Team Mijnzzp

Tips en tricks boekhouden

Als zzp'er is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle boekhoudkundige aspecten. Niet alleen omdat dit verplicht is, maar ook omdat een goede administratie je helpt bij het runnen van je bedrijf. In dit artikel geven we je enkele tips en tricks voor het boekhouden als zzp'er. Zo kun je ervoor zorgen dat alles correct wordt geregeld en dat je geen problemen krijgt met de financiële administratie.

Zorg voor goede boekhoudsoftware

Als zzp'er heb je meestal te maken met verschillende tarieven en facturen. Daarom is het belangrijk dat je overzicht houdt in je administratie. Kies daarom voor een boekhoudprogramma waarmee je eenvoudig alle gegevens kunt invoeren, verwerken en bewaren. Op die manier heb je altijd een actueel overzicht van je financiële situatie en kun je eventuele problemen voorkomen. Ook is het met online boekhoudprogramma's mogelijk om automatische betalingen in te stellen. Zo vergeet je nooit meer een factuur te versturen of een betaling te doen. Ook kun je gebruikmaken van een handige mobiele app, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je administratie.

Wees voorbereid op controles

Het kan helaas voorkomen dat je wordt gecontroleerd door de belastingdienst. Zorg daarom dat je alle relevante gegevens goed bewaart. Bijvoorbeeld alle facturen, bankafschriften en contracten. Op die manier kun je snel en eenvoudig aantonen dat alles correct is geregeld. Als je niet voldoet aan de eisen, kan dit namelijk leiden tot boetes of andere problemen. Wanneer je gebruikmaakt van boekhoudsoftware, is het eenvoudig om alle gegevens op te slaan en te bewaren. Op die manier ben je altijd voorbereid op een eventuele controle.

Hou rekening met aftrekposten

Als zzp'er heb je te maken met diverse aftrekposten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor je woon-werkverkeer, telefoonkosten of aan kosten voor verzekeringen. Het is belangrijk dat je deze kosten goed in de gaten houdt, zodat je ze correct kunt declareren. Wanneer je ze niet invoert in je boekhouding, loop je het risico dat je geen aftrek krijgt en dus meer belasting betaalt. Let er ook op dat sommige kosten maar in bepaalde gevallen aftrekbaar zijn. Informeer daarom altijd goed voordat je iets declareert. Door middel van online boekhouden kun je eenvoudig zien welke kosten aftrekbaar zijn en welke niet. Zie ook ons artikel met verschillende mogelijke aftrekposten als zzp'er.

Gebruik geen spreadsheet

Er zijn redelijk veel startende zzp'ers die proberen te bezuinigen op de boekhouding en daarom gebruikmaken van een spreadsheet. Dit is echter niet aan te raden, omdat je op deze manier geen overzicht houdt van je financiële situatie. Bovendien loop je het risico dat er fouten worden gemaakt. Het is daarom beter om te investeren in goede boekhoudsoftware, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je administratie. Op die manier kun je de boekhouding eventueel ook eenvoudig delen met je boekhouder of belastingadviseur.

Volg een boekhoudcursus

Als je nog geen ervaring hebt met boekhouden, kan het verstandig zijn om een cursus te volgen. Op die manier leer je de basics van de boekhouding en kun je meteen aan de slag. Er zijn verschillende cursussen beschikbaar, dus kies er eentje uit die bij je past. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus of een cursus bij een erkende opleider. Wanneer je de boekhouding zelf wilt doen, is het belangrijk dat je weet hoe alles in elkaar steekt. De meeste aanbieders van boekhoudsoftware bieden ook een gratis cursus aan. Zo kun je meteen leren hoe je het programma optimaal kunt gebruiken.

Boekhouding: makkelijk en betrouwbaar

Er zijn geen eenvoudige boekhoudtrucs die je kunt toepassen om de boekhouding makkelijker te maken. Wel is het belangrijk dat je goede boekhoudsoftware gebruikt, zodat je altijd en overal toegang tot je administratie hebt. Ook is het verstandig om je boekhouding regelmatig bij te werken, zodat je geen achterstand oploopt. Tot slot is het aan te raden om gebruik te maken van verschillende grootboeken. Zo kun je precies bijhouden waar je geld aan uitgeeft en hoeveel inkomsten je hebt. Door middel van deze tips en tricks is het eenvoudig om de boekhouding zelf te doen als zzp'er.

Mijnzzp.nl