Team Mijnzzp

Boekhouden webshop

De boekhouding van een webshop is niet altijd even makkelijk. Hiervoor heb je in de meeste gevallen een goed boekhoudprogramma voor nodig. Er zijn verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar, maar die zijn niet allemaal geschikt voor webshops. Als webshophouder kun je het beste gebruikmaken van boekhoudsoftware dat speciaal ontworpen is voor webshops en hierdoor veel voordelen biedt. Zo kun je gemakkelijk facturen versturen, je omzetten bijhouden en btw-aangifte doen. Er is voor iedereen wel een passende oplossing, ongeacht of je nu een Shopify webshop hebt of andere software gebruikt. Wij helpen je met het vinden van het meest geschikte boekhoudpakket voor jouw webshop. Wij proberen de veelgestelde vragen te beantwoorden om tot de beste software te komen.

Er zijn grotere webshops maar ook veel kleine ondernemers die een webshop hebben. Met eigen webshop heb je online boekhoudsoftware nodig voor het bijhouden van de financiële administratie. Met de juiste boekhoudsoftware kun je een koppeling maken tussen de webshop en het boekhoudsysteem. Met de automatische koppeling kun je eenvoudig gegevens uitwisselen en dit bespaart veel tijd. Een software koppelingen zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld de webwinkelfacturen eenvoudig kunt wegboeken binnen de juiste grootboekrekeningen en dat je klantgegevens eenvoudig kunt beheren. Hiervoor zul je meestal gebruikmaken van een crm systeem. Er zijn verschillende crm systemen die specifiek gemaakt zijn voor e-commerce bedrijven zoals webshops.

Online boekhouden webshop

Als webshophouder wil je het liefst zoveel mogelijk tijd besteden aan het runnen van je webshop en niet aan de boekhouding. Daarom is het een goed idee om online te gaan boekhouden. Dit kan met behulp van verschillende programma’s, zoals Rompslomp, Exact Online of e-boekhouden. Je hebt dan altijd en overal toegang tot je boekhouding, wat handig is als je onderweg bent of gewoon druk bent met andere werkzaamheden.

Aan het werkenOnline boekhouden is overigens niet alleen geschikt voor webshops, maar ook voor andere ondernemingen. Zo kun je met e-boekhouden, je complete administratie bijhouden en heb je altijd inzicht in je financiële situatie. De juiste boekhoudsoftware als webshop is belangrijk, want dit kan je administratief en boekhoudkundig gezien veel tijd besparen. Beginnende ondernemers kunnen het beste meteen voor een boekhoudprogramma kiezen.

Eenvoudig de online boekhouding bijhouden

De boekhouding voor je webshop hoeft niet ingewikkeld te zijn en je hoeft er ook geen grote investering voor te doen. Vooral als je nog maar kort ondernemer bent, wil je de administratie zo min mogelijk bemoeilijken. Bovendien zijn veel boekhoudprogramma’s voorzien van een gratis helpdesk, waardoor je ook vragen kunt stellen over de boekhouding. Het maakt verder niet uit wat voor webshop je precies hebt. Dit kan bijvoorbeeld ook dropshipping zijn. Voor jouw webshop is er een compleet boekhoudpakket beschikbaar.

De boekhouding van een webshop opzetten

Online boekhoudprogramma’s bieden niet alleen handige functies om te profiteren van online boekhouding, maar ze zijn ook overzichtelijk ingericht en gemakkelijk te bedienen. Het is niet moeilijk om de boekhouding bij te houden, omdat je veel gegevens automatisch kunt invoeren.

Administratieve last webshop verkleinen

Vrolijke vrouwOnline boekhoudprogramma’s hebben de laatste tijd een grote vlucht genomen. Veel ondernemers maken er dan ook gebruik van en ervaren de voordelen. Heb je nog geen boekhoudprogramma, kijk dan eens naar de mogelijkheden. Zo kun je de administratie gemakkelijk bijhouden en heb je inzicht over de boekhouding van je onderneming. Een boekhoudprogramma voor webshops beschikt meestal over veel handige functionaliteiten. Automatiseren speelt hierbij een belangrijke rol voor webwinkeliers.

Boekhoudprogramma webshop

Er zijn veel ondernemers die een online-business starten. Als webshop heb je in de meeste gevallen te maken met veel boekhouding. Online boekhouding maakt het boekhouden veel eenvoudiger en voorkomt ook fouten. Webshop software maakt het mogelijk om banktransacties, facturen en klantgegevens snel en overzichtelijk te verwerken. Een herken crm functie maakt het mogelijk om de software te koppelen met andere systemen. Hierdoor verwerkt het boekhoudprogramma alle gegevens geautomatiseerd. Voor een webshop is het noodzakelijk om je zakelijke rekening te kunnen koppelen met alle Nederlandse banken en moet je ook zeker alle bankafschriften kunnen importeren en exporteren. Dit kan vandaag de dag met alle boekhoudprogramma's.

