ook middenstanders bereiken de doelgroep onder meer met campagnes via e-mail, net als verzekeraars en bankiers. Overigens kan een e-mail marketeer ook verantwoordelijk zijn voor het opzetten en coördineren van informatieve campagnes. Bijvoorbeeld om de doelgroep op een verandering in voorwaarden te wijzen of in een andere vorm belangrijke informatie te verstrekken. In het verlengde daarvan zijn de e-mails daarbij eveneens conversiegericht in te zetten. Elk bericht via mail dat binnenkomt, draagt bovendien bij aan het vergroten van de naamsbekendheid en betrokkenheid. Bijvoorbeeld een hotelier die een e-mailcampagne opzet om klanten te informeren over de opening van een nieuw hotel binnen de hotelketen en daar een promotie aan te verbinden. Of aan een reisadviseur die nieuwe bestemmingen heeft opgenomen en het informerende karakter aan een actie koppelt. Aangezien data belangrijk zijn om de functie van e-mail marketeer uit te voeren, geldt dat er een link is te leggen met het beroep van data-analist. Zo is er ook onderzoek nodig en kan er wat dat betreft een link gelegd worden met de functie van marktonderzoeker.

Wat doet een e-mail marketeer?

Een e-mailmarketeer is verantwoordelijk voor het plannen, ontwerpen en uitvoeren van effectieve e-mailmarketingcampagnes om klanten en prospects te bereiken. Ze maken gebruik van e-mail als een strategisch communicatiemiddel om het merkbewustzijn te vergroten, relaties met klanten op te bouwen en de verkoop te stimuleren. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een e-mailmarketeer:

 • Campagneplanning en strategie: Een e-mailmarketeer ontwikkelt een strategie voor e-mailmarketing op basis van de doelstellingen van het bedrijf. Ze bepalen de doelgroep, segmentatiecriteria en de juiste berichtinhoud en frequentie voor de campagnes.
 • E-mailontwerp en creatie: E-mailmarketeers creëren aantrekkelijke e-mails met behulp van templates, afbeeldingen, teksten en call-to-action knoppen. Ze zorgen ervoor dat de e-mails responsief zijn en op verschillende apparaten goed worden weergegeven.
 • Databasebeheer: E-mailmarketeers beheren de klantendatabase en zorgen voor de juiste segmentatie van de doelgroep. Ze houden de database up-to-date, voegen nieuwe contacten toe en beheren de uitschrijvingen en voorkeuren van ontvangers.
 • Automatisering en personalisatie: Ze maken gebruik van e-mail automatiseringstools om gepersonaliseerde e-mails te sturen op basis van specifieke triggers, zoals aankoopgedrag of verjaardagen van klanten. Ze implementeren ook personalisatie in de e-mails om de betrokkenheid en relevantie te vergroten.
 • Analyse en optimalisatie: E-mailmarketeers volgen de prestaties van e-mailcampagnes en analyseren statistieken zoals open rates, click-through rates en conversieratio's. Ze identificeren trends, testen verschillende elementen van de e-mail en optimaliseren de campagnes om de resultaten te verbeteren.
 • Naleving van wet- en regelgeving: E-mailmarketeers zorgen ervoor dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving met betrekking tot e-mailmarketing, zoals het verkrijgen van toestemming van ontvangers en het bieden van een opt-out optie.

De rol van een e-mail marketeer vereist een combinatie van creatieve vaardigheden, technische kennis van e-mail marketingtools en analytisch vermogen om effectieve campagnes uit te voeren. Ze spelen een belangrijke rol in het opbouwen van klantrelaties, het vergroten van de merkbekendheid en het genereren van leads en conversies via e-mailcommunicatie.

Populariteit e-mailmarketing

Bij het op een juiste manier toepassen van e-mailmarketing geldt dat het een zeer waardevolle marketinginstrument kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van het opzetten van een sales funnel. Op het gebied van naamsbekendheid en betrokkenheid van de doelgroep zijn er eveneens voordelen aan te verbinden. Doorgaans analyseren webmasters alle data als er een nieuwsbrief of e-mail met promotie is verzonden. Het hangt daarbij van het type bedrijf af of er dagelijks, wekelijks of maandelijks een nieuwsbrief of e-mail met informatie wordt verzonden. In het kader van affiliate marketing is e-mailmarketing eveneens enorm populair om in te zetten op een verhoging van de conversie. Een affiliate marketeer kan daarbij de werkzaamheden met de functie van e-mail marketeer combineren. Het is bij e-mailmarketing belangrijk om de verzendreputatie te monitoren.

