Team Mijnzzp

Overstappen van boekhoudprogramma

Maak je gebruik van een online boekhoudprogramma, maar ben je er niet helemaal tevreden meer over? Of voldoen de functionaliteiten niet meer aan dat wat je bedrijf nodig heeft? Er zijn allerlei redenen om de keuze te maken voor het overstappen van boekhoudprogramma. Daar waar iedereen jaarlijks zonder probleem overstapt van energieleverancier, zorgverzekering en andere diensten, is de overstap van boekhoudpakket vaak minder snel gemaakt. Toch kan het voor jou als zzp'er de moeite waard zijn om eens te kijken of er betere opties zijn, zoals een nieuw boekhoudprogramma. Er zijn meerdere goede online boekhoudpakketten. Wanneer je overstappen naar een ander boekhoudprogramma zijn er enkele belangrijke aandachtspunten.

Financieel verslag aan het makenStartende ondernemers maken nogal eens gebruik van gratis boekhouden en komen er vroeg of laat achter dat dit niet de beste manier is om de administratieve handelingen bij te houden. In dat geval zul je dus op zoek moeten naar een ander boekhoudpakket. De huidige boekhoudsoftware is simpelweg niet voldoende meer. Overstappen van boekhoudprogramma is onder andere mogelijk door het gebruiken van de gratis migratieservice. De gratis overstapservice is bij de meeste aanbieders beschikbaar en maakt het soepel overstappen mogelijk. Dit is nodig om belangrijke documenten te beschermen. Hierna kun je een frisse start maken met het nieuwe boekhoudpakket. Het kan slim zijn om eerst een back-up te maken van de software. Met een extra back-up zit je helemaal veilig wanneer je overstappen van boekhoudprogramma.

Reden overstappen van boekhoudprogramma

 • Ben je met een simpel en goedkoop boekhoudprogramma gestart toen je als zzp'er begon dan kan het zijn dat de functionaliteiten niet meer voldoen. Bijvoorbeeld als je bedrijf een snelle groei heeft doorgemaakt en je medewerkers in dienst hebt genomen. Of als je met de verkoop van producten bent begonnen waar je huidige boekhoudprogramma onvoldoende ruimte voor biedt om de administratie gemakkelijk up-to-date te houden. Kijk in de eerste plaats of jouw boekhoudsoftware wat dat betreft nog aansluit op je bedrijf. Als dat niet het geval is en er zijn geen mogelijkheden tot uitbreiding bij de aanbieder dan is overstappen van boekhoudprogramma aan te raden.

Beste moment om over te stappen

 • Het is natuurlijk ideaal om van boekhoudpakket over te stappen aan het begin van het nieuwe jaar. Via het oude programma is het dan mogelijk om het einde van het jaar netjes af te sluiten met de balans en jaarrekening. Het is overigens mogelijk om de overstap heel soepel te laten verlopen door in het begin even beide boekhoudprogramma’s naast elkaar te laten lopen. Dat brengt vaak niet eens extra kosten met zich mee, omdat de meeste aanbieders van een nieuw boekhoudpakket de gelegenheid bieden om een gratis proefaccount te claimen. Een boekhoudprogramma vergelijken is wel raadzaam. Het beste moment om over te stappen naar een ander boekhoudprogramma is in ieder geval aan het begin van het nieuwe jaar. Dit is een logische overstapdatum. Dit is dan ook het moment om het huidige boekhoudpakket op te zeggen en kun je een frisse start maken.

Eerst boekhoudsoftware vergelijken

 • Drie mensen op kantoorHet is voor het overstappen naar een ander boekhoudprogramma wel aan te raden om een goede vergelijking te maken. Denk daarbij ook alvast na over de toekomst in het kader van uitbreiding van functionaliteiten, zodat je niet binnen een paar jaar weer de overstap hoeft te maken. Let verder niet uitsluitend op de prijs, maar kijk eveneens naar de geboden service. Met betrekking tot de boekhouding en de administratie zijn er veel verschillende aanbieders. Let er wel op dat je de boekhouding en administratie bij de juiste partij onderbrengt.

Boekhoudprogramma vergelijken

 • Hét online boekhoudprogramma vinden dat aan de specifieke behoeften van je bedrijf voldoet, is soms niet makkelijk. Vergelijk de prijzen, maar ook de mogelijkheden om extra modules te kunnen toevoegen. Vergelijk niet slechts een of twee programma's, maar minstens drie. Dit geeft je een goede basis om een beslissing te nemen. Er zijn meestal verschillende boekhoudprogramma's die voldoen aan de verwachtingen.

Goed online boekhoudprogramma

 • Het makkelijkste boekhoudpakket hoeft niet het beste boekhoudprogramma te zijn. Boekhoudsoftware kan op belangrijke punten verschillen, zoals het wel of niet onbeperkt factureren. Onbeperkt factureren is bijvoorbeeld voor e-commerce bedrijven erg belangrijk. In dat geval is het veel slimmer om te kijken naar een uitgebreider boekhoudprogramma. Het is namelijk wel belangrijk dat het softwarepakket past bij jouw bedrijf. Ook het dagelijks maken van back-ups kan een belangrijke afweging zijn als kleine ondernemer. Wanneer je alleen een zzp boekhouding wil bijhouden, dan is een basispakket in de meeste gevallen wel voldoende.

