Team Mijnzzp

Manieren van boekhouden

Je ontkomt er met een eigen bedrijf niet aan om een boekhouding bij te houden. Dit is nu eenmaal verplicht, maar bovendien ook praktisch voor jezelf. Je verkrijgt er namelijk inzichten mee die onder meer als basis dienen om bedrijfsmatige beslissingen te nemen. Het is alleen de vraag welke manier van boekhouden voor jou het meest geschikt is. Bekijk de verschillende manieren van boekhouden maar eens en maak de voor jou beste keuze.

Inhoudsopgave
1. Zelf boekhouden met online boekhoudprogramma
2. Boekhouder inschakelen
3. Zelf boekhouden met een boekhouder

1. Zelf boekhouden met online boekhoudprogramma

Zelf boekhouden met een online boekhoudprogramma is een populaire manier van boekhouden onder ondernemers. Dit komt doordat boekhoudsoftware het je heel gemakkelijk maakt om alle administratieve zaken zelf in te voeren en te verwerken. Het versturen van facturen is net zo simpel als het invoeren van zakelijke kosten. Een extra voordeel is dat je de btw-aangifte zelf kan doen, want de gegevens ervoor staan al netjes klaar in het online boekhoudprogramma. Er zijn meerdere boekhoudsoftware systemen beschikbaar, zodat je ook nog een passende keuze kan maken. Bijvoorbeeld op basis van het type bedrijf dat je hebt.

2. Boekhouder inschakelen

Kan jij je tijd wel beter besteden dan zelf achter de computer de administratie bij te houden? Heb jij geen kaas gegeten van alle fiscale voordelen en regelingen die er zijn om als boekhouder van te profiteren? Ben je een ondernemer die bonnetjes verzamelt om daar later nog wat mee te gaan doen? In deze situaties is het beter om een boekhouder in te schakelen die je alle zorg uit handen neemt.

3. Zelf boekhouden met een boekhouder

Het ene hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Je kan prima zelf je boekhouding voor een groot deel doen en daarnaast een boekhouder inhuren. Op deze manier ben je verzekerd dat de btw-aangiften op tijd gedaan worden en dat de aangifte voor de inkomstenbelasting eveneens voor je gedaan kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld zelf de facturen inboeken en versturen en vraag je de boekhouder om raad als het om de aftrek van zakelijke kosten gaat. Het is dan wel handig om van een online boekhoudprogramma gebruik te maken, waar je boekhouder eveneens toegang tot heeft.

Mijnzzp.nl