CMS specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep CMS specialist
Werken als CMS specialist
Wat doet een CMS specialist
Webwinkel beheren
Een CMS bestaat uit meerder onderdelen zoals:
Film CMS specialist:
Informatiefilm over CMS:
Opleidingen tot CMS specialist
Bedrijven waar een CMS specialist werkzaam kan zijn
Competenties CMS specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als CMS specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris CMS specialist
Eigen bedrijf starten als CMS specialist
Boekhoudprogramma vergelijken CMS specialist

Beroep CMS specialist

Een CMS specialist is gespecialiseerd in contentmanagementsystemen en/of content-beheersystemen. CMS is een softwaretoepassing die het relatief makkelijk maakt voor mensen om zonder technische kennis gegevens op het internet te kunnen plaatsen. CMS software is dus vooral handig voor eigenaren van websites die regelmatig nieuwe content plaatsen op hun website zonder dat ze zelf over de benodigde technische kennis beschikken. Een groot voordeel van CMS software is dus dat mensen geen programmeur hoeven te zijn, omdat ze gebruikmaken van CMS software. Een goede CMS specialist bouwt computersystemen die door iedereen gebruikt kunnen worden op een makkelijke manier. Een andere benaming voor een content managementsysteem kan ook zijn websitebeheersysteem. Met andere woorden is de website-eigenaar de beheerder van het systeem, maar niet de eigenaar. De website-eigenaar hoeft zelf dan ook op geen enkele manier te kunnen programmeren om gebruik te kunnen maken van het computerprogramma. Een CMS specialist is dus een ICT-specialist die software ontwikkelt, zoals een webapplicatie, die vervolgens door mensen of bedrijven gebruikt kan worden om teksten, documenten of foto's op het internet te kunnen plaatsen. Een belangrijke voorwaarden met betrekking tot CMS is dat CMS gebruiksvriendelijk moet zijn voor de eindgebruiker. Het beroep CMS specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het goed denkbaar is dat een CMS specialist ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden als allround ICT-specialist. Daarnaast zal een CMS specialist over het algemeen binnen een team van ICT-specialisten werkzaam zijn, omdat het ontwikkelen van nieuwe software in de meeste gevallen gedaan wordt door meerdere specialisten. In de meeste gevallen zal een CMS specialist aangemerkt moeten worden als softwareontwikkelaar die ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden.

Werken als CMS specialist

Een CMS specialist is dus een meestal een softwareontwikkelaar die op verschillende manieren CMS kan toepassen. Contentmanagementsystemen bestaan over het algemeen uit twee delen, namelijk het content deel en het vormgevings-deel. Binnen het content deel kunnen websitebeheerders tekstartikelen kwijt en binnen het vormgevings-deel kunnen websitebeheerders foto's en/of andere afbeeldingen kwijt. Door deze mogelijkheden strikt te scheiden is het opbouwen van een website in de meeste gevallen kinderspel. Voor de ontwikkelaar van het contentmanagementsysteem, namelijk de CMS specialist, is het de uitdaging om het systeem zo te maken dat iedereen er mee kan werken zonder dat er vervelende fouten optreden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die te grote foto's willen plaatsen waardoor er fouten kunnen optreden. Het is de CMS specialist die alles zo bouwt dat er geen fouten kunnen optreden. Een ander voorbeeld is het niet toestaan van verkeerde tekens in de tekst waardoor opmaakfouten voorkomen worden. Hierdoor is het voor webmasters veel makkelijker om vervelende fouten te voorkomen.

Wat doet een CMS specialist

Een CMS specialist is een programmeur die over veel kennis beschikt van contentmanagementsystemen. Er bestaan tegenwoordig uiteenlopende soorten contentmanagementsystemen die het steeds makkelijker maken voor mensen om te kunnen werken met computersystemen. Een van de bekendste contentmanagementsystemen is wellicht Joomla. Ondanks dat Joomla populair is bestaan er nog veel meer contentmanagementsystemen die makkelijk werken dan Joomla, echter kosten ze over het algemeen wel geld. Voor een relatief laag bedrag is het in veel gevallen al mogelijk om een simpel systeem te kunnen gebruiken. Voor Joomla is het bijvoorbeeld wel noodzakelijk dat er sprake is van computerkennis. Wie gebruik wenst te maken van een open source systeem moet zich wel verdiepen in de licentievoorwaarden wanneer daar sprake van is. Een ander populair contentmanagementsysteem is tegenwoordig WordPress. Een CMS specialist kan ook aangemerkt worden als back-end developer. De taken van een CMS specialist kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze:

 • Installatie en configuratie: Een CMS specialist is verantwoordelijk voor het installeren en configureren van het CMS-platform, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van de organisatie of het project. Dit omvat het opzetten van de juiste serveromgeving, het configureren van de database en het instellen van de beveiligingsinstellingen.
 • Ontwikkeling en aanpassing: Een CMS specialist kan aangepaste functies en modules ontwikkelen om aan specifieke behoeften te voldoen. Dit kan het schrijven van aangepaste code, het ontwerpen van sjablonen of thema's, en het creëren van specifieke functionaliteiten omvatten.
 • Onderhoud en beheer: Een CMS specialist zorgt voor het regelmatige onderhoud van het CMS-platform. Dit omvat het uitvoeren van updates en patches, het controleren van de prestaties, het oplossen van eventuele problemen en het waarborgen van de beveiliging van het systeem.
 • Gebruikerstraining en ondersteuning: Een CMS specialist kan gebruikerstrainingen verzorgen om medewerkers of klanten te leren hoe ze het CMS effectief kunnen gebruiken. Ze bieden ook technische ondersteuning en dienen als aanspreekpunt voor vragen of problemen met betrekking tot het CMS.
 • Optimalisatie en analyse: Een CMS specialist houdt zich bezig met het optimaliseren van de websiteprestaties, de laadtijden en de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze analyseren gegevens en statistieken om inzicht te krijgen in het gebruik van de website en om verbeteringen voor te stellen.

