Team Mijnzzp

Starten met boekhouden

Wanneer je als zzp'er net begint, is het fijn om te weten hoe je boekhouding kunt organiseren. Er zijn verschillende manieren om je boekhouding bij te houden. Er zijn bijvoorbeeld veel zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden om hun financiële administratie bij te houden. Dit is ook de makkelijkste manier om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. Het is belangrijk om de boekhouding op ieder moment up-to-date te houden. We leggen uit hoe je een administratie opzet, wat je nodig hebt en wat belangrijk is om rekening mee te houden. Zo ben je in no-time klaar om zelf aan de slag te gaan!

Aan het schrijvenVoor het bijhouden van de financiële administratie kun je dus het beste gebruikmaken van online boekhoudsoftware. Online boekhoudprogramma's werken in de cloud en geven je veel flexibiliteit wanneer het aankomt op de administratie. Vooral voor startende ondernemers is een eenvoudige boekhouding belangrijk om alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij te houden. Dit kan bijvoorbeeld met het boekhoudprogramma van e-boekhouden. De Belastingdienst stelt eisen aan de financiële administratie en hieraan moet je voldoen als zzp'er. Dit kan ook door online boekhouding. Hiermee kun je natuurlijk ook facturen maken, de urenregistratie bijhouden en bijvoorbeeld offertes maken. De mogelijkheden zijn groot te noemen.

Inhoudsopgave
Boekhouding afhankelijk van de rechtsvorm
Heb je een boekhouder of accountant nodig?
Zelf de complete boekhouding doen
Online boekhouden en de winst- en verliesrekening
Geen jaarrekening nodig als zzp'er
Wat is boekhouden eigenlijk?
Aan welke eisen moet de boekhouding voldoen?
Boekhoudprogramma en eenvoudig btw-aangifte doen
Wat heb je nodig om te beginnen met boekhouden?
De boekhouding online regelen
Fiscale bewaarplicht boekhouding
Openingsbalans maken
Hulp nodig met de boekhouding?
Denk bijvoorbeeld aan:
De juiste aftrekposten opvoeren
Starten met online boekhouden
Kies de juiste boekhoudsoftware

Boekhouding afhankelijk van de rechtsvorm

De meeste startende ondernemers, zoals zzp'ers en freelancers, kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ondernemers met een eenmanszaak mogen enkelvoudig boekhouden toepassen. Als je kiest voor de rechtsvorm BV dan ben je al snel verplicht om dubbel boekhouden toe te passen. Dit heeft betrekking op het dubbel registreren en controleren van alle boekhoudkundige handelingen. Daarnaast zijn ondernemers met een eenmanszaak niet verplicht om een jaarrekening te laten opstellen. Een balans en resultatenrekening is voldoende voor de Belastingdienst.

Heb je een boekhouder of accountant nodig?

Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak heb je geen boekhouder of accountant nodig. Vanzelfsprekend is het wel mogelijk om van een boekhouder of accountant gebruik te maken. Wil je besparen op de boekhouder of accountant, dan is het verstandig om de boekhouding zelf bij te gaan houden. Een groot deel van de zelfstandig ondernemers doet de eigen boekhouding.

OverlegBelangrijke redenen hiervoor zijn de boekhoudkosten en het zelf willen hebben van een goed overzicht van de financiële gegevens. Daarnaast is het ook niet echt nodig met een eenmanszaak. Alles wat je voor een goede administratie nodig hebt, is een boekhoudprogramma. Je kunt een boekhouder de administratie wel laten controleren voor jouw bedrijf. Daarnaast kun je ook alleen bepaalde werkzaamheden uitbesteden. Met alle programma's kun je de boekhouder toegang geven.

Zelf de complete boekhouding doen

De meeste kleine ondernemers kunnen volledig zelf hun boekhouding bijhouden. Wanneer je kiest voor dubbel boekhouden (of verplicht bent) is het verstandig om een erkende accountant in te schakelen. De meeste zzp'ers kunnen zelfstandig (of deels) hun boekhouding bijhouden. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren op de jaarlijkse boekhoudkosten. De uitgaande facturen kun je bijvoorbeeld prima zelf maken. De boekhouding begint door het zetten van de eerste stap en zo meer kennis opdoen.

