Team Mijnzzp

Tips en tricks boekhouden

Als zzp'er is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle boekhoudkundige aspecten. Niet alleen omdat dit verplicht is, maar ook omdat een goede administratie je helpt bij het runnen van je bedrijf. Over het algemeen is het slim om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Een zzp boekhoudpakket is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers en dit maakt het bijhouden eenvoudiger. In dit artikel geven we je enkele tips en trucs voor het boekhouden als zzp'er. Zo kun je ervoor zorgen dat alles correct wordt geregeld en dat je geen problemen krijgt met de financiële administratie.

Startende ondernemer doen er verstandig aan om gebruik te maken online boekhoudsoftware. Hiermee kun je de complete boekhouding en nog veel meer werkzaamheden vereenvoudigen. Een boekhoudprogramma voorkomt ook dat je mogelijke vergissingen maakt. Denk bijvoorbeeld aan het niet op de juiste manier doen van de btw-aangifte of aan het vergeten in te boeken van facturen.

Berekening aan het makenWanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je de administratie zelf doen en hoef je geen boekhouder in te schakelen. Met een goed boekhoudpakket voldoe je ook aan de eisen van de belastingdienst. Voor zzp'ers is het ook mogelijk om een app te gebruiken voor de urenregistratie.

Zorg voor goede boekhoudsoftware

Als zzp'er heb je meestal te maken met verschillende tarieven en facturen. Daarom is het belangrijk dat je overzicht houdt in je administratie. Kies daarom voor een boekhoudprogramma waarmee je eenvoudig alle gegevens kunt invoeren, verwerken en bewaren. Op die manier heb je altijd een actueel overzicht van je financiële situatie en kun je eventuele problemen voorkomen. Ook is het met online boekhoudprogramma's mogelijk om automatische betalingen in te stellen. Zo vergeet je nooit meer een factuur te versturen of een betaling te doen. Ook kun je gebruikmaken van een handige mobiele app, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je administratie.

Wees voorbereid op controles

Hulp boekhouderHet kan voorkomen dat je door de belastingdienst wordt gecontroleerd. Daarom is het belangrijk om alle relevante gegevens goed te bewaren, zoals facturen, bankafschriften en contracten. Op die manier kun je snel en moeiteloos aantonen dat alles correct is geregeld. Als je niet aan de vereisten voldoet, kan dit immers leiden tot boetes of andere problemen. Gelukkig is het bij gebruik van boekhoudsoftware eenvoudig om alle gegevens op te slaan en te bewaren. Op die manier ben je altijd voorbereid op een eventuele controle. Als zzp'er heb je te maken met de fiscale bewaarplicht. Alle ondernemers moeten de complete financiële administratie minimaal zeven jaar bewaren.

Hou rekening met aftrekposten

Als zzp'er kom je in aanmerking voor verschillende aftrekposten. Denk hierbij aan kosten voor woon-werkverkeer, telefoonkosten en verzekeringspremies. Het is essentieel om deze kosten nauwkeurig bij te houden, zodat je ze correct kunt opvoeren. Als je ze niet in je boekhouding vermeldt, loop je het risico geen recht te hebben op aftrek, wat resulteert in een hogere belastingafdracht.

Vrouw met eigen winkelDaarnaast is het belangrijk op te merken dat sommige kosten slechts onder bepaalde omstandigheden aftrekbaar zijn. Zorg er dus altijd voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een declaratie doet. Dankzij online boekhouding kun je gemakkelijk zien welke kosten in aanmerking komen voor aftrek en welke niet. Zie ook ons artikel met verschillende mogelijke aftrekposten als zzp'er.

Gebruik geen spreadsheet

Er zijn aardig wat beginnende zzp'ers die proberen te besparen op de boekhouding door gebruik te maken van een spreadsheet. Toch is dit niet aan te bevelen, omdat je op deze manier geen duidelijk overzicht behoudt van je financiële situatie. Daarnaast loop je het risico op fouten. Het is daarom beter om te investeren in goede boekhoudsoftware, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je administratie. Op die manier kun je de boekhouding eventueel ook eenvoudig delen met je boekhouder of belastingadviseur.

Volg een boekhoudcursus

Als je nog geen ervaring hebt met boekhouden, kan het verstandig zijn om een gratis cursus te volgen. Op die manier leer je de basics van de boekhouding en kun je meteen aan de slag. Er zijn verschillende cursussen beschikbaar, dus kies er eentje uit die bij je past. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus of een cursus bij een erkende opleider. Wanneer je de boekhouding zelf wilt doen, is het belangrijk dat je weet hoe alles in elkaar steekt. De meeste aanbieders van boekhoudsoftware bieden ook een gratis cursus aan. Zo kun je meteen leren hoe je het programma optimaal kunt gebruiken.

Boekhouding: makkelijk en betrouwbaar

Boekhouding doen laptopEr zijn geen eenvoudige boekhoudtrucs die je kunt toepassen om de boekhouding makkelijker te maken. Wel is het belangrijk dat je goede boekhoudsoftware gebruikt, zodat je altijd en overal toegang tot je administratie hebt. Ook is het verstandig om je boekhouding regelmatig bij te werken, zodat je geen achterstand oploopt. Tot slot is het aan te raden om gebruik te maken van verschillende grootboeken. Zo kun je precies bijhouden waar je geld aan uitgeeft en hoeveel inkomsten je hebt. Door middel van deze tips en tricks is het eenvoudig om de boekhouding zelf te doen als zzp'er.

Boekhouding en de eisen van de belastingdienst

Je boekhouding moet voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Wanneer je van plan bent om te starten as zzp'er, dan is het nodig om regels van de belastingdienst op te volgen. Voor je administratie kun je eventueel ook gebruikmaken van een boekhouder. Het maakt de belastingdienst verder niet uit hoe je de administratie doet. Als zzp'er kun je zelfstandig de boekhouding bijhouden, maar soms is het slimmer om alsnog gebruik te maken van een zzp boekhouder. Dit kan per zzp'er en soort bedrijf verschillen. In ieder geval is het belangrijk dat je administratie voldoet aan de eisen.

Maak gebruik van boekhouden op de makkelijke manier

Voor zzp'ers en andere kleine ondernemers zijn verschillende goede boekhoudpakketten te verkrijgen. Voor je administratie is het raadzaam om niet voor het halve werk te kiezen. Het gebruik van Excel voor boekhouden, bijvoorbeeld, is verouderd en kan de boekhouding onnodig ingewikkeld maken. Ook is het bij verschillende aanbieders mogelijk om een korte cursus te volgen om bekender te worden met de basis van de boekhouding. Je hoeft zeker geen boekhouder te zijn om je eigen boekhouding te beheren, maar enige basiskennis is wel van belang. Een goede boekhouding is van groot belang, en voor zzp'ers zijn hiervoor verschillende goede oplossingen. Wanneer je als zzp'er start, dan blijft het ook mogelijk om van een boekhouder gebruik te maken.

Mijnzzp.nl