Team Mijnzzp

Bruiloft

Je wilt als blogger natuurlijk veel bezoekers naar je blog trekken. Dat bereik je in de eerste plaats door regelmatig te bloggen en je blogs op social media te promoten. Daarnaast is er nog een belangrijke methode om de autoriteit van je blog te vergroten. Linkbuilding voor bloggers zorgt ervoor dat je hoger in Google komt. De autoriteit van je blog speelt daarin een belangrijke rol. Je bouwt op verschillende manieren aan je autoriteit. Bijvoorbeeld met het schrijven van content, wat je uiteraard als blogger doet. Het creëren van natuurlijke backlinks is een tweede manier om hoger in Google te komen. De zoekmachines kijken namelijk naar het aantal backlinks dat naar je blog verwijst. Nu tellen niet alle links even zwaar mee, zodat er nog wel met een aantal punten rekening is te houden. Ontdek hier alles over linkbuilding voor bloggers.

Inhoudsopgave
Hoe belangrijk is domain authority
Domain authority verhogen
Belang van voldoende backlinks
Hoge kwaliteit linkbuilding
Natuurlijke backlinks
Natuurlijk linkprofiel
Ankertekst
Betrouwbare bron
Linkbuilding campagne opzetten
Wat is een gastblog
Maak waardevolle content
Maak gebruik van social media
Niet te veel links ruilen en links kopen
Linkbuilding uitbesteden

Hoe belangrijk is domain authority

Domain authority (DA) is van groot belang. Domeinen van bedrijven hebben bijvoorbeeld vaak een DA van rond de 15. Heb je een website of blog met een DA van 30 of meer dan ben je een autoriteit en prima bezig. Je merkt dan vaak ook dat anderen jou benaderen om te linken.

Domain authority verhogen

Het is niet gemakkelijk om je domain authority zomaar te verhogen. Dat kost je in elk geval veel tijd. Zo moet je veel kwalitatieve content plaatsen en aandacht besteden aan SEO. Linkbuilding is daar een onderdeel van. Het kan wel jaren duren voordat je echt een hoge autoriteit hebt. De tegenhanger van DA is de DR (domain rating) van Ahrefs.

Google hanteert verschillende algoritmes om waarde aan je website toe te kennen, zoals DA. Die waarde is belangrijk om je positie in de zoekresultaten van Google te bepalen. In het verleden was het zo dat het aantal backlinks het belangrijkst was. Dat is nu niet meer zo. Het aantal backlinks telt nog wel mee, maar de zoekmachine kijkt daarbij wel naar de relevantie. Bovendien is een backlink op een website met een hoge autoriteit meer waard dan een link op een verzamelwebsite van backlinks. De kwaliteit van de backlinks speelt tegenwoordig een belangrijke rol. De kwantiteit en kwaliteit zijn nauw met elkaar verbonden.

Hoge kwaliteit linkbuilding

Bij kwalitatieve linkbuilding voor bloggers zijn er een aantal aandachtspunten te onderscheiden. De backlink dient relevant te zijn. Heb je bijvoorbeeld een blog over voetballen? Een backlink op een website voor honden is niet echt relevant, maar op een website voor voetbalschoenen wel. Zo is het ook belangrijk om linkbuilding op een natuurlijke wijze te laten ontstaan. Dat verhoogt de autoriteit. Links van startpagina’s of link-fabrieken zijn doorgaans niet van een hoge kwaliteit.

Een natuurlijke backlink is een link die spontaan op een website is geplaatst vanwege de content waarde. Bijvoorbeeld als je een blog hebt over diëten en een webwinkel met afslankproducten vindt dat van zoveel waarde dat deze een link naar je blog opneemt.

Overigens zijn er voor wat betreft natuurlijke backlinks twee zaken te onderscheiden. De eerste is net genoemd. De tweede is dat je natuurlijk ook andere websites kan verzoeken om een link naar je blog op te nemen. Dat is dan onderdeel van het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel. Deze komt het beste tot stand door een mix van links naar je blogs te realiseren.

Natuurlijk linkprofiel

Een natuurlijk linkprofiel ontstaat door backlinks van uiteenlopende domeinen met een hoge en lage autoriteit. Het natuurlijke karakter komt ook tot stand door verschillende ankerteksten te gebruiken en het soort backlinks af te wisselen. Een mix tussen follow en no follow links waardeert Google eveneens.

No-follow links komen vaak voor op social media kanalen en deze zijn dan ook als bron te gebruiken om je linkprofiel met no-follow links uit te breiden. De verhouding moet wel goed zijn, want je moet in elk geval veel meer follow links hebben dan no-follow links. Een verhouding van 90% tot 10% is bijvoorbeeld prima, maar 80% en 20% eveneens.

