Team Mijnzzp

Welk boekhoudpakket kiezen

Wanneer je net je eigen bedrijf bent gestart, dan is het slim om te starten met online boekhouden. Om tot het juiste boekhoudpakket te komen, kun je de verschillende aanbieders van boekhoudpakketten vergelijken met elkaar. Er zijn meerdere online boekhoudpakketten die speciaal ontworpen zijn voor zzp'ers en andere kleine ondernemers. Een goed boekhoudpakket moet in ieder geval het compleet bijhouden van de financiële administratie mogelijk maken. Bijna alle online boekhoudprogramma's zijn met meerdere modules uit te breiden, zodat je de beschikking krijgt over meer functionaliteiten. In ieder geval kun je ook de zakelijke rekening koppelen en kun je ook eenvoudig de btw-aangifte verzorgen. Dit is meestal niet het geval wanneer we het hebben over een offline boekhoudprogramma.

Als startende ondernemer is het belangrijk dat je op ieder moment up-to-date bent met de administratie. Dit kan gedaan worden met meerdere online boekhoudpakketten zoals e-boekhouden. Het boekhoudpakket van e-boekhouden is populair onder zzp'ers en het boekhoudpakket van e-boekhouden behoort zeker tot de betere boekhoudpakketten. Je kunt als startende zzp'er e-boekhouden tot 15 maanden gratis uitproberen.

Freelancer aan het werkVanzelfsprekend kan ook een ander boekhoudpakket het juiste boekhoudpakket zijn voor jouw bedrijf. Kleine ondernemingen kunnen namelijk ook specifieke behoefte hebben. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen afhandelen van vreemde valuta wanneer je internationaal zaken doet of aan de mogelijkheid van automatische incasso. Welk boekhoudpakket je dan ook kiest, is deels afhankelijk van de gewenste mogelijkheden en functies.

Inhoudsopgave
Wat is het beste boekhoudprogramma?
Boekhouding en rechtsvorm
Wel of geen personeels- en salarisadministratie
Voor- en nadelen van online boekhouden
Cloud boekhoudpakketten
Veiligheid boekhoudsoftware
Wat is het beste boekhoudpakket?
Persoonlijke ondersteuning boekhouding en administratie
Btw-aangifte en boekhoudpakket
Boekhoudprogramma met urenregistratie
Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Het antwoord op deze vraag is: het hangt ervan af. Er zijn meerdere boekhoudprogramma’s en welk programma het beste is, hangt af van je eigen situatie en wensen. Sommige ondernemers vinden het fijn om alles zelf in te kunnen richten en te kunnen aanpassen, terwijl anderen juist liever een online boekhoudpakket gebruiken waar alles al in zit en ze niet veel hoeven te configureren. Daarnaast kan de gekozen rechtsvorm een belangrijke afweging zijn om tot een goed boekhoudpakket te kunnen komen.

Boekhouding en rechtsvorm

De meeste kleine ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak of VOF (vennootschap onder firma) te starten. Bij deze rechtsvormen mag je enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit betekent dat je minder boekhoudkundige verplichtingen hebt en dus genoeg hebt aan een basisprogramma boekhouden. Ook een eenvoudig boekhoudprogramma kan dus een goed boekhoudpakket zijn.

BouwAlle boekhoudpakketten bieden de belangrijkste basisfuncties aan zoals de beginbalans invoeren, het inboeken van inkomende facturen, het facturen aanmaken en het offertes opstellen. Ook kun je met het meeste simpele online boekhoudpakket als een automatische bankkoppelingen maken. Dit werkt een stuk goedkoper dan de duurdere boekhoudpakketten en je kunt een boekhoudpakket ook op een later moment voorzien van extra functies.

Wel of geen personeels- en salarisadministratie

Ondernemers die te maken hebben met een personeels- en salarisadministratie, kunnen beter een online boekhoudpakket nemen dat hier ook geschikt voor is. Dit is uitgebreide boekhoudsoftware die niet alleen je administratie doen, maar ook je complete personeelsadministratie. Deze systemen zijn echter wel duurder dan een simpel boekhoudprogramma. Als zzp'er heb je meestal ruim voldoende aan een eenvoudig boekhoudpakket.

Voor- en nadelen van online boekhouden

Tegenwoordig kun je steeds makkelijker online boekhouden, wat betekent dat je geen boekhoudpakket hoeft te installeren op je computer. Je logt gewoon in op een beveiligde website en kunt dan je boekhouding bijwerken. Dit heeft als voordeel dat je overal toegang hebt tot je boekhouding, ook als je onderweg bent. Ook kun je makkelijk samenwerken met je accountant of boekhouder. Een nadeel van online boekhouden is wel dat je afhankelijk bent van een goede internetverbinding.

