Team Mijnzzp

In de toekomst kijken

Boekhouders zijn van essentieel belang om bedrijven en organisaties goed draaiende te houden. Ze moeten ervoor zorgen dat geld verstandig besteed wordt en dat de winst gemaximaliseerd wordt. In een wereld waar technologie steeds meer om zich heen grijpt, zal er altijd behoefte zijn aan mensen die geld en financiële transacties kunnen beheren. Wel is het zo dat de rol van de boekhouder steeds meer aan het veranderen is.

Boekhouders en accountants zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. Van hen wordt nu verwacht dat ze hun cliënten strategisch advies geven, en hen helpen hun bedrijf te laten groeien. Om in deze nieuwe rol succesvol te zijn, zullen boekhouders en accountants in staat moeten zijn buiten de gebaande paden te denken en pro-actief te zijn in hun aanpak.

Toekomst boekhouder en accountant

Is er dus een toekomst voor boekhouders en accountants? Het antwoord is beslist, ja! Ze moeten zich misschien aanpassen aan veranderende trends, maar hun vaardigheden zullen altijd gevraagd blijven. Ze zijn essentieel voor het succes van elk bedrijf. Zolang bedrijven geld blijven verdienen, zal er behoefte zijn aan boekhouders en accountants!

Diepgaande expertise en personal finance

Een boekhouder of accountant is niet alleen verantwoordelijk voor het controleren van de cijfers. De werkzaamheden moeten tegenwoordig veel breder gezien worden. De financiële kant van de bedrijfsvoering vraagt om strategisch advies en om fiscaal advies. Personal finance, soft skills en diepgaande expertise spelen dan ook een belangrijke rol. Een goede adviseur is op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de markt en kan snel oplossingen vinden voor elk probleem. Het interpreteren en implementeren van vraagstukken binnen de sector is in toenemende mate belangrijker aan het worden.

Rol van de boekhouder en accountant

Vroeger werd de rol van een boekhouder of accountant gezien als neutraal en saai, maar dat is niet langer het geval. Hij of zij moet met nieuwe inzichten en ideeën komen voor de bedrijven van hun klanten. En ze hebben heel wat persoonlijke karaktereigenschappen nodig om dat te kunnen doen. Ze moeten zelfstandig kunnen werken en een uitstekend probleemoplossend vermogen hebben. Daarnaast speelt specialisatie een belangrijke rol als boekhouder of als accountant. Met betrekking tot accounting komen er ook steeds meer regels bij. Voor een eenmanszaak is het boekhouden vrij eenvoudig.

Geautomatiseerde boekhoudprogramma's

Geautomatiseerde softwarepakketten maken boekhoudsoftware steeds slimmer door machine learning (ML). Het zelflerend vermogen van boekhoudsoftware moet tegenwoordig niet meer onderschat worden. Een goed boekhoudpakket bevat veel hulpmiddelen, die gemakkelijk te gebruiken zijn. Met deze software kunnen boekhouders gemakkelijk de inkomsten en uitgaven van hun cliënten automatisch verwerken, facturen bijhouden enz. Het is dus niet meer nodig dat ze veel kennis hebben van financiële zaken of van cijfers in het algemeen. Hierdoor zijn er al veel ondernemers die hun eigen boekhouding bijhouden.

Automatiseren is dus mogelijk met speciale software. De traditionele rol van het beroep boekhouder is hierdoor steeds meer aan het veranderen. In de praktijk is het steeds vaker zo, dat de boekhouder of accountant wordt geraadpleegd om namens de onderneming controles uit te voeren. Ook is de adviserende rol steeds belangrijker aan het worden.

Outsourcing

Outsourcing speelt ook een steeds belangrijkere rol in de wereld van boekhouden en administratie. Voor bepaalde activiteiten, zoals het opstellen van jaarrekeningen of het indienen van aangiften bij de Belastingdienst, is het vaak efficiënter om dat uit te besteden aan een specialist. Zo kun je je concentreren op je kernactiviteiten van je bedrijf.

Verwachtingen van digitalisering

De ontwikkelingen binnen de boekhouding en accountancy gaan snel. De meeste boekhoudprogramma's kunnen bijna alle handelingen al uitvoeren. Hierdoor zijn de administratieve handelingen een stuk eenvoudiger geworden. Digitalisering van de boekhouding gaat inmiddels al zo ver, dat ondernemers steeds minder gebruikmaken van een administratiekantoor. In veel gevallen gaat het alleen nog om het ondersteunen van zzp'ers en bijvoorbeeld het uitvoeren van een controle.

Wanneer we spreken van accountancy is dit nog wel een ander verhaal. Binnen een accountantskantoor is er nog wel sprake van veel handwerk. Een accountantskantoor heeft dan ook te maken met complexe boekhouding en bedrijfsdata. Daarnaast heeft een accountant ook te maken met strenge wetgeving. Het verplicht uitvoeren van alle handelingen is nog niet volledig geautoriseerd.

Een coachende rol

Een boekhouder of accountant kan tegenwoordig ook aangemerkt worden als persoonlijke coach op financieel gebied. Een andere benaming hiervoor kan ook zijn business consultant. Binnen de sector is de business consultant een onmisbare schakel. De toegevoegde waarde heeft vooral betrekking op de langetermijnstrategie, zoals automatisering, strategisch investeren en de toekomst in het algemeen. Het maken van analyses met betrekking tot bedrijfsdata en het interpreteren van gegevens zal alleen maar belangrijker worden in de toekomst.

Concurrentie binnen de financiële markt

Er is binnen de financiële markt sprake van veel concurrentie. Dit zie je inmiddels ook terug in de online-markt. Er zijn verschillende partijen die digitalisering van hun software steeds verder verbeteren. Dit heeft niet alleen betrekking op administratie. Denk ook aan pensioenvraagstukken, verzekeringen en aan andere geldzaken. Digitalisering zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

Het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden gaat ook steeds sneller. Denk bijvoorbeeld al aan de mogelijkheid om losse documenten via een app te uploaden naar de administratie. Ook de overheid gaat steeds vaker een samenwerking aan met softwareleveranciers. De Belastingdienst en banken kunnen al koppelen met een boekhoudpakket.

Winst- en verliesrekening en jaarrekening

In het verleden was het opstellen van de winst- en verliesrekening, de balans en het maken van de jaarrekening veel werk voor ondernemers. Tegenwoordig is dit een stuk eenvoudiger geworden. Deze voortgang was niet mogelijk zonder digitalisering. Het inboeken van alle facturen moet wel op de juiste manier gedaan worden. Anders klopt de uitkomst alsnog niet. Vanzelfsprekend zal digitalisering niet alle werkzaamheden uit handen kunnen nemen. Ook in de toekomst zal het beroep boekhouder belangrijk blijven. Het maken van analyses en het uitvoeren van controles kan niet alleen overgelaten worden aan computers. Aan de andere kant is er wel steeds meer spraken van automatisering.

Financiële opleidingen

Verschillende opleidingen binnen de financiële administratie, zoals Hbo-opleiding Accountancy en de opleiding PDL zijn inmiddels mee veranderd en afgestemd op automatisering. Automatisering heeft in dit geval ook betrekking op het ontwikkelen en toepassen van nieuwe mogelijkheden. Dit is dus een andere manier van werken. Belangrijke financiële onderwerpen gaan dan ook mee met de tijd. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inrichten van de nieuwe privacywetgeving of aan het steeds makkelijker kunnen maken van de planning.

Mijnzzp.nl