Team Mijnzzp

In de toekomst kijken

Boekhouders zijn van essentieel belang om bedrijven en organisaties goed draaiende te houden. Ze moeten ervoor zorgen dat geld verstandig besteed wordt en dat de winst gemaximaliseerd wordt. In een wereld waar technologie steeds meer om zich heen grijpt, zal er altijd behoefte zijn aan mensen die geld en financiële transacties kunnen beheren. Boekhouders digitaliseren vandaag de dag steeds meer en big data is een trend die niet onopgemerkt blijft in de boekhoudbranche. Big data en machine learning maken het automatiseren van de boekhouding steeds breder mogelijk. Ook boekhoudsoftware maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn er ook weer nieuwe technologieën mogelijk en ontstaan er ook nieuwe innovaties die eerder niet mogelijk waren.

Inhoudsopgave
Boekhouding opzetten
Opkomst nieuwe technologieën
Toekomst boekhouder en accountant
Diepgaande expertise en personal finance
Rol van de boekhouder en accountant
Geautomatiseerde boekhoudprogramma's
Outsourcing
Verwachtingen van digitalisering
Een coachende rol
Concurrentie binnen de financiële markt
Winst- en verliesrekening en jaarrekening
Financiële opleidingen
Boekhouder is een stoffig beroep
Zzp boekhouder

Boekhouding opzetten

De meeste boekhouders digitaliseren vandaag de dag zelf ook steeds meer werkzaamheden en maken wellicht ook al gebruik van kunstmatige intelligentie. Door middel van kunstmatige intelligentie is het steeds beter mogelijk om bepaalde werkzaamheden te automatiseren. Ook accountants maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie. Vanzelfsprekend blijft het opstellen en controleren van de boekhouding ook handwerk en maken boekhouders en accountants niet alleen gebruik van kunstmatige intelligentie.

Drie mensen op kantoorBoekhouders en accountants zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opstellen van jaarrekeningen en belastingaangiften. Van hen wordt nu verwacht dat ze hun cliënten strategisch advies geven, en hen helpen hun bedrijf te laten groeien. Om in deze nieuwe rol succesvol te zijn, zullen boekhouders en accountants in staat moeten zijn buiten de gebaande paden te denken en pro-actief te zijn in hun aanpak.

Opkomst nieuwe technologieën

Met de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie is het steeds makkelijker aan het worden om historische gegevens te implementeren binnen een organisatie. Het wegkijken van nieuwe technologieën is dan ook niet verstandig als boekhouder. Er zijn dan ook grote veranderingen in opkomst met betrekking tot het boekhouden en belangrijkste trends mogen dan ook niet genegeerd worden.

Boekhouding online doenHet was enkele jaren geleden bijvoorbeeld niet mogelijk om met een online boekhoudprogramma de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. Tegenwoordig beschikken de betere boekhoudprogramma's over een module Automatische Winstaangifte voor zzp'ers. Hiervoor heb je dus al geen boekhouder meer voor nodig. Aan de andere kant blijft goed advies wel belangrijk en kan nog niet iedereen hiervan gebruikmaken. De module is alleen beschikbaar voor zzp'er met een eenmanszaak zonder personeel. De diepgaande expertise en de soft skills van een boekhouder blijft dus wel belangrijk.

Toekomst boekhouder en accountant

Is er dus een toekomst voor boekhouders en accountants? Het antwoord is beslist, ja! Ze moeten zich misschien aanpassen aan veranderende trends, maar hun vaardigheden zullen altijd gevraagd blijven. Ze zijn essentieel voor het succes van elk bedrijf. Zolang bedrijven geld blijven verdienen, zal er behoefte zijn aan boekhouders en accountants!