Cloud boekhoudpakketten

Een cloud boekhoudpakket is een online boekhoudprogramma waarbij je gegevens opgeslagen worden op servers van het bedrijf dat het online boekhoudpakket aanbiedt. Dit heeft als voordeel dat je geen back-up hoeft te maken van je gegevens en dat je ze altijd kunt terugvinden, ook als je computer crasht. Een nadeel van een cloud boekhoudpakket is dat je afhankelijk bent van het bedrijf waarmee je samenwerkt. Als zij hun servers uitzetten, heb je geen toegang tot je boekhouding. Overigens worden alle digitale gegevens binnen Nederland opgeslagen

Veiligheid boekhoudsoftware

In de Cloud werkenAlle aanbieders van boekhoudsoftware die wij opgenomen hebben in ons overzicht, maken gebruik van beveiligde verbindingen (SSL) en beschikken over een keurmerk boekhouden. Dit houdt in dat alle gegevens die je invoert op de website van het bedrijf via een beveiligde verbinding verstuurd worden. Hierdoor kunnen derden deze gegevens niet inzien. Het keurmerk is ook belangrijk om koppelingen te kunnen maken met externe partijen.

Wat is het beste boekhoudpakket?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat het beste boekhoudpakket is. Wel is het belangrijk om te kijken naar je eigen situatie en wensen. Heb je bijvoorbeeld veel verschillende opdrachtgevers of werknemers? Dan is het handig om een boekhoudpakket te kiezen waarmee je makkelijk facturen kunt versturen en de personeelsadministratie kunt bijhouden. Heb je echter weinig tijd en wil je zo min mogelijk tijd steken in je boekhouding? Dan is een simpel boekhoudpakket waar alles al in zit vaak beter. Kies dus vooral een pakket dat bij je past en neem de tijd om verschillende programma’s te testen voordat je een keuze maakt.

Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers

Persoonlijke ondersteuning boekhouding en administratie

Bijna alle aanbieders van boekhoudpakketten bieden persoonlijke ondersteuning. Dit is een belangrijk aandachtspunt, want mocht je er toch niet uitkomen of heb je vragen over de boekhouding en administratie, dan kun je altijd terecht bij de gratis helpdesk of een online boekhouder. Kies dus voor een aanbieder die jou goed kan ondersteunen.

Btw-aangifte en boekhoudpakket

Het is met een boekhoudpakket heel simpel om de btw-aangifte op te maken. Het boekhoudpakket zal alle gegevens overnemen vanuit het boekhoudpakket en de btw-aangifte vervolgens automatisch klaarzetten. Het indienen van de btw-aangifte bij de Belastingdienst kan gedaan worden met de handige koppeling. De meeste ondernemers doen door middel van een boekhoudprogramma de aangifte btw.

Boekhoudprogramma met urenregistratie

De urenregistratie kunnen bijhouden is voor veel zzp'ers een belangrijk onderdeel. Met een boekhoudprogramma kun je gewoon alle gewerkte uren bijhouden door middel van een gratis app. Deze handige mobiele app maakt onderdeel uit van een boekhoudprogramma. De mobiele app is met betrekking tot de gebruiksvriendelijk een belangrijke aanvulling op de administratie.

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

Op onze boekhoudsoftware vergelijken pagina kun je alle boekhoudpakketten met elkaar vergelijken. Hier kun je filteren op prijs, functionaliteiten en rechtsvorm, zodat je makkelijk het boekhoudpakket kunt vinden dat bij jouw situatie past. Alle aanbieders werken met een gratis proefperiode, dus je kunt rustig uitproberen welk boekhoudpakket het beste bij je past.

Neem dus rustig de tijd om te kijken naar wat voor jou belangrijk is in een boekhoudprogramma en maak vervolgens een keuze. Je hoeft niet per se het duurste of uitgebreidste boekhoudpakket te kiezen, maar wel eentje waarmee je makkelijk en snel je boekhouding kunt doen. Hopelijk helpt onze boekhoudsoftware vergelijken pagina je bij het maken van een keuze! Zie ook onze keuzewijzer boekhoudprogramma voor extra informatie. Zo kun je nog beter boekhoudpakketten vergelijken en tot de beste keuze komen als zzp'er. Alle boekhoudsoftware kun je gratis uitproberen zonder verplichtingen.

Man aan het werkOndernemers hebben tegenwoordig een ruime keuze wanneer het aankomt op boekhoudpakketten. Kies vooral voor een pakket dat past bij je bedrijf.

Zzp'ers en freelancers hebben in de meeste gevallen voldoende aan een basispakket boekhouden. Het leren kennen van het nieuwe programma is ook mogelijk door het gebruikmaken van de gratis opstartservice.

Mijnzzp.nl