Ankertekst

De ankertekst speelt in de kwaliteit bij linkbuilding eveneens een rol. Je gebruikt als ankertekst bijvoorbeeld een zoekwoord of combinatie van zoekwoorden. De lezer ziet de ankertekst die daarbij naar jou blog verwijst en klikt daarop om meer informatie te weten te komen. Dat trekt extra bezoekers aan, maar krijgt bovendien waardering van de zoekmachine. Het is beter om een ankertekst te gebruiken dan een volledige domeinnaam. Gebruik voor verschillende backlinks bovendien steeds een andere ankertekst. Dat draagt bij aan een natuurlijk linkprofiel.

Betrouwbare bron

Linkbuilding is het meeste waard voor jou als blogger als de backlinks van een betrouwbare bron komen. Dat is bijvoorbeeld een website met een hoge autoriteit die een backlink opneemt naar jouw blog. De reputatie van websites is belangrijk om de kwaliteit van linkbuilding te waarborgen.

Linkbuilding campagne opzetten

Nu je weet wat de aandachtspunten zijn voor backlinks is het mogelijk om met linkbuilding aan de slag te gaan. Doe onderzoek en zoek in Google naar relevante websites waarmee je eventueel kan linken. Er zijn verschillende manieren om links naar je blog te realiseren. Schrijf bijvoorbeeld een gastblog. Je bent blogger dus het schrijven van een gastblog is voor jou eenvoudig te doen. Zo zijn er ook nog andere manieren om een linkbuilding profiel op te bouwen.

Wat is een gastblog

Een gastblog is een blog die je niet op je eigen website plaatst, maar op die van een ander. Jij hebt het voordeel van een backlink en de ander heeft het voordeel de content op de website uit te breiden. Als jij waardevolle content biedt, is de ander graag bereid om deze op de website op te nemen. Uiteraard is het niet handig om aan je rechtstreekse concurrent te vragen of je een gastblog met backlink mag plaatsen. Het kost wel even tijd om geschikte websites te vinden.

Maak waardevolle content

Als jij waardevolle content op je website aanbiedt, zijn anderen sneller geneigd om deze informatie te delen. Bijvoorbeeld door op de eigen website een link naar je blog te plaatsen. Als jij regelmatig blogs over een bepaald thema of onderwerp schrijft dan zien anderen je vanzelf als autoriteit. Er is bijvoorbeeld waardering voor informatieve en educatieve artikelen waar anderen wat aan hebben.

Het inspelen op emoties al dan niet met humor maakt de kans op het delen van een artikel ook groter. Leent jouw artikel zich voor het inspireren van anderen dan is dat ook een kans om waardevolle content te creëren. Om de aantrekkelijkheid van je artikel te vergroten, is het aan te raden om bijvoorbeeld ook afbeeldingen, checklists, filmpjes en infographics te gebruiken.

Maak gebruik van social media

Hoe groter je bereik is des te meer kans dat er op een natuurlijke manier backlinks ontstaan. Social media zijn ideaal om een groot en divers publiek te gebruiken. Plaats de social media die je gebruikt ook onder je blog om bezoekers daarnaar te verwijzen. Zo heb je ook de kans meer volgers te krijgen.

Het is in het begin niet altijd even gemakkelijk om een linkbuilding profiel op te bouwen. Een manier om te starten is door links te ruilen. Jij verwerkt bijvoorbeeld een link in een artikel naar een andere website en een ander verwijst naar jouw artikel. Het is alleen niet de bedoeling dat je uitsluitend op deze manier aan linkbuilding doet.

Dat verlaagt namelijk de autoriteit en daarmee de waarde die Google aan je website toekent. Laat je ook niet verleiden om in één keer heel veel backlinks te kopen. Dat is een slecht idee, want de zoekmachines hebben dat snel door. Het is namelijk onnatuurlijk als Google ziet dat je binnen een paar dagen 100 backlinks hebt gekregen. De zoekmachine weet heus wel dat deze gekocht zijn en dat werkt niet in je voordeel, maar zelfs in je nadeel.

Het komt overigens wel voor dat je backlinks koopt in combinatie met een gastblog. Je artikel verschijnt dan met een backlink tegen betaling op een website. Het is vooral zinvol om dat te doen als je een gastblog plaats op een autoritaire website.

Linkbuilding uitbesteden

Linkbuilding is niet een eenmalige activiteit als blogger, maar een doorlopend proces. Het is namelijk de bedoeling om steeds meer relevante backlinks op autoritaire platforms te krijgen. Het is begrijpelijk dat je daar misschien geen tijd, kennis of zin in hebt naast het bloggen.

In dat geval is het mogelijk om linkbuilding uit te besteden. Er zijn allerlei online-marketingbureaus of internet servicebureaus die deze taak graag van je willen overnemen. Het enige nadeel is dat je dan wel geld kwijt bent, maar je bespaart er tijd mee.

Lees ook ons artikel: Hoe krijg je meer bezoekers op je website? 11 tips

Mijnzzp.nl