Team Mijnzzp

Administratie en boekhouding

Er zijn voor zzp'ers verschillende boekhoudpakketten op de markt. Zoals de meeste startende zzp'ers wel weten, kan het moeilijk zijn om een boekhoudpakket te vinden dat geschikt is voor je behoeften. Gelukkig zijn er meerdere makkelijk te gebruiken boekhoudpakketten beschikbaar, waardoor je altijd en overal aan de boekhouding kunt werken. Boekhouden doe je tegenwoordig vooral online, het is dus handig om een boekhoudpakket te gebruiken dat deze mogelijkheid biedt. Ben je op zoek naar een boekhoudpakket, en wil je slim boekhouden als ondernemer? Dan zijn er verschillende opties voor een vast bedrag per maand of jaar.

Inhoudsopgave:

Online boekhouden makkelijk voor zzp'ers

Met een online boekhoudpakket heb je altijd en overal inzicht zonder boekhouder nodig te hebben. Deze programma's zijn gebruiksvriendelijk en bieden verschillende mogelijkheden om informatie in te voeren, overzichten op te stellen en gegevens uit te wisselen met de Belastingdienst. Ook kun je eenvoudig een bankkoppeling maken en meer informatie met andere systemen delen.

Gratis voor starters

Vrouw achter de laptopOnline boekhouden is in veel gevallen gratis voor starters. Dit betekent dat je meteen kunt beginnen met het softwarepakket, zonder dat je meteen met kosten te maken krijgt. E-boekhouden.nl is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor zzp'ers en is de eerste 15 maanden gratis te gebruiken. De prijs van een boekhoudpakket is natuurlijk niet het belangrijkste. Het gaat erom dat je kiest voor een pakket dat bij jou past.

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Een online boekhoudpakket dat goed bij jou past, hangt natuurlijk af van je eigen situatie. Je moet rekening houden met het aantal transacties dat je per maand verwerkt, de mate van automatisering die je wilt en de gegevens die je wilt verwerken. Daarnaast is het ook van belang om te bekijken welke mogelijkheden er zijn op gebied van betalingen, support en documentatie. Kortom, de keuze voor een online boekhoudpakket hangt af van je persoonlijke behoeften. Het is aan te raden om verschillende boekhoudpakketten te vergelijken en uiteindelijk op basis van jouw situatie een keuze te maken voor het beste boekhoudpakket.

Eenvoudig boekhoudpakket

Heb je nog geen ervaring met boekhouden en wil je toch meteen aan de slag? Dan is het handig om voor een complete oplossing te kiezen. Een goed online boekhoudpakket is bijvoorbeeld ook te koppelen met andere systemen waardoor het bijhouden van de ritten en btw-aangifte doen stroomlijnt. De meeste softwarepakketten hebben ook extra modules die je kunt gebruiken, zoals facturering en salarisadministratie. Met een goed boekhoudpakket is het mogelijk om alles inzichtelijk te maken zonder dat je daar veel tijd aan kwijt bent.

Boekhouden zonder boekhouder

Hulp boekhouderMet een online boekhoudpakket hoef je eigenlijk geen boekhouder meer in de arm te nemen. Je kunt als zzp'er eenvoudig en snel jouw cijfers bijhouden, waardoor je volledige controle hebt over je financiën. De filters in het boekhoudpakket maken het mogelijk om betalingsgegevens, transacties en verzamelde gegevens eenvoudig te analyseren. Ook kun je andere systemen koppelen waardoor je alles centraal kunt bijhouden. Een goed online boekhoudprogramma beschikt tegenwoordig ook over een herken functie waardoor je alle inboekingen eenvoudig kunt uploaden in de cloud.

Altijd en overal inzicht in de boekhouding

Van een online boekhoudpakket mag je verwachten dat je altijd en overal inzicht hebt. Ook eenvoudig btw-aangiftes doen op ieder moment moet mogelijk zijn. Met de beste programma's heb je niet alleen toegang tot alle cijfers, maar krijg je ook advies en tips. Zo kun je direct zien wat er beter kan met jouw administratie. Het is hiermee de ideale oplossing om slim te boekhouden als ondernemer. Een online boekhoudpakket is de ideale oplossing om slim te boekhouden als ondernemer.