Diepgaande expertise en personal finance

  • Cijfers bekijkenEen boekhouder of accountant is niet alleen verantwoordelijk voor het controleren van de cijfers. De werkzaamheden moeten tegenwoordig veel breder gezien worden. De financiële kant van de bedrijfsvoering vraagt om strategisch advies en om fiscaal advies. Personal finance, soft skills en diepgaande expertise spelen dan ook een belangrijke rol. Een goede adviseur is op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de markt en kan snel oplossingen vinden voor elk probleem. Het interpreteren en implementeren van vraagstukken binnen de sector is in toenemende mate belangrijker aan het worden.

Rol van de boekhouder en accountant

  • Vroeger werd de rol van een boekhouder of accountant gezien als neutraal en saai, maar dat is niet langer het geval. Hij of zij moet met nieuwe inzichten en ideeën komen voor de bedrijven van hun klanten. En ze hebben heel wat persoonlijke karaktereigenschappen nodig om dat te kunnen doen. Ze moeten zelfstandig kunnen werken en een uitstekend probleemoplossend vermogen hebben. Daarnaast speelt specialisatie een belangrijke rol als boekhouder of als accountant. Met betrekking tot accounting komen er ook steeds meer regels bij. Voor een eenmanszaak is het boekhouden vrij eenvoudig.

Geautomatiseerde boekhoudprogramma's

Geautomatiseerde softwarepakketten maken boekhoudsoftware steeds slimmer door machine learning (ML). Het zelflerend vermogen van boekhoudsoftware moet tegenwoordig niet meer onderschat worden. Een goed boekhoudpakket bevat veel hulpmiddelen, die gemakkelijk te gebruiken zijn. Met deze software kunnen boekhouders gemakkelijk de inkomsten en uitgaven van hun cliënten automatisch verwerken, facturen bijhouden enz. Het is dus niet meer nodig dat ze veel kennis hebben van financiële zaken of van cijfers in het algemeen. Hierdoor zijn er al veel ondernemers die hun eigen boekhouding bijhouden.

RekeningenAutomatiseren is dus mogelijk met speciale software. De traditionele rol van het beroep boekhouder is hierdoor steeds meer aan het veranderen. In de praktijk is het steeds vaker zo, dat de boekhouder of accountant wordt geraadpleegd om namens de onderneming controles uit te voeren. Ook is de adviserende rol steeds belangrijker aan het worden.

Outsourcing

  • Outsourcing speelt ook een steeds belangrijkere rol in de wereld van boekhouden en administratie. Voor bepaalde activiteiten, zoals het opstellen van jaarrekeningen of het indienen van aangiften bij de Belastingdienst, is het vaak efficiënter om dat uit te besteden aan een specialist. Zo kun je je concentreren op je kernactiviteiten van je bedrijf.

Verwachtingen van digitalisering

De ontwikkelingen binnen de boekhouding en accountancy gaan snel. De meeste boekhoudpakketten kunnen bijna alle handelingen al uitvoeren. Hierdoor zijn de administratieve handelingen een stuk eenvoudiger geworden. Digitalisering van de boekhouding gaat inmiddels al zo ver, dat ondernemers steeds minder gebruikmaken van een administratiekantoor. In veel gevallen gaat het alleen nog om het ondersteunen van zzp'ers en bijvoorbeeld het uitvoeren van een controle.

VergaderruimteWanneer we spreken van accountancy is dit nog wel een ander verhaal. Binnen een accountantskantoor is er nog wel sprake van veel handwerk. Een accountantskantoor heeft dan ook te maken met complexe boekhouding en bedrijfsdata. Daarnaast heeft een accountant ook te maken met strenge wetgeving. Het verplicht uitvoeren van alle handelingen is nog niet volledig geautoriseerd.

