Webwinkel Expert

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een webwinkel expert is iemand die alles weet van webwinkels. Een webwinkel bouwer is eigenlijk hetzelfde als een websitebouwer. Wel is het zo dat een webwinkel 100 procent betrouwbaar moet zijn. Dit omdat er vaak goederen gekocht worden op de website en er dus geld omgaat. Ook is het niet prettig wanneer er persoonsgegevens bij iemand anders terecht komen.

Succesvolle webshop

Om een webwinkel succesvol te kunnen draaien is betrouwbaarheid toch wel het allerbelangrijkste. De consument moet in één oogopslag het gevoel krijgen zich in een veilige omgeving te bevinden en dit ook kunnen zien. Zo is het aansluiten bij geschillencommissies en een keurmerk als webwinkel toch wel heel belangrijk. Er zijn heel veel webwinkels te vinden op het internet, van klein tot groot, die allemaal iets proberen te verkopen via internet. De grote webwinkels zijn over het algemeen wel bekend bij het publiek, maar de kleine vaak niet. Een kleine webwinkel hoeft niet te betekenen dat deze onbetrouwbaar is. Maar men kan beter wel opletten wanneer men iets wenst te kopen.

Zo kan men kijken of de webwinkel is aangesloten bij een keurmerk en dit bij twijfel ook controleren. Het simpel zien staan van een bepaald logo betekent niet dat de webwinkel er ook echt is bij aangesloten. Ook het even via Google controleren op er referenties te vinden zijn kan nogal eens helpen. Het is vaak een kleine moeite en voorkomt dat men opgelicht gaat worden.

Starten van een webshop

Het zelf starten van een webwinkel vanuit huis is een droom voor veel mensen. Toch is het starten van een webwinkel vanuit huis iets waar men wel bij moet stilstaan. Vaak is het geen probleem om detailhandel te voeren vanuit huis als er geen klanten aan de deur komen. Echter wanneer de webwinkel goed loopt en er dagelijks veel klanten aan de deur komen kan men last krijgen met de gemeente, omdat het niet mag vanuit het bestemmingsplan. In zo'n geval moet men vaak naar een andere locatie verhuizen waar detailhandel wel is toegestaan. In veel gevallen betekent dit direct een hogere kostprijs omdat men een pand moet gaan huren of kopen.

Ook het rendabel krijgen van een webwinkel is iets wat veel mensen onderschatten. Een mooie webwinkel gevuld met producten betekent niet dat de bezoekers vanzelf binnenstromen. Net zo als een website zal er veel reclame gemaakt moeten worden om de bezoekers te trekken. In veel gevallen betekent dit dat er flink geïnvesteerd moet worden in het trekken van bezoekers, wat geld kost. Het is erg belangrijk om veel bezoekers te trekken met een webwinkel, omdat lang niet alle bezoekers ook daadwerkelijk iets kopen. Ook de concurrentie is vaak iets wat men niet moet onderschatten. Zijn de producten die u aanbiedt wel zo voordelig, of zijn ze nog goedkoper te vinden op een andere website?

Er zijn al grote landelijke ketens te vinden die zich massaal op de verkoop uit webwinkels richten en hun bestaande winkels aanwijzen als servicepunten voor de klanten. Dit betekent dan vaak dat klanten daar hun gekochte producten kunnen ophalen als ze dit willen, of kunnen ruilen wanneer er iets mis mee is.

Invloed webwinkels

De vele webwinkels die er inmiddels zijn hebben wel een grote verandering teweeg gebracht onder de bestaande winkels. Het is voor consumenten tegenwoordig veel gemakkelijker geworden om prijzen en kwaliteit van producten te vergelijken op het internet. Daarnaast komen consumenten minder snel in de bestaande winkels om producten te bekijken. Deze veranderingen zorgen er ook voor dat diverse winkels er mee moeten stoppen, omdat de kosten van personeel en de huur niet meer opwegen tegen de inkomsten. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds minder schoenenwinkels en kledingwinkels te vinden. Voor kleine zelfstandigen is dit echt een probleem, omdat deze vaak ook niet over de financiën beschikken om een landelijk bekende webwinkel te laten bouwen. Vooral in de grotere binnensteden is de verwachting dan ook dat er meer winkels moeten komen die echt gespecialiseerd zijn, zoals bijvoorbeeld een juwelier of een maatpakken winkel.

Omdat er zich in het verleden nogal eens problemen voordeden met webwinkels zijn er keurmerken in het leven geroepen. Webwinkels die hierbij zijn aangesloten voldoen aan veel eisen en kunnen dus betrouwbaar genoemd worden.