Boekhouden met slimme tips voor zzp'ers

Een online boekhoudprogramma doet meer dan alleen het mogelijk maken van het invoeren van gegevens en het overzichtelijk bewaren ervan. Je kunt deze programma's ook gebruiken om slimme tips te krijgen. Bijvoorbeeld wat je op een bepaald moment het beste kunt doen met betrekking tot je belastingaangifte of welke zakelijke optie de beste is voor jou. Een boekhoudprogramma als E-boekhouden.nl komt met slimme tips waarmee je jouw bedrijf goed kunt beheren. Ook bieden de beste boekhoudpakketten regelmatig aanvullende cursussen aan om jouw boekhoudkennis bij te werken.

Hoeveel kost een boekhoudprogramma?

Het is niet eenvoudig om te beantwoorden wat een boekhoudpakket echt kost. Wanneer je alleen naar de maandelijkse kosten kijkt, zou je denken dat een programma relatief goedkoop is, maar je moet ook rekening houden met de kosten voor ondersteuning en implementatie.

App gebruiken boekhoudingDaarnaast hebben sommige boekhoudprogramma's extra modules die apart worden berekend. De kosten voor het gebruik van de modules kunnen per boekhoudpakket sterk verschillen. Bijna alle boekhoudprogramma's bieden echter een gratis proefperiode aan waarmee je de software kunt uitproberen. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van deze proefperiode om te zien of het programma bij je past.

Bespaar tijd en geld met de boekhouding

Voor zzp'ers is het ook mogelijk om de boekhouding op andere manieren bij te houden. De boekhouding in Excel doen is bijvoorbeeld ook een optie. Het nadeel hiervan is echter dat je veel tijd kwijt bent aan het bijhouden en analyseren van je financiële gegevens. Met een goed boekhoudpakket kun je veel tijd besparen door alle cijfers snel inzichtelijk te maken. Dit komt de efficiency en productiviteit van je bedrijf ten goede, waardoor je geld bespaart. Kortom, met een goed gekozen boekhoudpakket ben je altijd verzekerd van controle, overzicht en een goede administratie. Zo ben je verzekerd van betrouwbare cijfers waarop je kunt bouwen!

Boekhoudpakket voor kleine ondernemers

Voor zzp'ers en andere kleine ondernemers zijn verschillende geschikte boekhoudprogramma's op de markt. Een boekhoudpakket voor een zzp'er moet vooral eenvoudig te gebruiken zijn en de juiste ondersteuning bieden. Voor zzp'ers is het niet nodig om gebruik te maken van een complex programma met veel functies. Kijk daarom goed naar je eigen behoeften en kies voor het programma dat hierbij aansluit. Een boekhoudpakket heb je niet nodig om een winstgevend bedrijf te runnen, maar het helpt je wel om de administratieve kant van je onderneming goed in orde te houden. E-boekhouden.nl is bijvoorbeeld voor de meeste zzp'ers ruim voldoende en beschikt over alle basisfuncties.

Welke problemen moet een boekhoudpakket oplossen

Ben je op zoek naar een boekhoudpakket? Dan is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt. Welke problemen wil je oplossen met behulp van een boekhoudprogramma? Waarom is een programma nodig in plaats van het handmatig boekhouden. Zoals eerder aangeven zijn er ook veel zzp'ers die de boekhouding in Excel doen. Dit is echter veel tijdrovender dan het gebruik van een boekhoudpakket. Daarnaast bieden deze programma's ook meer inzicht in je financiën en kun je alle gegevens goed analyseren.