Boekhoudkosten zzp berekenen

Online boekhouden en de winst- en verliesrekening

Wanneer je kiest voor online boekhouden door middel van een goed boekhoudprogramma, dan kun je zelf eenvoudig de winst- en verliesrekening opmaken. Hiervoor heb je dus geen boekhouder nodig en dit bespaart op de boekhoudkosten. De winst- en verliesrekening is eigenlijk niks anders dan een grote optel- en aftreksom van alle inkomsten en uitgave van de onderneming. Het is nodig om ieder jaar de winst- en verliesrekening te maken, omdat je de winst- en verliesrekening nodig hebt voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. De aanslag inkomstenbelasting is overigens een privéaangelegenheid en dit betaal je dus niet van de zakelijke rekening. Een andere benaming voor de winst- en verliesrekening is resultatenrekening.

Geen jaarrekening nodig als zzp'er

Boekhouding online doenVoor de Belastingdienst heb je als zzp'er geen jaarrekening nodig. Wel kan een jaarrekening nodig zijn voor financierders. Banken en andere kredietverstrekkers nemen meestal geen genoegen met een balans en resultatenrekening. Voor hen is het belangrijk dat je een jaarrekening opstelt, zodat ze weten hoe gezond je onderneming is. Wanneer je kiest voor het aanvragen van financiering is het dus verstandig om een jaarrekening op te stellen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een hypotheek of andere vorm van lening. Dit kan wel per kredietverstrekker verschillen. Soms is de aangifte inkomstenbelasting ook voldoende.

Wat is boekhouden eigenlijk?

Boekhouding is het systematisch vastleggen van de financiële gegevens van je bedrijf. Je boekhouding geeft inzicht in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Op basis van deze gegevens kun je bepalen hoe gezond je onderneming is. Boekhouding is dus een belangrijk onderdeel voor elke ondernemer! De Belastingdienst stelt eisen aan een goede administratie en alle zakelijke kosten moeten inzichtelijk zijn. Een duidelijk overzicht maken van de boekhouding is dus belangrijk. De Belastingdienst maakt op basis van de resultaten onder andere de aangifte inkomstenbelasting op. Het is erg belangrijk dat je alle cijfers nauwkeurig bijhoudt en dat je deze kunt onderbouwen.

Aan welke eisen moet de boekhouding voldoen?

De boekhouding moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de boekhouding duidelijk, compleet en tijdig zijn. Daarnaast moet de boekhouding ook op orde zijn. Dit betekent dat alle facturen en documenten netjes op volgorde staan. Wanneer je boekhouding niet aan deze eisen voldoet, kan dit leiden tot boetes of problemen met de fiscus. Ook is het belangrijk om al je gewerkte uren te registreren. Ook de reiskosten en rittenadministratie moet je bijhouden als zzp'er. Daarnaast ben je wettelijk verplicht om de complete boekhouding zeven jaar te bewaren.

Boekhoudprogramma en eenvoudig btw-aangifte doen

RekeningenWanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma dan kun je de btw-aangifte geheel zelfstandig berekenen en versturen naar de Belastingdienst. Het boekhoudpakket zal de btw-aangifte automatisch berekenen voor je. Door middel van een veilige koppeling kun je de btw-aangifte rechtstreeks indienen bij de Belastingdienst. Het handmatig berekenen van de btw is dus niet meer nodig. Het is verstandig om gebruik te maken van een zakelijke rekening.

Btw-berekening maken

Wat heb je nodig om te beginnen met boekhouden?

Om te beginnen met boekhouden heb je een goed boekhoudprogramma nodig, Je kunt kiezen voor een offline boekhoudprogramma maar dan beschik je niet over alle mogelijkheden. Een andere optie is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Dit is goedkoper en het online boekhoudpakket is op ieder moment up-to-date. Een online boekhoudprogramma is ook makkelijker in gebruik dan offline software. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma.

De boekhouding online regelen

De boekhouding online regelen heeft als grote voordeel dat je overzichtelijk werkt en dat het systeem automatisch back-ups maakt van de boekhouding. Hiermee voldoe je meteen ook aan de fiscale bewaarplicht.