Wat is e-mailmarketing

E-mailmarketing is een vorm van direct marketing waarbij e-mail wordt gebruikt om commerciële boodschappen te versturen naar een doelgroep. Het is een effectieve manier voor bedrijven en organisaties om met hun klanten en prospects te communiceren, hen op de hoogte te houden van nieuws, aanbiedingen, productupdates en andere relevante informatie. Er is tegenwoordig voldoende e-mailmarketing software beschikbaar. E-mailmarketing biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Directe communicatie: Met e-mailmarketing kunnen bedrijven direct communiceren met hun doelgroep. Ze kunnen specifieke berichten sturen naar individuele abonnees of segmenten van hun e-maillijst, waardoor de boodschap relevanter en persoonlijker wordt.
 • Groter bereik: e-mail is een wijdverspreid communicatiemiddel en de meeste mensen hebben een e-mailadres. Hierdoor kunnen bedrijven een groot aantal mensen bereiken en potentiële klanten aanspreken.
 • Kostenbesparend: E-mailmarketing is over het algemeen een kosteneffectieve manier om marketingboodschappen te verspreiden in vergelijking met traditionele marketingkanalen zoals print, televisie of radio.
 • Meetbare resultaten: Met e-mailmarketing kunnen bedrijven de prestaties van hun campagnes nauwkeurig meten. Ze kunnen statistieken zoals open rates, click-through rates, conversieratio's en uitschrijvingen bijhouden om de effectiviteit van hun e-mails te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken.
 • Automatisering en persoonlijk: E-mailmarketing platforms bieden geavanceerde automatiseringsmogelijkheden, waardoor bedrijven gepersonaliseerde e-mails op schaal kunnen verzenden. Ze kunnen e-mails triggeren op basis van specifieke acties of gedragingen van abonnees, zoals een aankoop, verjaardag of verlaten winkelwagen.

Taken als e-mailmarketeer:

 • e-mailcampagnes bedenken
 • Campagnes opzetten
 • Nieuwsbrief vormgeven
 • Teksten schrijven
 • E-mails verzenden
 • Resultaten meten
 • Data analyseren
 • Rapportage maken
 • Verbeteringen doorvoeren
 • Samenwerken

Beroepsfilm e-mailmarketeer:

Beste e-mailmarketing software:

Opleidingen tot e-mailmarketeer

Een van de opleidingen die een goede basis vormt om als e-mail marketeer te werken, betreft de hbo-opleiding marketing management. Het kan naast kennis van marketing ook belangrijk zijn om op de hoogste te zijn van de technische kant. Denk daarbij aan kennis van bepaalde scripttaal net als aan ervaring met HTML. Vanzelfsprekend hoeft een e-mail marketeer niet over een specifieke opleiding te beschikken. Iedereen met voldoende ICT-kennis kan zich e-mail marketeer noemen. Als je als zzp'er gaat beginnen, is het verstandig een goed boekhoudprogramma zzp te gebruiken. De meeste kleine ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Bedrijven waar een e-mailmarketeer werkzaam kan zijn

Doorgaans werkt een e-mail marketeer bij een groot bedrijf of grote organisaties. De meeste internetondernemers hebben de focus bijvoorbeeld gericht op online marketing en daar kan de functie van e-mail marketeer een grote rol in spelen. Ook reisorganisaties en hotelketens zijn online gericht en maken gebruik van e-mailmarketing. Dat geldt ook voor allerlei andere branches, variërend van de woonbranche tot supermarkten. Het is ook mogelijk om als freelance e-mail marketeer te werken en als ondernemer ingehuurd te worden door bedrijven. Overigens werkt een e-mail marketeer vaak samen met content marketeers net als met database marketeers en algemene online marketeers. Dat zijn allemaal functies die binnen de customer journey een belangrijke rol spelen.

Competenties e-mailmarketeer

Een goede e-mail marketeer beschikt doorgaans over een combinatie van analytisch vermogen, grafisch inzicht en tekstuele vaardigheden. Het is belangrijk om in woord en geschrift onderlegd te zijn, maar ook om over analytische vaardigheden te beschikken. Het analyseren van gegevens vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Verder is er kennis nodig van de wet- en regelgeving aangaande e-mailmarketing net als van de gedragscode die daarvoor is opgesteld. Aangezien het een zelfstandige functie betreft, is het belangrijk om zelfstandig te kunnen werken. Je werkt echter ook samen met andere marketeers en daarin speelt het sociale aspect een belangrijke rol. Verder is het belangrijk om goed te kunnen plannen, organiseren en uitvoeren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als e-mailmarketeer

E-mailmarketing maakt een belangrijk deel uit van de marketingstrategie van veel bedrijven. Daar lijkt op korte termijn geen verandering in te komen en maakt het arbeidsmarktperspectief gunstig. Het is mogelijk om door te groeien vanuit de functie van e-mail marketeer naar bijvoorbeeld de functie van sales manager. In dat geval krijg je de verantwoordelijkheid over alle commerciële activiteiten die binnen een bedrijf of organisatie plaatsvinden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris e-mailmarketeer

Het salaris van een e-mailmarketeer varieert en is onder meer van de opleiding, ervaring en zwaarte van de functie afhankelijk. Doorgaans ligt het salaris tussen de 2.500 en 4.500 euro bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen eveneens en zijn per werkgever verschillend. Denk bijvoorbeeld aan een dertiende maand, maar ook aan een prestatiebonus die het standaard inkomen op jaarbasis hoger laten uitkomen. Ook extra verzekeringen voor het personeel zijn secundaire arbeidsvoorwaarden, net als een auto of fiets van de zaak.

Eigen bedrijf starten als E-mail marketeer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als E-mail marketeer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken E-mail marketeer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als E-mail marketeer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een E-mail marketeer.

Mijnzzp.nl