Team Mijnzzp

Zzp-er aan het werk

De kosten van een boekhouder variëren en zijn van meerdere factoren afhankelijk. Besteed je de hele boekhouding uit dan liggen de kosten hoger dan wanneer je een deel zelf doet. Het type werkzaamheden en de tijd die de boekhouder eraan besteedt, bepalen de kosten. De omvang van het bedrijf speelt ook nog een rol. Bijvoorbeeld of er geen, weinig of veel personeel werkt. Het voeren van de salarisadministratie kost meer tijd indien er veel medewerkers een dienstverband hebben.

Uurtarief van een boekhouder

Een boekhouder is vrij om zelf het uurtarief te bepalen. Ook daarin is er sprake van variatie in de hoogte van de tarieven. Een boekhouder die net voor zichzelf is begonnen, hanteert bijvoorbeeld een uurtarief van 40 euro. Een boekhouder die al jaren ervaring heeft, kan een uurtarief hanteren dat tussen de 75 euro en 90 euro ligt. Overigens zijn er boekhouders die vaste tarieven rekenen voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bijvoorbeeld als het om het indienen van de btw-aangifte gaat. Het inschakelen van een boekhouder kost geld, maar je hebt er dan zelf weinig omkijken naar. Het scheelt jou dus tijd die je op een andere manier aan je bedrijf kan besteden.

Voordelen van een boekhouder

Het scheelt je niet alleen tijd als je de boekhouding uitbesteedt. Het levert je ook fiscale voordelen op waar je misschien zelf niet eens aan gedacht hebt. Een boekhouder is namelijk op de hoogte van alle aftrekposten en fiscale voordelen. Bovendien heeft een boekhouder verstand van financiële zaken en kan je dan ook van advies voorzien. Bijvoorbeeld als je een investering wil doen en deze investering moet financieren. Professioneel advies is wat dat betreft ook goud waard. Je betaalt dan wel voor een boekhouder, maar je krijgt er ook veel voor terug. Er is op de kosten te besparen door zelf de basis bij te houden, zoals het versturen van facturen en inboeken van betalingen. Dan is het mogelijk om de boekhouder bijvoorbeeld alleen de btw-aangifte te laten doen. Dat geldt uiteraard eveneens voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting die je als zzp’er moet invullen.

Boekhouder inschakelen

Een boekhouder inschakelen kost geld. Maar de kosten worden gecompenseerd door de voordelen die je er voor terugkrijgt. Je kunt op verschillende manieren van je boekhouder profiteren, bijvoorbeeld als het gaat om het bijhouden van de financiële administratie of het doen van de belastingaangiften. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt zonder dat er problemen ontstaan. Een goede boekhouder kan ook de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting verzorgen en financiële rapportages verzorgen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de activa en passiva of de grootboekrekeningen.

Met een eenmanszaak heb je geen jaarrekening nodig, echter moet je wel een winst- en verliesrekening opstellen. De kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak zijn relatief laag, omdat je met een eenmanszaak te maken hebt met vereenvoudigde boekhouding. In de meeste gevallen kun je een vast bedrag per maand afspreken. Grote ondernemingen hebben te maken met dubbel boekhouden. Dubbel boekhouden is veel complexer en vraagt meestal ook om een accountant. Een accountant inschakelen kan wettelijk verplicht zijn.

Boekhouder inhuren

Een zzp boekhouder kan geld schelen, vooral als je je bedrijf net begint. Het inhuren van een boekhouder kan meestal voor een vast bedrag per maand. De kosten van een boekhouder zijn wel sterk afhankelijk van de werkzaamheden. Wanneer je de gehele boekhouding laat verzorgen kan dit behoorlijk in de papieren lopen. De totale kosten zijn dus afhankelijk van de werkzaamheden. Vooral bij complexe zaken kunnen de kosten oplopen. Aan de andere kant, hangt dit ook af van het soort bedrijf dat je hebt. In de meeste gevallen is het verstandig om de gemiddelde tarieven van een zzp boekhouder met elkaar te vergelijken. Het uurtarief van een boekhouder kan nogal verschillen per boekhouder. Daarnaast kun je ook overwegen om gebruik te maken van een administratiekantoor. Een administratiekantoor beschikt meestal over verschillende medewerkers.

Startende boekhouder of ervaren boekhouder inhuren

Voordat je een boekhouder inschakelt is het verstandig om te vragen naar de ervaring. Het leren kennen van je boekhouder is echt belangrijk. Een startende boekhouder is meestal voordeliger dan een ervaren boekhouder. Een ervaren boekhouder weet meestal wel meer over boekhouden. Ervaring betekent meestal ook dat je boekhouder meer diensten kan verlenen. Als je net je bedrijf begint, kan het verstandig zijn een ervaren boekhouder in te huren die je dan zelf de grondbeginselen kan bijbrengen. Wellicht dat je later zelf de complete boekhouding kan verzorgen. Het bijhouden van een correcte boekhouding is wel belangrijk om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Vooral met betrekking tot de btw-aangifte en de jaarlijkse inkomstenbelasting moet je als ondernemer geen fouten maken. De Belastingdienst moet ieder jaar de financiële positie van de onderneming binnenkrijgen om de juiste aanslagen te kunnen versturen.

Btw-aangifte verzorgen

Een boekhouder kan ook de btw-aangiftes verzorgen en diverse aftrekposten verrekenen met de btw-aangiftes. Als zzp'er kun je hiervoor ook gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Er zijn verschillende online boekhoudprogramma's te vinden die met een paar muisklikken toegankelijk zijn. Een online boekhoudprogramma is ook te gebruiken in combinatie met een boekhouder of accountant. Hierdoor kun je de gemiddelde kosten voor een boekhouder of accountant behoorlijk verlagen. In dat geval heb je de boekhouder of accountant bijvoorbeeld alleen nodig voor de inkomstenbelasting. De aangifte inkomstenbelasting kun je overigens ook zelf doen wanneer je beschikt over ervaring. De Belastingdienst heeft ook aangegeven dat ze voorstander zijn van online-boekhouding.

Jaarrekening opstellen

Een zzp'er met een eenmanszaak is tegenwoordig niet meer verplicht om een jaarrekening te maken. Wel moet je minimaal een winst- en verliesrekening opstellen en een balans maken. Een complete jaarrekening is dus niet nodig als zzp'er. Dit zorgt ervoor dat de meeste boekhouders een scherpe prijs kunnen aanbieden voor hun werkzaamheden. Het gemiddelde uurtarief van boekhouders is de laatste jaren behoorlijk aan het afnemen. De totale kosten met een eenmanszaak zijn wel sterk afhankelijk van de gehele boekhouding. Het bijhouden van de financiële administratie kun je uiteraard ook zelf doen als zzp'er.

Vrijblijvend offertes opvragen

Als zzp'er doe je er verstandig aan om vrijblijvend offertes op te vragen bij verschillende boekhouders of administratiekantoren. De meeste administratiekantoren kunnen ook de eventuele salarisadministratie verzorgen. Vanzelfsprekend zullen de meeste zzp'ers niet te maken hebben met een salarisadministratie. Het inhuren van een boekhouder kan vooral voor startende ondernemers raadzaam zijn. Het gemiddeld uurtarief van een goede boekhouder kan enorm verschillen. Daarnaast kan een boekhouder per maand vaste kosten berekenen. Zoals eerder omschreven zijn de gemiddelde kosten wel afhankelijk van de werkzaamheden.

De gehele boekhouding laten doen kan kostbaar zijn. Het bijhouden en inboeken van alle inkomende en uitgaande facturen kun je als zzp'er beter zelf doen om kosten te besparen. Het efficiënt organiseren van de boekhouding is wel echt belangrijk als zzp'er. Fouten met de aangifte, jaarrekening of facturen moeten voorkomen worden. Het uitbesteden van de boekhouding kan raadzaam zijn, maar kan ook duur zijn. Een goede boekhouder rekent meestal een concurrerend uurtarief en biedt aanvullende diensten zoals het opstellen van facturen, het verzorgen van aangifte en het geven van belastingadvies. Zoals eerder omschreven kun je de administratie en boekhouding met een eenmanszaak ook zelf verzorgen.

Boekhouder kosten fiscaal aftrekbaar?

Net zo als andere bedrijfskosten kun je de factuur van de boekhouder gewoon verwerken in de boekhouding. De boekhouder kosten zijn dus als ondernemer fiscaal aftrekbaar. Dit is ook het geval wanneer we het hebben over een boekhoudprogramma. Het is overigens op geen enkele manier verplicht om als kleine ondernemer gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Wel ben je verplicht om een duidelijke financiële administratie bij te houden met je onderneming. Het maakt de Belastingdienst verder niet uit hoe je dat doet.

Bespaartips als zzp'er

Kijk als zzp'er niet alleen naar het gemiddelde uurtarief van boekhouders. Het gemiddeld uurtarief kan enorm verschillen per boekhouder. Het is veel belangrijker om naar het totaalplaatje te kijken. Daarnaast zegt het gemiddeld uurtarief niks over de kwaliteit van de dienstverlening. Wat een boekhouder per uur kost kan door vele factoren beïnvloed worden. De soort dienstverlening die je nodig hebt, is de belangrijkste factor die de kosten bepaalt. Een goede boekhouder kan in veel gevallen ook belasting besparen. Minder belasting betalen met je onderneming, is afhankelijk van goed en vooral eerlijk advies.

Hoeveel boekhouders zijn er?

Er zijn veel boekhouders actief in Nederland. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je een ervaren boekhouder in je omgeving vindt. De gemiddelde prijzen die een boekhouder in Nederland rekent zijn niet hoog, maar kunnen wel enorm verschillen. Maak gebruik van online boekhouden om de kosten onder controle te houden. De meeste zzp'ers doen voor een groot deel zelf hun boekhouding. Voor het maken van facturen en algemene administratieve werkzaamheden heb je tegenwoordig geen boekhouder meer nodig. Wel kan het belangrijk zijn om facturen en andere gegevens te laten controleren binnen de administratie.

Zie ook onze pagina: boekhoudkosten berekenen

zzp-er aan het werkDe kosten voor een boekhouder zijn dus afhankelijk van de werkzaamheden en ervaring.

Als zzp'er kun je ook alleen voor bepaalde werkzaamheden een boekhouder inhuren. In de meeste gevallen zal dit een stuk voordeliger zijn. In dat geval kun je een boekhouder bijvoorbeeld alleen inhuren voor de eindcontrole.

Mijnzzp.nl