Team Mijnzzp

Belastingen met iDeal

Het was voor zelfstandig ondernemers al mogelijk om de btw-afdracht direct met iDEAL te betalen. De Belastingdienst vindt het van belang dat iedereen snel in staat is om belastingen en toeslagen snel te regelen. Daarom is het vanaf nu ook mogelijk om als zzp'er je belastingen te betalen met iDEAL. Deze optie is terug te vinden in het ‘Overzicht betalen en ontvangen’ als je bent ingelogd op de website van de Belastingdienst. In dit overzicht zijn alle bedragen zichtbaar die je als belastingplichtige moet betalen of terugkrijgt. Om toegang te krijgen tot het overzicht is het nodig om met DigiD in te loggen bij de Belastingdienst.

Betalen met iDEAL

Je bent als zzp'er voor de Belastingdienst een particuliere belastingbetaler. De Belastingdienst heeft laten weten dat particuliere belastingbetalers van optimaal betaalgemak gebruik kunnen maken via iDEAL. In de toekomst wordt deze optie eveneens beschikbaar gesteld voor bedrijven die een bedrag moeten betalen. Het betaalgemak voor particuliere belastingplichtigen neemt toe met de toevoeging van iDEAL.

Optimaal betaalgemak

Het is een voordeel dat je niet meer handmatig een betalingskenmerk hoeft in te voeren. Of dat je de invorderingsrente moet opgeven. Deze gegevens zijn automatisch beschikbaar als je gebruikmaakt van de mogelijkheid om met iDEAL te betalen. Een ander voordeel is dat door de automatische verwerking van bijvoorbeeld een betalingskenmerk er minder fouten worden gemaakt. Bij het handmatig invoeren van gegevens bestaat er namelijk altijd een kans dat je per abuis een foutje maakt.

Ook voor toeslagen

De betaalmethode om rechtstreeks met iDEAL te betalen geldt niet alleen voor de belastingen, maar ook voor de toeslagen. Dit betekent dat je naast het betalen van de inkomstenbelasting bijvoorbeeld ook gemakkelijk met iDEAL betaalt als het om het kindgebonden budget, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en huurtoeslag gaat. Ook is betalen met iDEAL mogelijk ingevolge de zorgverzekeringswet. Het is de bedoeling van de Belastingdienst om in de toekomst het aantal middelen om via iDEAL te betalen verder uit te breiden. In dat kader is het eveneens de bedoeling om in de toekomst meer belastingen toe te voegen aan het ‘Overzicht betalen en ontvangen’.

Mijnzzp.nl