Enkele redenen waarom je beter voor een boekhoudpakket kunt kiezen:

 • Voorraadbeheer: Sommige ondernemers hebben te maken met voorraad. Door het gebruiken van een boekhoudpakket krijg je direct inzicht in de hoogte van je voorraden, waardoor je geen verliezen meer hebt.
 • Rapportages maken: Je kunt snel en gemakkelijk verschillende rapportages maken, zoals balans- en winstrekeningen. Hiermee krijg je direct inzichtelijk wat de financiële situatie van je bedrijf is.
 • Kostencontrole: Door het gebruik van een boekhoudprogramma kun je de kosten van je bedrijf goed in de gaten houden. Hierdoor heb je altijd inzicht in je financiële gegevens en weet je precies wat er binnenkomt en uitgaat.
 • Inkomstenbelasting: Met een boekhoudpakket kun je ook de benodigde gegevens verzamelen voor het invullen van je belastingaangifte. Hierdoor maak je je administratie veel gemakkelijker en ben je verzekerd van een correcte aangifte.
 • Altijd en overal toegang: In een moderne tijd is het belangrijk dat je de administratie overal kunt raadplegen. Met een goed boekhoudpakket kan dit. De meeste programma's bieden namelijk tegenwoordig ook een online versie, waarmee je altijd en overal toegang hebt tot je administratie.
 • Veilig in de cloud werken: Het in de cloud werken biedt veel voordelen. Je gegevens staan altijd en overal beschikbaar als je een goed boekhoudpakket gebruikt. Bovendien hebben hackers hier geen toegang toe, waardoor je verzekerd bent van een veilige omgeving. Ook voor het veilig bewaren van de boekhouding is het werken in de cloud een prima oplossing.
 • Eenvoudig delen met de boekhouder: Voor starters is het vaak fijn om de boekhouding met je boekhouder te delen. Met een goed boekhoudpakket is dit mogelijk. Je kunt dan gemakkelijk informatie uitwisselen en samen werken aan je administratie.

Boekhoudpakket koppelen met andere systemen

Cijfers bekijkenEen groot voordeel is dat je een boekhoudpakket kunt koppelen met andere systemen. Je kunt je boekhoudpakket bijvoorbeeld koppelen aan een webshop, waardoor deze automatisch samenwerkt met het boekhoudpakket. Het is ook mogelijk om transacties te koppelen met de bank en deze direct in het boekhoudpakket te verwerken. Hierdoor kun je de administratie sneller en gemakkelijker verwerken.

De boekhouding is extreem belangrijk

Het is geen geheim dat je boekhouding extreem belangrijk is. Een goed boekhoudpakket zal je helpen om de administratie beter inzichtelijk te maken en in orde te houden. Online boekhouden heeft ook de voorkeur van de Belastingdienst. Online boekhouden voorkomt namelijk problemen doordat je minder fouten zult maken. Een boekhoudpakket voor zzp'ers is namelijk zo ontworpen dat het invoeren van foutieve gegevens bijna niet meer mogelijk is.

Kwaliteit is belangrijk wanneer we het hebben over online boekhouden

Online boekhouden is zoveel meer dan alleen gegevens invoeren en verwerken. Het is net zo belangrijk dat het boekhoudpakket gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is. Kwaliteit wil hierbij zeggen dat alle functies goed werken en dat de software geen foutmeldingen geeft. Daarnaast is het ook belangrijk dat je met het boekhoudpakket kunt schakelen tussen verschillende boekingen en grootboeken, zodat je altijd alles inzichtelijk hebt. Ook moet het boekhoudpakket regelmatig voorzien worden van updates met betrekking tot veranderde wet- en regelgeving. Online boekhouden is dus zeker meer dan alleen invoeren van financiële data.

Boekhoudpakket voor zzp'ers

Wij hebben verschillende aanbieders van online boekhoudpakketten opgenomen op onze vergelijkingspagina. Met alle programma's heb je altijd en overal toegang tot de online boekhouding. De aanbieders maken gebruik van een gratis proefperiode, waarin je kunt testen of het boekhoudpakket aan al je wensen voldoet. Daarna is het mogelijk om per maand te betalen voor het gebruik van het boekhoudpakket. Op deze manier kun je een pakket kiezen dat bij jouw bedrijf past, zonder dat je direct aan een abonnement vastzit.

Probeer nu gratis 

Extra uitleg boekhouding voor starters

Voor startende ondernemers kan de boekhouding soms een lastige opgave zijn. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips opgenomen. Zo leer je verschillende boekhoudtermen kennen, en hoe je met een boekhoudpakket werkt.