Fiscale bewaarplicht boekhouding

Je bent wettelijk verplicht om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Gegevens over onroerende zaken moet je zelf 10 jaar bewaren. Gegevens over onroerende zaken zijn bijvoorbeeld huurcontracten, grondaankopen en vastgoeddeals. Onroerende zaken kunnen, afhankelijk van de overeenkomst, met of zonder btw verkocht worden, afhankelijk van de overeenkomst. Met een boekhoudpakket kun je dus alle inkomsten en uitgaven bewaren.

Openingsbalans maken

Boekhouding doen laptopWanneer je start met je boekhouding is het belangrijk om een openingsbalans op te stellen. Een openingsbalans geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf op het moment dat je begint met boekhouden. Je maakt een overzicht van alle activa (bezittingen) en passiva (schulden) van je bedrijf. Vergeet niet dat je ook de opstartkosten van vóór de oprichting (inschrijving KvK) mag opvoeren. Je moet wel over de originele facturen beschikken en het moet gaan om bedrijfsmiddelen. Ook moet je het eigen vermogen opgeven in de balans.

Hulp nodig met de boekhouding?

Boekhouden is niet moeilijk, maar het kan wel veel tijd kosten. Wanneer je geen tijd (of zin) hebt om je eigen boekhouding bij te houden, is het verstandig om hier hulp voor in te schakelen. Er zijn verschillende boekhoudkantoren die je kunnen helpen met het bijhouden van je boekhouding. Dit is wel iets duurder dan wanneer je zelf je boekhouding doet, maar je hebt hierdoor wel meer tijd voor je bedrijf. Er zijn redelijk veel ondernemers die tegen bepaalde problemen aanlopen met hun boekhouding. In dat geval is het zeker raadzaam om hulp in te roepen. Ook kunnen ondernemers te maken krijgen met verschillende fiscale regelingen.

Denk bijvoorbeeld aan:

De juiste aftrekposten opvoeren

Thuis online boekhoudenOm problemen met de belastingdienst te voorkomen, is het belangrijk dat je de juiste aftrekposten opvoert. Wanneer je niet zeker weet of je wel alle aftrekposten hebt opgevoerd, is het verstandig om hier hulp voor in te schakelen. Een boekhouder of accountant kan je helpen met het opstellen van de juiste aangifte. Zie ook onze handige boekwaarde en afschrijvingen tool.

Boekwaarde en afschrijvingen calculator

Starten met online boekhouden

Om de financiële situatie inzichtelijk te maken kun je dus het beste gebruikmaken van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je de complete financiën beheren en nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een grootboek om alle inkomsten en uitgaven een vaste plek te geven in de boekhouding. Een grootboek maakt het nauwkeurig boekhouden mogelijk. De meeste ondernemers maken gebruik van een crediteurenadministratie en dit is belangrijk omdat goed debiteurenbeheer erg belangrijk is. Mogelijke veranderingen zoals openstaande facturen worden meteen door het boekhoudpakket verwerkt. Het is belangrijk om alle verkoopfacturen nauwkeurig te monitoren. Wanneer je een boekprogramma gebruik dan heb je ook de mogelijkheid om bonnetjes te scannen met de mobiel. De bonnetjes worden dan ingelezen en verzonden naar de boekhouding.

Kies de juiste boekhoudsoftware

Als je kiest voor het zelf bijhouden van je financiële administratie, dan is het belangrijk dat je de juiste boekhoudsoftware gebruikt. Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma's op de markt. Het is dus belangrijk dat je eerst kijkt welke programma's het beste bij jouw onderneming passen. Wanneer je geen idee hebt waar je moet beginnen, kun je altijd verschillende programma's uitproberen.

Geen boekhoudkundige kennis nodig

De administratie bijhouden is met alle programma's mogelijk maar ze werken niet allemaal op dezelfde manier. Het leren boekhouden is mogelijk door het volgen van een gratis cursus. Bijna alle aanbieders van boekhoudsoftware maken dit mogelijk. Het leren boekhouden gaat vooral om de basisbeginselen boekhouden en de administratie opzetten. De administratie opzetten is overigens niet moeilijk. Een goed boekhoudprogramma helpt hiermee.

Man aan het werkHet starten met de boekhouding kan soms lastig zijn. Toch is het zo dat de meeste zzp'ers zelfstandig hun boekhouding bijhouden. Je kunt ook samenwerken met een boekhouder. De meeste boekhouders kunnen met de verschillende programma's werken. Het is belangrijk om inzicht te houden in de financiële situatie.

Mijnzzp.nl