Enkele keurmerken voor webwinkels zijn:

Het aantal webwinkels groeit nog steeds in Nederland en ook steeds meer mensen kopen daadwerkelijk iets via een webwinkel. Dat webwinkels zo populair zijn komt mede doordat ze over het algemeen hun goederen goedkoper kunnen aanbieden dan reguliere winkels. Zo hoeft een webwinkel eigenaar geen winkelruimte te huren en hebben ze vaak geen personeel in dienst. Ook bestaande ketens hebben inmiddels de voordelen van webwinkels ontdekt en hebben tegenwoordig een eigen webwinkel.

Een paar minpunten van een webwinkels kunnen zijn:

  • Kleding kan niet gepast worden
  • Niet alle webwinkels of klanten zijn betrouwbaar
  • Niet alle webwinkels hebben de bezorging goed geregeld
  • De klant moet thuis blijven voor de levering
  • Dat er niet altijd volledige advies en productinformatie wordt geboden op de website

Informatiefilm over een Webshop:

Opleidingen tot webwinkel expert

Er bestaan geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep webwinkel expert via reguliere scholen. Wel zijn er natuurlijk diverse opleidingsmogelijkheden voor de IT-sector, die zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau te volgen zijn. Het onderdeel webwinkels is natuurlijk maar een klein onderdeel binnen de IT-opleiding, maar zeker niet onbelangrijk. Er is een groeiende vraag naar goede webwinkels, die omzet opleveren voor klanten. Naast het kunnen bouwen van een technische webwinkel is het ook belangrijk dat je verstand hebt van marketing, zodat er een aantrekkelijke webwinkel ontstaat die klanten weet te boeien. Naast de reguliere opleidingen zijn er ook relatief veel mensen in deze branche werkzaam die het programmeren zelfstandig aangeleerd hebben, door het simpelweg te proberen.

Bedrijven waar een webwinkel expert werkzaam kan zijn

Als webwinkel expert werk je natuurlijk binnen de IT-branche in loondienst, of werk je als zelfstandig ondernemer. Er zijn binnen de IT-sector veel zelfstandig ondernemers te vinden die websites en webwinkels bouwen voor hun klanten. De werkzaamheden hoeven overigens niet te stoppen na het bouwen van een website of webwinkel. Er zijn voldoende bedrijven die ook het beheer uitvoeren voor hun klanten.

Competenties webwinkel expert

Als webwinkel expert is het belangrijk om naast het kunnen ontwikkelen van een webwinkel ook te begrijpen hoe bezoekers een webwinkel ervaren hoe ze en navigeren door de winkel, zodat de webwinkel ook omzet zal opleveren. Het alleen kunnen bouwen van een webwinkel is in de meeste gevallen niet voldoende. Het is dan ook zeer belangrijk dat je naast technische kennis ook over commercieel inzicht beschikt. Het bouwen van een webwinkel is doorgaans makkelijker dan het succesvol laten worden van een webwinkel. Wel is het zo dat een webwinkel expert in de meeste gevallen geen invloed zal hebben op het aanbod en de prijzen van de webwinkel, wat natuurlijk ook een grote invloed zal hebben. Echter heeft de webwinkel expert wel een belangrijke invloed op de werking en navigatie van de webwinkel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als webwinkel expert

Het vinden als werk als specifiek webwinkel expert zal doorgaans niet mogelijk zijn, omdat het een onderdeel is van het beroep programmeur en er voor zover wij weten geen specifieke vraag zal zijn naar een webwinkel expert. Daarnaast zijn er al veel verschillende standaard webwinkels te vinden, die alleen maar ingericht hoeven te worden. Er zijn daarom ook geen doorgroeimogelijkheden voor dit beroep. Wel kan je je natuurlijk verder specialiseren in de IT-branche en in webwinkels.

Arbeidsvoorwaarden en salaris webwinkel expert

Als programmeur of als webwinkel expert zijn er niet zomaar arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn van klein tot groot. Over het algemeen zijn de arbeidsvoorwaarden bij de grotere bedrijven beter geregeld dan bij de kleinere bedrijven. Een programmeur verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd en opleiding  tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Een programmeur die als zelfstandig ondernemer werkzaam is zal doorgaans meer kunnen verdienen, maar moet dan wel voldoende opdrachten weten binnen te halen, wat niet altijd even makkelijk zal zijn door de grote concurrentie.

Mijnzzp.nl