Overstapservice en migratieservice

 • Wanneer je gaat overstappen van boekhoudpakket, informeer dan altijd naar de mogelijkheid van een overzetdienst of migratiedienst. Dit betekent dat de oude gegevens overgezet worden naar het nieuwe boekhoudprogramma. Dit vergemakkelijkt het proces van overschakelen aanzienlijk, en brengt vaak ook een korting op de prijs van de software met zich mee. Informeer wel eerst of je niet gewoon een uitgebreider pakket kan selecteren. Afhankelijk van de financiële administratie kan het ook raadzaam zijn om je boekhouder in het proces te betrekken. Een andere optie is het raadplegen van de gratis helpdesk voor hulp. Dit voorkomt natuurlijk veel handmatig werk en bespaart je dus een hoop tijd.

Overstappen van gratis boekhoudprogramma

Gebruik je momenteel een spreadsheet of Excel voor de boekhouding? Als dat het geval is, is het beslist tijd om op een echt boekhoudprogramma over te stappen. De gratis software is vaak niet geschikt voor bedrijven met meer dan een handvol transacties per maand. Bovendien voldoen deze programma's niet altijd aan de nieuwste belastingvoorschriften. Dit kan tot ernstige problemen leiden bij een boekhoudcontrole.

Boekhouding online doenGratis boekhoudsoftware is vaak alleen geschikt voor kleinere bedrijven. Als je op een volwaardig boekhoudprogramma wilt overstappen, kun je je vertrouwd maken met alle mogelijkheden. Daarnaast voldoe je met een boekhoudpakket ook aan de fiscale bewaarplicht. Gratis boekhouden is als professional eigenlijk geen optie. Gratis boekhouden is wel mogelijk, echter zul je veel functionaliteiten mislopen die je met een online boekhoudprogramma wel hebt. Denk alleen al aan het makkelijk doen van de btw-aangifte. Met een online boekhoudprogramma kun je met één druk op de knop de aangifte doen. Bij offline boekhoudsoftware is dit meestal niet mogelijk.

Beste boekhoudpakketten

 • De beste boekhoudprogramma's zijn niet de software programma's met de laagste prijs. De beste software is de software die aan al je behoeften voldoet. Dit omvat, bijvoorbeeld, de mogelijkheid om uit te breiden met extra modules als je bedrijf groeit. Bovendien is het belangrijk dat het programma gemakkelijk te gebruiken is.

E-boekhouden

 • Een goed online boekhoudprogramma is bijvoorbeeld e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden is voor startende ondernemers tot 15 maanden gratis te gebruiken. Met dit boekhoudpakket is het mogelijk om alle administratieve taken uit te voeren. Met e-boekhouden is de boekhouding bijhouden eenvoudig. Ook elektronische btw betalen is met e-boekhouden mogelijk. Vanzelfsprekend kun je ook kijken naar een ander boekhoudpakket dan e-boekhouden. E-boekhouden.nl is wel aan te merken als populair pakket onder zzp'ers. E-boekhouden.nl is een van de grootste aanbieders.

Online boekhouden

 • Freelancer aan het werkOnline boekhouden is voor dienstverlenende zzp'ers vandaag de dag steeds belangrijker aan het worden. Zorg er dan ook voor dat je gebruikmaakt van een goed boekhoudprogramma. Online boekhoudsoftware maakt ondernemen veel eenvoudiger en het voorkomt fouten in de boekhouding. Btw-aangifte doe je bijvoorbeeld automatisch aan de hand van de ingevoerde gegevens. Dit voorkomt fouten en problemen met de Belastingdienst. Een ander groot voordeel van online boekhouden is dat je een overzicht hebt van alle financiële transacties van je bedrijf op één plek. Dit is een grote hulp bij het nemen van betere zakelijke beslissingen.

Verschillende boekhoudprogramma's

 • Boekhoudsoftware kan per branche verschillen. Daarnaast kan er een belangrijk verschil zijn tussen eenmanszaken en het mkb. Mkb-bedrijven hebben te maken met meer online boekhouden. Het boekhoudpakket van Visma eAccounting is bijvoorbeeld meer gericht op mkb-bedrijven. Dienstverlenende zzp'ers hebben meestal voldoende aan een eenvoudig online boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma's zijn ook later uit te breiden wanneer je groeit met je bedrijf. Boekhoudpakketten kunnen dus ook verschillen per bedrijf en branche.

Boekhoudprogramma uitproberen

 • Eerst een boekhoudprogramma vergelijken en uitproberen voor je eigen boekhouding, is natuurlijk slim als ondernemer. Ook na het gratis proefaccount zijn de meeste boekhoudprogramma's maandelijks opzegbaar. Een andere optie kan zijn boekhoudpakket reviews te lezen van andere ondernemers. Zelf boekhoudsoftware vergelijken blijft vaak wel de beste optie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een online boekhoudpakket gewoon niet prettig werkt of dat de slimme software niet innovatief genoeg is.