Webshop software vergelijken

Webshop software moet aan specifieke eisen voldoen wil je er als webshophouder mee aan de slag kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om vreemde valuta te kunnen verwerken en aan de mogelijkheid om buitenlandse facturen te kunnen verwerken. Ook moet er een automatische koppeling mogelijk zijn. Denk hierbij aan het kunnen koppelen met de Belastingdienst, betaalprovider en aan Nederlandse banken. Zonder deze mogelijkheid is het automatiseren van facturen, transacties en met andere boekhoudprogramma's niet mogelijk. De juiste software koppelingen kun je tegenwoordig met de meeste software maken.

Beste boekhoudprogramma webshop: e-boekhouden

Boekhouding online doenVoor starters met een webshop is e-boekhouden een goed boekhoudprogramma om te gebruiken. Met e-boekhouden kun je als starter de eerste 15 maanden geheel gratis gebruikmaken van het boekhoudprogramma. Daarnaast is het zo dat e-boekhouden.nl tot de beste boekhoudpakketten behoort. De beste boekhoudpakketten hebben wij overigens allemaal opgenomen op onze vergelijkingspagina. Denk bijvoorbeeld ook aan de boekhoudsoftware van Exact Online dat voor jouw webshop geschikt kan zijn.

Keurmerk webshop boekhoudprogramma

De boekhoudsoftware die wij opgenomen hebben is ook voorzien van een keurmerk. Voor webwinkels is het belangrijk om gebruik te maken van een boekhoudpakket dat voorzien is van een keurmerk. Zonder keurmerk is het niet mogelijk om een koppeling te kunnen maken met banken.

Voorraadbeheer, webshop en boekhoudprogramma

Een belangrijk onderdeel van de webwinkel administratie is voorraadbeheer. Webwinkels hebben veel te maken met voorraadbeheer. Een goed boekhoudpakket voorkomt dat producten uitverkocht raken en moet ook alle retourneringen automatisch registreren. Ook het automatisch geven van een inkooporder om producten te bestellen moet mogelijk zijn. Een boekhoudprogramma dat dit niet kan, is niet geschikt voor webwinkels. Juiste voorraadbeheer zorgt voor optimale cash flow en voorkomt dat je nee moet verkopen. Het grootste deel van alle webshops heeft te maken met voorraadbeheer.

Automatisch btw-aangifte doen webshop

Het boekhoudprogramma koppelen met de Belastingdienst is een belangrijke functionaliteit. Webwinkels moeten de btw-aangifte in hun boekhoudprogramma kunnen doen. De meeste programma's hebben dit inmiddels opgenomen als essentieel onderdeel binnen hun software. Btw-tarieven aanpassen binnen het systeem moet ook mogelijk zijn. De meeste webshops hebben te maken met verschillende tarieven en/of met intracommunautaire leveringen. Voor de aangifte btw is het dus belangrijk dat je alle transacties kunt verwerken. Met een webshop doe je over het algemeen net zo als alle andere ondernemers ieder kwartaal btw-aangifte voor jouw webshop. De te betalen btw kun je met boekhoudsoftware automatisch berekenen. Zie hiervoor ook onze handige btw-calculator.

Btw calculator

Btw-aangifte webshop en Belastingdienst

Online boekhouden heeft inmiddels de voorkeur van de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft aan dat veel fouten met de btw-aangifte voorkomen kunnen worden met een boekhoudpakket. Voor een webwinkel is het doen van de btw-aangifte in sommige gevallen complex.

RekeningenDe meeste boekhoudprogramma's maken het mogelijk om een btw-overzicht te geven. Het btw-overzicht geeft een goed inzicht in wat je precies moet betalen aan de Belastingdienst. De btw-aangifte zelf doe je met één druk op de knop. Automatiseer dus de btw-aangifte en voorkom problemen met de Belastingdienst. Een boekhoudprogramma kan ook een waarschuwing geven wanneer je de btw-aangifte moet doen.

Kun je zelf de boekhouding doen voor je webwinkel?

Met een online boekhoudprogramma is het prima mogelijk om zelf de boekhouding te doen. Is de boekhouding geautomatiseerd, dan kan je de boekhouding ook op afstand bijhouden voor jouw webshop. Een online boekhoudprogramma is eenvoudig door iedereen te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een online boekhouder. De boekhouder kan dan alle financiële transacties en verkoopfacturen controleren. Er zijn redelijk veel ondernemers die ook gebruikmaken van een boekhouder. Wanneer je veel verkoopt en te maken hebt met veel transacties, dan kan het wellicht de moeite waard zijn om over te schakelen op een fulltime boekhouder.

Boekhoudsoftware gebruiken of Excel?

Als je start met een webwinkel is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Excel. Het nadeel van Excel is dat je geen koppelingen kunt maken, zoals met de bankrekening. Een andere handige functionaliteit van een online boekhoudprogramma is het bijhouden van je marges. Met Excel moet je alle verkopen handmatig opslaan, wat erg tijdrovend kan zijn.