Verschil administratie en boekhouding?

 • Het bijhouden van de algemene administratie heeft meestal geen betrekking op de boekhouding. De algemene administratie bestaat bijvoorbeeld uit het bijhouden van klantgegevens of gemaakte afspraken. Boekhouding is iets anders dan de algemene administratie bijhouden. Boekhouden heeft betrekking op de financiële verantwoording van je bedrijf, zoals het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Alle financiële gegevens behoren toe tot de boekhouding. Dit kan ook betrekking hebben op contracten, financiële gegevens in de agenda of mails met financiële afspraken.

Moet je als zzp'er jaarlijks een jaarrekening maken?

 • Boekhouding doen laptopZzp'ers zijn niet verplicht om een jaarrekening te maken. Dit komt doordat je als zzp'er niet verplicht bent om de jaarcijfers te laten toetsen door een accountantskantoor of de Belastingdienst. Je kunt wel een jaarrekening opstellen, zodat je een goed overzicht hebt van de financiële gegevens. Met een goede jaarrekening kun je bijvoorbeeld beter inschatten of je bedrijf winst of verlies draait, en waar eventueel nog verbeteringen mogelijk zijn. Sommige externe bedrijven kunnen wel vragen om een jaarrekening. Meestal is de aangifte inkomstenbelasting voldoende voor zzp'ers.

Heb je wel een boekhoudpakket nodig?

 • Het is niet zo dat het gebruiken van een boekhoudpakket verplicht is. Er zijn ook programma's waarmee je handmatig boekingen kunt maken, maar dit is veel lastiger en tijdrovend. Een goed boekhoudpakket kan je een hoop tijd besparen bij het verwerken van de financiële gegevens, omdat je gemakkelijk overzichtelijke rapportages en cijfers kunt genereren. Het kan zelfs zo zijn dat je met een boekhoudpakket meer inzicht krijgt in de financiën van je bedrijf, dan wanneer je alles handmatig doet. Kortom: handig toch.

Hoe kies je het juiste boekhoudpakket?

 • Als je op zoek bent naar een geschikt boekhoudpakket, is het belangrijk dat je goed weet wat de vereisten van je bedrijf zijn. Bepaal bijvoorbeeld wat voor soort boekingen je kunt doen, of het boekhoudpakket regelmatig updates ontvangt en hoeveel gebruikers er op het systeem mogen werken. Uiteraard is het ook belangrijk dat je kijkt naar de prijs, zodat je niet onnodig veel betaalt. Een boekhoudpakket moet vooral handig in gebruik zijn en tijd besparen.

Wat kost een boekhoudpakket per maand?

 • Helpdesk aan het bellenDe meeste zzp'ers betalen niet meer dan € 20 per maand voor een boekhoudpakket. De prijs van het boekhoudpakket wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de functionaliteiten en de aanbieder. Het kan ook zo zijn dat je meer betaalt als je meer gebruikers op het systeem hebt. Een goed boekhoudpakket zal je in ieder geval veel tijd besparen tegen relatief weinig kosten per maand. Kijk goed naar verschillende aanbieders, zodat je de best passende oplossing kunt vinden.

Wat zijn de directe voordelen van online boekhouden?

 • Bespaar tijd en geld: Online boekhouden kost meestal minder tijd dan handmatig boekhouden. Omdat je niet langer hoeft te werken met papieren documenten, kun je direct stappen uit het proces overslaan. Met een online boekhoudpakket kun je ook op indirecte kosten besparen.
 • Beter overzicht: Het gebruik van een online boekhoudpakket biedt je direct inzicht in de financiën van je bedrijf. Je kunt snel de meest recente gegevens inzien, zoals omzetcijfers of het saldo van je bankrekening.
 • Geautomatiseerde processen: De meeste boekhoudpakketten bieden automatisering aan waardoor je geen handmatig werk meer hoeft te verrichten. Bovendien biedt het systeem een aantal standaardoplossingen, waarmee je gemakkelijk kunt afwijken van de normen.
 • Meer flexibiliteit: Online boekhouden biedt je meer flexibiliteit dan handmatig boekhouden. Je kunt altijd en overal inloggen in het systeem om gegevens op te slaan, te bewerken of te exporteren.
 • Betrouwbaarheid: De meeste boekhoudpakketten slaan alle gegevens op in een beveiligde server, waardoor je verzekerd bent van betrouwbaarheid en bescherming. Daarnaast worden de gegevens regelmatig geback-upt, waardoor je ervan verzekerd bent dat je geen gegevens meer kwijtraakt.
 • Het delen van de boekhouding is veel makkelijker: Daarnaast is het delen van de boekhouding met professionals (denk aan je accountant of boekhouder) veel makkelijker. Met een online boekhoudpakket kun je direct toegang verschaffen tot bepaalde gegevens, zodat ze direct kunnen starten met het controleren van je boekhouding.

