Team Mijnzzp

Belastingaanslag

De Belastingdienst heeft een flitspeiling laten uitvoeren door Enigma Research met de voorlopige aanslag voor ondernemers als onderwerp. Uit het onderzoek is gebleken dat de helft van de ondernemers een voorkeur heeft om via een voorlopige belastingaanslag gedurende het jaar al inkomstenbelasting af te dragen. Het gaat hier om 47% van de respondenten en 34% heeft laten weten dat er geen voorkeur bestaat voor gespreide betaling of afdracht ineens na afloop van het jaar.

Voorlopige aanslag ontvangen?

Heb je al een voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen? Het is aan te raden om de gegevens te controleren en deze indien nodig aan te passen. De flitspeiling van de Belastingdienst laat zien dat 65% van de ondernemers die een voorlopige aanslag ontvangt meteen of binnen een paar dagen de gegevens controleert. Ook laat de helft van de ondernemers weten naar aanleiding van de voorlopige aanslag contact op te nemen met bijvoorbeeld een boekhouder of belastingconsulent. Het is als zzp'er verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Dit werkt een stuk eenvoudiger.

Veranderingen gedurende het jaar

De voorlopige aanslag betreft onder meer een schatting van de winst uit onderneming voor het lopende jaar. Het kan zijn dat deze te hoog of te laag is ingeschat of dat er zich in de loop van het jaar veranderingen voor doen in je persoonlijke situatie. In dat geval is het aan te raden om te kijken of het nodig is de voorlopige aanslag aan te passen.

Wijziging doorgeven

Het is gewoon mogelijk om tijdens het jaar namelijk wijzigingen door te geven. Dat kan online via de site van de Belastingdienst door in te loggen en in de bestaande voorlopige aanslag wijzigingen aan te brengen. Je krijgt dan een nieuwe voorlopige aanslag op basis van de ingevoerde veranderingen. Dat voorkomt dat je achteraf na afloop van het jaar bij de definitieve aanslag meer moet betalen dan gedacht.

Overigens zijn er ook andere veranderingen die invloed hebben op de te betalen belasting. Denk maar aan een wijziging in de hypotheekrente of als je een hypotheek oversluit. Het is ook verstandig om met dergelijke veranderingen rekening te houden om niet voor verrassingen komen te staan als de definitieve aanslag bij je terechtkomt.

Man aan het werk

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl