Webwinkel Expert

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een webwinkel expert is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het maken van webwinkels, het onderhouden van webwinkels, het aanpassen van webwinkels en het vindbaar maken van webwinkels. Het op de juiste manier bouwen van webwinkels, het vindbaar maken van webwinkels, het beheren van webwinkels en het aanpassen van webwinkels betreft werkzaamheden die over het algemeen voorbehouden zijn aan specialisten, zoals een webwinkel expert. Vooral het vindbaar maken van webwinkels kan nogal eens een uitdaging zijn, omdat de concurrentie groot is. Een goede webwinkel expert weet wat hij of zij moet doen om een webwinkel ook echt vindbaar te maken. Daarnaast is het een echte uitdaging om bezoekers zover te krijgen dat ze daadwerkelijk producten of diensten kopen via de webwinkel. De term webwinkel expert moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende soorten ICT-specialisten. Ook het bouwen van een goede webwinkel kan inhoudelijk nogal verschillen, omdat er ook kant-en-klare webshops te koop zijn. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen het zelf bouwen van een webshop als webwinkel expert en het kopen van een webshop. Een webwinkel expert moet gezien worden als allround ICT-medewerker, die zich op een brede manier gespecialiseerd heeft in webwinkels. Als webwinkel expert ben je over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het bouwen van webwinkels, omdat de meeste webwinkels experts ook betrokken zijn bij de invulling en het beheer van webshops. Dit kan wel verschillen per webwinkel expert, omdat het beroep webwinkel expert verder geen vaste omschrijving kent. De inhoudelijke werkzaamheden van een webwinkel expert kunnen ook per werkgever verschillen. Het actief werken aan webshops om de vindbaarheid beter te maken betreft werkzaamheden die niet onderschat moeten worden. Veel webshop-eigenaren stoppen redelijk snel, omdat het ze niet lukt om voldoende bezoekers of kopers te krijgen.

Een webwinkel expert is dus op een brede manier gespecialiseerd in het bouwen, beheren en verbeteren van webshops. Het allerbelangrijkste als we spreken over webshops is betrouwbaarheid. Consumenten moet in één oogopslag het gevoel krijgen zich in een veilige omgeving te bevinden en dit kunnen zien. Zo is het aansluiten bij een geschillencommissie en keurmerk als webwinkel belangrijk. Er zijn inmiddels veel webwinkels te vinden op het internet, van klein tot groot, die allemaal iets proberen te verkopen via internet. De grote webwinkels zijn over het algemeen wel bekend bij het publiek, maar de kleine vaak niet. Voor al dit soort webwinkels is het belangrijk om verschillende erkende keurmerken te voeren, waardoor de betrouwbaarheid zal toenemen. Daarnaast hebben webshophouders tegenwoordig te maken met verschillende wettelijke bepalingen waaraan webshophouders zich moeten houden. Een goede webwinkel expert zal op de hoogte zijn van alle relevante regelgeving, omdat dat belangrijk is als webwinkel expert. Een webwinkel expert kan dus niet alleen gezien worden als programmeur, omdat de werkzaamheden van een webwinkel breder gezien moeten worden. Afhankelijk van de webshop-software is het denkbaar dat een webshop expert aangemerkt kan worden als softwareontwikkelaar.

Starten van een eigen webshop

Het starten van een eigen webshop is tegenwoordig niet moeilijk meer, omdat webshops ook kant-en-klaar gekocht kunnen worden. Er zijn dan ook veel verschillende webshops te vinden, omdat het starten van een webshop niet moeilijk meer is. Het is ook zo dat redelijk veel webshophouders er relatief gezien snel weer mee stoppen, omdat het beheren van webshops veel werk is. Daarnaast zul je als webshophouder veel reclame moeten maken, omdat de concurrentie onder de verschillende webshops groot is. Een mooie webwinkel gevuld met producten betekent niet dat de bezoekers vanzelf binnenstromen. Net zo als voor gewone websites zal er veel reclame gemaakt moeten worden om bezoekers te trekken. In veel gevallen betekent dit dat er flink geïnvesteerd moet worden om voldoende reclame te kunnen maken. Wie zelf geen webshop wil bouwen kan het beste kiezen voor een ;CMS-systeem. Als webshop expert is het vooral belangrijk om aan de call to action te werken.

