Team Mijnzzp

Boekhouden op de telefoon

Als startende zzp'er zit je niet te wachten op een hoop administratieve rompslomp. Gelukkig kun je tegenwoordig heel eenvoudig online je boekhouding regelen. De meeste ondernemers maken dan ook gebruik van boekhoudprogramma's. In dit artikel lees je welke programma's er zijn en wat ze allemaal kunnen. Het is dus prima mogelijk om zelf op een eenvoudige manier je boekhouding bij te houden. Welke programma's je hiervoor kunt gebruiken, lees je in dit artikel.

Aan het werkenNaast boekhoudprogramma's zijn er natuurlijk ook boekhoudkantoren die je boekhouding voor je kunnen doen. Dit is echter meestal niet nodig en kan veel kosten. Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma is het mogelijk om je aangiftes zelf te verzorgen. De meeste zzp'ers hebben hiervoor geen boekhouder nodig. Als je toch liever een professional inschakelt, is het verstandig om eerst te kijken naar de tarieven. Deze kunnen namelijk flink oplopen.

Inhoudsopgave:

Als zzp'er zelf de boekhouding doen

Als zzp'er is het inschakelen van een boekhouder voor je administratie meestal niet nodig. De winst- en verliesrekening kun je bijvoorbeeld eenvoudig zelf opstellen met behulp van een online boekhoudprogramma, net als het opmaken van de btw-aangifte. Vanzelfsprekend kun je dit ook door een boekhouder laten verzorgen. Een ander voordeel is dat je de winst- en verliesrekening ook per kwartaal kunt opstellen. Ook het maken van een overzichtelijke kolommenbalans is mogelijk met goede boekhoudsoftware. Hiermee kun krijg je een duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven als zzp'er.

Trainer zzp gezondheidHet zelf bijhouden van de boekhouding is dus niet moeilijk wanneer je als zzp'er start. Om je boekhouding op de juiste manier bij te houden, is het echter belangrijk om niet te besparen op de juiste software. Desalniettemin zijn de kosten hiervoor nog steeds aanzienlijk lager dan de kosten voor een boekhouder. Voor de belastingdienst maakt het verder niet uit op welke manier je de financiële administratie bijhoudt. 

De voordelen van online boekhouden

Als ondernemer ben je verplicht om je boekhouding bij te houden. Gelukkig kun je dankzij nieuwe technologieën steeds makkelijker zelf je boekhouding doen. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Je hoeft geen boekhouder in te schakelen, wat veel kosten kan besparen.
  • Je hebt altijd en overal toegang tot je boekhouding.
  • Je maakt minder fouten omdat alles automatisch wordt bijgehouden.
  • Je kunt eenvoudig aangiftes doen zonder dat je een boekhouder nodig hebt.

Btw berekenen factuurDit zijn slechts enkele voordelen van online boekhouding. Als zzp'er is het dus zeker aan te raden om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Dit kan je veel tijd en gedoe besparen. Welke programma's er zijn en wat ze kunnen, lees je hieronder. Als zzp'er is het van belang om een goede vergelijking te maken. Zoals eerder omschreven blijft het mogelijk om gebruik te maken van een goede boekhouder. Een boekhouder inschakelen als zzp'er is in de kern niet nodig.

Complete administratie bijhouden

Een boekhoudprogramma is een online-applicatie waarmee je je complete administratie kunt bijhouden. Dit soort programma's zijn ideaal voor zzp'ers omdat je hiermee heel eenvoudig aangiftes kunt doen. De programma's zijn gebruiksvriendelijk en je hoeft geen boekhoudkennis te hebben om ze te kunnen gebruiken. Er zijn verschillende aanbieders van boekhoudprogramma's.

Via onze vergelijkingspagina kun je eenvoudig de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Zo kun je snel en gemakkelijk het programma vinden dat het beste bij jou past. Het is belangrijk om een programma te kiezen waarmee je eenvoudig aangiftes kunt doen. Daarnaast moet het programma gebruiksvriendelijk zijn en overzichtelijk. Op deze manier ben je er zeker van dat je boekhouding goed bijgehouden wordt. Ook kan het belangrijk zijn om naar de mogelijkheid van extra ondersteuning te kijken.

Hoe werkt online boekhouden?

Vrouw achter de laptopOnline boekhouden werkt heel eenvoudig. Je hoeft je boekhouding niet meer handmatig bij te houden, want alles wordt automatisch geregistreerd. Je hoeft alleen nog maar je inkomsten en uitgaven in te voeren en het programma doet de rest. Ook hoeven er geen rekeningen meer opgestuurd te worden, want alles gebeurt online. Dit is niet alleen heel gemakkelijk, maar ook veel sneller. Online boekhouden is dus ideaal voor zzp'ers die weinig tijd hebben of weinig kennis hebben van boekhouding. Het is tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting online te doen vanuit een boekhoudprogramma.

Krijg de beschikking over extra handige functionaliteiten

Online boekhouden biedt naast het gemak van automatische registratie ook nog eens heel wat extra handige functionaliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig offertes en facturen maken met behulp van eigen sjablonen. Daarnaast heb je de beschikking over een scan functie, waarmee je eenvoudig documenten kunt scannen en opslaan. De meeste programma's bieden ook de mogelijkheid om automatisch herinneringen te sturen voor betalingen die nog openstaan.

Toch hulp nodig van een boekhouder?

Als zzp'er kun je ook samenwerken met een boekhouder voor je boekhouding. In dat geval geef je de boekhouder eenvoudig toegang tot je online account. Hierdoor kan de boekhouder de administratie controleren en eventueel de lastigere taken voor je uitvoeren. Bijvoorbeeld het doen van de btw-aangifte of het verifiëren van alle inkomsten en uitgaven. Als je nog twijfelt over de boekhouding, kun je ook een proefaccount aanmaken en eerst zelf proberen je boekhouding te doen. Over het algemeen is het verstandig om zelf je boekhouding te doen, omdat dit je in staat stelt om zelf inzicht te krijgen in de financiële situatie van je bedrijf.

Boekhouding zzp opzetten

App gebruikenEen zzp boekhoudpakket is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers, waarbij overbodige functies zijn weggelaten. Bij het eerste gebruik van een zzp boekhoudprogramma is het aan te raden om verschillende grootboekrekeningen aan te maken. Het grootboek biedt de mogelijkheid om per klant een helder overzicht te krijgen van alle inkomsten en uitgaven. Natuurlijk kun je als zzp'er je financiën volledig beheren. Denk hierbij aan het gemakkelijk doen van btw-aangifte en het bijhouden van de urenregistratie met behulp van een gratis boekhoudingsapp.

Mijnzzp.nl