Het bijhouden van je financiële administratie is essentieel voor een succesvol bedrijf. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste boekhoudregels en andere zaken waarmee je te maken kunt krijgen. Zo ben je goed voorbereid op het starten van je eigen onderneming! Wanneer je een onderneming begint, dan is het belangrijk dat je goed boekhoudt.
Boekhouden is het op een systematische manier bijhouden van de financiële situatie van je bedrijf. Zo heb je inzicht in de inkomsten en uitgaven van je onderneming. Daarnaast helpt het bij het maken van belangrijke beslissingen voor je bedrijf. Boekhouden is echter niet alleen maar een kwestie van cijfers bijhouden. Er komen ook heel wat administratieve werkzaamheden bij kijken. Denk hierbij aan het invullen van belastingformulieren of aan het eventueel bijhouden van de voorraad gekoppeld aan de boekhouding.
Basis van boekhouden
De basis van boekhouden is het dubbel boekingssysteem. Dit houdt in dat elke financiële transactie twee keer wordt geboekt. Een boeking is een vermelding van een bedrag op de balans of op de winst- en verliesrekening. Deze twee boekingen staan met elkaar in verband, waardoor er altijd sprake is van een zogenaamd gelijkwaardige boeking. Het dubbel boekingssysteem zorgt ervoor dat de financiële administratie van je onderneming op orde is.
Aftrekposten voor ondernemers
Ondernemers hebben in de meeste gevallen te maken met verschillende aftrekposten. Dit zijn kosten die je mag aftrekken van de winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Er zijn verschillende soorten aftrekposten, zoals:
- Kosten voor materiaal en inventaris;
- Kosten voor huur, gas, water en elektriciteit;
- Kosten voor personeel;
- Kosten voor verzekeringen;
- Kosten voor marketing en advertenties;
- Kosten voor reizen en accommodaties.
Daarnaast hebben zzp'ers en andere ondernemers te maken met verschillende fiscale regelingen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek of aan de Mkb-winstvrijstelling. Zie hieronder een filmpje met verschillende aftrekposten waarmee ondernemers te maken hebben.
Aftrekposten voor zzp'ers met een eenmanszaak:
Een investering boekhoudkundig berekenen
Zoals eerder omschreven draait boekhouden niet alleen om het inboeken van facturen. Boekhouden is ook een manier om inzicht te krijgen in de financiële situatie van je bedrijf. Zo kan het helpen bij het maken van belangrijke beslissingen voor je onderneming, zoals het bepalen of een investering rendabel is. Hiervoor kun je eerst de boekhoudkundige rentabiliteit berekenen (GBR). Zie het filmpje:
GBR calculator:
Een investering kan verschillende vormen aannemen, zoals het kopen van machines of het bouwen van een nieuwe productiehal. Wanneer je een bedrag inboekt als investering, dan wordt dit bedrag afgeschreven over de looptijd van de investering. Dit is het bedrag dat je jaarlijks kwijt bent aan de afschrijving van de investering.
Voorbeeld
Stel, je bouwt een nieuwe productiehal voor je bedrijf. De totale kosten van de bouw bedragen € 500.000,-. Je bent van plan om de hal over twintig jaar af te schrijven. Dit betekent dat je jaarlijks € 25.000,- mag afschrijven.
Naast de afschrijvingskosten heb je ook te maken met andere kosten, zoals rentekosten en onderhoudskosten. Wanneer je deze kosten meerekent in je berekening, dan heet dit de economische rentabiliteit (ER).
‘‘Let op: dit is alleen een voorbeeld. Het afschrijven op vastgoed is aan strenge regels gebonden. Meestal mag je vastgoed alleen over een periode van 20 tot 30 jaar afschrijven. Daarnaast mag je niet afschrijven over grond. Het gaat dus alleen om de gebouwen.’’
Berekening boekwaarde en afschrijvingen maken:
Het afschrijven op bedrijfsmiddelen en vastgoed is aan strikte regels gebonden. Gebruik hiervoor onze handige calculator. Vul bijvoorbeeld de waarde van het bedrijfsmiddel in en kies vervolgens over welke periode je wilt afschrijven.
Wat is de makkelijkste manier van boekhouden?
De makkelijkste manier van boekhouden is door gebruik te maken van boekhoudsoftware. Dit is speciaal ontwikkelde software waarmee je eenvoudig je boekhouding kunt bijhouden. Deze software is in de meeste gevallen geschikt voor zowel zzp'ers als mkb'ers. Een groot voordeel van boekhoudsoftware is dat je niet alles handmatig hoeft in te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je bankafschriften importeren in de software. Het maakt verder niet uit of het om een eenmanszaak, vof, bv of mkb-bedrijf gaat.
Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers:
Voordelen van zelf boekhouden
Als ondernemer is het verstandig om je eigen boekhouding bij te houden. Dit geeft je namelijk inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Zo kun je tijdig ingrijpen wanneer er iets misgaat. Daarnaast kun je hierdoor aanzienlijk besparen op de boekhoudkosten. Je kunt bijvoorbeeld alleen gebruikmaken van een boekhouder wanneer je jaarcijfers moet aanleveren of wanneer je aangifte inkomstenbelasting moet doen. Overigens is dit door de slimme software ook bijna niet meer nodig.
Het draait voor een groot deel om de voorbereiding
Het starten van een eigen bedrijf draait voor een groot deel om de voorbereiding en de boekhouding. Wanneer je niet weet waar je allemaal rekening mee moet houden, dan kun je al snel in de problemen komen. Daarom is het verstandig om een goede administratie bij te houden, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Dit kun je doen door gebruik te maken van boekhoudsoftware of door een boekhouder in te schakelen.
‘‘Tip: vergeet niet alle opstartkosten bij te houden’’
Goed voorbereid starten als zzp'er:
Online boekhouden
Met een online boekhoudprogramma kunnen ondernemers op een flexibele manier hun eigen administratie bijhouden. Het maakt verder niet uit of je een dienstverlenende zzp'er bent of dat je een digital nomad bent. Je kunt de software eenvoudig aanpassen aan je eigen bedrijfsvoering. Daarnaast is het ook nog eens heel erg makkelijk om mee te werken, zodat je er geen al te grote moeite voor hoeft te doen.
Maak alleen gebruik van de functies die je nodig hebt
Als zzp'er is het niet nodig om een groot boekhoudprogramma aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van de functies die je echt nodig hebt. Zo zijn er speciale facturatieprogramma's waarmee je eenvoudig offertes kunt maken en facturen kunt versturen. Dit is ideaal wanneer je weinig tijd hebt of wanneer je niet veel administratieve taken hebt.
Welke boekhoudprogramma's zijn geschikt voor zzp'ers?
Er zijn heel veel verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar op de markt. Welk programma je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van je eigen wensen en behoeften. Zo zijn er speciale programma's voor zzp'ers die weinig administratieve taken hebben. Andere programma's zijn juist geschikt voor ondernemers met veel administratieve werkzaamheden. Kies dus een programma dat past bij je eigen bedrijfsvoering.
Mijnzzp.nl