Digitaliseren én automatiseren

 • Online boekhoudsoftware maakt gebruik van slimme software waardoor de financiële administratie makkelijk bij te houden is. Denk bijvoorbeeld aan terugkerende termen en cijfers binnen de financiële administratie die automatisch aangevuld worden door het boekhoudpakket. De slimme software werkt dan ook met zelfherkenning. Repeterende facturen maken en versturen is hierdoor veel eenvoudiger. Ook de urenregistratie kan hierdoor makkelijk worden. Dit is vooral belangrijk wanneer je vaak te maken hebt met een urenregistratie. De beste online boekhoudprogramma's werken ook met een scan herken functie. Hierdoor kunnen bonnetjes en facturen door middel van een app ingelezen worden. De scan herken functie mag tegenwoordig niet meer ontbreken in de boekhouding.

Btw-aangifte

 • De meeste zzp'ers of freelancers gebruiken een online boekhoudpakket omdat ze geen gedoe willen hebben met de online boekhouding. Voor een groot deel heeft dit betrekking op de btw-aangifte en de jaarcijfers. Vooral voor de btw-aangifte is het belangrijk om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Overigens kun je de btw-aangifte ook laten verzorgen door een boekhouder of accountant. In dat geval zul je een extra account moeten aanmaken voor de online boekhouder. Binnen de meeste boekhoudprogramma's is dit mogelijk. Ook met een boekhoudpakket blijft het belangrijk om de aangifte te controleren. De btw-aangifte klopt alleen als alle cijfers kloppen. En natuurlijk kun je dat doen met een boekhoudprogramma.

Voor het fiscaal btw-aangifte doen vanuit een boekhoudprogramma moet je wel beschikken over een boekhoudsoftware belastingdienst koppeling. Elektronische btw betalen komt tegenwoordig veel voor.

Boekhoudprogramma's vergelijken en keurmerk

Een online boekhoudprogramma moet beschikken over een keurmerk. Er zijn binnen Nederland twee belangrijke keurmerken wanneer het aankomt op boekhoudprogramma's. Hierdoor weet je zeker dat je met een betrouwbare partij zaken doet. Dit is bijvoorbeeld een groot verschil met wanneer je aan gratis boekhouden doet. Keurmerkhouders moeten bijvoorbeeld ook beschikken over een goede klantenservice en gratis helpdesk om in aanmerking te komen voor een van de keurmerken. De boekhoudsoftware die wij opgenomen hebben, is voorzien van een keurmerk.

Compleet boekhoudpakket

Vrolijke vrouwDe meeste online boekhoudprogramma's kunnen aangemerkt worden als compleet boekhoudprogramma. Wel kan het belangrijk zijn om te bekijken of onbeperkt factureren mogelijk is. Voor sommige ondernemers kan dit belangrijk zijn. Niet alle online boekhoudprogramma's maken dit standaard mogelijk. Wat precies het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming is, kan dus verschillen per branche en activiteit.

Zit ik meteen vast aan een jaarabonnement?

Een online boekhoudprogramma is in bijna alle gevallen maandelijks opzegbaar. Wel is het zo dat je in sommige gevallen korting krijgt als je voor een heel jaar vooruit betaalt, maar dit is geen vereiste. Bovendien bieden veel boekhoudprogramma's ook een gratis proefversie. Het proefaccount kun je gebruiken om het programma zelf uit te proberen. Of je nu een online boekhoudprogramma met of zonder btw-aangifte zoekt, al deze programma's hebben een verschillende focus. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor het programma dat aan je eisen voldoet.

Wat is het voordeel van online boekhouden?

Het grote voordeel van online boekhouden is dat alles in één toepassing samenwerkt. De online boekhouding biedt het beste overzicht omdat alle cijfers door elkaar worden aangevuld. Zo kun je meteen zien of er iets mis is met de geldstroom of met verzonden facturen, bijvoorbeeld. Je kunt ook facturen verwerken binnen het boekhoudpakket. Daarnaast geeft online boekhouden veel rust. Voor het gebruiken van een online boekhoudpakket is geen echte boekhoudkennis nodig. Ook kun je gebruikmaken van de gratis helpdesk. Eerst een boekhoudprogramma vergelijken blijft wel belangrijk om tot de juiste beslissing te kunnen komen. Het makkelijkste boekhoudprogramma hoeft niet het beste te zijn, omdat er verschillende boekhoudpakketten zijn.

Ondernemer aan het boekhoudenEr zijn dus verschillende redenen te bedenken waarom je voor een ander boekhoudpakket wenst te kiezen.

Ook bij het uitkiezen van een nieuw boekhoudprogramma blijft het belangrijk om eerst te vergelijken. Kies wel voor het juiste overstapmoment als ondernemer.

Mijnzzp.nl