Webwinkel beheren

Contentmanagementsystemen zijn vooral handig voor webshophouders. Webshophouder willen artikelen verkopen via het internet. Het beheren van een webshop is heel iets anders dan het kunnen programmeren van een webshop. De meeste webshophouders maken dan ook gebruik van geautomatiseerde webshopsystemen waarbij het beheren van de webshop makkelijk is. Het beheren van een webshop is in de meeste gevallen al een dagtaak dat soms ook wel ingewikkeld kan zijn als er diverse systemen gekoppeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan voorraadbeheer en geautomatiseerde kortingsacties. In een goed gebouwd contentmanagementsysteem moeten deze functies aanwezig zijn en makkelijk werken.

Vooral bij webshops is het belangrijk dat gebruikers op ieder moment van de dag zelf handelingen kunnen uitvoeren zonder dat ze daar eerst een specialist bij hoeven te halen. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan het zelf kunnen aanpassen van prijzen of voorwaarden. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van dit soort systemen. Eindgebruikers die uitsluitend werken met een contentmanagementsysteem moeten in de meeste gevallen aangemerkt worden als functioneel beheerder en niet als programmeur. Het is overigens wel zo dat leren kennen van een nieuw contentmanagementsysteem behoorlijk lastig kan zijn. Dit komt meestal door de eindeloze mogelijkheden binnen het systeem.

Een CMS bestaat uit meerder onderdelen zoals:

 • Een administratie module.
 • Een betaalmodule.
 • Een module om centraal artikelen te kunnen plaatsen.
 • Een module om persoonlijke informatie aan bezoekers te tonen.
 • Een module om reacties te kunnen plaatsen.
 • Een mogelijkheid om in te kunnen loggen voor bezoekers en beheerder.
 • Een voorraadmodule.
 • Een zoekfunctie.

Film CMS specialist:

Informatiefilm over CMS:

Opleidingen tot CMS specialist

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot CMS specialist via gebruikelijke scholen. Wie zich wil specialiseren als CMS specialist kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar of voor de Hbo-opleiding ICT. Er worden wel diverse externe opleidingen aangeboden voor mensen die zich willen specialiseren als CMS specialist. Het beroep CMS specialist heeft grote raakvlakken met de beroepen programmeur, website bouwer en App-ontwikkelaar. Het werken als CMS specialist is over het algemeen alleen mogelijk als een CMS specialist al beschikt over een brede ICT-kennis. Een belangrijk aandachtsgebied binnen contentmanagementsystemen is gebruikersgemak, omdat goede contentmanagementsystemen bruikbaar moeten zijn voor iedereen. Dit houdt in dat alle webmasters zelfstandig gebruik kunnen maken van een contentmanagementsysteem, zonder dat ze beschikken over relevante ICT-kennis. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als CMS specialist kun je voor de administratie het beste gebruikmaken van een goed online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een CMS specialist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een CMS specialist werkzaam zijn voor een ICT-bedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van contentmanagementsystemen. Daarnaast is het denkbaar dat een CMS specialist werkzaam is als consultant voor verschillende opdrachtgevers. Een CMS specialist kan ook werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven is het prima denkbaar dat een CMS specialist ook andere ICT-werkzaamheden uitvoert als allround ICT-medewerker.

Competenties CMS specialist

De belangrijkste competentie van een CMS specialist is dat de CMS specialist gezien kan worden als allround programmeur. Een andere belangrijke competentie is dat een CMS specialist begrijpt hoe een contentmanagementsysteem hoort te werken. Met andere woorden zal een CMS specialist alleen gebruiksvriendelijke programma's ontwikkelen, die door de meeste mensen en bedrijven gebruikt kunnen worden zonder dat er sprake hoeft te zijn van specifieke ICT-kennis door de eindgebruikers. Het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke applicaties klinkt wellicht makkelijk, echter is dit in de praktijk meestal niet het geval. Een goede CMS specialist moet begrijpen wat er allemaal mis kan gaan met betrekking tot het plaatsen van teksten, documenten en afbeeldingen. Met andere woorden zal een goede CMS specialist ervoor zorgen dat eventuele fouten door verkeerde bestanden of te grote afbeeldingen geen problemen kunnen opleveren. Een goed contentmanagementsysteem moet zelfstandig te beheren zijn door de gebruikers. Omdat een CMS specialist in de meeste gevallen werkzaam is binnen een team van specialisten kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als een CMS specialist werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als CMS specialist

Het arbeidsmarktperspectief als CMS specialist is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen. Over het algemeen is het zo dat er grote behoefte is aan ICT-specialisten, waardoor het verkrijgen van werk als CMS specialist geen probleem is. De doorgroeimogelijkheden als CMS specialist kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de afdeling, als afdelingsmanager of als teamleider. Daarnaast kan het starten van een eigen ICT-bedrijf gezien worden als doorgroeien binnen je carrière. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven, omdat de doorgroeimogelijkheden ook sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau, de competenties en de soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris CMS specialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende soorten werkgevers werkzaam kunt zijn. Een CMS specialist in loondienst met een hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en verantwoordelijkheden. Een CMS specialist werkzaam als zelfstandig ondernemer kan doorgaans meer verdienen, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten. Er is voldoende werk voor zelfstandig ondernemers in de IT-branche, omdat de markt nog steeds groeiende is en bestaande websites en andere software regelmatig vernieuwd moet worden.

Eigen bedrijf starten als CMS specialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als CMS specialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken CMS specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als CMS specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een CMS specialist.

Mijnzzp.nl