Eenvoudig online btw-aangifte doen

Btw berekenen factuurAls zzp'er krijg je meestal ieder kwartaal te maken met de online btw-aangifte. Met een online boekhoudpakket kun je gemakkelijk de benodigde gegevens verzamelen, zoals de omzetcijfers en de btw-bedragen die je verschuldigd bent. Uiteraard wordt dit proces vereenvoudigd door je boekingen online te verwerken. Het genereren van de btw-aangifte is hierdoor een stuk eenvoudiger. Zo kun je je btw-aangifte met één druk op de knop compleet voltooien, zonder dat je veel manueel werk hoeft te verrichten.

Welke functies heb je nog meer nodig als zzp'er

Naast de boekhoudfuncties die een boekhoudpakket biedt, kun je als zzp'er ook behoefte hebben aan meer specifieke functies. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch berekenen van afschrijvingen, de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit om de winstgevendheid van investeringen te beoordelen of aan de mogelijkheid om kosten en inkomsten in te delen in verschillende projecten. Ook kan het handig zijn om je boekingen te koppelen met e-facturatie, zodat je geen handmatig werk meer hoeft te verrichten.

Man boekhouding aan het opzettenKijk dus goed naar de functies die het boekhoudpakket biedt, zodat je er zeker van bent dat het boekhoudpakket aansluit op jouw behoeften. In het algemeen zijn er meerdere boekhoudpakketten op de markt, waaronder ook gespecialiseerde oplossingen voor zzp'ers. Als zzp'er zul je in de meeste gevallen het meest gebaat zijn bij een boekhoudpakket dat je kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Op deze manier profiteer je optimaal van alle voordelen van online boekhouden

Wat zijn de makkelijkste boekhoudpakketten?

De beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers werken allemaal in de cloud en moeten de volledige financiële administratie kunnen bijhouden. Daarnaast moet een boekhoudprogramma voor zzp'ers ook over een mobiele app beschikken voor onder andere het kunnen bijhouden van de urenregistratie. De beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers beschikken tegenwoordig allemaal over de urenregistratie module. Ook het maken van facturen in je eigen huisstijl moet mogelijk zijn. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je met een druk op de knop de btw-aangifte moet kunnen verzorgen.

Het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers

Het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers kan verschillen per bedrijf en de eigen wensen. Het beste online boekhoudprogramma voor zzp'ers is wellicht nog wel het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl, echter kan dit wel verschillen per zzp'er. Van de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers mag je in ieder geval verwachten dat deze schaalbaar zijn met de onderneming. Het is dan ook mogelijk om verschillende extra modules toe te voegen. Hierdoor kan je administratie meegroeien met het bedrijf zonder dat je hoeft over te stappen van boekhoudprogramma. Afhankelijk van je boekhouder kan het ook van belang te zijn om je boekhouding aan te passen op de software van de boekhouder.

Is e-boekhouden.nl het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers?

Vrouw aan het nadenkenHet is geen geheim dat veel zzp'ers kiezen voor het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl is populair te noemen onder zzp'ers. Het gebruiksgemak van de software van e-boekhouden.nl is groot en is voor startende ondernemers 15 maanden gratis. Wat ons betreft, behoort e-boekhouden.nl zeker tot het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers, echter blijft het van belang om zelf eerst een goede vergelijking te maken.

Mijnzzp.nl