Een coachende rol

  • Financieel verslag aan het makenEen boekhouder of accountant kan tegenwoordig ook aangemerkt worden als persoonlijke coach op financieel gebied. Een andere benaming hiervoor kan ook zijn business consultant. Binnen de sector is de business consultant een onmisbare schakel. De toegevoegde waarde heeft vooral betrekking op de langetermijnstrategie, zoals automatisering, strategisch investeren en de toekomst in het algemeen. Het maken van analyses met betrekking tot bedrijfsdata en het interpreteren van gegevens zal alleen maar belangrijker worden in de toekomst. De coachende rol van boekhouder is dan ook steeds groter aan het worden. Denk bijvoorbeeld aan het helpen bepalen of een investering wel of niet verstandig is. Boekhouders zullen de boekhoudkundige rentabiliteit berekenen en hierbij kan kunstmatige intelligentie ook een rol spelen. Het berekenen van de GBR kan overigens ook met onze gratis tool.

GBR berekenen

Concurrentie binnen de financiële markt

Er is binnen de financiële markt sprake van veel concurrentie. Dit zie je inmiddels ook terug in de online-markt. Er zijn verschillende partijen die digitalisering van hun software steeds verder verbeteren. Dit heeft niet alleen betrekking op administratie. Denk ook aan pensioenvraagstukken, verzekeringen en aan andere geldzaken. Digitalisering zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.

OverlegHet ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden gaat ook steeds sneller. Denk bijvoorbeeld al aan de mogelijkheid om losse documenten via een app te uploaden naar de administratie. Ook de overheid gaat steeds vaker een samenwerking aan met softwareleveranciers. De Belastingdienst en banken kunnen al koppelen met een boekhoudpakket.

Winst- en verliesrekening en jaarrekening

  • In het verleden was het opstellen van de winst- en verliesrekening, de balans en het maken van de jaarrekening veel werk voor ondernemers. Tegenwoordig is dit een stuk eenvoudiger geworden. Deze voortgang was niet mogelijk zonder digitalisering. Het inboeken van alle facturen moet wel op de juiste manier gedaan worden. Anders klopt de uitkomst alsnog niet. Vanzelfsprekend zal digitalisering niet alle werkzaamheden uit handen kunnen nemen. Ook in de toekomst zal het beroep boekhouder belangrijk blijven. Het maken van analyses en het uitvoeren van controles kan niet alleen overgelaten worden aan computers. Aan de andere kant is er wel steeds meer spraken van automatisering.

Financiële opleidingen

  • Verschillende opleidingen binnen de financiële administratie, zoals hbo-opleiding Accountancy en de opleiding PDL zijn inmiddels mee veranderd en afgestemd op automatisering. Automatisering heeft in dit geval ook betrekking op het ontwikkelen en toepassen van nieuwe mogelijkheden. Dit is dus een andere manier van werken. Belangrijke financiële onderwerpen gaan dan ook mee met de tijd. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inrichten van de nieuwe privacywetgeving of aan het steeds makkelijker kunnen maken van de planning.

Boekhouder is een stoffig beroep

  • Boekhouder is een belangrijk beroep en het is geen stoffig beroep. Boekhouders zijn voor veel zzp'ers en andere ondernemers belangrijk. Wel is het beroep boekhouder en de rol van de boekhouder steeds verder aan het veranderen. De meeste boekhouders zijn zich bewust van het belang van het automatiseren en digitaliseren. Hoe de toekomst eruit is natuurlijk ook afhankelijk van de verdere digitalisering. Nieuwe klanten maken bijvoorbeeld steeds vaker zelf ook al gebruik van online boekhoudsoftware voor de boekhouding. De meeste boekhoudkantoren werken zelf ook met uitgebreide boekhoudsoftware

Zzp boekhouder

BouwEr zijn veel tegenwoordig redelijk veel boekhouders die werkzaam zijn als online boekhouder. Een online boekhouder kan door middel van boekhoudsoftware samenwerken met zzp'ers. Dit noemt men ook wel het hybride boekhouden. Bij het hybride boekhouden kan een boekhouder inloggen op een ander boekhoudsoftware account, met een eigen account en helpen met de boekhouding. Denk hierbij aan het controleren van de boekhouding of aan het invullen van belastingaangiftes. Ook steeds meer accountantskantoren werken op deze manier.

Mijnzzp.nl