Starten met een webshop en de boekhouding opzetten

Wanneer je gaat beginnen met een webwinkel is het dus slimmer om gebruik te maken van professionele software. Denk alleen al aan de handige app waarmee je alle banktransacties kunt bijhouden voor jouw webshop. Boekhouden doe je tegenwoordig zoveel mogelijk met koppelingen. De boekhouding van een webshop moet niet onderschat worden en kan het beste gedaan worden met de beste boekhoudsoftware.

OverlegHet juiste boekhoudprogramma is te vinden door het gebruiken van ons zoekformulier. Het is overigens ook belangrijk om goed op de gebruiksvriendelijkheid van de software te letten. Het maakt verder niet uit of je een grote of kleine webshop hebt. De gebruiksvriendelijkheid van de software is een belangrijk punt en de beste keuze is hiervan afhankelijk.

Webwinkel en fysieke winkel combineren

Wanneer de webwinkel een aanvulling op je winkel is, dan is het handig om gebruik te maken van dezelfde boekhouding. Je kunt dan een koppeling maken tussen de webwinkel en winkel. Hierdoor is de omzet inclusief alle transacties makkelijk terug te vinden in de boekhouding. Dit is ook weer makkelijk wanneer je aangifte moet doen. Bij een gebruikelijke winkel wordt vaak gebruikgemaakt van cash geld. Wanneer je dus wilt weten hoeveel er aan kasgeld over is, dan kan dat met één druk op de knop in het boekhoudprogramma. Een boekhouding voor je webwinkel is dus essentieel om alle transacties goed bij te houden. Je kunt hiermee voorkomen dat je problemen krijgt met de Belastingdienst.

Boekhouding webshop bijhouden

FreelancerVoor de administratie en de boekhouding kun je dus gebruikmaken van een boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma's zijn voorzien van alle denkbare koppelingen om de boekhouding eenvoudiger te maken. Ook verwerkt het programma alle verkochte producten automatisch en gaat het opstellen van de facturen grotendeels geautomatiseerd. Vooral het opstellen van de facturen kan je als webshophouder veel tijd besparen.

Facturen maken voor een webshop

Facturen moeten altijd netjes zijn opgesteld en voldoen aan de gestelde eisen van de Belastingdienst. Een ander voordeel is dat je bij veel boekhoudprogramma's ook gratis kunt gebruikmaken van de helpdesk. Zo kun je altijd vragen stellen over je boekhouding en ontvang je deskundig advies. Boekhouden kan lastig zijn, maar met de juiste software is het een fluitje van een cent.

Kosten boekhouding webshop

WinkelDe maandelijkse kosten voor een boekhoudprogramma zijn niet hoog. Dit hangt af van het type boekhoudprogramma en de functionaliteiten die je nodig hebt voor jouw webwinkel. In de meeste gevallen ben je met maximaal 20 euro exclusief btw per maand klaar. Vanzelfsprekend kan dit voor een grote webwinkel anders zijn. In dat geval heb je wellicht ook een accountant nodig. Een accountant is alleen nodig wanneer je beschikt over een grote webshop met veel omzet. Wanneer je boven bepaalde drempelbedragen komt dan is het verstandig om een accountant in te schakelen.

Boekhoudkosten webshop

Hét online boekhoudprogramma voor webshops

Via onze vergelijker zijn meerdere geschikte boekhoudpakket te vinden die wij op een rijtje gezet hebben. Met alle programma's is het opstellen van facturen en de administratie mogelijk. Ook beschikken alle aanbieders over een gratis helpdesk. Als webshophouder zal vooral het kunnen maken van facturen belangrijk zijn. Daarnaast is het belangrijk om alle uitgaven en inkomsten overzichtelijk te kunnen bijhouden.

De administratie en boekhouding moet meegroeien met je online-shop

Praten voor winkelWanneer je veel aan online-marketing doet met je webshop zul je merken dat de administratie en boekhouding een steeds grotere rol gaat spelen. In dat geval is het belangrijk om de administratie zoveel mogelijk te automatiseren. Een webshophouder moet zich veel meer richten op extra bezoekers en het verhogen van de conversie. De administratie bijhouden kan in veel gevallen door middel van een goed boekhoudpakket. Facturen maken en alle uitgaven bijhouden kan allemaal automatisch.

Koppelingen, integraties & API

Er zijn steeds meer webshophouders die gebruikmaken van andere platformen om op te verkopen. In dat geval is het belangrijk dat je het boekhoudpakket kunt koppelen met webwinkelsoftware. Hierdoor kun je ook automatisch verkopen via Bol.com, Amazon en andere kanalen. Ook bij dropshipping is het belangrijk om een koppeling te kunnen maken.

Een webshop kun je meestal koppelen aan andere applicaties dankzij een application programming interface (API). Voor open source webshopsystemen zoals WordPress en Magento werkt dit anders dan bij closed source (SaaS-)systemen zoals Lightspeed en Wix. In de meeste gevallen is het geen probleem om verschillende koppelingen te kunnen maken.

Boekhouding doen zzpOndernemers met een webshop moeten vooral goed letten op alle functionaliteiten.

Het kunnen maken van koppelingen is voor de meeste webshophouders erg belangrijk. Kies daarom vooral voor een multifunctioneel boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl