Team Mijnzzp

Welk boekhoudpakket kiezen

Je wilt starten met je eigen bedrijf, maar je hebt geen idee welk boekhoudpakket je moet kiezen. Er zijn zoveel verschillende pakketten en iedereen lijkt het erover eens dat hun eigen pakket de beste is. Welke keuze maak je? In dit artikel bespreken we de voordelen van verschillende boekhoudpakketten en geven we advies over welk pakket het beste bij jouw situatie past.

Welk boekhoudprogramma is het beste?

Het antwoord op deze vraag is: het hangt ervan af. Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s en welk programma het beste is, hangt af van je eigen situatie en wensen. Sommige ondernemers vinden het fijn om alles zelf in te kunnen richten en te kunnen aanpassen, terwijl anderen juist liever een pakket gebruiken waar alles al in zit en ze niet veel hoeven te configureren. Daarnaast kan de gekozen rechtsvorm een belangrijke afweging zijn.

Boekhouding en rechtsvorm

De meeste kleine ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak of VOF (vennootschap onder firma) te starten. Bij deze rechtsvormen mag je enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit betekent dat je minder boekhoudkundige verplichtingen hebt en dus genoeg hebt aan een basisprogramma boekhouden.

Wel of geen personeels- en salarisadministratie

Ondernemers die te maken hebben met een personeels- en salarisadministratie, kunnen beter een programma nemen dat hier ook geschikt voor is. Dit zijn uitgebreide programma’s die niet alleen je boekhouding doen, maar ook je personeels- en salarisadministratie. Deze systemen zijn echter wel duurder dan een simpel boekhoudprogramma.

Voor- en nadelen van online boekhouden

Tegenwoordig kun je steeds makkelijker online boekhouden, wat betekent dat je geen programma hoeft te installeren op je computer. Je logt gewoon in op een beveiligde website en kunt dan je boekhouding bijwerken. Dit heeft als voordeel dat je overal toegang hebt tot je boekhouding, ook als je onderweg bent. Ook kun je makkelijk samenwerken met je accountant of boekhouder. Een nadeel van online boekhouden is wel dat je afhankelijk bent van een goede internetverbinding.

Cloud boekhoudpakketten

Een cloud boekhoudpakket is een online boekhoudprogramma waarbij je gegevens opgeslagen worden op servers van het bedrijf dat het programma aanbiedt. Dit heeft als voordeel dat je geen back-up hoeft te maken van je gegevens en dat je ze altijd kunt terugvinden, ook als je computer crasht. Een nadeel van een cloud boekhoudpakket is dat je afhankelijk bent van het bedrijf waarmee je samenwerkt. Als zij hun servers uitzetten, heb je geen toegang tot je boekhouding.

Veiligheid boekhoudsoftware

Alle aanbieders van boekhoudsoftware die wij opgenomen hebben in ons overzicht, maken gebruik van beveiligde verbindingen (SSL) en beschikken over een keurmerk boekhouden. Dit houdt in dat alle gegevens die je invoert op de website van het bedrijf via een beveiligde verbinding verstuurd worden. Hierdoor kunnen derden deze gegevens niet inzien. Het keurmerk is ook belangrijk om koppelingen te kunnen maken met externe partijen.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat het beste boekhoudpakket is. Wel is het belangrijk om te kijken naar je eigen situatie en wensen. Heb je bijvoorbeeld veel verschillende opdrachtgevers of werknemers? Dan is het handig om een programma te kiezen waarmee je makkelijk facturen kunt versturen en personeels- en salarisadministratie kunt doen. Heb je echter weinig tijd en wil je zo min mogelijk tijd steken in je boekhouding? Dan is een simpel programma waar alles al in zit vaak beter. Kies dus vooral een pakket dat bij je past en neem de tijd om verschillende programma’s te testen voordat je een keuze maakt.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Persoonlijke ondersteuning boekhouding en administratie

Bijna alle aanbieders van boekhoudpakketten bieden persoonlijke ondersteuning. Dit is een belangrijk aandachtspunt, want mocht je er toch niet uitkomen of heb je vragen over de boekhouding en administratie, dan kun je altijd terecht bij de helpdesk of een online boekhouder. Kies dus voor een aanbieder die jou goed kan ondersteunen.

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

Op onze boekhoudsoftware vergelijken pagina kun je alle boekhoudpakketten met elkaar vergelijken. Hier kun je filteren op prijs, functionaliteiten en rechtsvorm, zodat je makkelijk het programma kunt vinden dat bij jouw situatie past. Alle aanbieders werken met een gratis proefperiode, dus je kunt rustig uitproberen welk programma het beste bij je past.

Neem dus rustig de tijd om te kijken naar wat voor jou belangrijk is in een boekhoudprogramma en maak vervolgens een keuze. Je hoeft niet per se het duurste of uitgebreidste programma te kiezen, maar wel eentje waarmee je makkelijk en snel je boekhouding kunt doen. Hopelijk helpt onze boekhoudsoftware vergelijken pagina je bij het maken van een keuze! Zie ook onze keuzewijzer boekhoudprogramma voor extra informatie.

Man aan het werkOndernemers hebben tegenwoordig een ruime keuze wanneer het aankomt op boekhoudpakketten. Kies vooral voor een pakket dat past bij je bedrijf.

Zzp'ers en freelancers hebben in de meeste gevallen voldoende aan een basispakket boekhouden.

Mijnzzp.nl