Invloed webwinkels

De vele webwinkels die er inmiddels zijn hebben wel een grote verandering teweeggebracht onder de bestaande winkels. Het is voor consumenten tegenwoordig veel gemakkelijker geworden om prijzen en kwaliteit van producten te vergelijken op het internet. Daarnaast komen consumenten minder snel in de bestaande winkels om producten te bekijken. Deze veranderingen zorgen er ook voor dat diverse winkels er mee moeten stoppen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds minder schoenenwinkels en kledingwinkels te vinden. Voor kleine zelfstandigen is dit echt een probleem, omdat deze vaak ook niet over de financiën beschikken om een landelijk bekende webwinkel te laten bouwen. Ook het achteraf kunnen betalen bij webshops trekt over het algemeen veel extra veel bezoekers.

Aantal webwinkels

Het aantal webwinkels groeit nog steeds in Nederland en ook steeds meer mensen kopen daadwerkelijk iets via een webwinkel. Dat webwinkels zo populair zijn komt ook doordat ze over het algemeen hun goederen goedkoper kunnen aanbieden dan gewone winkels. Zo hoeft een webwinkel eigenaar geen winkelruimte te huren en hebben ze vaak geen personeel in dienst. Ook bestaande ketens hebben inmiddels de voordelen van webwinkels ontdekt en hebben tegenwoordig een eigen webwinkel. Overigens hebben de grotere webshops wel te maken met personeel. Denk bijvoorbeeld aan orderpickers, retour-medewerkers en aan chat medewerkers.

Wat doet een webwinkel expert:

Webshop starten:

Opleidingen tot webwinkel expert

Er bestaan geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep webwinkel expert via gewone scholen. Wel zijn er natuurlijk diverse opleidingsmogelijkheden voor de IT-sector, die zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau te volgen zijn. Het onderdeel webwinkels is natuurlijk maar een klein onderdeel binnen de IT-opleiding, maar zeker niet onbelangrijk. Naast het kunnen bouwen van een technische webwinkel is het ook belangrijk dat je verstand hebt van marketing, zodat er een aantrekkelijke webwinkel ontstaat die klanten weet te boeien. Naast de gebruikelijke opleidingen zijn er ook relatief veel mensen in de branche werkzaam die het programmeren zelfstandig aangeleerd hebben, door het simpelweg te proberen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende webwinkel expert.

Bedrijven waar een webwinkel expert werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een webwinkel expert werkzaam zijn binnen de IT-branche. Daarnaast is het denkbaar dat een webwinkel expert werkzaam is als ondernemer of als consultant voor verschillende opdrachtgevers. Er zijn binnen de IT-sector veel zelfstandig ondernemers en consultants te vinden, die websites en webwinkels bouwen voor opdrachtgevers. De werkzaamheden hoeven overigens niet te stoppen na het bouwen van een website of webwinkel. Er zijn voldoende bedrijven, die ook het beheer uitvoeren voor hun klanten. Het is ook denkbaar dat een webwinkel expert gezien kan worden als webmasters of als webshophouder, die beschikt over een eigen webshop.

Competenties webwinkel expert

De belangrijkste competentie van een webwinkel expert is de vakinhoudelijke kennis van de ICT-sector. Daarnaast moet een webwinkel expert aangemerkt kunnen worden als webanalist, omdat het analyseren van data erg belangrijk is als webwinkel expert om de uiteindelijke conversie te kunnen vergroten. In dat opzicht is het ook belangrijke dat een webwinkel expert aangemerkt kan worden als commercieel medewerker, die begrijpt hoe marketing werkt. Omdat een webwinkel expert in de meeste gevallen met verschillende vaklieden en opdrachtgevers te maken heeft kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn visie, motivatie, inspiratie en innovatie. Als een webwinkel expert werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webwinkel expert

Het arbeidsmarktperspectief van een webwinkel expert is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Een webwinkel expert kan op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende bedrijven. Over het algemeen is het zo dat voor goede ICT-medewerkers voldoende werk te vinden is. Er zijn verder ook geen echte doorgroeimogelijkheden aan te geven als webwinkel expert, omdat de doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk zijn van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties. Een mogelijke doorgroeimogelijkheid is het starten van een eigen onderneming.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webwinkel expert

Als webwinkel expert zijn er niet zomaar arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn van klein tot groot. Een webwinkel expert verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd en opleiding tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Een webwinkel expert die als zelfstandig ondernemer werkzaam is zal doorgaans meer kunnen verdienen, maar moet dan wel voldoende opdrachten weten binnen te halen, wat niet altijd even makkelijk zal zijn door de grote concurrentie.

Read this information on Webshop expert in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Webshop Experte auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Experto en tiendas web en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Webwinkel Expert

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Webwinkel Expert bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl