Team Mijnzzp

zzp-er thuis aan het boekhouden

Als startende zzp'er krijg je te maken met het opzetten van de financiële administratie. Met de juiste software is dit tegenwoordig vrij eenvoudig. Online boekhouden kan wel een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de online boekhouding op de correcte manier opzet. Als zzp'er is het wel belangrijk om gebruik te maken van een goed online boekhoudsysteem en niet van een offline boekhoudprogramma. Een online boekhouding werkt namelijk sneller en voorkomt vervelende fouten in de boekhouding. Moderne boekhoudsoftware is overigens slim genoeg om mogelijke vergissingen te helpen voorkomen. De meeste boekhoudprogramma's werken tegenwoordig in de cloud en maken iedere dag een back-up van de administratie.

Inhoudsopgave
Starten met de boekhouding
Is online boekhouden veilig?
Beste manier om te beginnen met online boekhouden?
Kleine webshop en administratie
Hoe kies ik het beste boekhoudprogramma?
Boekhoudpakket en btw berekenen
Boekhouden voor kleine ondernemers

Starten met de boekhouding

Als zzp'er wil je natuurlijk goed inzicht in de financiële gegevens van jouw bedrijf en ook een automatische koppeling kunnen maken voor de btw-aangifte. Ook het gemakkelijk facturen is voor de meeste zzp'ers belangrijk, net zo als de urenregistratie. Deze verschillende taken zijn allemaal mogelijk met de juiste boekhoudsoftware. Ook is er een mobiele app beschikbaar waarmee je verschillende administratieve werkzaamheden kan uitvoeren. De mobiele app is ook te gebruiken om de gewerkte uren bij te houden. Hieronder geven wij verschillende boekhoudkundige tips met betrekking tot het online boekhouden.

  • Ten eerste, zorg ervoor dat je goede boekhoudsoftware gebruikt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om gebruik te maken van gratis boekhoudsoftware, omdat je dan veel extra mogelijkheden misloopt. Zo kun je bijvoorbeeld geen gegevens opslaan in de cloud. Alle online boekhoudprogramma's doen dit tegenwoordig automatisch. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je gegevens kwijtraakt.
  • Ten tweede, wees consistent met het bijhouden van je gegevens. Dit betekent dat je elke dag of elke week dezelfde tijd moet nemen om je boekhouding bij te werken. Het is makkelijk om dit uit te stellen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat het niet zo tijdrovend is als je denkt.
  • Ten derde, gebruik alle hulpmiddelen die beschikbaar zijn om je online boekhouding bij te houden. Er zijn online tutorials en hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opzetten van je boekhouding. Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt, dan krijg je ook de beschikking over een gratis helpdesk die voorzien is van een eigen online boekhouder. De online boekhouder kan je helpen met alle vragen over de boekhouding en het online boekhoudprogramma zelf, Als je iets niet begrijpt, zoek dan hulp of vraag het aan een professional.

Is online boekhouden veilig?

  • Ja, online boekhouden is net zo veilig als traditioneel boekhouden. In feite is het vaak veiliger omdat je gegevens in de cloud staan opgeslagen en je deze dus niet kwijt kan raken. Er zijn echter wel enkele veiligheidsrisico's waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord hebt voor toegang tot je online boekhouding en gebruik tweefactorauthenticatie. Zorg ervoor dat je boekhoudsoftware up-to-date is en dat je de nieuwste beveiligingsupdates hebt geïnstalleerd. Als je deze tips volgt, is online boekhouden net zo veilig als traditioneel boekhouden.

Beste manier om te beginnen met online boekhouden?

  • Als je nog nooit eerder online hebt boekgehouden, kan het wellicht complex zijn. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het opzetten van je boekhouding. Daarnaast is het in veel gevallen ook mogelijk om een online cursus te volgen. Dit kan je helpen om de basisbeginselen van online boekhouden onder de knie te krijgen. Als je weet hoe alles werkt, is het niet zo moeilijk om je online boekhouding bij te houden.

Kleine webshop en administratie

  • Vrouw de administratie aan het doenEr zijn best veel ondernemers die een eigen webshop hebben. Ook hiervoor kun je gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Met een crm koppeling is het bijvoorbeeld mogelijk om systemen met elkaar te koppelen zoals je kassasysteem of de bankrekening. De crm functie is binnen de meeste boekhoudsoftware geïntegreerd. Voor een webshop kunnen ook weer andere functies belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan kunnen omgaan met buitenlandse btw-aangifte, vreemde valuta of aan het kunnen toepassen van voorraadbeheer.

Hoe kies ik het beste boekhoudprogramma?

  • Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar, dus het kan moeilijk zijn om er een te kiezen. Begin met het bepalen van welke functies je nodig hebt en kijk dan of het programma aan die behoeften kan voldoen. Denk ook na over het budget dat je beschikbaar hebt. Sommige programma's zijn bijna gratis, maar andere kunnen enkele honderden euro's per jaar kosten. Als je nog niet zeker weet welk programma je wilt gebruiken, kun je altijd een gratis proefversie downloaden om het uit te proberen.

Boekhoudpakket en btw berekenen

  • Btw berekenen factuurMet een online boekhoudpakket is het eenvoudig mogelijk om de btw-aangifte op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. De boekhoudsoftware automatiseer je eenmalig en vervolgens kun je de aangifte omzetbelasting bijna vanzelf doen. Met een goed boekhoudpakket kun je overigens ook de aangifte inkomstenbelasting opmaken en indienen. Zie voor het berekenen van de omzetbelasting ook onze calculator.

Omzetbelasting berekenen

Goed voorbereid starten als zzp'er:

Boekhouden voor kleine ondernemers

Als je een kleine ondernemer bent, is het ook erg belangrijk om je financiële administratie op de juiste manier bij te houden. Gelukkig zijn er meerdere online boekhoudprogramma's die je kunnen helpen bij het bijhouden van je boekhouding. Zo zijn er boekhoudpakketten die je kunnen helpen met het maken van facturen, offertes en het uitvoeren van betalingen. Ook kun je met deze programma's eenvoudig je bankrekeningen koppelen. Op die manier hoef je niet elke keer opnieuw alle gegevens in te voeren en ben je altijd up-to-date. Ook voor zzp'ers zijn er veel gebruiksvriendelijke programma's beschikbaar. Een goede voorbereiding is wel nodig wanneer je met de eigen boekhouding bezig gaat. Hiervoor kun je gebruikmaken van de gratis opstartservice. En dit alles voor een vast bedrag per maand.

Boekhouding doen als ondernemerDe meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online software. Hierdoor kun je veel eenvoudiger de administratie doen.

Online boekhouden is veilig en voorkomt problemen in de administratie. Hierdoor kun je ook meer tijd besteden aan het ondernemen zelf. Dit werkt ook beter dan een offline boekhoudprogramma gebruiken. Deze software kun je alleen op de eigen pc gebruiken. Een online boekhoudprogramma kun je overal gebruiken. Ook werkt een online boekhouding prettiger.

Mijnzzp.nl